Sedm věcí, které ti nikdo neřekl o výběru vysoké školy

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 20. 2. 2015 | 9 komentářů
Nenechej si poplést hlavu průměrnými platy absolventů nebo chytrými řečmi o tom, jak bude svět vypadat za třicet let.
Sedm věcí, které ti nikdo neřekl o výběru vysoké školy

Vytkneme si před závorku jednu důležitou věc: vysoká škola není jen od toho, aby ti za tři, pět, osm let pomohla najít dobře placenou práci. Především z tebe dělá někoho moudřejšího, někoho, kdo světu víc dává, než si z něj bere, a koho si půjde vážit i z jiných důvodů, než že má největší bazén z celého satelitního městečka. Nicméně tady jsme na webu o financích, takže se budeme věnovat právě těm. Takzvaný duchovní rozměr si odbudeme citátem Davida Graebera: „Vzdělání neexistuje proto, aby prospívalo ekonomice, naopak, ekonomika je tu od toho, aby nám umožnila prohlubovat vzdělání.“ A nýčko už ke starostem o chleba.

VŠ: Kdy podat přihlášku

Ještě nedávno platilo, že v druhé půli února se budoucí vysokoškoláci definitivně rozhodovali. Naprostá většina škol vyžadovala, aby přihlášky ke studiu byly podány do posledního února. Stále to platí třeba pro Univerzitu Karlovu, Masarykovu nebo Palackého univerzitu, většině škol ale stačí přihlášku poslat později, do polovičky března, do konce března, v dubnu, květnu. Slušný přehled nabízí třeba Jobs.cz, ale lepší je vždycky ověřovat přímo na webu školy. A pozor: různé fakulty v rámci jedné školy můžou mít termíny stanovené různě.

1. Nikdo neví, co bude za třicet let

Je jedno, jak sebejistě působí tvoji učitelé, tvoji rodiče, tvoji kamarádi anebo chytré hlavy třeba v televizi, když mluví o tom, které odvětví má před sebou boom. Nikdo s určitostí neví, co bude za třicet let. Některé předpovědi samozřejmě můžou být pravdě blízko – ale neexistuje způsob, jak dopředu poznat které.

Když do tebe někdo zapáleně hustí, že brzo bude důležité mluvit rusky, arabsky anebo čínsky, že jsou nanotechnologie nafouknutá bublina anebo že má před sebou skvělou budoucnost rozpoznávání řeči, je těžké nepodlehnout. Mám na to ale takový protijed: chodím do místní knihovny číst třicet let staré noviny. Zbrojařský, sklářský i textilní průmysl měly růst do nebes.

2. Hodně lidí ani neví, která bije teď

Asi slyšíš a čteš hodně hejtů na humanitní obory a hlavně na uplatnitelnost absolventů: v průměru je lepší / než / se / říká. Emeritní děkan brněnské fakulty sociálních studií zas o vlastních odchovancích míní, že se bojí života. Tak určitě, protože sociální pracovníci nebo členové misí OSN jsou notoričtí srabi, zatímco informatici nebo ekonomové riskují krk každý den. – Tím nehájím humanitní obory a neplivu na ostatní, jen připomínám, že většina názorů o školství nestojí na faktech, ale na emocích a předsudcích, takže je ber obezřetně.

3. Nedej na průměr!

Tohle je nejdůležitější rada ze všech, protože lidi milujou průměry. Jenže většina pracovníků v jakémkoliv oboru nebere průměrný plat, ale buď víc, nebo míň (to častěji). V zemi, kde se místo „pánbůh vás provázej“ říká „účtenku budete chtít?“ je taky dobré cynicky připomenout, že přehledy průměrných platů obvykle nepočítají s příjmy, které lidé nepřiznávají.

Týkat se tě nebude ani průměrná uplatnitelnost na trhu práce, protože neexistuje nic jako průměrný humanitní či průměrný technický obor. Ty navíc pravděpodobně nejsi průměrný student nebo průměrná studentka. Pokud máš pro určitý obor extrémní zápal a věnuješ se mu už od střední nebo od základky, patrně se dostaneš výš než většina konkurentů. A naopak: pokud do nadprůměrně ohodnoceného, a tedy velmi konkurenčního oboru vstoupíš jako snaživý ťulpas, který tupým memorováním vydře školu, nemůžeš čekat, že uděláš terno.

4. Není důležité, jenom kolik můžeš brát, ale i kde to můžeš brát

Zubař, právník nebo i učitel si může přijít na slušné peníze i na malém městě, za cenu prťavého pražského bytu si tu ale pořídí dům, a ještě může patřit k místní nobilitě. Jiné obory se naopak stahují do Prahy a Brna, a pokud v nich není moc peněz, je to smrtelná kombinace. Neřeš proto jenom příjmy, řeš i výdaje, které vybraná profese vyžaduje.

Anketa

Je důležité mít vysokou?

5. Pozor na klam přeživšího

Ještě víc krátkozraké než dát na průměr, je dát na nejúspěšnější zástupce oboru. Ano, Joanne Rowlingová vydělává miliardy, ale to pořád z Literární akademie Josefa Škvoreckého nedělá líheň miliardářů.

Platí to nejenom ve chvíli, kdy školu vybíráš, ale taky když po prvním semestru přemýšlíš, jestli z ní neodejít. Všichni víme, že se Mark Zuckerberg poroučel z Harvardu a vydělal miliardy. Taky se ale hodí připomenout, že bez titulu máš teď zavřené dveře i tam, kde ještě nedávno oceňovali rebely, třeba v Googlu.

6. Míň se soustřeď na to, co tě baví, víc na to, v čem můžeš být špička

Nikdy není chyba připomenout Cala Newporta: do tvůrčích a pevnou pracovní dobou nespoutaných povolání se žene tolik lidí, že strhávají cenu práce někdy až k úplné nule. Často tak může být výhodnější soustředit se na něco, co ti opravdu jde, i když tě to zase tolik nebaví – a v kanceláři nebo laboratoři si pak vybudovat tak neotřesitelnou pozici, že budeš mít hodně času i peněz na to věnovat se svým koníčkům.

Hodně oborů navíc vypadá přitažlivěji ve studijním katalogu než v realitě. Z vlastní zkušenosti: žurnalisté potkávají víc agresivních pitomců než „zajímavých lidí“ a filmoví vědci tráví velmi málo času koukáním na filmy, natož na dobré filmy.

7. Diverzifikuj

Budoucnost je nejistá – ale to už je tak dlouho, že se jeden výborný recept na vyrovnání s nejistotou dostal i do lidového mudrosloví: „Nikdy nedávej všechna vejce do jednoho košíku.“

Diverzifikace

Stále víc oborů jde kombinovat s jinými. Nevýhodou jsou dvoje státnice a někdy i psaní dvou závěrečných prácí. Výhodou to, že to jde pořád stíhat mnohem líp než dvě školy zároveň, a přitom se pevně rozkročíš nad dvěma oblastmi. Když se jedna začne potápět, nad vodou tě udrží znalost té druhé.

Při finálním výběru mezi dvěma školami se taky můžeš zaměřit na to, která ti uzná víc kreditů mimo mateřský obor. Výhodou velkých univerzit je, že v mnoha studijních programech můžeš jeden, dva, tři i víc předmětů absolvovat třeba na docela odlišné fakultě a obohatit se o nové poznatky i způsoby myšlení.

Jen pozor na některá omezení: pamatuji si například, že moji kolegové, kteří studovali psychologii v kombinaci s jiným oborem, nemohli nastoupit do klinické praxe, takže obor měli spíš pro zajímavost někam do reklamky. Což není nutně chyba, jen to připomíná, že ani sebelepší rada neplatí vždy a pro každého.

A jako bonus: pokud máš zrovna před maturitou, pak ti zbývá jen pár týdnů na to docenit Jedenáct věcí, které bych si sám přál vědět už na střední.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+60
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 2. 2015 14:01, MoB

Zbrojnímu průmyslu se bude vždycky dařit dobře.

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 2. 2015 19:50, Pavel Borák

Hodně dobrý !

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rektor VŠUP: Tahle ekonomika nemá na tolik studentů

17. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Rektor VŠUP: Tahle ekonomika nemá na tolik studentů

Mívali jsme čtyři vysoké umělecké školy. Dávno tomu. Dnes chrlí absolventy těchto oborů řada regionálních univerzit. Uživí se? A je vůbec o jejich práci zájem, nebo spíš vítězí obecný... celý článek

Erasmus: Vybájený babyboom i kariérní vyhlídky

26. 9. 2014 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Erasmus: Vybájený babyboom i kariérní vyhlídky

„Studie dopadu programu Erasmus“ je snůška zbožných přání, na kterou se nachytali eurokomisaři i novináři.

11 věcí, které mi měl někdo říct už na střední

11. 7. 2013 | Michal Kašpárek | 24 komentářů

11 věcí, které mi měl někdo říct už na střední

Návod na to, jak přestat být na jednu přes držku.

Steen Jakobsen: Máme prostě málo holičů

30. 3. 2013 | Martin Vlnas | 6 komentářů

Steen Jakobsen: Máme prostě málo holičů

První díl našeho rozhovoru s hlavním ekonomem dánské Saxo Bank sice skončil happy-endem a větou: „A všichni žijí šťastně až do smrti,“ jenže důvodů k radosti bylo pramálo. Dánská cesta... celý článek

Promoční projev, na jaký váš děkan nemá odvahu

20. 7. 2012 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Promoční projev, na jaký váš děkan nemá odvahu

Pravda o školství, že vám z ní zvadnou pugety a u slavnostního oběda zaskočí v ústech.

Partners Financial Services