Dobrý a špatný konzum: Proč štědrovečerní hospody nevadí?

Pracovní podmínky v pohostinství bývají tvrdší než v supermarketech a upíjení rukodělného ejlu v nóbl hospodě není hlubším prožitkem svátečního dne než nákup lahváčů v Kauflandu. Velebit první a zakazovat druhé je pokrytecké a povýšené.
Dobrý a špatný konzum: Proč štědrovečerní hospody nevadí?

Už letošního 28. října zůstanou zavřené obchody nad 200 metrů čtverečních a spolu s nimi všechny zastavárny, sběrny a bazary. Plošně zavřou i 24. prosince v poledne, 25. a 26. prosince, 1. ledna, na Velikonoční pondělí (příští rok bude 17. dubna), 8. května a 28. září. (Paradoxně ne na Svátek práce 1. května.) Návrh zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě totiž napodruhé prošel Sněmovnou a čeká už jen na podpis prezidenta.

„Když jej poslanci odhlasovali, ozval se potlesk z galerie, kde seděla skupinka prodavaček a zaměstnanců ze supermarketů. Zastánci zákona upozorňovali, že o ně jde především,“ líčí přijetí zákona Blesk. Šéf poslanců ČSSD tuto argumentaci potvrzuje: „Samozřejmě jsou profese jako lékaři, policisté, hasiči, kteří musí pracovat i o svátcích a v noci. Ale my se domníváme, že pokladní v supermarketech není tento případ. Nechceme omezovat prodejní dobu například v neděli, jak je to v některých státech, ale myslíme si, že sedm nejzákladnějších státních svátků by měli i tito lidé mít volno.“

Ať si slaví, kdo chce, co chce

Narovinu. O státní svátky se neoslavuje Cyril a Metoděj a Hus a práce, oslavuje se, že je volno. Zrušte ty svátky! Ať radši každý nahlásí na začátku roku zaměstnavateli svých deset svátečních dní – pak je nakonec šance, že jim aspoň někdo dá i nějaký obsah.

Zrušte státní svátky

Zákazu nahrával ještě jeden argument kromě toho, aby byly rodiny o svátcích spolu. Totiž že sváteční dny by měly sloužit usebrání, ne jalovému utrácení. Takto uvažoval už dříve komentátor Martin Fendrych nebo odborářka Renáta Burianová v pořadu Máte slovo.

Oukej, rodinná pospolitost je důležitější než byznys, přemítání nad odkazem sv. Václava pro dnešek je důležitější než konzum. Beru. Jedné věci ale nerozumím: proč parlamentu stejně tak nevadí, když ve svátky otevírají restaurace, kavárny a bary?

Rodiny číšníků a kuchařů jsou vosk

Stále víc takových podniků má totiž otevřeno přes Vánoce, a to i v čase nejposvátnějším, když v devět večer na jedničce Donutil s Polívkou předvádějí medvěda kodiaka. Podle tiskovky portálu Restu.czvítá o Štědrém dnu hosty zhruba pětina restaurací a podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací České republiky na to každý rok slyší víc lidí.

V pohostinství pracuje 128 216 osob s průměrným platem 11 143 hrubého a zbytkem na ruku, viz tabulky ČSÚ. Podstatná část z těch, kteří musejí nastoupit o svátcích, nedostane zákonný příplatek, protože jak už jste sami mnohokrát slyšeli, manýry z normálních odvětví do českého gastra nepaří, nepatří, a ještě jednou nepatří. Proč tihle lidé nezajímají poslance ČSSD, KDU-ČSL, KSČM a Úsvitu tolik jako zaměstnanci supermarketů, kteří mají často lepší pracovní podmínky a solidnější firemní zázemí? Zřejmě proto, že na rozdíl od nich nemají odbory. (Pravičáci mezi čtenáři namítnou, že je to jejich štěstí.)

Anketa

Chodíte nakupovat ve svátky?

Nevadí všechen konzum, jen ten málo cool

Jiným metrem se měří nejenom zaměstnancům supermarketů a restaurací, ale i jejich svátečním zákazníkům. V prvním případě se často píše a mluví o mrzkém konzumu, viz výš. V druhém případě jsem pohoršování nezaznamenal, média naopak nabízejí servis pro ty, kteří se rozhodli pojíst kapra nebo šneky venku.

Bloumání po Kauflandu a debužírování za stolem s měkkýši se při tom v jádru neliší: při obou činnostech lidé vyměňují čas a peníze za pomíjivé spotřebitelské zážitky. Rozdíl je jen v tom, že prvním způsobem tráví svátky lidé málo cool a relativní chudí, zatímco druhým ti víc cool a relativně bohatí. Pokud si ale řekneme, že je rodinná pospolitost důležitější než byznys a kontemplace důležitější než konzum, pak musíme regulovat konzumní chování nejenom těch prvních, ale i těch druhých.

Neříkám, že o takovou regulaci stojím. V posledních několika Štědrých dnech jste mě mohli potkat ve Spolku, v Baru, který neexistuje nebo na Božence. Navíc jsem tam měl pocit, že část personálu přivítala možnost elegantně se vyhnout setkání s rodinou. Jenom mi zákaz svátečního prodeje v supermarketech rozpípal detektor pokrytectví.

Michal Kašpárek

Autor článku Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný Finmag. Od jara... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+56
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 7. 2016 21:48, jezevec

slušný člověk když něco nechce, tak to nedělá.
bolševický sajrajt když něco nechce, tak to zakáže všem ostatním.
je v tom rozdíl.

Zobrazit celé vlákno

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 7. 2016 12:48, ason

O co tady jde? Ve většině Evropy jsou zavřené obchody běžné a nikomu to nevadí. Tak už tím pseudo problémem přestaňte plnit mediální prostor. A myslím hlavně autora článku.

-22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2016: Kolik bude na výplatní pásce

28. 6. 2016 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2016: Kolik bude na výplatní pásce

Když čerpáte dovolenou, nedostáváte mzdu, ale náhradu mzdy. Kolik to dá, spočítá naše kalkulačka. Může se stát, že budete brát víc, než kdybyste potili krev v práci.

Základní příjem. Sociální dávka pro každého?

18. 12. 2015 | Ondřej Tůma | 82 komentářů

Základní příjem. Sociální dávka pro každého?

Co kdyby se celý systém sociálních dávek a státních příspěvků od základů překopal, takže by každý mohl počítat s pravidelnou výplatou od státu – za nic, bez podmínek? Možná by to bylo... celý článek

Zrušte státní svátky!

19. 11. 2015 | Gabriel Pleska | 31 komentářů

Zrušte státní svátky!

Tak nám nedávno poslanci vymyslili nový svátek. Velký pátek. Děkujeme za den volna, dámy a pánové. Zejména pak za to, že jste vybrali takový svátek, který nikdy nevyjde na neděli. O... celý článek

Přinášíme nové ekonomické svátky. Oslavte Den ekonomické výhodnosti frantíka!

14. 6. 2013 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Přinášíme nové ekonomické svátky. Oslavte Den ekonomické výhodnosti frantíka!

V těchto dnech přestáváte pracovat na stát. Gratulujeme. Víte ale, kdy přestanete napracovávat na hospodářský propad nebo na to, že jste žena? Doplňte si kalendář o další „dny svobody“. celý článek

Svátek práce 2.0: Udělejte něco drzého nebo aspoň nechejte dýško

1. 5. 2012 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Svátek práce 2.0: Udělejte něco drzého nebo aspoň nechejte dýško

Jak vrátit smysl dělnickému svátku, když dnes lidé většinu peněz vysedí před počítačem v ekonomice znalostí a služeb? Zkuste vystoupit ze zajetých kolejí. Nebo se alespoň zamyslete... celý článek

Partners Financial Services