Finance a investiční management: Obor s praxí v krvi

PR článek | rubrika: PR Článek | 28. 1. 2013 | 4 komentáře
Nelíbilo se vám, že jste se na bakalářském studiu učili hlavně teoretické poučky bez propojení s praxí? Máme pro vás na magisterském stupni alternativu. Jedná se obor finance a investiční management, který vznikl ve spolupráci s významnými finančními institucemi a pro který „praxe není sprosté slovo“.
Finance a investiční management: Obor s praxí v krvi

Provozně ekonomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně (PEF MENDELU) ve spolupráci se společností Partners Financial Services a jejími obchodními partnery UniCredit Bank, Pioneer Investments ČR, AEGON a AXA vytvořily navazující magisterský obor finance a investiční management. Hlavní myšlenkou oboru je odstranit slabinu českého vysokého školství a úzce propojit výuku s praxí. Právě odtrženost od praxe je zástupci firem nejvíce kritizovaná. Mediálními partnery oboru jsou servery Peníze.czFinmag.

O PEF MENDELU

Provozně ekonomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně je moderní a stále se rozvíjející fakultou, která sleduje trendy ve vzdělávání i výzkumu. Fakulta nabízí ekonomické a informatické vzdělání na všech třech stupních vysokoškolského studia v českém i anglickém jazyce. Ročně se na ni hlásí více než 5500 uchazečů. Fakulta získala v roce 2010 a 2011 ocenění za nejlepší ekonomickou fakultu na Moravě.

Výuka je koncipována tak, aby byla dobře využitelná v praxi, což zvyšuje kvalitu absolventů a jejich uplatnění. Absolventi nacházejí uplatnění v oblasti managementu, obchodu, v evropských institucích, ve finančním sektoru, veřejné správě, i jako informační manažeři a projektanti informačních systémů. Studenti mají možnost absolvovat část svého studia na zahraničních prestižních univerzitách na celém světě. Kromě celé Evropy například také v USA, Africe či Thajsku. Výuka probíhá v novém moderním pavilonu Q, který je plně klimatizován, posluchárny jsou vybaveny moderní multimediální technikou a učebny nabízejí přístup ke špičkovým informačním a komunikačním technologiím

Obor se od září 2012 rozjel i v prezenční formě a v současné době jej studuje několik desítek studentů. Obor je zaměřený na komplexní oblast financí a investičního rozhodování, zejména na investiční procesy a finanční řízení ve finančních institucích, podnikové sféře a veřejné správě. Studentům jednak přednášejí odborníci v praxe, zároveň však samo ve výuce řeší praktické problémy. Spojení jejich diplomových prací s praxí je samozřejmostí.

Absolventi oboru nacházejí uplatnění nejen ve finanční oblasti, zejména ve finančních institucích, ale i podnikové sféře či veřejné správě. Typickými pracovními pozicemi absolventů oboru jsou pak např. vedoucí pracovníci či finanční a ekonomičtí analytici ve finančních institucích, finanční manažeři a ředitelé v podnikové sféře či veřejné správě a podobně.

Špičkoví přednášející

Na výuce oboru se podílejí desítky odborníků z praxe. Například v posledním pololetí se přednášek v oboru finance a investiční management ujali: 

  • Pavel Kohout, ekonom, autor knih a předseda představenstva Partners Investiční společnost
  • Petr Šimčák, ředitel obchodu pro banky a instituce, Pioneer Investments
  • Jiří Houška, manažer odboru řízení aktiv a pasiv, UniCredit Bank
  • Milan Říha, člen dozorčí rady, UniCredit Bank
  • Dita Korpasová Ehrenbergerová, projektová manažerka, UniCredit Bank
  • Martin Turek, marketingový ředitel, AEGON ČR
  • Jan Hora, řízení technický rezerv, AXA
  • Tomáš Havel, řízení pojistných rizik, AXA
  • Marek Malík, ředitel projektů, JET Investment, bývalý viceprezident Deutsche Bank London

Přednáška Pavla Kohouta

Přednáška Petra Šimčáka

Moderní výukové prostředky

Obor finance a investiční management využívá moderní výukové technologie. Jednak lze uvést e-learningové moduly a videokurzy, ale zejména webovou televizi umožňující realizaci přednášek ve formě webcastů jak v off-line, tak v on-line verzi s možností komunikace prostřednictvím chatu. 

Webcastů se využívá jak při běžných přednáškách, tak při přednáškách odborníků z praxe. Studenti v uplynulém semestru měli k dispozici prakticky zaměřené webcasty například s těmito experty: 

  • Jiří Rusnok, bývalý mistr financí a předseda představenstva, ING Penzijní společnost
  • Vladimír Bezděk, generální ředitel, Generali Slovensko
  • Štěpán Nývlt, expert na strukturované produkty, UniCredit Bank
  • Michal Valentík, hlavní investiční stratég, ČP Invest
  • Pavel Kohout, předseda představenstva, Partners investiční společnost
  • Petr Šimčák, ředitel obchodu pro banky a instituce, Pioneer Investments
  • Aleš Tůma, investiční analytik, Partners Financial Services

a mnoho dalších. 

E-learningové osnovy

Videokurz Finanční matematika

Webcast s Jiřím Rusnokem

Výuka formou webcastu

Projekty a datová podpora

Studenti oboru mají rovněž možnost zapojení do řešení národních či mezinárodních projektů v oblasti financí a investičního managementu, čímž získávají nejenom cenné zkušenosti a kontakty, ale také šanci na stipendium. Jako příklad realizovaných projektů lze zmínit mezinárodní projekt Jean Monnet Multilateral Research Group, zabývající se stabilitou finančního systému v zemích střední a východní Evropy. Pro řešení projektů a zpracování diplomových prací mohou využívat několik desítek databází od Eurostatu a Amadeu přes Bank Scope či Patrii až po nepřímý vstup do databáze Reuters.

Proč studovat obor finance a investiční management

Čím je obor finance a investiční management odlišný od jiných ekonomicky orientovaných oborů vám prozradí studenti tohoto oboru.

Ivana Škatuĺarová

studentka oboru finance a investiční management

Obor finance a investiční management je jedinečný především možností získat nejen spoustu teoretických znalostí z oblastí financí, ale díky výuce vedené lidmi z praxe se naučit tyto znalosti i prakticky využívat.

Tomáš Strýček

student oboru finance a investiční management

Studium oboru finance a investiční management jde proti vzdělávání na českých vysokých školách, které jsou orientovány výhradně na teoretické poznatky.

Jak se přihlásit ke studiu

Obor finance a investiční management je součástí studijního programu Hospodářská politika a správa v rámci navazujícího magisterského studia a je nyní uskutečňován v prezenční formě. Studium probíhá na veřejné vysoké škole, není tedy spojeno se školným.

Přijímací zkouška se koná z předmětu makroekonomie a přihlášky ke studiu se zahájením v září 2013 se podávají do 30. dubna 2013. Přihlašování probíhá prostřednictvím elektronické aplikace Univerzitního informačního systému Mendelovy univerzity v Brně a poplatek za přijímací řízení činí 440 Kč. Přijímací zkouška se koná v týdnu od 10. do 14. června 2014. O konkrétním datu bude uchazeč informován v dostatečném předstihu.

Uchazeči, kteří chtějí zvýšit pravděpodobnost svého přijetí na tento unikátní obor, se mohou zúčastnit dvoudenního přípravného kurzu k přijímací zkoušce, jehož náplní jsou tematické oblasti přijímací zkoušky.

Přípravný kurz se koná 24. až 25. května 2013 v rozsahu 16 hodin a termín podávání přihlášek k přípravnému kurzu je stejný jako termín podávání přihlášek ke studiu, tj. 30 dubna 2013. Cena kurzu činí 990 Kč vč. DPH.

Kde najít další podrobné informace

Aktuální informace o oboru finance a investiční management můžete sledovat na jeho facebookovém profilu či webových stránkách. Dvakrát ročně rovněž vychází newsletter oboru, kde lze rovněž nalézt informace o aktuálním dění v oboru šitém na míru. Rovněž se můžete ptát na e-mailu fim@pef.mendelu.cz.

Facebookový profil oboru finance a investiční management

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zaměstnanci jsou nejlepší indikátor úspěchu, říká šéfka HP

28. 3. 2024 | Hynek Just

Zaměstnanci jsou nejlepší indikátor úspěchu, říká šéfka HP

Hodně sází na lidi, které má kolem sebe. „Naprostá většina úspěchů je v mém případě dílem týmové práce,“ tvrdí Kateřina Barbier, která se loni v létě stala generální ředitelkou HP pro... celý článek

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

26. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

Kdy možné dát výpověď zaměstnankyni, která tráví část pracovní doby na internetových seznamkách? A musí si zaměstnavatel nechat kutila, který kvůli nepozornosti způsobí v práci výbuch?... celý článek

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Partners Financial Services