V Estonsku lze založit firmu přes mobil. Trvá to minutu

Petr Jemelka | rubrika: Aktuálně.cz | 19. 5. 2013 | 2 komentáře
Estonsko zůstává světovým lídrem v oblasti elektronických služeb veřejné správy. K většině právních a správních úkonů stačí tamním obyvatelům občanský průkaz s čipem a PIN.
V Estonsku lze založit firmu přes mobil. Trvá to minutu

Elektronický podpis je tu samozřejmostí od roku 2000, elektronické volby zavedlo Estonsko jako první země na světě v roce 2005. Dnes už je dokonce možné hlas odevzdat prostřednictvím mobilu. Daňové přiznání lze po internetu vyplnit a odevzdat do pěti minut, přičemž v roce 2010 tuto možnost využilo 92,4 procent poplatníků. „V Estonsku je prostě běžné používat internet všude. Na úrovni státní správy, místní samosprávy a samozřejmě byznysu,“ řekl před časem premiér Andrus Ansip.

Rozsah elektronických služeb řadí Estonsko mezi dvacet pět pro podnikatele nejpřívětivějších zemí světa. Zatímco v Česku zabere založení firmy v průměru dvacet pracovních dní, v Estonsku je to možné učinit přes internet přibližně za minutu. A občané jsou spokojeni.

Z březnového výzkumu veřejného mínění vyplynulo, že 96 procent z nich uznává, že jim eGovernment šetří čas, 93 procent je toho názoru, že je díky němu snazší obchodovat a 87 procent je přesvědčeno, že má díky elektronickým službám státu lepší přístup k informacím.

Čtenáři doporučují

To základní o základních registrech

Spuštění základních registrů bylo vyčísleno na čtyři miliardy. 85 % nákladů má hradit Unie a 15 % stát. Jsou to pěkné peníze, nemyslíte? Neříkám, jak to v tomto případě je s korupcí, ale jakákoliv procenta z té částky jsou určitě zajímavá pro spoustu lidí,“ říká Petr Říha z občanského sdružení Egonov.cz. 

Rozhovor o základních registrech měl nakonec dva díly, nabité informacemi: 

eGovernment šetří dvě procenta HDP ročně

Plně elektronizovaný je také systém zdravotnictví. Pacienti mají například anamnézu v elektronickém registru, takže k lékaři či do lékárny stačí jít s občankou. Elektronicky a na dálku už jsou v Estonsku uzavírány i smlouvy, 98 procent bankovních transakcí probíhá přes internet.

Kromě toho, že tzv. eGovernment lidem šetří čas a nervy, šetří také peníze státní pokladně. Estonský úřad pro informační technologie odhaduje, že se takto daří ušetřit až dvě procenta HDP ročně.

Aby internetové služby k něčemu byly, je potřeba zajistit obyvatelům přístup k webu. Podle posledních statistik je v Estonsku on-line 95 procent rodin s dětmi. Celkem má v Estonsku přístup k internetu 78,6 procent obyvatel, což je rovněž jedna z nejvyšších hodnot na světě.

Odborníci nicméně radí neusínat na vavřínech a jít ještě dál. „Je čas, aby stát udělal další skok, protože vedle fyzického státu už vyrostl stát druhý – digitální,“ vyzývá konzultantka neziskové organizace e-Governance Academy Mari Pedaková.

Nechte běhat cizí nohy

U nás to taková legrace není. Pokud se vám samotným nechce podnikat byrokratické kolečko spojené se zakládáním firmy a nechcete ani kupovat společnost předzaloženou, existuje možnost. Nechte specialisty, aby novou společnost založili za vás a jen pro vás. Službu nabízí například firma Ofigo.

Není cesty zpět

Život v takovém elektronickém ráji má ale i své stinné stránky. Závislost na informačních systémech představuje dvě hlavní rizika: krádež dat nebo vyřazení páteřních systémů.

Druhá z možností by měla pro Estonsko doslova katastrofální důsledky. Celých 95 procent kritické infrastruktury je totiž na informačních technologiích závislých, přičemž funkce desetiny se bez správně fungujících výpočetnětechnologických systémů vůbec neobejde.

„Už není cesty zpět. K papíru už se jednoduše vrátit nemůžeme,“ přiznala pro Aktuálně.cz Anu Kuttová z odboru mezinárodních vztahů Estonské obranné ligy (obdoba americké Národní gardy). Liga proto vytvořila vůbec první jednotku kybernetické obrany na světě.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Pusťte se do toho!

Začínáme podnikat s Peníze.cz

V Estonsku je založení firmy brnkačka, u nás pro bojovníky. Máte srdce bojovníka? Tak do toho!

Připravili jsme pro vás rozsáhlý seriál, který vás provede po všemožných zákoutích podnikání – do některých z nich se díky němu třeba vůbec nevydáte, poněvadž zjistíte, že to nepotřebujete, jinými projdete tak rychle, jak to jen půjde, v jiných se budete cítit jak doma. Každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nové občanky dělají na Czech Pointech paseku. Chybí rodné příjmení

12. 9. 2012 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Nové občanky dělají na Czech Pointech paseku. Chybí rodné příjmení

Základní registry běží naostro dva měsíce. Slibovaly, že občanům odejmou z hrbu nejedno břímě: obíhat po úřadech už nemají lidé, ale data. V případě výpisu z rejstříku trestů se to... celý článek

eGovernment za miliardy: šikana, ponižování, svévole. Rozhovor s Petrem Říhou

12. 5. 2012 | Martin Vlnas | 2 komentáře

eGovernment za miliardy: šikana, ponižování, svévole. Rozhovor s Petrem Říhou

„Co chtějí, vědí o člověku, mají na to kartotéku,“ zpívá Jarek Nohavica. Dnes už tedy ne kartotéku, ale databázi. A ne jednu. Pokračování rozhovoru s Petrem Říhou, který poukazuje na... celý článek

Petr Říha: Štíhlá administrativa? Toho bohdá nebude!

5. 5. 2012 | Martin Vlnas

Petr Říha: Štíhlá administrativa? Toho bohdá nebude!

„Spuštění základních registrů bylo vyčísleno na čtyři miliardy. 85 % nákladů má hradit Unie a 15 % stát. Jsou to pěkné peníze, nemyslíte? Neříkám, jak to v tomto případě je s korupcí,... celý článek

Začínáme podnikat: Zakládáme společnost s ručením omezeným

12. 12. 2011 | Michal Chleboun | 1 komentář

Začínáme podnikat: Zakládáme společnost s ručením omezeným

Kdo se nechce spolehnout na služby specialisty a nekoupí již existující firmu nebo si ji nenechá založit na míru, může ji založit sám. Ukážeme vám, že to není nic složitého. Stačí jen... celý článek

Začínáme podnikat: Koupě hotové společnosti

5. 12. 2011 | Michal Chleboun | 9 komentářů

Začínáme podnikat: Koupě hotové společnosti

Když už jste se rozhodli podnikat, musíte se jednou provždy smířit s tím, že ne vždy budete mít na růžích ustláno. Některé kroky si ale můžete usnadnit. Nemusíte třeba podstupovat úřední... celý článek

Partners Financial Services