Reformováno: za krátkou chorobu nemocenskou nečekejte

Reformováno: za krátkou chorobu nemocenskou nečekejte
Vládní reforma veřejných financí mění podmínky i výpočet nemocenské. Kdo bude nemocný jen tři dny, nedostane od státu ani korunu. Spočítejte si, kolik můžete během nemoci od roku 2008 dostávat vy.

Stonat, nepracovat a pobírat nemocenskou bude od začátku příštího roku méně výhodné než letos. Vládní reforma veřejných financí změnila podmínky a výpočet pobírané nemocenské. Navíc odsunula platnost již dříve schválených dalších radikálních změn nemocenských dávek o další rok, z roku 2008 na rok 2009. Od něj by například nemocenskou měly po prvních čtrnáct dní vyplácet firmy ze svých prostředků.

Nynější reforma přichystala pro marodící jiná překvapení: za první tři dny nemoci nedostanou žádnou nemocenskou. Ta se bude vyplácet až od čtvrtého dne nemoci. Nejvyšší bude u dlouhodobě nemocných, kteří nemohou kvůli chorobě chodit do práce déle než dva měsíce.

Samotný princip výpočtu a nároku na nemocenskou se proti dosavadním pravidlům nemění.
Stále se bude vycházet z hrubého příjmu za posledních dvanáct měsíců za předpokladu, že tak dlouho trvalo poslední zaměstnání. Pokud zaměstnání trvalo kratší dobu, vychází se z dosavadních příjmů z tohoto zaměstnání. Jestliže v posledních dvanácti měsících nemocný neměl příjem ze zaměstnání, hledá se příjem i před touto dobou. A to tak, že se hranice posouvá vždy o tři měsíce dozadu tak dlouho, až se nějaký příjem ze zaměstnání najde.

Vypočítejte si nemocenskou pro rok 2008

Ani od roku 2008 se nebude nemocenská počítat z celého příjmu. Maximální hrubá měsíční mzda, ke které se ještě bude přihlížet, bude činit jako letos zhruba 23 700 korun. Výdělek nad tuto částku se už započítávat nebude. Těmto výpočtům se říká redukce a fungují následovně: vypočítá se průměrná denní mzda, která se přepočítá na vyměřovací základ podle tzv. redukčních hranic. Z částky do 550 Kč za den se bude do vyměřovacího základu započítávat 90 procent, z částky od 551 do 790 Kč se započítá 60 procent a k částce nad 790 Kč se přihlížet nebude.

Výše nemocenské se tak bude odvíjet jednak od takto získaného vyměřovacího základu, jednak podle délky nemoci. První tři kalendářní dny nemocnému žádná náhrada nepřísluší. Od čtvrtého do třicátého dne bude dostávat 60 procent vyměřovacího základu. Od 31. do šedesátého dne choroby to bude 66 procent základu a kdo bude stonat déle než 61 dnů, získá 72 procent vyměřovacího základu.

Kvůli změně výpočtu se mění maximální výše nemocenské, kterou lze v jednotlivých měsících pobírat. V prvním měsíci bude činit maximálně zhruba 10 300 Kč, ve druhém 12 600 Kč a od třetího měsíce asi 13 800 Kč.

Kdo příští rok zůstane na nemocenské, kterou začal pobírat letos, přechází tato nemocenská i do příštího roku a zůstane v původní výši - tj. bude se počítat podle pravidel platných v letošním roce a to po celou délku jejího pobírání.

Změna čeká pracující důchodce. U starobních či plně invalidních důchodců se zkracuje doba, po kterou mohou nemocenskou nejdéle pobírat, a to z dosavadních 84 na 81 kalendářních dnů. Zároveň je nově stanoveno, že těmto důchodcům zaniká nárok na nemocenskou se skončením pracovního poměru, nemohou ji tak čerpat i po jeho skončení jako dosud.

Spočítejte si
dávky nemocenského pojištění pro rok 2007
Velkou změnou v nároku na nemocenské dávky je zkrácení ochranné lhůty. To je doba po skončení zaměstnání. Pokud v ní dotyčný onemocní, má nárok na výplatu nemocenské ještě od původního zaměstnavatele. Zkrácení ochranné lhůty je citelné - z dosavadních 42 kalendářních dnů se zkracuje na sedm kalendářních dnů ode dne skončení zaměstnání.

Výhoda pro ženy, které jsou v den ukončení pracovního poměru těhotné, zůstává zachována - pro tyto ženy i nadále platí ochranná lhůta v délce šesti měsíců ode dne skončení pracovního poměru.
Pokud zaměstnanci skončil pracovní poměr ještě v roce 2007 a v lednu 2008 mu ještě z něj běží ochranná lhůta, tak tato se automaticky nekrátí, naopak doběhne ještě v rozsahu, jak ji stanovují dosavadní pravidla.

Sníží nové podmínky nemocenské počet lidí, kteří zůstávají doma, přestože nejsou ve skutečnosti nemocní?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 40 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 10. 2007 0:09, Tomáš Marný

Kapánek se mýlíte, naši soudruzi posranci totiž mají toto velice dobře ošetřeno, oni prostě celý jeden rok berou plat, a žádnou nemocenskou (normální člověk jde po roce do invalidního důchodu).

Zobrazit celé vlákno

+83
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 10. 2007 18:18, neználek

Co to je "jezdit sockou" ???

Zobrazit celé vlákno

-20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (40 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Reformováno: Revoluce v pobírání rodičovského příspěvku

18. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková | 3 komentáře

Reformováno: Revoluce v pobírání rodičovského příspěvku

Výše rodičovského příspěvku se bude od příštího roku lišit podle doby, po kterou ho chce rodič pobírat. Matka či otec si budou moci výši příspěvku zvolit v přesně stanovených okamžicích. celý článek

Reformováno: Jaké budou nové přídavky na děti

12. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková | 10 komentářů

Reformováno: Jaké budou nové přídavky na děti

Od příštího ledna řadě rodin vyschne jeden z pravidelných zdrojů příjmů. Přijdou o přídavek na dítě. Spočítejte si, jestli to bude i váš případ.

Na čem závisí výše důchodu

8. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková | 5 komentářů

Na čem závisí výše důchodu

Člověk, který neplatil v životě alespoň patnáct let důchodové pojištění, nebo nevykonával činnost, která by se do této doby mohla započítat, má smůlu. Důchod nedostane a bude závislý... celý článek

Jak se bránit nižší podpoře v mateřství

20. 9. 2007 | Ludmila Řezníčková | 8 komentářů

Jak se bránit nižší podpoře v mateřství

Matky, které jsou na rodičovské dovolené, ale čekají už další přírůstek do rodiny, si musí ohlídat, z jakých příjmů se jim vypočítá nová výše peněžité pomoci v mateřství. Mají totiž... celý článek

Partners Financial Services