Před vyhazovem vás zachrání… Zase kurzarbeit! Tentokrát prý jinak a líp

Kurzarbeit po česku. Jako lék proti růstu nezaměstnanosti v čase hospodářské krize se u nás začal chystat už v roce 2010. S velkou pompou. Výsledek? Naprosto pohořel. Teď, tváří v tvář hrozbě ekonomických dopadů ruských sankcí, se kurzarbeit znovu dostává do kurzu. Dostane nová pravidla, aby firmy v krizi na dotace dosáhly snáz. Dobře, nebo špatně – co si o tom myslíte?
Před vyhazovem vás zachrání… Zase kurzarbeit! Tentokrát prý jinak a líp

Kurzarbeit jako variace na úspěšný německý originál u nás funguje od podzimu 2012. Upínala se k němu velká očekávání. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák tehdy vyzdvihoval, že se nejedná o klasický kurzarbeit po vzoru Německa, nýbrž že jde o naprosto nový český model.

Výsledkem českého pojetí kurzarbeitu je zklamání. Zkrácení pracovního úvazku zaměstnanců, kterým se část ušlé mzdy doplatí z evropských fondů, mohou využít zaměstnavatelé, kteří se potýkají s finančními problémy. Pravidla však jsou podle firem nastavena tak složitě a nepřátelsky, že na dotace na mzdy naprostá většina z nich nemá šanci dosáhnout. Z vyhrazených čtyř set milionů se zatím vyčerpalo sotva patnáct.

Německá zkušenost

Náš západní soused má s kurzarbeitem historicky bohaté zkušenosti, naposledy ho využívalo Německo v letech 2009 až 2012 jako prevenci proti neblahým dopadům hospodářské krize na zaměstnanost. Stát dorovnával zaměstnancům dvě třetiny ušlé mzdy a za zaměstnavatele platil polovinu sociálního pojištění, které jinak za zaměstnance odvádí. Jen za první rok to německou státní kasu přišlo na 5,1 miliardy eur. Na rozdíl od většiny evropských zemí však v Německu v čase ekonomické krize nedošlo k významnějšímu nárůstu nezaměstnanosti.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zaujmout třeba...

Petr Syrový, Tomáš Tyl. Osobní finance, řízení financí pro každého. Druhé, aktualizované vydání

Zorientujte se ve vlastních financích! Co je důležité při finančním plánování a na co je potřeba dát si pozor? Přečtěte si, jak nedělat hloupé začátečnické chyby a nepřipravovat se o peníze. Kniha poslouží každému, kdo chce lépe rozumět vlastním financím. Hodí se také jako učebnice financí pro studenty i finanční poradce.  

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o nápadu místopředsedy Nejvyššího soudu, že by společné jmění manželů nemělo vznikat automaticky, že by se ženich s něvěstou měli o budoucím uspořádání svých majetkových poměrů dohodnout:

Názorů v diskuzi nebylo málo. A byly podnětné. My vybíráme jeden ultrakonzervativní a nerozumný (ale nikoli osamocený). Přes tu nerozumnost a nerespektování toho, jak je svět dneska nastavený, je nám jaksi sympatický. Nebo právě pro ně: „Jen nechápu, jak lidé, kteří před svatbou řešili rozdělení majetku při rozvodu, pak můžou uzavřít manželský slib - vždyť to je křivá přísaha, neb jasně dali předem najevo, že s jeho splněním tak nějak nepočítají.“

Nový vítr do plachet?

Teď by měl podle plánů Ministerstva práce a sociálních věcí kurzarbeit nabrat nový dech. Dostane nová pravidla, aby mohl posloužit v nové misi: cílem je finančně pomoci firmám postiženým ruským embargem na dovoz výrobků z Evropské unie, aby nemusely hromadně propouštět. Jinými slovy: kurzarbeit může zachránit práci i vám. Pokud bude fungovat.

Expertní skupina ministerstva počítá se dvěma variantami. Zásadní novinkou je, že dotace pro firmy se nebudou hradit z evropských projektů, nýbrž ze státní kasy, což by mělo proces žádosti o dotace výrazně zjednodušit. Protentokrát už prý nebudeme testovat žádné české speciality a víc se přidržíme německého vzoru, alespoň v tom smyslu, že by program měl být jednoduchý, dostupný a uživatelsky příjemný pro všechny. Dotace by se měly poskytovat na základě čestného prohlášení, že firmě teče do bot. Jestli si její vedení nevymýšlelo, se bude zjišťovat následnými kontrolami.

Dvě varianty na stole

Základní podstata kurzarbeitu zůstane nezměněna. Představte si to asi takhle. Vašemu zaměstnavateli přestane šlapat byznys. Aby nemusel propouštět, zkrátí vám úvazek, nechá vás pracovat třeba jen čtyři hodiny denně, ale úplně škodní nebudete, protože část ušlého příjmu vám doplatí stát. Váš šéf se na oplátku zaváže, že nedostanete padáka.

Ideálně by měli být ve výsledku spokojeni všichni: vy nepřijdete o práci, ani o peníze (aspoň ne o všechny), váš šéf nebude muset v horších časech propouštět kvalifikované lidi a později je zase složitě shánět. A stát nebude muset řešit vysokou nezaměstnanost a vyplácet horentní sumy na podpoře v nezaměstnanosti a sociálních dávkách. Zadarmo to ovšem rozhodně nebude.

První varianta expertní skupiny Ministerstva práce a sociálních věcí počítá s tím, že zaměstnavatel bude zaměstnanci hradit pouze čtyřicet procent mzdy, dalších dvacet procent doplatí stát. Výše státního příspěvku ovšem bude zastropována dvojnásobkem minimální mzdy – která dnes dělá 8500 korun a napřesrok by podle nejnovějších informací měla stoupnout na 9200 korun.

V druhé variantě by zaměstnavatel svému člověku platil čtyřicet pět procent mzdy, dalších čtyřicet pět procent by doplatil stát. Zaměstnanec by tak dosáhl na devadesát procent původní mzdy. Státní příspěvek by byl ovšem zastropován částkou odpovídající průměrné mzdě, která pro letošní rok dělá 25 942 korun. Podmínkou využití druhé varianty by bylo, že pracovník se bude zároveň účastnit odborného vzdělávání, které ho bude v oboru dál rozvíjet.

Návrhem ministerstva se teprve bude zabývat tripartita i vláda, může ještě dojít k úpravám. Podle aktuálních plánů by nová pravidla měla začít platit od začátku roku 2015.

Nejásají všichni

Zaměstnavatelé patrně zajásají, nadšení ovšem nesdílejí všichni. Podle kritiků kurzarbeit nenutí podniky zefektivňovat výrobu a ořezávat náklady, naopak dává zabrat státnímu rozpočtu. Podle ostřejších názorů vede kurzarbeit k umělému přiživování neúspěšných firem na účet daňových poplatníků – a to vše v líbivém kabátku, pod záštitou boje za udržení pracovních míst.

Můžou dotace pro firmy české ekonomice prospět, nebo vždy pomůžou jen jedněm na úkor druhých? Na vaše názory se těšíme v diskuzi. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou. Tak nám sebe určitě nechte mailový kontakt. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

19. 9. 2014 0:42 | Marci

Nechápu, jací "experti" nebo "poradci", kteří jsou jistě dobře finančně placeni, vymýšlí takové blbosti. K čemu dělat zákony, když jde o přechodnou dobu a co potom?!
Jak znám české lidi, budou se snažit podnikatelé vyždímat ze státního co nejvíce, místo toho, aby se snažili sami situaci nějak řešit a hledat například nové exporty.Stejně jde jen o několik firem, které s Ruskem obchoduje. To je však moc práce pro české podnikatele.
Opětovné "ždímání" státní kasy. Proč to politici nechtějí platit z evropských peněz, když jde o evropské embargo vůči Rusku a ne o české!!! Stát se s tím jen veze.
Myslím si, že to bude stát kasu více, než by vyplatila na podporách v nezaměstnanosti, či na sociálních dávkách, které stejně tak jako tak porostou.
Kontrola čeho?!Jestli teklo firmám do bot? Na to nemají lidi a tudíž žádné kontroly, možná sem tam nějaká, aby se neřeklo že stát jen vyplácí na úkor jiných a nedělá kontroly.
To pak bude článků, že ten a ta firma podváděli, atd..... To bude černých duší!!
Jsem proti návrhu, který byl předložen a nevidím v tom snahu o lepší ekonomické podmínky, ale jen o další výuku jak natahovat ruce a dostávat bez snahy finance jen tak!
Takových už stát platí sta tisíce a zpětně nevrací státu nic!!!!!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 9. 2014 18:30

Pamatuju toho dost. Pokud se necitis spravne financne ohodnocen, zmenit to muzes hlavne ty sam. Zadnej politik ani ideologie to za tebe neudela
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 9. 2014 15:10 | syselj1

Komu se stýská po komunistech, může odjet na Kubu nebo do Severní Korey a nemusí proto svolávat neštěstí na ostatní lidi
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 9. 2014 11:53 | Likvid

Děkujeme za vytříbenou a krásně prožitou pětiminutovku třídní nenávisti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 9. 2014 11:16

Pravděpodobně patříš k těm horním desetitisícům nebo jsi hodně mladý a tu dobu nepamatuješ. A o lítost opravdu nestojím, potřebuji, ostatně jako většina lidí v této republice, najít řešení, jak to udělat spravedlivé pro všechny. Aby za poctivou práci bylo poctivě zaplaceno a ne abych dostával almužnu na přežívání.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 9. 2014 7:26

Ty musíš být hodně nešťastný člověk. Ale v tvým případě mi tě není líto. Můžeš si za to sám.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 9. 2014 5:46 | la_da

V tom vzteku jsem se nepřihlásil, tak jenom aby bylo jasné že to nepsal bezejmenný člověk, připojuji reakci. Díky.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 9. 2014 5:39 | La_da

Domnívám se, že tato pomoc se nedostane k těm nejpotřebnějším. Ostatně nám to dokazují pání podnikatelé dnes a denně. Ač si jezdějí v nejdražších limuzínách a létají v soukromých letadlech, potácejí se od rautu k další žranici, stavějí překrásné paláce, kde je místo šesti rodin pouze jejich manželka, tak jejich zaměstnanci dostávají pouze minimální mzdu. Pokud firma neprosperuje, tak na žádnou dotaci nemá mít nárok a pan podnikatel by se měl uskromnit a ne si užívat na kanárech a podobně. Ostatně daně zcela určitě platí v daňovém ráji, tak ať natahuje ruce tam. A to, že nás rusák stojí tolik, by měli zaplatit páni politici, ostatně už vůbec nechápu jak můžou dostávat plný plat a tak obrovský, když jejich firma (tedy náš stát) nefunguje. Je to ta samá lotrovská banda jako ti vydřiduši podnikatelé. Za to, že se chtějí líbit EU a USA, platíme všichni nejchudší lidé tohoto státu. Zlatá RVHP, za té byl odbyt všeho zajištěn a při poslechu starého proslovu od Štrougala, jsem se doslechl, že rozpočet je přebytkový, zatím co proslov Kalouska a dalších špičkových ekonomů nynější doby, plánují pouze stamiliardové dluhy. Putina stejně neobrátí žádná senkce, jenom se dočkáme uzavření kohoutů s plynem a ropou. To se ovšem nebude týkat podnikatelů a politiků, ti totiž odcestují za hranice státu utrácet těžce nakradené peníze. Dneska už se nedivím že naši otcové a dědové dělali stávky a protesty proti kapitalistům, je to pěkná zlodějská sebranka. Stačí se podívat na platy a různé premie nebo zlaté padáky........ Víc už se nebudu rozepisovat aby to se mnou nešlehlo. Snad jenom malá poznámka na závěr: zlatí komunisti, za těch jsem si sice utíral zadek do novin, ale jinak mě nic nechybělo.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 8 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Tvrdě, trochu, nebo vůbec? Sankce vůči Rusku

5. 9. 2014 | Ondřej Tůma

Očima expertů: Tvrdě, trochu, nebo vůbec? Sankce vůči Rusku

Nedokážeme se shodnout, co se na Ukrajině děje, natož abychom se dokázali shodnout, co s tím můžeme dělat. Politikové se ale nějak rozhodnout musí. Můžou se ale jako my zeptat odborníků... celý článek

Kovaná ekonomie. Kdo zbohatne na sankcích? Švýcarsko!

19. 8. 2014 | Lukáš Kovanda | 6 komentářů

Kovaná ekonomie. Kdo zbohatne na sankcích? Švýcarsko!

Západ přitvrdil sankce proti Rusku, jen Švýcaři nedrží basu. A nejspíš na tom solidně vydělají. Je možné jim to vyčítat? Co když si prostě jenom připustili to, co ostatní nechtějí vidět:... celý článek

Nezaměstnaní do služby ve vaší domácnosti. Chcete je?

17. 7. 2014 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Nezaměstnaní do služby ve vaší domácnosti. Chcete je?

Vypere, vyžehlí, uklidí, odklidí, nakoupí, uvaří, poseká, natře, pohlídá děti, psa nebo třeba pomůže s péčí o nemocnou babičku. V Česku se rodí ambiciózní plán – má zatočit s nezaměstnaností... celý článek

Zaměstnejte absolventa a zaučte si ho: stát platí obojí!

21. 11. 2013 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Zaměstnejte absolventa a zaučte si ho: stát platí obojí!

Jsou mladí a neklidní – nemůžou najít práci. A tak se rodí překotné plány, jak je zachránit. František Koníček, ministr práce a sociálních věcí v demisi, podpořil plán, který vymyslela... celý článek

Choď míň do práce, zkrať si plat, posílíš stát! Co si o tom myslíte?

8. 12. 2011 | Ondřej Tůma | 31 komentářů

Choď míň do práce, zkrať si plat, posílíš stát! Co si o tom myslíte?

Ekonomové NERVu navrhují v případě hluboké finanční krize zkrátit pracovní týden. A v patřičném poměru také ořezat mzdy. Co by to znamenalo pro stát, co pro firmy a co pro jejich zaměstnance?... celý článek

Partners Financial Services