Chcete změnit práci? Poradíme, kde hledat a jak napsat životopis

Barbora Buřínská | rubrika: Jak na to | 9. 10. 2012 | 6 komentářů
Když hledáte práci, jedno je jisté: prvním krokem k úspěchu je dobře sepsaný životopis. A pokud k němu přidáte i kvalitní motivační dopis, máte nakročeno minimálně k přijímacímu pohovoru.
Chcete změnit práci? Poradíme, kde hledat a jak napsat životopis

Dobře napsaný životopis představuje klíč k vašemu novému zaměstnání. Proto se dnes budeme věnovat právě jemu. Jenže i ten nejuniverzálnější klíč je k ničemu, pokud nedokážete najít žádné dveře, které by mohl odemknout. Pojďme si proto nejdříve říci něco o tom, kde práci hledat.

Internet, veletrh práce i známosti

  • Pokud jste nezaměstnaní a registrovali jste se na úřadu práce, budete pravděpodobně dostávat nabídky od konzultantů úřadu. Neohrnujte nad nimi nos. I zde můžete narazit na kvalitní a dobře placenou práci. Mimochodem, na našem webu se můžete čas od času sami podívat, zda vám některá z aktuálně nabízených 14 tisíc pracovních pozic nevyhovuje (více v boxu Úřady práce – nabídka pracovních míst na Peníze.cz). Rozhodně tím nic neztratíte.

Úřady práce – nabídka pracovních míst na Peníze.cz

Hledáte práci? Připravili jsme pro vás komplexní a pravidelně aktualizovanou nabídku pracovních pozic, nabízených českými úřady práce. Nechcete se za prací stěhovat? Nevadí! Práci můžete hledat také pouze ve svém okolí. Stačí vybrat okres, nebo dokonce obec, kde žijete. Naše nabídka volných pracovních míst se postará o zbytek.

  • Další z možností je obrátit se přímo na firmy, ve kterých byste chtěli pracovat. Pochopitelně můžete reagovat na nabídku, kterou najdete na stránkách firmy, nebojte se ale vzít osud do vlastních rukou a zkuste se ozvat sami. Když kromě přehledného životopisu (viz níže) přiložíte do mejlu i dobrý motivační dopis, kterým svou iniciativu náležitě vysvětlíte, rozhodně nejste bez šancí. Aktivita se cení. Pokud vám na e-mail nikdo neodpoví do týdne, nebojte se zavolat na personální oddělení a požádejte o schůzku.
  • S hledáním práce vám pomohou také specializované personální agentury, které mají přehled o trhu a jsou schopny dřív nebo později zaměstnat prakticky každého. Proto není na škodu se u nich zaregistrovat a domluvit se, že vás budou kontaktovat, jakmile se něco vhodného objeví. Jen namátkou jmenujme některé významnější: Stimul, Robert Half, Adecco, Hays, Axial, Manpower či Grafton Recruitment.
  • Občas prolétněte také inzeráty v novinách či na speciálních internetových inzertních serverech, které krom jiného nabízejí i volná místa: zkuste třeba Annonci, Bazoš, Avízo a tak dále. 
  • Velkou zásobárnou pracovních nabídek jsou dnes specializované internetové portály, které mají ve svém portfoliu desítky tisíc volných míst. Abyste se v nich dokázali zorientovat a neunikla vám žádná nabídka, aktivujte si takzvaného agenta práce. Jedná se o filtr, který si sami nastavíte, bude nabídky procházet za vás. Pokud najde takovou, jež splňuje vaše požadavky, přijde vám e-mail. Nastavte si proto parametry pozice, na které byste opravdu chtěli pracovat, jinak budete dostávat denně desítky nevyžádaných mejlů. Pracovní portály zároveň umožňují, aby si na nich lidé vyvěsili své životopisy a sami zaměstnavatelé je tak mohli oslovit. Jděte do toho. S každou další cestou zvyšujete pravděpodobnost, že se na vás usměje štěstí.
  • Jedinečnou příležitostí pro nalezení vhodné pozice jsou také veletrhy práce, kde se prezentují zaměstnavatelé a nabízejí zajímavá místa. Možnost navštívit takovýto veletrh budete mít už za pár dní. Na Výstavišti PVA Expo Praha Letňany se ve dnech 24.–25. 10. 2012 koná druhý ročník Profesia Days 2012.
  • Při hledání vhodného místa nezapomínejte i na své příbuzné, kamarády či známé. Rozhoďte sítě, svěřte se, že hledáte práci, ptejte se, jestli o něčem nevědí, případně směle požádejte o pomoc, ať se za vás optají. Třeba zrovna oni budou ti, kteří vám dohodí práci vašich snů. A pokud vás na dané místo navíc i doporučí, máte velkou šanci uspět před ostatními uchazeči.
  • Využijte také Facebook a další sociální sítě. Už jste slyšeli o LinkedIn? „Pracovním facebooku“ pro dospělé? Právě zde často hledají nové pracovní síly zaměstnanci personálních agentur či headhunteři, kteří vhodného člověka osloví přímo. Pokud ale si založíte profil na LinkedIn, berte ho především jako svou pracovní prezentaci. Tady nikoho nezaujme vaše fotka z dovolené, ani povedený vtip, který jste ráno slyšeli od kolegyně. Spíše naopak. Zkuste být struční a formální.

Míst, kde můžete na práci narazit, jsme si představili více než dost. Proto je nyní jen otázkou času, kdy vás nějaká pracovní nabídka osloví. Co ale dělat dál? V prvé řadě je potřeba zareagovat. Oslovit potenciálního zaměstnavatele s tím, že máte o práci zájem, ale nestačí. V prvé řadě musíte prodat sebe a své schopnosti. V tu chvíli vstupuje do hry váš životopis, dnes též cévéčko či CV – což je z latinského neboli curriculum vitae čili běh života.

Neklesejte na mysli

Pokud máte jasno v tom, co chcete dělat, jste na správné cestě. Přesto se připravte na to, že hledání práce vám může zabrat týdny i měsíce. Pracovních míst, a zvláště těch dobrých je málo. Obrňte se trpělivostí a neklesejte na mysli po prvním odmítnutí. Kamarád absolvoval dokonce 18 pohovorů, než se mu podařilo najít firmu, v níž by ho byli ochotni vyzkoušet. Dnes, po dvou letech, v ní vede tým osmi lidí.

Jak správně napsat životopis?

Pamatujte na to, že správně napsaný životopis je první a na dlouhou dobu také jediný zdroj informací, s nímž může personalista, případně sám zaměstnavatel pracovat. Měl by v něm proto najít srozumitelný přehled vašich osobních údajů, vzdělání i vaší dosavadní profesní kariéry. Takových životopisů vidí zaměstnavatelé a pracovníci agentur hromady. Proto je potřeba, aby v tom vašem viděli to podstatné hned na první pohled. Pokud se tak nestane, skončí v koši společně s desítkami dalších.

Váš životopis proto musí být strukturovaný, přehledný, stručný, psaný na počítači a bez pravopisných chyb a překlepů. Pokud si nejste jisti pravopisem, nechte si ho zkontrolovat od člověka, který si jistý je. Vyvarujte se také hovorových výrazů, každému řádku psanému jiným typem písma – je hezké, že jste kreativní, ale tady se to opravdu nehodí – a vězte, že čím méně barviček, tím lépe. Životopis je zkrátka formální text.

Co je však ještě důležitější? Nelžete. Zejména ne o klíčových věcech, jako je dosažené vzdělání, předchozí praxe a jazykové schopnosti. Lež má krátké nohy, vše se provalí, a vy tak brzy začnete své kolečko pohovorů pěkně od začátku.

Také není vhodné, abyste se rozepsali na více než dvou stranách formátu A4. Stručností a jasností dáváte najevo, že dokážete šetřit jak časem svým, tak časem ostatních. Životopis by měl vždy mít strukturovanou podobu. Tím je myšleno, že obsáhne v jasně dané a ustálené struktuře přehled všeho podstatného o vás, co má nějakou souvislost s danou pracovní pozicí. Člověku, který ho bude číst, by nemělo dát žádnou práci rychle se zorientovat a udělat si na vás během několika sekund co nejlepší názor. Své finanční požadavky do životopisu nepište, ty si nechte až na případný osobní pohovor.

Pokud bude zaměstnavatel požadovat znalost cizích jazyků (většinou angličtiny), pošlete i životopis v angličtině, případně v jiném cizím jazyku, který ovládáte a zaměstnavatel ho má v požadavcích.

Kontakt, zkušenosti, vzdělání…

Nejdříve do životopisu uveďte své osobní údaje a kontakt na vás (jméno, příjmení, titul, adresu a telefon). Pokud uvedete i svůj e-mail, myslete na to, že se ucházíte o práci. Zvolte proto jako e-mailovou adresu nejlépe své jméno a příjmení. Rozhodně nepůsobí dobře, když budete vystupovat jako kocicka@... nebo třeba macho@...

Další na řadě jsou pracovní zkušenosti. Začněte je psát od nejnovější k nejstarší. Uveďte vždy v jakém období (včetně měsíců, pokud byl váš pracovní poměr kratší než jeden rok) jste u příslušného zaměstnavatele pracovali, název společnosti, místo a název pozice, na které jste pracovali. Nezapomeňte ani na stručný popis náplně své práce. Odborníci z pracovního portálu profesia.cz pak doporučují, abyste se zmínili také o období, kdy jste byli evidování na úřadu práce, jestliže toto období trvalo déle než půl roku, aby ve vašem životopise nevzniklo podezřelé bílé místo.

Jako další údaj o sobě byste měli zmínit přehled vzdělání. Opět od nejnovějšího po nejstarší. Tedy nejdříve školu vysokou a až poté střední. Základní škola se neuvádí,považuje se za samozřejmost, že jste ji navštěvovali. Také u vzdělání zmiňte, v jakých letech jste příslušnou školu navštěvovali.

Do životopisu patří i uvedení jazykových znalostí, nejlépe se zmíněním dosažené úrovně, případně s informací, jak si stojíte v psaném a mluveném projevu. Pokud máte počítačové znalosti – ovládáte počítač, různé programy apod., uveďte je. I u nich je pak dobré zmínit dosaženou úroveň. Nezapomeňte i na to, že máte řidičský průkaz, a zmiňte se i o absolvovaných kurzech a školeních relevantních pro pozici, na kterou se hlásíte. Před každým odesláním si pak životopis projděte a upravte jej. Pokud se právě hlásíte na pozici skladníka, vaše první místo v okresní soutěži pěstitelů růží nikoho nezaujme, jakkoli jste na něj pyšní. Pomoci naopak může, že jste v pubertě tři roky brigádničili ve velkoskladu v Horních Kotěhůlkách. A obráceně, chcete-li se stát prodejcem květin, svou brigádu z mládí s klidným srdcem vynechejte. Nevymýšlejte si, ale buďte kreativní – organizovali jste dětský tábor, postavili jste si sami vlastní dům, podařilo se vám vybrat nejvíce peněz z celé školy během charitativní sbírky? To vše o vás něco vypovídá, pokud se hlásíte na pozici, kde by některá z těchto aktivit mohla být jednou z náplní vaší práce.

Anketa

Kolik pracovních pohovorů jste v životě již absolvovali?

Motivační dopis: další krok k získání zajímavé pozice

Zatímco životopis by o vás měl potenciálnímu zaměstnavateli předat přehledné informace, v motivačním dopise byste se měli prezentovat více osobně. Měli byste vhodně zvolenými slovy vyzdvihnout, co je vaší předností, co umíte či jaké máte zkušenosti a co vás motivuje se o pracovní místo ucházet. „Hlavním cílem motivačního dopisu je sdělit personalistovi, proč právě vy jste nejvhodnějším kandidátem,“ uvádí odborníci z personální agentury Synergie Recruitment.

Tak, jako má své náležitosti životopis, má je i motivační dopis. Pojďme se s nimi seznámit podrobněji. I zde platí, piště jasně, stručně a hlavně bez chyb. Motivační dopis by měl být dlouhý maximálně na jednu stranu A4. A pokud je to možné, adresujte dopis konkrétní osobě.

Nejdříve napište, kde jste se o volném místě dozvěděli. Například z pracovního portálu, z inzerátu v novinách, či jste si pozici našli na webových stránkách dané společnosti. Dále uveďte, o jakou pozici se ucházíte. Nezapomeňte, že zaměstnavatel může inzerovat více volných míst a pokud nezmíníte, o kterou máte zájem vy, nemusí to být z vašich dokumentů vůbec poznat.

V dalším odstavci pak popište, proč se o danou pozici zajímáte. Co vás na ní oslovilo a proč jste právě vy ten nejvhodnější kandidát. Vyzdvihněte své zkušenosti, znalosti, vědomosti. Všechno, co o sobě napíšete, by se mělo vztahovat ke konkrétnímu místu, o které se ucházíte. Pokud do dopisu uvedete i své úspěchy, které ukážou na vaše schopnosti, můžete získat cenné body navíc. Nic vám nepomůže víc než reference či nezávislé ocenění vašich kvalit třetí stranou. Také není od věci zmínit se o svých povahových rysech, které by vás mohly odlišit od ostatních zájemců o danou pozici.

Na závěr se zmiňte o svém přání setkat se na osobní schůzce. Přání je totiž otcem myšlenky. Poděkujte za čas strávený čtením vašich dokumentů, rozlučte se a podepište. A těšte se na odpovědi.

Příští týden si povíme více o tom, jak se připravit, a hlavně jak úspěšně zvládnout pracovní pohovor...

Barbora Buřínská

 Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 10. 2012 14:04, cedr

Mam dobrou naladu, tak si rejpnu. Hezkej zivotopis, nejvic sem smal pri: "Internet - pokrocila znalost". Jinymi slovy, vim ze mam na obrazovce hledat takovou to ikonku ve tvaru modreho ecka a pak do ramecku nahore napisu www.google.cz nebo seznam.cz a jsem na internetu. A protoze mam pokrocilou znalost, znam i facebook:)))).

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 10. 2012 10:28, Radim

Nejpodstatnější je mít správnou školu, praxi a věk. A k tomu trochu té inteligence obratnosti neboli flexibility. kdo má tohle, nepotřebuje ani nějak zvlášť šušnit životopis a amotivační dopisy, práci sežene ihned.
Jako druhé podstatné je hledat práci tam, kde se moje škola, praxe a věk, případně plus k tomu známosti, bere jako základní nebo aspoň velká přednost.
Teprve pokud si nemůžu hledat práci podle dvou předchozích bodů, musím se to pokusit nahnat perfektním životopisem, motivačními dopisy a správným chováním při výběrových řízeních. Ale je to těžké, protože převážnou většinu většinu výběrových řízení vyhrají ti, co mají předpoklady podle dvou předchozích bodů,

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč největší dříči na světě žijí v chatrčích aneb flákači, braňte se!

5. 10. 2012 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Proč největší dříči na světě žijí v chatrčích aneb flákači, braňte se!

Papuánský kmen Bainingů ukazuje, k jaké bídě může vést workholismus povýšený na náboženství.

Jak od letoška s prací na dohodu

24. 9. 2012 | Barbora Buřínská | 6 komentářů

Jak od letoška s prací na dohodu

Rok 2012 přinesl krom mnoha jiných změn i novinky v oblasti pracovněprávních vztahů. 1. ledna vstoupila v platnost novela zákoníku práce, která by podle ministra práce a sociálních... celý článek

Tři chytré tipy, které můžou vaši kariéru převrátit naruby

7. 9. 2012 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Tři chytré tipy, které můžou vaši kariéru převrátit naruby

Napadlo vás někdy udělat si vedle seznamu úkolů i seznam zákazů? Nebo někoho šikovnějšího poprosit, aby vám vysvětlil, jak si můžete ušetřit čas u počítače? Nenapadlo? Tak všeho nechte... celý článek

Psychickému teroru v práci se braňte!

30. 7. 2012 | Barbora Buřínská | 68 komentářů

Psychickému teroru v práci se braňte!

Mobbing. Bossing. Ponižování a šikana v práci dostaly nová jména. Podstata se ale nemění. Slovem mobbing označujeme útlak od kolegů, bossing znamená ponižování a šikanu od nadřízeného.... celý článek

Promoční projev, na jaký váš děkan nemá odvahu

20. 7. 2012 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Promoční projev, na jaký váš děkan nemá odvahu

Pravda o školství, že vám z ní zvadnou pugety a u slavnostního oběda zaskočí v ústech.

Partners Financial Services