Roboti už jdou. A chtějí tvoji práci

Kdysi před válkou nám předpovídali pracovní týden o pár hodinách. Místo toho začaly chodit do práce i ženy, aby se rodina uživila, v posledních letech nás internet a mobily udržují v pohotovosti i po pracovní době a na dovolené. A přece: prý je tu nová průmyslová revoluce, která přinese nezaměstnanost, jaká tu ještě nebyla. Roboti už jdou.
Roboti už jdou. A chtějí tvoji práci

Hltával jsem v dětství s baterkou pod peřinách sci-fi knížky. Že roboti vezmou časem většinu práce za nás lidi, to mi vždycky přišlo jako naprostá samozřejmost. Dlouho mi nedocházelo, že z toho může být pořádný průšvih.

Tedy – dokázal jsem si pořádný průšvih představit. Lidstvo, které se nedokáže s nabytým volným časem vyrovnat. Lidstvo, které se chce ubavit k smrti. Povrchními vzrušeními, za přispění chemických substancí, ve virtuální realitě. Případně lidstvo z nudy běsnící, topící se v krutostech. Nikdy jsem nedokázal uvěřit utopistům, kteří si představovali lidstvo zbavené okovů práce jako společenství umělců, filozofů, zahrádkářů a kutilů…

Vůbec mě v mladické nepraktičnosti nenapadlo, že člověka bez práce mnohem dřív a víc než nuda bude trápit hlad.

Četli jsme

Kniha Rise of the Robots dokládá, že roboti a software likvidují i ta zaměstnání, u kterých by tomu ještě před pár lety nikdo nevěřil.

Vaše práce ohrožena: Ke strojům jdou stroje

Byrokracie je hladová zeď dneška

Většina autorů sci-fi knížek ostatně tuhle stránku věci taky zanedbávala. Stroje zajistí blahobyt pro všechny. Vyprodukují dostatek všeho pro každého. Ale proč by vlastně každý ten dostatek měl mít? Co přiměje vlastníka továrny řekněme na boty, aby ty boty rozdával – bez ohledu na to, jak levně je dokáže vyrobit?

Nic. Nějakou protihodnotu mu nabídnout musíte, jinak továrnu zavře. A i kdyby nezavřel, nebude mít časem prostředky na obnovu ani na provoz.

Ve skutečnosti už dnes řada z nás dokáže něco nabídnout jen díky masivnímu přerozdělování. Někde se někomu peníze vezmou, jinému dají. A to ani nemám na mysli sociální dávky, i když i skrze ty se přerozdělují takové peníze, jaké by se jen o pár desítek let dřív zdály neuvěřitelné. Existuje mnohem rozsáhlejší sociální program. Jeho jméno je státní správa. Ta se neustále rozrůstá, aniž by to spravování veřejných věcí nutně vyžadovalo. Spousta lidského úsilí se skrz ní vylévá do kanálu, jen aby se mohla vykázat práce, za kterou se pak vydají nějaké peníze – aby se pověstná kola ekonomiky mohla dál točit. Zatím ještě pořád může úředníků na stavbě hladové zdi přibývat a zatím pořád je z čeho (komu) brát, abychom jim mohli dávat peníze, které vypadají víc jako plat než jako almužna.

Propojeno: Nová úroveň přerozdělování – grantovaný základní příjem

Jsou lidé, kteří se domnívají, že státní přerozdělování je potřeba pojmout jaksi velkoryseji. A rostoucí autmatizace je pro ně jedním z důvodů k takovému kroku. K zavedení nepodmíněného základního příjmu, jakéhosi pravidelného státního příspěvku za to, že jste. Josef Tětek na Finmagu argumentuje, proč je to nesmysl:

A co si o základním příjmu myslí naše moudré hlavy?

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Petr Koukolíček: Molekulární gastronomie. Avantgarda na vašem stole

První česká kniha o molekulární gastronomii je tu! Molekulární gastronomie je fenomén poslední doby a my přinášíme unikátní publikaci, která vám pomůže nahlédnout nejen pod pokličku této tajuplné alchymie!

Každý je nahraditelný

Bude ale komu brát, pokud skutečně nastane ona nová průmyslová revoluce, o které se teď stále častěji mluví? Až roboti nahradí nejen dělníky, ale i většinu těch, kteří pracují hlavou? Před pár lety jsme si nedokázali představit srozumitelný strojový překlad. Jednak jsme nevěděli o síle velkých dat (a nevěděli jsme, že tak brzo přijde výpočetní síla, která si s nimi poradí), jednak jsme se příliš soustředili na těžko přeložitelné texty – jenže největší objem překladů nejsou překlady děl největších mistrů jazyka,, to co dělají překladatelé řekněme umělečtí, ale to, co dělá ve velkém překladatelská agentura: převody návodů k pračkám a podobně.

Jistě. Chce se mi věřit v lidského ducha. V onu kreativní destrukci, že si člověk dokáže poradit, vymyslet nové obory podnikání, novou práci. Zatím se to vždycky povedlo. Znamená to ale, že se to nějak povede i tentokrát? A navíc povedlo se to z pohledu člověčenstva jako celku. Z pohledu nespočetného množství jednotlivců to samozřejmě vůbec neplatilo.

Co si o tom myslíte vy? Přichází nějaký zlom, nějaká nová úroveň automatizace, kdy nahrazování lidské práce technologiemi dosáhne takového rozměru, že právem budeme mluvit o revoluci? Myslíte, že je blízko doba, kdy byste mohli být právě vy nahrazeni? Přemýšlíte, co by se měly učit vaše děti, aby dokázaly uspět v boji o živobytí s elektronickou konkurencí? A je průměrný úředník vlastně sociální případ?

Pro jednoho diskutujícího – vybereme si ho ovšem sami – je v redakci jako vždy připravena knížka. Tak nám nechejte mail, ať se domluvíme, kam ji poslat.

Za dobré slovo knížku

Minule v rubrice Co si o tom myslíte? vystupovali pánové Babiš a Kalousek. Mluvili o elektronické evidenci tržeb.

Diskuze je do dnešního dne mohutná. A my bychom z ní rádi vytrhli něco pro odlehčení. Co třeba tohle: „Nejvíc se těším, až v hospodě dostanu ke každému pivu online evidovanou účtenku. Nebo mi to hospodský spočítá a vrchnosti oznámí až najednou? Průser bude, jestli po mě pak doma bude manželka chtít tu účtenku předložit, aby viděla, kolik jsem toho měl. Těžko se budu vymlouvat, že mi žádnou nedali, to by je mohla napráskat na MF za neevidovaný prodej a pravda by stejně vyšla najevo a mně by v té hospodě už nenalili ani kofolu.“ Vyúpadá to ale, že podepsaný „Andrej Štefanovič Babišín“ od nás knížku nechce.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

19. 2. 2017 23:29 | Gabriel Pleska

Jestli myslíte knihu Rise of the Robots, tak název je úplný. Bez podititulu. Ale já o té knize nemluvím, jen je tu v boxu odkaz na její chytrou recenzi. Stačilo by kliknout.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 2. 2017 23:25 | Zluty Zakaznik

Nazev knihy je uvaden neuplny. Tento titul i dalsi knihy na dane tema daleko lepe rozebrala Elizabeth Kolbert v delsim clanku Our Automated Future v tydeniku The New Yorker.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 2. 2016 19:23 | Kuba

Pěkný článek ale dejme si pár faktů:

- Mezi 2020 - 2025 bude již v oběhu první AI. Nynější pokusy o něj, které dalece nepřipomínají ani špatně skriptovaný virtual intelligence, se sice tváří jinak, ale opak je pravdou. Kupříkladu základní kámen těchto budoucích každodenních reálií je třeba systém Cortana od microsoftu. Po pár letech v oběhu se její dnešní "co si", bude podobat asi jako douplošník z roku 1915 a letoun F-35 Lightning 2.

Berte to tak, že kolem 2000 byl jeden rok roven třem z hlediska tech. vývoje, dnes je to něco kolem 1 ku 10ti a bude se stále navyšovat, kdy na 2020 se lze připravit možná i na poměr 1 ku 30 příp. více vzhledem k plánům do 2018 ohledně výpočetní techniky a vše s ní spojeným.

- Roboti, ... pěkný výraz, v dobu kdy mezi námi spatříme opravdové protivníky, popř. kolegy nebo i přátele, to již budou androidi. Soběstační s mnohem komplexnějším myšlením a bohužel i osobností, než většina lidských bytostí.

- Na závěr si uvědomme ještě poslední fakt. S novými odvětvími přibývá mnoho práce a s ohledem na minulé století se to nesmírně prokázalo. A strach že nás budou nahrazovat autonomní stroje také mít nemusíte, protože až oni budou běhat kolem Vás, tak Vy budete mít k dispozici různé hračky. Horníci, stavaři a jiní třeba automatizované obleky které jsou již ve vývoji, inteligence naopak virtuální světy kde budou moci dát veškerý prostor své tvorbě a pokrokovému myšlení nebo dokonce modifikace vašeho těla ať už pro prodloužení života nebo i vojenské směry, které je, řekl bych, velmi předčí s velkým V :)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 2. 2016 13:17 | Nox

Tusim, ze to tam bylo tak, ze kazdy mohl kdykoliv zkusit slozit zkousky na to, aby byl ve vyssi tride. Samozrejme se podvadelo, hlavni hrdina se temito podvody zivil.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 2. 2016 10:02 | el.58

Ono už se to už (jinde) řeší:

http://www.vseobecnyzakladniprijem.cz/o-zakladnim-prijmu#.VsbZkPnhDcs

http://www.rozhlas.cz/radiowave/wavenews/_zprava/finsko-otestuje-nepodmineny-prijem-pro-vsechny-kazdy-dostane-800-eur-mesicne--1562585
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 2. 2016 23:36 | Gabriel Pleska

Myslím, že Zajdel to má podle IQ nebo nějak podobně víceméně geneticky. Zřejmě pozorný čtenář Huxleyho.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 2. 2016 22:14 | zdjs

Pomineme-li trend, že většina lidí v EU práci má a přibývá jen úředníků a politiků, nehrozí nám situace jako někde v Somálsku. Dokonce i pracovního nářadí je víc než rukou s nimi ochotných dělat. A proto : bude-li pokračovat dnešní trend konzumního života s hříšnou devastací naší země, bude se zvyšovat i objem a obrátkovost všech spotřebních věcí, a tím i práce. Zvýšíme podíl recyklace, výrobků, robotů a tím i pracovních příležitostí, nejen v komunální skládkové politice, bude práce víc než dost. Svět bude sice jedno velké smetiště, ale krysáci si budou libovat, že je konečně hojnost všeho jako v ráji. Hrstka elity bláhově odletí dobý(í)t Mars a zachránit lidstvo a pozůstalí budou řešit jak ty roboty demontovat, aby už neměli tolik práce s tou recyklací !!!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 2. 2016 21:45 | Martina

A co děláte? :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 2. 2016 20:54 | Hunter

Předlohu neznám, ale zajímalo by mě, kdo, kdy a podle čeho třídí lidi do "tříd".

Jak se ví, že někdo nejnižší třída a někdo střední třída, když ani jeden z nich nemusí v životě na nic hrábnout, ale jeden dostane víc než druhý?
Nebo je to dědičné zařazení?

Mimochodem, myslím že dnešní systém funguje prakticky stejně.
Sociální dávky slouží pouze k udržení smíru.
Nemuseli by existovat (bohatí lidé by pak měli nižší daně a byli ještě bohatější), ale náklady na armádu, která by je pak bránila proti rebelující chudině by byla vyšší.
A tak je levnější (=výhodnější) dávat jim ty dávky, které na nějaký základní život (a dost alkoholu) stačí, to je udržuje v neschopnosti se organizovaně vzbouřit.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 2. 2016 18:34 | MoB

Já si myslím, že už jsme na půl cestě k Limes Inferior:
Nejnižší třída nepracuje (nemá co dělat, nemá na to schopnosti) a dostává kredity jedné barvy. Přežít se tak dá, asi něco jako na sociálních dávkách.
Střední třída pracovat může a pokud pracuje, dostává navíc kredity jiné barvy. Tím je možné výrazně si zlepšit životní standard, ale mnoha lidem stačí nepracovat (tuším, že dostávají více těch nejnižších kreditů).
Nejvyšší třída pracovat musí (kreativní lidé, inteligence) a za to dostává úplně nejlepší kredity.

Především, dává to smysl, protože je to evoluční krok, žádná revoluce, a protože se náznaky tohoto stavu už dají tušit - co jiného by byl základní zaručený příjem, než "nejhorší kredity"? Navíc mám pocit, že by to asi ani nikomu moc nevadilo.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 2. 2016 16:24 | jan

Masivní nástup automatizace, která vezme práci velkému počtu lidí, je stejná utopie jako, že stroje zajistí celospolečenský blahobyt.
Když si vezmeme onen případ továrny na boty, tak pro koho bude vyrábět, když lidé budou bez práce a tudíž nebudou mít čím zaplatit?! Takže bez práce nakonec nezůstanou jen lidé, ale i ty továrny.
Z logiky věci tedy plyne, že něco takového není reálné. Nástup automatice tak bude postupný s tím, že se lidské zdroje budou alokovat jinam. To podle mě souvisí i s tzv. "inflací vzdělání". Nahrazeny budou hlavně manuální práce, které ve výsledku lidech uleví. Ale intelektuální a kreativní tvorbu si lidé ponechají ve své režii. Něco takového by mohlo výrazně vyřešit i další jiné problémy viz. stárnutí a vymírání obyvatelstva, které je dnes hlavně ekonomický problém nikoliv problém nedostatku lidí (každým okamžikem je naopak lidí více a více).
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 2. 2016 14:55 | ppetr1

nastesti moji praci roboti jen tak nezvladnou .-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 2. 2016 13:26 | Omasta

Není potřeba se nic učit, protože umělá inteligence (AI) nahradí lidi pracující hlavou a sice nejdříve nahradí ty nejchytřejší, co vydělávají nejvíc, a postupně bude nahrazovat i nekvalifikované pracovníky jako jsou řidiči.

Pracovníci dostanou ucho propojené s AI a to jim bude říkat, co mají dělat. Tržní hospodářství nebude, vznikne určitá forma rovnostářství, socialismu, kdy všichni budou brát minimální mzdu. Nebude se vyrábět, po čem je poptávka, ale to, co AI uzná za vhodné. Vznikne plno nových pravidel, příkazů a nákazů, co se smí a nesmí a to bude AI vymáhat.

Budou se vyrábět jen trvanlivé výrobky. Budou zrušeny módní přehlídky a budou se nosit především pracovní overaly pro manuální práci.

Vzniknou 3 kategorie lidí. Obyčejní - plebs, nenahraditelní a kolaboranti, kteří budou zprostředkovávat řízení společnosti a převádět přání AI v realitu. Kolaboranti budou například zařazovat lidi do seznamů na transport.

Soudy budou probíhat virtuálně a odsuzovat kriminálníky aniž by je převáželi k soudu. 95% odsouzených bude dostávat trest smrti, protože se budou snižovat stavy populace. Odsouzení by se v podstatě neměli kam vrátit a jejich vydržování by byl zbyteční výdaj. Ale co my víme? Třeba zrovna odsouzení se do nového prostředí aklimatizují lépe.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 2. 2016 13:08 | Sergej B.

Je asi třeba definovat co je stroj, a co je člověk :-) Aneb když si řekněme, že každý člověk je stroj, neznamená to, že každý stroj je člověkem. Až bude stroj vypadat jako člověk, myslet jako člověk, chovat se jako člověk a mít stejné fyzické vlastností jako člověk ... tak to bude člověk :-) (Nebo jak říkala moje babka, v jiném kontextu teda, když to štěká jako pes a smrdí jako pes tak je to pes)
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 2. 2016 13:01 | Sergej B.

Jestli poslední dobou sledují dobře dění na trhu práce. Tak je spíš přebytek práce, než aby byl problém přebytek lidí, co jim robot sebral práci. Ano, dneska už není třeba tolik překladatelů, dělníku na montáž, apod. Ale zase je potřeba programátoru, techniku, analytiku, ... (A to nemluvím o tom, že pro vzniká segment služeb pro výrobce robotu, a je to celá další větev ekonomiky).
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 20 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připravme se na 3D robotickou revoluci

3. 10. 2013 | Lukáš Kovanda | 4 komentáře

Připravme se na 3D robotickou revoluci

Jeden čas se zdálo, že slovo „robot“ má léta největší slávy za sebou. Děti se postupně přejedly všeho, nač pasovalo původní Čapkovo pojmenování, počínaje robotem Emilem a konče hrdiny... celý článek

Deset procent nezaměstnaných: kreativní destrukce se teprve rozjíždí

15. 2. 2013 | Michal Kašpárek | 14 komentářů

Deset procent nezaměstnaných: kreativní destrukce se teprve rozjíždí

Přede dveřmi stojí drsná dekáda a nová metodika výpočtu nezaměstnanosti ji neodežene.

Krásná nová čísla. Jak nám klesla nezaměstnanost

26. 11. 2012 | Jan Beníšek | 12 komentářů

Krásná nová čísla. Jak nám klesla nezaměstnanost

Má váš stát problém s nezaměstnaností? Nevíte jak z toho ven? Jak přilákat investory? Jak zlepšit náladu občanů? Recept je jednoduchý. Stačí si pohrát s metodikou výpočtu, dát tomu... celý článek

Takhle vypadá nová průmyslová revoluce: tři převratné nástroje a šestnáct inspirativních projektů

16. 11. 2012 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Takhle vypadá nová průmyslová revoluce: tři převratné nástroje a šestnáct inspirativních projektů

Nejdřív počítače udělaly z každého pracovního stolu vydavatelství, teď i továrnu. Prohlédněte si, co všechno dovedou vyrobit (a prodat) chytří lidé s dobrými nápady.

Nová průmyslová revoluce: jak můžou kutilové a bastlíři zatřást světem

15. 11. 2012 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Nová průmyslová revoluce: jak můžou kutilové a bastlíři zatřást světem

Přinášíme první českou recenzi očekávané knihy Chrise Andersona Makers.

Partners Financial Services