Zbylou dovolenou už vám neproplatí. Dočerpat, převést na příští rok

Barbora Buřínská | rubrika: Jak na to | 12. 11. 2012 | 1 komentář
Pro samou práci jste zapomněli odpočívat a ještě vám zbývá spousta dovolené? Něco spolknou dny kolem Vánoc, co ale se zbytkem? Letos už nepočítejte s tím, že vám z ní zaměstnavatel něco proplatí. Buď ji budete muset vybrat, nebo ji zkuste převést.
Zbylou dovolenou už vám neproplatí. Dočerpat, převést na příští rok

Tak jako v minulých letech v zásadě platí, že si nevyčerpanou dovolenou můžete převést do příštího roku a poté ji dočerpat do konce. Netřeba panikařit, že je nutné zbylou dovolenou všechnu využít do konce roku. V zákoníku práce sice stojí psáno, že byste si ji měli vybrat v roce, ke kterému patří, ale ne vždycky je to možné. Proto zákoník připouští možnost převodu nevyčerpané dovolené do následujícího roku – pokud včasnému vyčerpání zabránily „naléhavé provozní důvody na straně zaměstnavatele“ či „překážky v práci na straně zaměstnance“. Co si pod pojmy v uvozovkách představit? Tak například situaci, za které by čerpání dovolené mohlo narušit provoz firmy – zaměstnanec pro ni může být klíčový a jeho nepřítomnost by měla v daných dnech fatální dopad na její chod. Taková situace je zvláště před Vánoci v mnoha firmách snadno představitelná... Anebo vyčerpání dovolené mohla zabránit zaměstnancova nemoc nebo dovolená jiného typu – mateřská či rodičovská.

Pokud se tedy překážky nebo provozní důvody najdou a dovolená se převádí, je zaměstnavatel povinen ji do 30. června následujícího kalendářního roku určit tak, aby si ji zaměstnanec mohl do konce tohoto roku vybrat. Pokud to zaměstnavatel neudělá, má zaměstnanec právo dobu, kdy si chce dovolenou vybrat, určit sám. Nástup odložené dovolené ale musí – stejně jako u dovolené „řádné“ písemně to oznámit zaměstnavateli alespoň čtrnáct dnů předem, pokud se spolu nedohodli, že jim stačí kratší doba.

V praxi ale nemusí být odložená dovolená vyčerpána ani do konce následujícího kalendářního roku. Zákoník její další odklady umožňuje tehdy, když byl zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným nebo čerpal mateřskou či rodičovskou dovolenou. Pokud některý ze zmíněných důvodů nástupu odložené dovolené zabrání, je zaměstnavatel povinen určit dobu čerpání zbytku dovolené po skončení těchto překážek v práci.

Zákoník práce

Informace o čerpání dovolené

Zákoník práce: Část IX. Dovolená

  • Hlava 1. § 211 Základní ustanovení
  • Hlava 2. § 212–214 Dovolená za kalendářní rok, její poměrná část, výměra dovolené a dovolená za odpracované dny
  • Hlava 3. § 215 Dodatková dovolená
  • Hlava 4. § 216–223 Společná ustanovení o dovolené

Aspoň dva týdny vcelku

Pokud čerpáte dovolenou po částech, musí vám zaměstnavatel umožnit, aby alespoň jedna z nich trvala nejméně dva týdny vcelku.

Zaměstnavatel vám nemůže nařídit, abyste nastoupili na dovolenou ve dnech, kdy vykonáváte vojenské cvičení či výjimečné vojenské cvičení, nebo když jste nemocní (respektive dočasně práce neschopní), případně když čerpáte mateřskou nebo rodičovskou dovolenou. U ostatních překážek v práci vám může zaměstnavatel určit čerpání dovolené, jen pokud o ni požádáte.

Stále platí, že zaměstnavatel musí s čerpáním dovolené svých zaměstnanců souhlasit.

Platí pouze jedna výjimka – zaměstnavatel musí umožnit ženě čerpání dovolené tak, aby bezprostředně navazovala na skončení její mateřské dovolené, případně na skončení rodičovské dovolené do doby, po kterou má žena právo čerpat mateřskou dovolenou.

Anketa

Na konci roku...

Převedenou dovolenou pak už musíte dočerpat

Novela zákoníku práce, která platí od začátku roku, s pravidly trochu zamávala. Možná máte v živé paměti, že přelom října a listopadu pro mnohé z nás ještě vloni představoval stres: od 1. listopadu jsme museli do konce roku dočerpat starou dovolenou (tedy převedenou z minulého roku) ze zákonných čtyř týdnů, jinak nám propadla.

Ten, kdo měl se zaměstnavatelem sjednaných pět týdnů dovolené, měl ale možnost nevzít si pátý týden volna, ale požádat si o jeho proplacení. Teď už to možné není. Nevyčerpanou dovolenou vám zaměstnavatel proplatí pouze tehdy, když od něj odcházíte. Pokud se vás tato podmínka (ukončení pracovního poměru) netýká, počítejte s tím, že i tento týden navíc si budete muset do konce následujícího roku vybrat.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Produktivita se skrývá ve třech NE: co NEdělat, co NEřešit, na co NEodpovídat

2. 11. 2012 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Produktivita se skrývá ve třech NE: co NEdělat, co NEřešit, na co NEodpovídat

Proč jsou vaše pokusy o produktivitu kontraproduktivní?

Alexander Kjerulf: Nejlepší firemní benefity? Smysluplná práce, pochvala a pohodoví lidé

27. 10. 2012 | Martin Vlnas | 11 komentářů

Alexander Kjerulf: Nejlepší firemní benefity? Smysluplná práce, pochvala a pohodoví lidé

„Spousta firem vůbec nechápe, o co běží. Pořád si myslí, že když zaměstnancům na konci roku vyplatí tučné bonusy, budou svou práci milovat. Blbost. Povýšení? Taky blbost,“ říká Alexander... celý článek

Proč největší dříči na světě žijí v chatrčích aneb flákači, braňte se!

5. 10. 2012 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Proč největší dříči na světě žijí v chatrčích aneb flákači, braňte se!

Papuánský kmen Bainingů ukazuje, k jaké bídě může vést workholismus povýšený na náboženství.

Tři chytré tipy, které můžou vaši kariéru převrátit naruby

7. 9. 2012 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Tři chytré tipy, které můžou vaši kariéru převrátit naruby

Napadlo vás někdy udělat si vedle seznamu úkolů i seznam zákazů? Nebo někoho šikovnějšího poprosit, aby vám vysvětlil, jak si můžete ušetřit čas u počítače? Nenapadlo? Tak všeho nechte... celý článek

Promoční projev, na jaký váš děkan nemá odvahu

20. 7. 2012 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Promoční projev, na jaký váš děkan nemá odvahu

Pravda o školství, že vám z ní zvadnou pugety a u slavnostního oběda zaskočí v ústech.

Partners Financial Services