Expertka: Máte rutinní práci? Připraví vás o ni robot

S nástupem „průmyslu 4.0“ přijdou o práci hlavně lidé, kteří dělají automatizovanou činnosti. Nejde jen o dělníky u pásu, říká prezidentka Mezinárodní asociace agentur práce. Podle ní přesto nehrozí, že by kvůli „nové průmyslové revoluci“ stoupla nezaměstnanost. Vznikne prý řada nových pozic ve službách nebo v oborech, kde je potřeba vyrábět zboží „na míru“.
Expertka: Máte rutinní práci? Připraví vás o ni robot

Nástup čtvrté průmyslové revoluce postihne vedle dělníků u pásové výroby třeba i pojišťovací agenty nebo úředníky v bankách. Varuje před tím Annemarie Muntzová, prezidentka Mezinárodní asociace agentur práce Ciett, která zastupuje pracovní agentury z více než čtyřiceti zemí světa.

Počítače nebo roboti podle ní v celé Evropě včetně Česka nahradí většinu zaměstnanců, kteří dělají rutinní práci.

„Nejlépe placené profese zůstanou, stejně jako špatně placené práce, které nejsou rutinní. Středně placená místa, pro která je často typická automatizovaná činnost, však zmizí,“ říká.

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Průmysl 4.0, označovaný také „práce 4.0“ nebo čtvrtá průmyslová revoluce, přináší digitální revoluci a další rozvoj automatizace. „Je to postupný proces, který potrvá roky, nebo dokonce dekády. Nedávná ekonomická recese jej ale urychlila, protože řada firem se musela rychle modernizovat,“ dodává Muntzová.

Vedle práce v továrnách zvládnou stroje i řadu administrativních činností, takže by mohly nahradit třeba zaměstnance v cestovních kancelářích, dispečery, pojišťovací agendy nebo bankéře. „Když si kupujete dům a chcete hypotéku, tak musíte splnit několik kritérií, například mít určitou úroveň příjmů. Toto vše může schvalovat stroj,“ tvrdí Muntzová.

„Zaměstnanci pošty, řidiči metra, prodavači, knihovníci,“ přidává další rutinní pozice, které jsou ohrožené, vedoucí tajemník Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Jan Zikeš. Podle prezidenta Asociace pracovních agentur Radovana Burkoviče mohou stroje nahradit i mzdové účetní či referenty.

Některé jednotvárné činnosti sice budou lidé dělat dál, kvůli modernizaci ale na ně bude potřeba méně zaměstnanců než dosud. „Místo pěti kopáčů s krumpáčem to zvládne jeden bagrista, a ne za dva dny, ale za hodinu. Takže je hravě nahradí, a ještě předčí ve výkonu,“ očekává Burkovič.

Seznam profesí, v nichž by v příštích patnácti až dvaceti letech mohli na místa lidí nastoupit roboti, zpracoval nedávno také ekonom Aleš Chmelař z Úřadu vlády ČR. Žebříček je součástí dvousetstránkové studie nazvané Národní iniciativa Průmysl 4.0, která analyzuje připravenost České republiky na masivní automatizaci a digitalizaci. Nejvíce jsou podle Chmelaře ohroženi úředníci, řidiči a pokladní.

Pozice

Index ohrožení digitalizací

Úředníci pro zpracování číselných údajů

0,98

Všeobecní administrativní pracovníci

0,98

Řidiči motocyklů a automobilů (kromě nákladních)

0,98

Pokladníci a prodavači vstupenek a jízdenek

0,97

Kvalifikovaní pracovníci v lesnictví a příbuzných oblastech

0,97

Kováři, nástrojáři a příbuzní pracovníci

0,97

Ostatní úředníci

0,96

Sekretáři (všeobecní)

0,96

Obsluha pojízdných zařízení

0,96

Chovatelé zvířat pro trh

0,95

Pomocní pracovníci v zemědělství, lesnictví a rybářství

0,95

Obsluha zařízení na těžbu a zpracování nerostných surovin

0,94

Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z pryže, plastu a papíru

0,94

Úředníci v logistice

0,94

Montážní dělníci výrobků a zařízení

0,93

Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků

0,93

Pracovníci s odpady

0,93

Pokladníci ve finančních institucích, bookmakeři, půjčovatelé peněz, inkasisté pohledávek a pracovníci v příbuzných oborech

0,93

Strojvedoucí a pracovníci zabezpečující sestavování a jízdu vlaků

0,92

Ostatní obsluha stacionárních strojů a zařízení

0,92

Anketa

Bojíte se kvůli kompjútrům, robotů a automatizaci o džob?

Prudký růst nezaměstnanosti nehrozí

Obavy, že kvůli robotizaci skokově stoupne nezaměstnanost, ale Muntzová označuje za nesmysl. Před růstem nezaměstnanosti varují v Česku hlavně odboráři, podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly je ohroženo až 40 procent pracovních míst.

Spolu s každou novou odbornou pozicí podle Muntzové vzniknou i tři až čtyři místa ve službách. „Mohou to být prodavači, kadeřníci, doručovatelé nákupů, cokoliv,“ předpokládá. Každý, kdo přijde kvůli průmyslové revoluci o práci, bude podle ní mít dost příležitostí najít si uplatnění jinde. „Tito lidé se rekvalifikují a rozhodně to nebude na hůře placenou pozici,“ věří prezidentka Mezinárodní asociace agentur práce.

V některých případech se také může změnit náplň práce. „K rutinním činnostem přibude spousta nerutinních úkolů – například ze sekretářky se může stát osobní asistentka,“ dodává.

Potřeba budou technici, ale i kadeřníci

Největší zájem bude podle Muntzové naopak o techniky či počítačové experty. „Rozhodně potřebujeme lidi ve STEM oborech, to znamená vědu, technologie, strojírenství a matematiku,“ vyjmenovává.

Přesvědčit Evropany, že jsou populární zrovna technické profese, bude ale běh na dlouhou trať. „Je to o tom, že budete vyprávět správné příběhy, podávat příklady a informace,“ věří. Žádný zákon ani nařízení vlády podle ní nepomohou, rozhodující roli bude hrát marketing. „Je to podobné, jako proč máme iPhone. Protože je to uznávaná značka, něco, co si lidé přejí mít,“ říká.

Podle Burkoviče je důležité, aby technici začali být na tuto práci hrdí a vedli k tomu svoje děti. „Žádné: běda, jak se nebudeš učit, skončíš jako táta ve špinavé fabrice,“ zdůrazňuje. 

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 5. 2016 9:46, kodiak medvěd

Myslíte přidanou hodnotu reálnou nebo účetní? Účetně tam samozřejmě je, máme přece DPH. Ale reálně..? Bohužel, tím, že si budeme navzájem drbat záda, žádnou novou hodnotu nevytvoříme.

Zobrazit celé vlákno

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 5. 2016 4:05, Tarzan

Budou se dál vyrábět kurvítka ?

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Roboti už jdou. A chtějí tvoji práci

18. 2. 2016 | Gabriel Pleska | 20 komentářů

Roboti už jdou. A chtějí tvoji práci

Kdysi před válkou nám předpovídali pracovní týden o pár hodinách. Místo toho začaly chodit do práce i ženy, aby se rodina uživila, v posledních letech nás internet a mobily udržují... celý článek

Připravme se na 3D robotickou revoluci

3. 10. 2013 | Lukáš Kovanda | 4 komentáře

Připravme se na 3D robotickou revoluci

Jeden čas se zdálo, že slovo „robot“ má léta největší slávy za sebou. Děti se postupně přejedly všeho, nač pasovalo původní Čapkovo pojmenování, počínaje robotem Emilem a konče hrdiny... celý článek

Deset procent nezaměstnaných: kreativní destrukce se teprve rozjíždí

15. 2. 2013 | Michal Kašpárek | 14 komentářů

Deset procent nezaměstnaných: kreativní destrukce se teprve rozjíždí

Přede dveřmi stojí drsná dekáda a nová metodika výpočtu nezaměstnanosti ji neodežene.

Takhle vypadá nová průmyslová revoluce: tři převratné nástroje a šestnáct inspirativních projektů

16. 11. 2012 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Takhle vypadá nová průmyslová revoluce: tři převratné nástroje a šestnáct inspirativních projektů

Nejdřív počítače udělaly z každého pracovního stolu vydavatelství, teď i továrnu. Prohlédněte si, co všechno dovedou vyrobit (a prodat) chytří lidé s dobrými nápady.

Nová průmyslová revoluce: jak můžou kutilové a bastlíři zatřást světem

15. 11. 2012 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Nová průmyslová revoluce: jak můžou kutilové a bastlíři zatřást světem

Přinášíme první českou recenzi očekávané knihy Chrise Andersona Makers.

Partners Financial Services