Proč (ne)jsme v práci spokojení? Peníze nebo vztahy?

PR článek | rubrika: PR Článek | 27. 10. 2013 | 2 komentáře
Setkal jsem se nedávno s kamarádem, ředitelem velké firmy, a povídá: „Nikosi máme problém. Udělali jsme průzkum spokojenosti mezi našimi zaměstnanci a chtěli jsme zjistit, jaké faktory nejvíce ovlivňují spokojenost lidí v práci. K našemu velkému překvapení jsme zjistili, že peníze, kterými se běžně snažíme lidí motivovat, jsou až na čtvrtém místě! A co je horší, pro ty tři faktory, které byly na vrcholu pyramidy, děláme hrozně málo nebo nic!“
Proč (ne)jsme v práci spokojení? Peníze nebo vztahy?

Ptal jsem se, které byly ty nejdůležitější faktory a moc mě nepřekvapilo, že to byly:

  1. Vztahy na pracovišti
  2. Vztahy s přímým nadřízeným
  3. Celková atmosféra ve firmě
Nikos Balamotis, Týmový kouč a facilitátor

Nikos Balamotis
Týmový kouč a facilitátor

Výzkumy ukazují, že když firma splňuje jistou minimální úroveň mezd odpovídající pozici a podmínkám na trhu, peníze už ztrácí svou motivační hodnotu a lidé jsou citlivější na jiné oblasti pracovního života. Co vlastně firmy dělají pro zlepšování vztahů na pracovišti nebo vztahů mezi manažerem a jeho týmem? Ono se toho tolik zas nenabízí. Firmy nejčastěji zvolí různé team-building aktivity, které jsou určitě jistou formou posílení vzájemných vztahů mezi zaměstnanci, jenže takové akce mají často velmi krátkodobý vliv na změnu chování jednotlivců v týmu. Problém je v tom, že vztahy na pracovišti se budují dlouho, stejně jako v životě. Jen velmi dobře připravené aktivity s jasným cílem dokáží alespoň nějaké přemostění mezi zážitkem o víkendu a normálním pracovním dnem.

To, co je třeba dělat, můžeme najít u týmů, které fungují pod výrazným stresem, pokud jde o život a zdraví jich samotných i lidí kolem. Ti se učí a na pravidelné bázi zlepšují, jak spolu mají lépe komunikovat a jak funguje jejich spolupráce. Nedělají to ale tak, že si jednorázově spolu zahrají nějaké vtipné hry. Dělají to tak, že si pravidelně vyhodnocují, co a jak konkrétně se jim v uplynulé době ve spolupráci dařilo a kde jsou nesoulady, rizika a hrozby, kterým čelí a které je třeba vyřešit. A s případnými návrhy, jak a co zlepšit, přicházejí sami členové takovýchto týmů. Někdo z venku jim může samozřejmě přinést nějaké tipy, co se dá dělat, co by doporučil, ale konečné řešení je na nich samotných, protože když se sami nerozhodnou a nebudou motivovaní, tak ty dobré rady stejně nebudou dělat. Příklady najdeme ve vesmírném výzkumu, kdy je skupina astronautů vystavena podmínkám, které simulují např. cestu na Mars. Poslední experiment trval přes 520 dnů, během kterých bylo 6 astronautů v naprosté izolaci ve velmi omezeném prostoru, který představoval vesmírnou loď. Zkušenost z podobných experimentů v minulosti ukázala, že efektivní komunikace a vztahy v týmu jsou klíčové pro úspěch experimentu a jednou budou kriticky důležité pro úspěšné splnění reálné mise a návrat astronautů na zem.

K tomu, aby něco takového mohli pravidelně dělat, ale potřebují kvalitní nástroje, protože nelze jen tak si sednout a říct si, jak to vidí někdo z nich. Celou situaci je třeba kvalitně zmapovat tak, aby byly brány v potaz názory a pohledy všech zúčastněných. Unikátním nástrojem, který takovou analýzu efektivity vzájemné spolupráce provede je metoda Sociomapování(R). Jedná se o způsob, jak klíčové faktory spolupráce a komunikace mapovat a sledovat jejich vývoj v čase. Metodu vyvinula česká psychologická firma, která se na experimentu podílela. Sociomapování využívá česká armáda v zahraničních misích pro sledování kritických faktorů ve vztazích např. ve speciálních jednotkách ale také mnohé z velkých firem, začínají na rozvoji vztahů a mapování spolupráce také pracovat.

Sociomapování

Sociomapování je metoda vhodná nejen k mapování vztahů v kolektivu nebo celkové atmosféry ve firmě. Je to také vhodná metoda pro sledování vývoje v čase a k měření efektivity dalších aktivit, které cílí na zvýšení spokojenosti a lepší spolupráci v týmech.

Tento rok slaví Sociomapování 20 let od vzniku metody a prvních tehdy ručně malovaných sociomap. Na konferenci Empowering Teams 2013 budeme mít možnost vidět aktuální podobu řešení mapování vztahů nejen pomocí nejmodernější techniky ale i obyčejných smartphonů. Setkáme se také s profesionály z USA, kteří Sociomapování používají pro rozvoj spolupráce v týmech amerických firem z Fortune 1000.

Nikos Balamotis
Týmový kouč a facilitátor 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil návrh zásadních změn v zákoníku práce. Tady je jejich přehled.

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

16. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činí 45 573 Kč hrubého, v Praze vzhledem k vyšším životním nákladům pak 47 718 Kč. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnila Platforma... celý článek

Partners Financial Services