Jste bez práce? Na rekvalifikaci vám dají až padesát tisíc

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 27. 3. 2013 | 35 komentářů
Nemůžete najít práci? Na cestě z nezaměstnanosti vám může pomoct rekvalifikační kurz. Stát vám na rekvalifikaci přispěje až padesát tisíc, kurz si můžete vybrat sami. Ne každý ale na rekvalifikaci dosáhne a ne každému vzdělávací kurz či trénink na trhu práce pomůže.
Jste bez práce? Na rekvalifikaci vám dají až padesát tisíc

Pokud jste evidovaní na úřadu práce a zvažujete možnosti rekvalifikace, nabízejí se vám dvě cesty. Obě mají společné to, že v průběhu tří let vám může stát na rekvalifikaci přispět až padesát tisíc korun. Další pravidla už se ale liší.

Rekvalifikace v režii úřadu práce

Možnost číslo jedna: rekvalifikační kurz vám vybere úřad práce. V takovém případě vám stát zaplatí kurz, přispěje případně na jízdné a navrch vám během trvání kurzu bude vyplácet šedesát procent z původního platu jako měsíční podporu v nezaměstnanosti. Horní hranice je letos stanovena na 15 866 korun. Pro srovnání: v případě, že přijdete o práci, nerekvalifikujete se a splňujete stanovené podmínky, vyplácí vám stát měsíční podporu v maximální výši 14 157 korun. Podrobnější informace o podpoře v nezaměstnanosti v roce 2013 najdete v našem starším článku:

Podpora v nezaměstnanosti při rekvalifikaci

Výše podpory při rekvalifikaci je 60 procent průměrného měsíčního čistého výdělku, kterého uchazeč o zaměstnání dosáhl ve svém posledním zaměstnání. Uchazeči, který vykonával samostatnou výdělečnou činnost, se podpora při rekvalifikaci stanoví procentní sazbou z posledního vyměřovacího základu v rozhodném období přepočteného na jeden kalendářní měsíc. Uchazeči, kterému nelze stanovit vyměřovací základ nebo uchazeči, kterému vznikl nárok na podporu započtením náhradní doby, nebo uchazeči, který bez svého zavinění nemůže osvědčit výši průměrného čistého výdělku, se podpora při rekvalifikaci stanoví ve výši 0,14násobku průměrné mzdy. Maximální výše podpory při rekvalifikaci dosahuje 0,65násobku průměrné mzdy.

Zdroj: MPSV

Aby za vás ovšem úřad práce všechny tyto výdaje hradil a vyplatil vám podporu, musíte s ním ještě před začátkem kurzu uzavřít písemnou dohodu o rekvalifikaci. V ní se mimo jiné upíšete k tomu, že pokud kurz bez vážného důvodu nedokončíte nebo pokud později odmítnete nastoupit do zaměstnání, které odpovídá nově nabyté kvalifikaci, budete muset úřadu všechny peníze, které na vaši rekvalifikaci vynaložil, vrátit.

Na rekvalifikační kurz ovšem nedosáhne zdaleka každý. O tom, zda budete, či nebudete zařazeni do rekvalifikace, rozhoduje příslušný referát úřadu práce – který musí nejprve důkladně vyhodnotit, zda vám bude rekvalifikace prospěšná a zda máte šanci, že po jejím absolvování některého zaměstnavatele zaujmete.

Výpočet podpory v nezaměstnanosti 2014

výdělků
let

Další kalkulačky

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Rekvalifikaci si můžete vybrat i sami

Novinkou od loňského roku je, že si rekvalifikační kurz můžete vybrat sami. „V takovém případě uchazeč nebo zájemce o zaměstnání žádá Úřad práce ČR o úhradu ceny rekvalifikace s tím, že si sám vybere konkrétní rekvalifikační kurz a rekvalifikační zařízení, u kterého si rekvalifikaci také sám zabezpečí,“ vysvětluje mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová. Pokud vám váš výběr úřad práce schválí, kurz vám zaplatí. Na rekvalifikaci můžete stejně jako v prvním případě vyčerpat až padesát tisíc korun během tří let. „Podmínkou je, že Úřad práce ČR musí posoudit uplatnitelnost takto získané kvalifikace na trhu práce a zároveň posoudit, zda rekvalifikace vyhovuje zdravotnímu stavu uchazeče a zda rekvalifikační zařízení, u kterého má být zvolená rekvalifikace provedena, má akreditovaný vzdělávací program,“ dodává Filipová. V případě takzvané zvolené rekvalifikace ale nemůžete počítat s tím, že vám bude stát hradit další náklady – například za dopravu. A především: nedostanete podporu v nezaměstnanosti.

Tato varianta má zkrátka zaujmout pouze člověka, kterému jde o vzdělání, a nikoli o dávky. „Zvolenou rekvalifikaci dosud využilo 6568 uchazečů a zájemců o zaměstnání, je tedy zřejmé, že je o ni zájem,“ doplňuje mluvčí ministerstva práce.

Formulář ke stažení a pár užitečných tipů, jak vybírat rekvalifikaci

Vybrali jste si rekvalifikační kurz sami? Stáhněte si formulář nazvaný Zájem o zvolenou rekvalifikaci, který budete muset odevzdat na úřadu práce k posouzení. Nabídku všech akreditovaných zařízení, která nabízejí rekvalifikační kurzy, najdete na webu ministerstva školství. Jednoduchého průvodce aktuální nabídkou rekvalifikačních kurzů pro váš obor pak najdete na webu www.vzdelavaniaprace.cz.

Pokud chcete vědět, který obor by mohl být do budoucna perspektivní a žádaný, doporučuje MPSV navštívit web www.budoucnostprofesi.cz

A které obory si lidé v rámci zvolené rekvalifikace vybírají nejčastěji? „Největší zájem byl zatím o kurzy na rozšíření řidičských oprávnění, získání průkazu profesní způsobilosti pro řidiče, pracovníky v sociálních službách, učitele autoškoly, účetnictví, cvičitele fitness, plavání a kurzy péče o tělo,“ uvádí Štěpánka Filipová.

Pomůže vám rekvalifikace na trhu práce?

Podle ministerstva práce a sociálních věcí dosahovala účinnost rekvalifikací, tedy počty účastníků rekvalifikací, kteří do roka našli práci, v roce 2010 celkem 43,8 procenta a v roce 2011 40,8 procenta. Za rok 2012 ještě nejsou statistické údaje k dispozici.

„Největší pozitivum rekvalifikačního kurzu je, že člověk neztratí ‚pracovní návyky‘, udržuje se v určitém rytmu, neztrácí motivaci, zlepšuje psychiku. Když z rytmu jednou vypadne, už se těžko vrací,“ říká Monika Lampová, která šest let pracovala jako lektorka rekvalifikačních kurzů a dnes působí ve společnosti Partners. Na trhu práce však podle ní absolvování kurzu nepomůže každému. Důležité je vybrat si vhodný a na trhu žádaný obor, který dobře zapadne do vašeho dosavadního vzdělání a praxe.

„V lokalitách, kde práce zkrátka není, je to těžké. Špatná kombinace také je, když je nezaměstnaný člověk starší, nemocný a má nízké vzdělání. Ale ani takový člověk by neměl házet flintu do žita. Je lepší se snažit než nedělat nic. Na zaměstnavatele působí dobře, že je zájemce o práci aktivní,“ říká lektorka. Velmi dobré zkušenosti má naopak s rekvalifikací žen po mateřské dovolené. „Pro ně byla výzva všechno. Byly jak rakety a hltaly každou novou informaci, jelikož po několika letech doma byly, myslím, vděčné za každé zpestření. A podle mého srovnání byly mnohem adaptabilnější, flexibilnější než muži v podobné situaci. Ony prostě chtěly do práce a výsledky byly hodně dobré,“ popisuje.

Kolik za to?

Zajímá vás, na kolik rekvalifikační kurz přijde a kolik jich teoreticky můžete do limitu padesáti tisíc během tří let absolvovat? Tak například kurz v oboru floristka v Třinci seženete za necelých čtrnáct tisíc korun, kurz pro pracovníky v sociálních službách v Mostě za osm tisíc čtyři sta, kurz pro stavební truhláře v Brně za dvacet tisíc… A celkové počty?

Výdaje na rekvalifikace v letech 2011 a 2012 byly následující (čísla jsou zaokrouhlená):

Zdroj: MPSV

 

2011

2012

Rekvalifikace celkem

316 933 000 Kč

146 377 000 Kč

Z toho:

Státní rozpočet ČR

85 037 000 Kč

101 924 000 Kč

Evropský sociální fond – Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost

231 896 000 Kč

44 453 000 Kč

Lidem, kteří nevědí, do kterého oboru se pustit, doporučuje Monika Lampová absolvovat předem motivační a osobnostní kurz. „Tam si mohou adepti ověřit své silné a slabé stránky, šance a rizika a dozvědět se informace o trhu práce,“ vysvětluje. Ve výsledku však podle ní jednoznačně platí, že „papír“ nikoho na trhu práce nespasí. „Zaměstnavatel si zkrátka vybere toho, kdo danou práci umí,“ uzavírá.

Anketa

Už jste byli na pracáku? A pomohli vám?

Úřady chtějí příslib od zaměstnavatele

O tom, že osvědčení z rekvalifikace často nemá pro zaměstnavatele velkou váhu, ví své také Radka Kunešová z Člověka v tísni, která pracuje v sociálně vyloučených lokalitách v Ústí nad Labem. „Zaměstnavatelé většinou preferují několikaletou praxi,“ říká. Další problém podle ní spočívá v tom, že úřady práce často po nezaměstnaných předem žádají potvrzení od budoucího zaměstnavatele. „U dražších kurzů úřady požadují příslib budoucího zaměstnavatele, že daného člověka po absolvování rekvalifikace zaměstná,“ popisuje Radka Kunešová. Takový příslib se ovšem shání těžko, protože zaměstnavatel předem neví, jak kvalitní pracovník bude. Řada lidí kvůli tomu na rekvalifikaci nedosáhne. „V reálu však absolvent k danému zaměstnavateli nastoupit nemusí a nikomu za to nehrozí žádná sankce. Tak proč úřady příslib vyžadují?“ ptá se Radka Kunešová.

Ministerstvo práce a sociálních věcí tuto praxi hájí tím, že úřady práce musejí posuzovat, zda se státní peníze vynakládají účelně, efektivně a hospodárně. „Proto při schvalování rekvalifikací vychází nejen ze zájmu nezaměstnaného člověka, ale také z toho, jaká je situace na trhu práce v dané oblasti. Pokud není v dané oblasti volné místo na pozici, na kterou se lidé chtějí rekvalifikovat, může úřad práce požadovat vyjádření zaměstnavatele, že s uchazečem o zaměstnání o možnosti příštího uplatnění jednal. Jde o to, aby lidé po rekvalifikaci nadále nezůstali bez práce,“ argumentuje mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+45
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 35 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 3. 2013 7:53, fg

Rekvalifikacni kurzy jsou dalsi dirou na penize danovych poplatniku.
Nekolik kurzu jsem absolvoval, jen ze zvedavosti, ne kvuli nutnosti prace, ale abych je sam vyhodnotil, kdyz se mi lidi z nich hlasi. Musim rict, ze je to jen dalsi tunel. Ty kurzy lidi nenauci zadnym dovednostem, jsou smesne, jen trochu okrajove teorie.

Ovsem byznys je to vyhodny. :-(

+66
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 4. 2014 10:43, lubi34

Dobry den ,ja jsem se tet musel zasmat na pracaku ,kdyz jsem videl letak nebyl maly nabidka rekfalifikace 18 let az 25 let .Ptam se co ten zbytek od 25let vyse. Kdyz si to spocite tak od revoluce je to 20let .Ja tomu rikam ne rekfalifikace ,ale romske tunely rekfalifikaci .Ponevac tyto programy vznikaji prave pro ne ! Ne pro normalni lidi kteri se vyucili a nemaji kvalifikaci na jinou praci .Je to program pro romy ktery cely zivot nic nedelal nevyucil se flakal se . Tak na toto jdou penize z EU? Tomu rikam sila!

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (35 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Práce pro všechny mladé? EU bojuje s nezaměstnaností

15. 3. 2013 | Ondřej Tůma | 21 komentářů

Očima expertů: Práce pro všechny mladé? EU bojuje s nezaměstnaností

Evropská unie navrhuje, že by členské státy měly zajistit práci nebo dodatečné vzdělávání pro nezaměstnané pod 25 let, ber kde ber. Co si o tom myslí Lukáš Kovanda, Tomio Okamura, Petr... celý článek

„Byl jste někdy na úřadu práce?“ O službě, která pomáhá vyhazovaným i vyhazujícím

16. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 23 komentářů

„Byl jste někdy na úřadu práce?“ O službě, která pomáhá vyhazovaným i vyhazujícím

Pro outplacement zatím nemáme a možná nikdy ani mít nebudeme vlastní slovo. Služba, která pomáhá firmám překonat s citem a se ctí vyhazovy zaměstnanců a propuštěným zase hledat novou... celý článek

Očima expertů: Jak bojovat s rostoucí nezaměstnaností?

15. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 24 komentářů

Očima expertů: Jak bojovat s rostoucí nezaměstnaností?

Nezaměstnanost je rekordně vysoko a vláda s tím není schopná nic udělat. Co jí radí ekonomové Petr Mach a Tomáš Prouza, sociolog Jan Keller, senátor Tomio Okamura a další zajímavé osobnosti?... celý článek

Poslušně hlásím... Poslušné hlášení nezaměstnaných na poštách na podzim končí

4. 2. 2013 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Poslušně hlásím... Poslušné hlášení nezaměstnaných na poštách na podzim končí

Ludmila Müllerová je ministryní práce a sociálních věcí dva a půl měsíce. Za tu dobu projevila víc empatie a ochoty ke konstruktivní diskuzi než její předchůdce za dva roky. Několik... celý článek

Návrh zaručit mladým v Unii práci neznamená totální nasazení

14. 12. 2012 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Návrh zaručit mladým v Unii práci neznamená totální nasazení

Evropská komise by ráda, aby členské státy svým mladým zaručily jistotu zaměstnání: místo pro každého do čtyř měsíců od skončení školy. Dobrá zpráva: otroctví se nechystá. Špatná: záruky... celý článek

Partners Financial Services