Ne Katce a McDonaldu, sami sobě se smějete!

Michal Kašpárek | rubrika: Sloupek | 1. 2. 2013 | 18 komentářů
Potlačená sexualita přetavená v pracovní zápal byla hybnou energií fašistické i komunistické propagandy. Na totalitní tradici teď svým videem s natvrdlou Katkou navázal symbol kapitalismu: McDonald’s.
Ne Katce a McDonaldu, sami sobě se smějete!

Ten pětiminutový snímek měl motivovat nové zaměstnance, teď ale dělá ostudu na YouTube. A říká toho mnohem víc, než se na první zhlédnutí může zdát.

 „Tahle nějak vypadá porno, když vystřihneme všechno šukání,“ pravil výstižný komentář. První pracovní den u McDonald’s v tomto ohledu poráží i Ženu za pultem. V té se totiž postava Jiřiny Švorcové sblížila s tou Petra Haničince aspoň po tmě a pod peřinou. Zato Katku čeká věčné inferno u sendvičů, „kde se práce nikdy nezastaví“. Nikdy s krútrenérem Jirkou nepodlehnou instinktům, neshrnou čízy na zem a nerozdají si to na lince. Nemusí jim to ani zakazovat firemní manuál na s. 121, protože sex v jejich vesmíru prostě neexistuje. Nejsou v něm totiž žádné hry ani žádné pudy, jen „postupy“.

Krútrenér v akci

Srovnání se Ženou za pultem se ještě podržme. Schválně zkuste přijít na to, které věty zazněly mezi regály Pramenu v roce 1977 a které letos v krúrúmu u Meka:

„Nezapomeň, že spokojený zákazník je pro nás to nejdůležitější.“

„Jsem ráda, že se ti u nás líbí a něco tady pro tebe mám. Ode dneška už můžeš nosit žlutou jmenovku. A kdo ví, kam to dotáhneš!“

„Lidé na klíčových pozicích chtějí a jsou schopni svou práci dělat, jsou otevřeni novým myšlenkám a chtějí se osobnostně rozvíjet.“

Chyták: všechny jsou z Prvního pracovního dne u McDonald’s. Pokud jste tam tu poslední neslyšeli, tak si prohlédněte plakát za Jirkou v padesáté sekundě klipu. K úplnému splynutí normalizačního i fastfoodového výplachu mozků zbývá jen to, aby představitelka Katky Kora Lang po vzoru Švorcové zarecitovala na sjezdu ODS Ptáče svobody od Jaroslava Vrchlického.

Don Quijot, Švejk a Katka

Není ale na místě o něčem tak vážném žertovat. Hodí se připomenout slova radikálního filozofa Slavoje Žižka: „Totalitní moc jde ještě dál než klasická autoritářská vláda. Už neříká: Plň svoje povinnosti, ať už se ti líbí, nebo ne, ale: Musíš plnit své povinnosti, a navíc se z nich radovat. (Takhle funguje totalitní demokracie: nestačí, že lidé poslouchají vůdce, musí jej rovnou milovat.) Z povinností se stává potěšení.“

Máloco to tuhle logiku ztělesňuje tak dobře jako video McDonaldu. Totality 20. století požadovaly po pracujících sebezapření v zájmu budování lepších zítřků. McDonald do nováčků hustí opak: nic ze svých povinností neber jako omezení, práce u nás totiž už jeten lepší svět a nic lepšího nikdy nebude. Když si Katka postěžuje na rozpis směn, šéfová ji pošle do háje. Vygumovaná Káťa si to v deníčku pochválí: „To je úžasný, jak mi vyšli vstříc.“

Anketa

Taky teď kontrolujete, jestli v čízu nechybí okurka?

Spisovatel Milan Kundera v eseji Le Rideau (Opona) napsal, že „před světem visela kouzelná opona, utkaná z legend. Cervantes poslal Dona Quijota na cesty, při kterých tu oponu protrhl. Svět se před bludným rytířem odhalil ve vší své komické nahotě.“ Podobně cestoval a pravdu odhaloval blbec Švejk. Katka přebrala štafetu. Svým bezelstným popisem prvních dnů u Meka protrhla díru do plachty pomalované velkými šancemi, které prý nabízí současnost: nejdřív vám slibovali výlety na Měsíc, pak německé platy. Teď se ale musíte radovat ze žluté jmenovky.

Ironií je, že se takhle podvratné dílo povedlo zrovna reklamce placené McDonaldem. A taky to, kolik lidí si při psaní posměšných komentářů odmítá připustit, že jejich „perspektivní práce v mladém kolektivu“ v jiných firmách a oborech je stejně komicky nalajnovaná a bezvýchodná jako Katčino robotické skládání čízů. Helpdesky, callcentra, HR oddělení – cestou domů kruhový trénink ve fitku a večer zkontrolovat nabídku slev. Hra mizí i z našich životů a s ní taky možnost vzpoury. Zůstávají postupy. Řečeno s Gogolem: Ne Katce a McDonaldu, ale sami sobě se smějete!

Redakce doporučuje: každý pátek Kašpárka

Michal Kašpárek

Krútrenér Kašpárek: Jak pracovat?

A další komentáře Michala Kašpárka

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+55
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 2. 2013 8:18, Fredy

Je to úsměvné, je to dráždivé, hodně a snadno se to kritizuje, ale je to jedno velké ALE.

Například kdybyste byl, pane Kašpárku, majitelem podobného zařízení, jako je McDonald’s, tak byste buď postupoval stejně, nebo do roka zbankrotoval.

Problém mnoha našich firem, ještě v této době, je v tom, že lidé přesně nevědí, co mají dělat. Samozřejmě kromě montoven se zahraničními vlastníky. V USA musíte novému zaměstnanci nalajnovat každou minutu, nejlépe mu to předvést, ale pak můžete očekávat, že to tak bude dělat. A většinu, kupodivu, i když ho nekontrolujete. V ČR byl zvyk jiný. Dělalo se většinou jen, když se muselo, nebo když se koukal šéf. Také a to převážně, se zafofrovalo, aby se pak mohlo, o to déle, sedět na šatně/hospodě a kecat .... Za bolševika bych to chápal. Většina lidí předstírala, že dělá poctivě a stát zase předstíral, že je za to dobře platí.

No a jsme u to známého "úhlu pohledu".

- Pokud se na to dívám, jako majitel firmy, tak by mi vyhovoval ten americký systém, bez nějaké zbytečné kreativity. Pozor, nepíši o vývojových a konstrukčních centrech, kde to bez kreativity moc nefunguje.

- Pokud se na to dívám, jako zaměstnanec, tak bych uvítal spíše opačný přístup. Tedy chtěl bych pracovat tam, kde bych mohl uplatňovat své nápady, nebyl jako stroj, ale musel u práce myslet. Jen taková práce by mě bavila.

Váš článek je spíše z lůna těch, o kterých jsem psal v závěru.

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 2. 2013 14:12, tla

No tak to vam bohuzel musim oznamit, ze jste neco nepochopil. Autor se na video diva stejne pohrdave jako vetsina tech, co ho shledli. Ja pisu, ze 99% tech, co si udelaji tento zaver, si nevidi na spicku nosu. A to tedy neni v souladu s clankem.
Zaroven rikam, ze autoruv vyrok (v tomto pripade jde mj. o citat, no a co ma byt, v tom pripade to neni vyrok autora clanku?) je v kontradikci s celym vyznenim. V prvni rade se tyka autora samotneho.
Takze jak rikam, neco vam uniklo bud ve clanku anebo v mem komentari.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zaměstnavatelé si můžou z daní odečíst vyšší příspěvky na penzijko a životní pojištění. Přidají vám?

24. 1. 2013 | Ondřej Tůma | 20 komentářů

Zaměstnavatelé si můžou z daní odečíst vyšší příspěvky na penzijko a životní pojištění. Přidají vám?

Zaměstnavatelům se od začátku roku nabízí možnost zvýšit příspěvek svým zaměstnancům na penzijní připojištění a životní pojištění. Vést by je k tomu měla především možnost vyšší daňové... celý článek

Očima expertů: Co studovat a který obor bude mít zlaté dno?

14. 12. 2012 | Ondřej Tůma | 24 komentářů

Očima expertů: Co studovat a který obor bude mít zlaté dno?

Na pomoc při hledání nejperspektivnějších oborů jsme si přizvali prestižní ekonomy, sociology, zástupce státní správy, personálních agentur, ale také osobností z byznysu.

Už nemůžu dál! Jak poznat syndrom vyhoření

19. 11. 2012 | Barbora Buřínská | 19 komentářů

Už nemůžu dál! Jak poznat syndrom vyhoření

Je obtížné odlišit syndrom vyhoření od deprese. Obě poruchy mají totiž řadu stejných nebo podobných příznaků – a můžou i útočit společně. V následujícím textu najdete návod, jak syndrom... celý článek

Alexander Kjerulf: Nejlepší firemní benefity? Smysluplná práce, pochvala a pohodoví lidé

27. 10. 2012 | Martin Vlnas | 11 komentářů

Alexander Kjerulf: Nejlepší firemní benefity? Smysluplná práce, pochvala a pohodoví lidé

„Spousta firem vůbec nechápe, o co běží. Pořád si myslí, že když zaměstnancům na konci roku vyplatí tučné bonusy, budou svou práci milovat. Blbost. Povýšení? Taky blbost,“ říká Alexander... celý článek

Tři chytré tipy, které můžou vaši kariéru převrátit naruby

7. 9. 2012 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Tři chytré tipy, které můžou vaši kariéru převrátit naruby

Napadlo vás někdy udělat si vedle seznamu úkolů i seznam zákazů? Nebo někoho šikovnějšího poprosit, aby vám vysvětlil, jak si můžete ušetřit čas u počítače? Nenapadlo? Tak všeho nechte... celý článek

Partners Financial Services