Jen pomáhala tetě? Práce na černo, rozhodl soud

Pomoc příbuzných při podnikání se může prodražit, za určitých okolností jde totiž o nelegální zaměstnávání. Potvrdil to verdikt Krajského soudu v Brně, který je podle něj prvním v Česku, kdy se práci načerno u příbuzných podařilo prokázat.
Jen pomáhala tetě? Práce na černo, rozhodl soud

Mladá žena nyní musí zaplatit patnáct tisíc korun pokuty za to, že obsluhovala zákazníky ve vietnamské prodejně v době, kdy musela odejít její teta, majitelka obchodu. Podle kontrolorů totiž chyběla jakákoliv smlouva. Ženám nepomohlo ani tvrzení, že chyběla také jakákoliv odměna za tuto dočasnou výpomoc.

Podle inspektorů, jejichž hodnocení nyní potvrdil i Krajský soud v Brně, šlo o nelegální práci skrytou za výmluvu na krátkodobou a bezplatnou službu.

Jde o další důležité rozhodnutí ve sporech o pracovní výpomoc příbuzných. V předchozích případech se státu nepodařilo u soudu dokázat, že šlo skutečně o nelegální práci. Nejvyšší správní soud se ve dvou sporech zastal živnostníků z Prahy a Brněnska a rozhodl, že nemají platit pokutu. Pokud chce stát trestat živnostníky za to, že umožňují nelegální zaměstnání, musí jim práci načerno dokázat, konstatoval soud.

Anketa

Povedl se inspektorům pěkný úlovek?

Jenom jsem hlídala

Brněnský soud nyní řešil případ ze Znojma. Kontroloři přišli do obchodu v době oběda, kdy byla pomáhající neteř v prodejně sama.

Obě ženy se pak bránily tím, že šlo jenom o výpomoc v rámci rodiny. „Uvedená výpomoc byla provedena v souladu se vztahy v rámci rodiny, kdy tato činnost mohla být vykonávána kýmkoliv jiným,“ uvedla na svou obranu mladá žena s tím, že její pomoc byla bezplatná a šlo pouze o hlídání prodejny.

Po kontrole a na základě hrozby pokuty majitelka obchodu přesto uzavřela s neteří smlouvu o provedení práce, odměna měla být 50 korun.

Inspektoři Státního úřadu inspekce práce ale rozhodli, že žena musí zaplatit pokutu ve výši 15 tisíc korun. Podle nich byla pomoc neteře jednoznačně nelegální prací, byly splněny všechny podmínky charakterizující skrytý pracovní poměr.

Podle nich zde totiž existoval především vztah nadřízenosti a podřízenosti. Neteř se musela řídit pokyny majitelky obchodu, a nemohla si tak počínat nezávisle. „Minimálně v den kontroly obsluhovala zákazníky, kasírovala peníze a vydávala zboží. Na tom nemůže nic měnit ani skutečnost, že mezi jmenovanými je příbuzenský vztah ve stupni teta – neteř. Zákon o zaměstnanosti ani žádný jiný právní předpis nestanoví pro tento stupeň příbuzenství výjimku ze zákazu výkonu nelegální práce,“ rozhodli inspektoři.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Černá práce bují v hospodách

7. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Černá práce bují v hospodách

Švarcsystém a práce načerno jsou v Česku realitou. Jednou z oblastí, kde se s nimi můžeme setkávat zvlášť často, je cestovní ruch a pohostinství. Jako pod zvětšovacím sklem si na nich... celý článek

Očima expertů: Jak bojovat s rostoucí nezaměstnaností?

15. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 24 komentářů

Očima expertů: Jak bojovat s rostoucí nezaměstnaností?

Nezaměstnanost je rekordně vysoko a vláda s tím není schopná nic udělat. Co jí radí ekonomové Petr Mach a Tomáš Prouza, sociolog Jan Keller, senátor Tomio Okamura a další zajímavé osobnosti?... celý článek

Kontroly práce: Hon na švarcsystém se nekoná?

15. 11. 2012 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Kontroly práce: Hon na švarcsystém se nekoná?

Začátkem roku ministerstvo práce ohlásilo drakonické pokuty za švarcsystém, a to pro „zaměstnané“ i „zaměstnavatele“, zvýšilo o stovky počty kontrolorů a média odtroubila začátek honu... celý článek

Doznání: Dělal jsem za buchty a pivo. Napaříte mi osmdesát tisíc?

3. 8. 2012 | Michal Kašpárek | 15 komentářů

Doznání: Dělal jsem za buchty a pivo. Napaříte mi osmdesát tisíc?

Když za titěrnou vzájemnou laskavost hrozí podnikatelům osmdesátitisícové pokuty a cizincům vypoklonkování ze země, nezbývá, než se přiznat a doufat v milost.

Očima expertů: Měly by se živnostníkům snížit daňové paušály?

19. 8. 2011 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Měly by se živnostníkům snížit daňové paušály?

Ministr financí Miroslav Kalousek přichází s jedním reformním návrhem za druhým. V některých má jasnou podporu celé vládní koalice, s jinými naopak nesouhlasí ani premiér Petr Nečas.... celý článek

Partners Financial Services