S jakým diplomem lze sehnat dobré místo

Táňa Chadrabová | rubrika: Kariéra | 19. 10. 2007 | 39 komentářů
S jakým diplomem lze sehnat dobré místo
Nabídka volných pracovních míst pro absolventy vysokých škol poprvé v historii převýšila poptávku, a to o 28 %. Všichni vysokoškoláci ale na dobře placené místo pomýšlet nemohou. Podívejte se na žebříček nejlepších a nejhorších škol podle nezaměstnanosti absolventů.

Sylva před dvěma lety absolvovala Filozofickou fakultu UK, obor etnografie.
Zaměstnání, které by odpovídalo její kvalifikaci, nenašla. Využila nabídky na pozici externí redaktorky v dámském časopisu, ale práce jí žádné uspokojení, ani slušný příjem nepřinášela. Jejím koníčkem je navrhovat a vyrábět módní doplňky - náušnice, přívěsky, náramky. Využila svých znalostí ze školy a po krátké době se stala vyhledávanou odbornicí na originální šperky inspirované historií a odlišnými kulturami.

Hůře skončil její vrstevník Libor. Ten ukončil filosofickou fakultu v oboru dějiny umění. Naději na práci v oboru neměl žádnou, proto byl rád, že se uchytil alespoň jako archivář v Umělecko-průmyslovém muzeu.

Nejlepší školy podle nezaměstnanosti absolventů v prvním roce po promoci (2005/2006)
Fakulta managementu VŠE Praha 0,0 %
Farmaceutická fakulta VFU Brno 0,7 %
Soukromá VŠ ekonomických studií Praha 0,7 %
Bankovní institut Praha (soukromá VŠ) 1,2 %
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB-TU Ostrava 1,7 %
Vysoká škola finanční a správní Praha (soukromá VŠ) 1,8 %
Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha 1,9 %
Zdroj : Středisko vzdělávací politiky Pedagogické fakulty UK Praha
Nejhorší školy podle podílu neumístěných absolventů po promoci (2005/2006)
Vysoká škola Karla Engliše Brno (soukromá VŠ) 14, 3 %
Agronomická fakulta MZLU Brno 13,7 %
Vysoká škola aplikovaného práva (soukromá VŠ) 12,0 %
Fakulta výtvarných umění VUT Brno 11,1 %
Obchodně-podnikatelská fakulta SU Opava 11,1 %
Fakulta přírodovědecká OU Ostrava 10,1 %
Fakulta architektury VUT Brno 9,9 %
Divadelní fakulta JAMU Brno 9,7 %
Filozoficko-přírodovědná fakulta SU Opava 9,2 %
Literární akademie J.Škvoreckého Praha (soukr,VŠ) 8,1 %
Zdroj : Středisko vzdělávací politiky Pedagogické fakulty UK Praha

Oba nyní svorně říkají: "Kdybychom se více zajímali o perspektivu oboru, nikdy bychom do toho nešli. Jako hobby ano, ale na trhu práce máme jen minimální šanci." Podle Jany Hromadové, ředitelky Axial Personal Agency patří mezi nejperspektivnější obory IT, strojírenství, elektrotechnika, stavebnictví a ekonomika. Trh práce je naopak již nasycen absolventy humanitních oborů a práva. "Ze soukromých vysokých škol se nejlépe umisťují absolventi ekonomie a managementu, cestovního ruchu, manažerské informatiky a ekonomiky, hotelnictví a lázeňství," doplňuje Alice Hamidová, ředitelka Mercury Group.

Co byste měli vědět o soukromých vysokých školách
  • V Česku je v současnosti 43 soukromých VŠ, více než polovina z nich (59 %) nabízí ekonomická studia
  • Studenti mají tzv. studentský status, což znamená, že stát za ně odvádí zdravotní pojištění a mají rovněž nárok na sociální stipendium.
  • Některé VŠ vyplácejí studentům příspěvek na ubytování
  • Studenti mají možnost získat prospěchová stipendia nebo jinou formu finanční pomoci - například slevy ze školného, sponzoringu od firem, pro které se připravují nebo možnost jazykového kurzu v zahraničí
  • Školné se pohybuje v rozmezí od 20 do 100 000 Kč za akademický rok. Některé školy poskytují na studium úvěr, jinde lze školné splácet během roku formou splátek
  • Studenti mohou v rámci školy zdarma využívat studijní a profesní poradenství, psychologické a právnické služby.
Když už si student vybere vhodný perspektivní obor, měl by se rozhodnout, jestli chce studovat na veřejné, nebo soukromé vysoké škole. Obecně platí, že veřejné vysoké školy jsou zaměřeny více na teoretické znalosti, zatímco soukromé se snaží lépe připravit absolventy pro praxi. Tomu odpovídá i skladba studentů. Na veřejných vysokých školách většina studentů absolvuje jak bakalářské, tak i navazující magisterské studium. Na soukromých je to přesně naopak, v magisterském studiu pokračuje asi jen deset procent všech studentů. Vysoký podíl bakalářského studia na soukromých vysokých školách signalizuje větší orientaci na praxi a na požadavky trhu.

Větší zájem o studium je na veřejné vysoké školy, kde se zatím neplatí školné. Studenti preferují zejména humanitní obory. U některých jako například: sociologie, psychologie či marketing a komunikace je přijat zhruba každý osmnáctý uchazeč. Na veřejných školách jsou přijímací zkoušky obtížnější. Existuje ale dostatek možností a informací k perfektní přípravě: školy zveřejňují informace o přijímacím řízení na internetu, pro každý obor existují učebnice a cvičebnice, přípravné kurzy a nulté ročníky.

Počet studentů na soukromých vysokých školách vzrostl za poslední tři roky o 60 procent. V přijímacím řízení, pokud se vůbec koná, je odmítnuto průměrně pouze šest procent uchazečů. Nároky na přijetí tedy nemusí být vysoké, což jejich představitelé odůvodňují tím, že ti, kteří nestačí, odpadnou během studia. Někteří experti z univerzitní oblasti vnímají soukromé školy jako konkurenci. Navíc je považují za méně kvalitní školy, které se nikdy nevyrovnají velkým univerzitám s tradicí a zkušeností.

Užitečné odkazy
www.vysokeskoly.com
www.uiv.cz
www.kampomaturite.cz
"Konkurence ale znamená také zdravý tlak na veřejné školy. Naši absolventi jsou naší vizitkou a my si nemůžeme dovolit budovat špatnou pověst, protože bychom ztratili zájem studentů," tvrdí rektor Anglo-americké vysoké školy Alan Krautstengel.

Co se týče platového ohodnocení, jsou na tom absolventi soukromých a veřejných vysokých škol přibližně stejně. Výjimku tvoří absolventi prestižních ústavů, jakými jsou třeba zmíněná Anglo-americká VŠ, University od New York in Prague nebo Bankovní institut v Praze. Důvodem je perfektní znalost angličtiny (vyučování probíhá v angličtině) a praktické zkušenosti ze stáží ve firmách v zahraničí. Absolventi většinou nastupují do vyšších manažerských funkcí s vysokým finančním ohodnocením. Vyšším, než řada bývalých studentů veřejných vysokých škol.

Nechali byste svého potomka studovat na soukromé vysoké škole?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 39 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 10. 2007 7:07, Elf

Já myslím, že Vy patříte spíše do 2. ročníku základní školy. Tolik hrubek a pravopisných chyb ve Vašem věku... Styďte se!

Zobrazit celé vlákno

+55
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 10. 2007 13:11, JirkaEsch

Posuzovat uchazeče jen podle toho, jestli je schopen se okamžitě zapojit do práce... to je docela úsměvné, možná tak u modrých límečků, ale u bílých? No nevím.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (39 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co chtějí firmy po absolventech škol

8. 10. 2007 | Táňa Chadrabová

Co chtějí firmy po absolventech škol

Zaměstnavatelé chtějí, aby střední školy vedly studenty k samostatnosti, budovaly v nich komunikační dovednosti a kreativitu. Rodiče, kteří vybírají školu pro dítě, by se proto měli... celý článek

Šance pro ty, které vyučil život

21. 9. 2007 | Táňa Chadrabová

Šance pro ty, které vyučil život

Nový systém uznávání kvalifikací pomůže s hledáním práce lidem, kteří sice nemají třeba výuční list, ale své řemeslo zvládají na jedničku. Těžit by z něj měly i firmy, které mají nouzi... celý článek

Tisíce nabídek práce zůstávají bez odpovědi

12. 9. 2007 | Jan Pekař

Tisíce nabídek práce zůstávají bez odpovědi

Nabídek práce je měsíc od měsíce více. V srpnu firmy vytvořily dalších deset tisíc pracovních příležitostí. Jenže nehledají nekvalifikované pracovníky, kteří tvoří velkou většinu armády... celý článek

Nebojte se práce v zahraničí

22. 8. 2007 | Táňa Chadrabová | 2 komentáře

Nebojte se práce v zahraničí

Do jedenadvaceti členských zemí Evropské unie lze bez problémů vyjet za prací. Pokud chce ale někdo pracovat ve svém oboru, může se stát, že bude muset požádat o uznání odborné kvalifikace.... celý článek

Rady pro absolventy škol, kteří zatím nenašli práci

21. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Rady pro absolventy škol, kteří zatím nenašli práci

Do letošního září se na úřadech práce zaregistruje zhruba deset tisíc čerstvých absolventů škol. Přestanou dostávat přídavky na děti a řada z nich nebude mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.... celý článek

Partners Financial Services