Člověk, který chce po práci vypnout telefon, není flákač

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 27. 5. 2016 | 18 komentářů
Pracovní komunikace si hledá nenápadné cesty, jak prosáknout lidem do soukromí. Národní konkurenceschopnost nesnižují ti, kteří se tomu brání, ale naopak manažeři, kteří se bez večerních telefonátů a víkendových mailů neobejdou.
Člověk, který chce po práci vypnout telefon, není flákač

Česká ekonomika sice patří ke třem nejrychleji rostoucím v Unii, Vladimíru Dlouhému to je ale málo a v rozhovoru pro MF DNES odhaluje brzdy, které ji zpomalují. Vedle smysluplné, i když neoriginální kritiky byrokracie vyjádřil prezident hospodářské komory i dva názory, které sice můžou pošimrat na bříšku úderníky uctívající kulty dřiny, jenomže stojí na vodě.

Dlouhý se – stejně jako Lenka Zlámalová a další konzervativní komentátoři – v rozhovoru chytá oblíbené figury když nevíš, sveď to na generaci Y: „Část mladé generace začíná myslet, že už není třeba tvrdě pracovat, že už není třeba ráno vstát a jít do práce,“ žaluje.

Kdykoliv se kriticky myslící člověk setká s takovým tvrzením, měl by zvednout transparent ZDROJ? Odkud víme, že ve srovnání s minulými generacemi opravdu přibylo mladých, kterým se nechce pracovat? Reagovali lidé v devadesátých letech, bájných časech českého kapitalismu, na zvonění pondělního budíku radostněji? Tvrdá data nám samozřejmě chybí. A vzpomínky na někdejší popularitu receptů na pohodlné zbohatnutí, ať už to bylo investování do Harvardských fondů nebo do kalifornských žížal, napovídají, že odpor k práci není generační záležitostí.

Hejtři z řad šedesátníků by si mimochodem občas měli připomenout, že lidé z takzvané generace Y jsou po několika pokoleních prvním, jehož příslušníci zatím nezažili zkracování pracovní doby nebo prodlužování zákonné dovolené.

Anketa

Jak moc pracujete po práci?

Komárek byl na Dlouhého krátký

Méně klišovitý, a o to záludnější je tenhle Dlouhého komentář:

V posledních týdnech – a to platí pro celou Evropu – mám pocit, že jsme se úplně zbláznili. Diskutuje se o tom, jestli nám šéf může volat v osm večer. Když jsem po škole nastoupil do práce, byl jsem poctěn, když mi šéf zavolal v osm večer. A že můj tehdejší šéf Valtr Komárek toho byl schopen. Zdá se, že vláda a odbory se takových věcí teď chopily. Možná to souvisí i s volbami v příštím roce, ale je to nebezpečné, takové věci podkopají naši konkurenceschopnost a výchovu k práci u mladé generace.

Pasáž si zaslouží hned několik poznámek. První je technologická. Když Dlouhý v osmdesátých letech pracoval pod Komárkem, dvě třetiny domácností v Československu neměly zavedenou telefonní linku. Těm s telefonem stačilo odejít do vinárny nebo na procházku a pro šéfa neexistovali. Na mobilu jste naproti tomu k zastižení kdykoliv a kdekoliv, nelze se zapřít a nestačí říct, že jste neslyšeli zvonění, protože po zmeškaných hovorech zůstává záznam.

Druhá poznámka je technologicky-kulturní. Večerní telefonát na pevnou byl a snad pořád je těžký kalibr, který by k řešení banalit zneužíval jen psychopat. Mobil není tak formální: volající si vždycky může volání omluvit tím, že kdyby volaný mluvit nechtěl, telefon si vypne. Ještě nevinnější škvíry, kterými práce prosakuje do soukromého života, vytvořil internet. Žoviální, ale přesto citelně naléhavou prosbu „tohle je docela zajímavý, mrknul bys na to?“ byste nejspíš neprojevili po telefonu, jenže na facebookovém chatu už to takové tabu není. Tabu se naproti tomu stává z odpovědi: „Rád, ale až v pondělí ráno.“

Třetí a nejdůležitější poznámka jde za argumentem konkurenceschopností. Tu totiž neohrožují lidé, kteří by odmítali po čtyřicetihodinovém pracovním týdnu řešit práci ještě v sobotu po telefonu. Ohrožují ji manažeři, kteří nejsou schopní všechno, co musí jejich tým vyřešit, vměstnat do těch čtyřiceti hodin, a ve zbytku nechat lidi obnovovat duševní a tělesné síly. Dokonce i z americké startupové scény znějí hlasy, že přepracování není hrdinství, ale průvodní jev neschopnosti, který navíc dál zhoršuje pracovní výkony.

Samozřejmě vždycky budou existovat obory, ve kterých nelze předpovědět všechny mimořádky. Rozplizlost hranice mezi pracovním a soukromým životem se ale netýká už jen špičkových chirurgů a kriminalistů, kteří se těší adekvátnímu ohodnocení a společenské prestiži. Ve stále větší míře se s ní potýkají podprůměrně placení lidé v profesích, kde nejde o život, třeba junioři v reklamkách nebo zaměstnanci městských příspěvkovek.

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Už vás to v práci zlobí a díváte se po jiné? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Oč těžší regulace, o to důležitější kulturní změna

Nejsem si jistý tím, na kolik tenhle problém může řešit zákoník práce. Jednak nemyslím, že by jím šla efektivně regulovat soukromá komunikace dvou lidí, jako je neformální chat šéfa a podřízeného na Facebooku. Jednak se bojím, že kdyby efektivní byl, znamenalo by to další odliv pracujících z klasických zaměstnaneckých smluv se sociálními benefity na volnou nohu.

Změna, kterou potřebujeme, je kulturní. Musíme se postavit nebezpečnému předsudku, že je člověk, který chce mít po osmi hodinách práce klid od telefonátů, flákač. Není. Jen se odmítá vzdát namáhavě vybojovaného práva na oddělení soukromí a práce. Většina lidí bez něj nejen že nedovede spokojeně žít, ale – ačkoliv to může být pro zjevného workoholika Dlouhého překvapivé – ani dobře pracovat.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+54
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 5. 2016 11:46, Mikik

Tento nazor se asi nebude libit, ale budiz. Predem jeste zduraznuji (a clanek to udelal rovnez, takze neni duvod mu to vytykat), ze jsou jasne povolani, kde 24/7, byt ve vice lidech je nutnosti. Ovsem v takovem postaveni by tomu mela odpovidat mzde!
Pres vsechny workoholiky a jim naroven postavene sefy a majitele firem je 8 hodinova prac. doba tezce vybojovanym vydobytkem. A je zcela evidentni z historickeho hlediska (jen bohuzel nekteri maji potrebu to prehlizet), ze nebyt toho, ze cast lidstva si musela prozit "komunismus", tak doposud by bylo normalni, aby lide pracovali 10, 12 i 14 hodin denne. Zamestnanci by nemeli zadne zastani.
Dnesni mladi si vubec neuvedomuji, ze 8 hodin, ale napr. i odbory nejsou vymyslem komunistu, ale historickou obranou zamestnancu proti odirani. No oni si to ani uvedomovat nemohou, protoze od mladi je na ne vyuzivan cileny brainwashing - za vse mohou komuniste a jestli budete v stupovat proti mainstreamu potazmo establishmentu, jste stejni jako oni. Takze od mala je pro ne zastavani se vlastnich prav neco fuj, jako pred 100 lety pro mladiky masturbace - proste duvod ke studu, Na tom je zajimave, ze lide zastavajici nazory o co nejvetsi svobode (volnem trhu, prace=zbozi atd.) se nakonec vzdy snazi "demokraticky" pomlouvat a potlacovat nazor na svobodnou obranu svych prav a jedine co doporucuji dotycnym je - zmenit misto (jak blizko to ma k historickemu - vladnout zemi ma vladce a cirkev a ostatni jsou jen pro praci a poslouchani).
Kdyby se Zapad kdysi nebal rozsirovani komunismu vic smerem k Atlantiku, nikdy by neprstoupil na takove "vyhody" pro zamestnance, jako je tech 8 hodin, placena dovolena, nemocenska, atd. Strasak zmizel a tak se pomalu snazi omezit co nejvice tech vydobytku salamovou metodou. Vsichni ti bojovnici za prava majitelu a firem se podivejte do Francie. Ta nikdy nebyl plne komunisticka, ale presto se tam obycejni zamestnanci umi postavit za sva prava. To jen tady vymyvate lidem mozky slovy o pohrobcich komunismu, aby se lide zastydeli a drzeli hubu a krok :-/

+10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šéf odborů Josef Středula: Rakousko doženeme nejdřív za sto let

23. 1. 2016 | Ondřej Tůma | 26 komentářů

Šéf odborů Josef Středula: Rakousko doženeme nejdřív za sto let

Proč nám ve mzdách kromě Západu uniká i sousední Slovensko? Jak chtějí odbory skoncovat s levnou prací v Česku? A co přinese čtvrtá průmyslová revoluce? Čtěte si exkluzivní rozhovor... celý článek

Pracujete na dlouhé směny? Máte svá práva, nenechte si je vzít

3. 12. 2015 | Petra Dlouhá | 25 komentářů

Pracujete na dlouhé směny? Máte svá práva, nenechte si je vzít

Pracujete na dlouhé směny? Vaše pracovní doba má jasně stanovená pravidla. Nedopřává šéf dostatek odpočinku? Dostáváte rozpis směn pozdě? Stěžujte si u inspektorátu práce. Poradíme,... celý článek

Šéf mě nutí do přesčasů: Co si nenechat líbit a jak se bránit

7. 10. 2015 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Šéf mě nutí do přesčasů: Co si nenechat líbit a jak se bránit

Přesčasy mají jasně stanovená pravidla. Nesmí jich být příliš a zaměstnavatel za ně musí připlatit. Když zákon poruší, nemusíte si to nechat líbit. Přečtěte si, na co máte právo. A... celý článek

Očima expertů: Ve svátek do obchoďáku? Tak to tedy ne!

6. 2. 2015 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Očima expertů: Ve svátek do obchoďáku? Tak to tedy ne!

V Poslanecké sněmovně se bude znovu projednávat návrh zákona, podle kterého by větší obchody musely zůstat během vybraných státních svátků zavřené. Co si o tomto nápadu myslí Petr Mach,... celý článek

Jak přežít (v) zaměstnání: Pracovní doba

26. 3. 2014 | Jiří Lojda | 6 komentářů

Jak přežít (v) zaměstnání: Pracovní doba

V minulých dílech našeho seriálu jsme si řekli, že mzda nebo plat představují odměnu za práci. Kolik hodin tedy musíme týdně strávit „v rachotě“, jak nám může zaměstnavatel tuto práci... celý článek

Partners Financial Services