MBA: Co lidem přináší a mohli byste si ho dovolit i vy?

PR článek | rubrika: Publicistika | 10. 9. 2015
Studium MBA se stává stále oblíbenějším způsobem, jak nakopnout svůj business či získat zajímavější a lépe placené pracovní místo. Mezi nejvyhledávanější obory patří například Management a leadership nebo Finance a účetnictví. Kdo se na MBA může přihlásit, co to obnáší a jak se vám taková investice vrátí? Podívejte se.
MBA: Co lidem přináší a mohli byste si ho dovolit i vy?

Zkratka MBA znamená Master of Business Administration a jedná se o profesní manažerské vzdělání. Studium se výrazně zaměřuje na praxi a opírá se o nejnovější výzkumy a poznatky v jednotlivých oborech. Protože cílí na podnikatele, zaměstnance státní správy i členy středního a vyššího managementu, je tomu uzpůsobeno časově. Počítá s velkou časovou vytížeností svých studentů, a proto často pořádá přednášky a workshopy převážně o víkendech (nejčastěji v sobotu).

Co patří mezi nejdůležitější výhody studia MBA?

Samozřejmě záleží na tom, jakou školu si vyberete. Například Cambridge Business School, kterou její absolventi hodnotí v superlativech, co se týče přínosu pro profesní, ale i osobní život, si zakládá na:

  • špičkových profesionálech z praxe s dlouholetými zkušenostmi,
  • kvalitě výuky (potvrzené jak prestižními akreditacemi, tak členstvími v mezinárodních asociacích),
  • moderně řešené formě výuky (například efektivní e-learning) umožňující přizpůsobit studium na míru studentovi
  • a na dalších praktických výhodách, jako je možnost začít studium i uprostřed roku (celkově tři termíny pro zahájení studia: 1. března, 1. května a 20. října), široká nabídka programů, občerstvení na seminářích, slevové karty nebo také možnost získat studiem mezinárodní certifikát IES.

Kdo se může do programu MBA přihlásit?

Do jednoho z 11 MBA programů školy Cambridge Business School se můžete přihlásit, pokud máte ukončené vysokoškolské vzdělání minimálně bakalářského stupně, ukončené vzdělání v programu BBA, nebo prokazatelně doloženou dostatečnou praxi na manažerské či řídicí pozici.

Studium MBA tak může být skvělým krokem pro někoho, kdo bez vysokoškolského vzdělání dosáhl sice ucházejících kariérních výsledků, ale v současnosti stagnuje, pociťuje v některých oblastech potřebných pro praxi mezery anebo mu hrozí, že jej nahradí sice mladší a méně zkušený, ale vzdělanější kolega.

Přihlášení ke studiu je zdarma, není nutné absolvovat přijímací zkoušky a program trvá 1 rok.

O jakou investici se jedná?

Ceny za studium MBA se pohybují kolem 100 000 Kč za rok (tedy za celé studium). Cambridge Business School nabízí také slevy na studium, to vás tak může vyjít i na méně než 90 000 Kč bez DPH. Vyplatí se taková investice?

Podle výzkumů školy provedených mezi absolventy se jednoznačně vyplatí. Z absolventů (39 % žen, 61 % mužů, ve věku od 30 do 61 a více let) uvedlo 89 %, že jim studium na Cambridge Business School otevřelo zcela nové možnosti, 95 % z nich je jednoznačně přesvědčeno o přínosu jejich studia pro praxi i osobní život a 71 % v době průzkumu potvrdilo, že se jim investice do studia již vrátila. 76 % absolventů díky studiu MBA pokročilo na kariérním žebříčku či získalo lepší platové ohodnocení na své stávající pozici.

Pokud přepočteme zlevněnou cenu studia (bez DPH) na počet dnů v roce, jedná se o investici nižší než 246 Kč do vzdělání a kariéry denně. To možná není zcela zanedbatelná částka, mohli byste si za ni koupit třeba popcorn a pití v kině, tři kávy v americkém řetězci nebo burger v průměrné restauraci. Na rozdíl od těchto pochutin vám však vzdělání MBA zůstane na celý život a přínos pro vaši kariéru bude nevyčíslitelný.

Co nabízí MBA program Finance a účetnictví?

Podívejme se tedy na náplň studia konkrétněji. V oblíbeném programu Finance a účetnictví na Cambridge Business School studují manažeři, podnikatelé, finanční ředitelé i účetní, mimo jiné také proto, aby pomohli svým firmám zlepšit hospodářské výsledky. Skrze celkem 10 předmětů od plánování cash-flow až po risk management a mezinárodní finanční systém se seznamují jak s obecnými principy finančního řízení, tak s manažerským účetnictvím a daňovou oblastí. Velkou výhodou je, že studenti mohou s vyučujícími konzultovat své aktuální reálné situace ve firmě a i v samostatných úkolech pracují na tom, aby svou firmu a sebe posunuli dále.

A s jakými profesionály pracují na zlepšení svých teoretických znalostí i praktických dovedností? Vede je například Ing. Jiří Mach, Ph.D., specialista na finanční plánování a analýzy rizika, Ing. Michaela Krechovská, Ph.D., členka České asociace pro finanční řízení, Ing. Zdenka Voltánová, finanční kontrolorka u nadnárodní společnosti Loma Systems a další odborníci. Na kompletní seznam lektorů i další zajímavosti se můžete podívat na stránkách programu na Cambridge Business School. 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil návrh zásadních změn v zákoníku práce. Tady je jejich přehled.

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

16. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činí 45 573 Kč hrubého, v Praze vzhledem k vyšším životním nákladům pak 47 718 Kč. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnila Platforma... celý článek

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

10. 4. 2024 | Lucie Kocurová

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

Soukromých škol přibývá každým rokem zejména ve větších městech. Už dávno přitom nesbírají jen děti, které se jinam nedostaly. Rodiče platí třeba za menší počet žáků ve třídě, za chutnější... celý článek

Partners Financial Services