Okradli vás v práci? Kdy škodu platí zaměstnavatel

Barbora Buřínská | rubrika: Když se řekne | 24. 7. 2012
K základním povinnostem zaměstnavatele patří vytvořit na pracovišti bezpečné prostředí. A v bezpečí nemají být jen zaměstnanci, ale i jejich věci. Pokud jim je někdo odcizí nebo poškodí, musí jim zaměstnavatel zaplatit škodu v plné výši. Tedy... za určitých podmínek.
Okradli vás v práci? Kdy škodu platí zaměstnavatel

Každé ráno, když Petr přijde do práce, si ještě před tím, než usedne k počítači, odloží mobil do šuplíku v pojízdném kontejneru vedle pracovního stolu. Kdykoliv někam během dne odchází – na oběd, či za pracovními povinnostmi mimo svou kancelář, mobil si strčí do kapsy. Dennodenní rutina, kterou dělá automaticky. Jednou svá pravidla porušil, při odchodu na schůzku s klientem mobil zapomněl v práci – a bohužel po návratu z jednání už telefon na svém místě nebyl. Je nejvýš pravděpodobné, že ho Petrovi někdo odcizil. Vzhledem k tomu, že mobil patří mezi věci do práce obvykle nošené a Petr ho odkládá i na místo obvyklé – do šuplíku, zaměstnavatel za škodu, respektive za krádež, odpovídá v plném rozsahu a musí mu odcizenou věc zaplatit v plné výši.

Petr má ale také svou povinnost – musí krádež prokázat a nahlásit nejpozději do 15 dnů ode dne, kdy ji zjistil. Jinak bude mít smůlu, právo na náhradu škody by po uplynutí této doby zaniklo. Petr naštěstí mohl využít i svědectví kolegů, kteří potvrdili, že si mobil uložil jako vždy na obvyklé místo. 

Zákoník práce

► Odpovědnost za odložené věci: § 267

(1) Zaměstnavatel odpovídá zaměstnanci za škodu na věcech, které se obvykle nosí do práce a které si zaměstnanec odložil při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním na místě k tomu určeném nebo obvyklém.
(2) Právo na náhradu škody zanikne, jestliže její vznik neohlásí zaměstnanec zaměstnavateli bez zbytečného odkladu, nejpozději do 15 dnů ode dne, kdy se o škodě dozvěděl.

► Rozsah náhrady škody při obecné odpovědnosti, odpovědnosti při odvrácení škody a odpovědnosti za odložené věci: § 268

(1) Zaměstnavatel je povinen uhradit zaměstnanci skutečnou škodu. Jde-li o škodu způsobenou úmyslně, může zaměstnanec požadovat náhradu i jiné škody.
(2) Za věci, které zaměstnanec obvykle do práce nenosí a které zaměstnavatel nepřevzal do zvláštní úschovy, odpovídá zaměstnavatel do částky 10 000 Kč. Jestliže se zjistí, že škodu na těchto věcech způsobil jiný zaměstnanec nebo došlo-li ke škodě na věci, kterou zaměstnavatel převzal do zvláštní úschovy, je zaměstnavatel povinen uhradit zaměstnanci škodu v plné výši.
(3) Právo na náhradu škody podle odstavce 2 zanikne, jestliže její vznik neohlásí zaměstnanec zaměstnavateli bez zbytečného odkladu, nejpozději do 15 dnů ode dne, kdy se o škodě dozvěděl.
Zdroj: Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce

Věci „obvykle nošené“

Co jsou věci obvykle nošené

  • Mobilní telefony
  • Hodinky
  • Oblečení a obuv, které zaměstnanci odkládají před zahájením práce
  • Pracovní oděv
  • Osobní předměty (např. prstýnky, řetízky, náušnice – ovšem ne klenoty (šperky) mimořádné hodnoty)
  • Kabelky, tašky, pracovní kufříky, aktovky

Zákon říká jasně, že zaměstnavatel zodpovídá za škodu na věcech do práce obvykle nošených, pokud si je zaměstnanec odložil při plnění úkolů na místě k tomu určeném či obvyklém. Co si pod tím můžeme vlastně představit? Pojďme si to opět vysvětlit na příkladu.

Jana si na zimu pořídila drahý kožený kabát za 15 tisíc korun. Každé ráno, když přišla do práce, ho pověsila na ramínko do skříně, kterou jim zaměstnavatel vyhradil na ukládání kabátů. Jednoho dne po delší firemní poradě zjistila, že kabát ze skříně zmizel, někdo ho ukradl. Jana včas nahlásila škodu a kolegyně z kanceláře dosvědčila, že ráno do práce v koženém kabátě opravdu přišla. Zaměstnavatel jí tak musel nahradit škodu v plné výši.

Jiná situace by však nastala, kdyby bylo léto a Jana by si zimní kabát do kanceláře přinesla, protože by ho chtěla po odchodu z práce odnést do čistírny. I kdyby ho měla odložený na místě k tomu určeném a někdo by jí ho odcizil, zaměstnavatel za krádež v plné výši odpovědnost nenese. Jde totiž o jednotlivé „donesení věci“ a ne o „nošení obvyklé“. V zimě je zimní kabát považován za věc obvykle nošenou, v létě pouze za jednotlivě donesenou.

Podobně by na tom byl i Petr z prvního příkladu, kdyby si zároveň s mobilem odložil na stůl třeba i náramkové hodinky a někdo by mu je v jeho nepřítomnosti ukradl. Protože pracuje v kanceláři, není obvyklé, aby hodinky odkládal, a zaměstnavatel tak za jejich odcizení nenese odpovědnost. Kdyby se ale Petr živil manuálně, byla by to už jiná situace, pak by nárok na náhradu škody měl.

Věci „obvykle nenošené“: do desíti tisíc

Co jsou věci obvykle nenošené

  • Vyšší hotovost (kromě dne, kdy zaměstnavatel vyplácí mzdy ve formě hotových peněz)
  • Klenoty (šperky) mimořádné ceny či ojedinělé umělecké hodnoty
  • Dopravní prostředky (auta, motorky, jízdní kola, mopedy apod.)

Jinak je to s odpovědností zaměstnavatele v případě věcí obvykle nenošených. Pokud si například přinesete nějaký dražší šperk či hotovost vyšší než deset tisíc korun a ty se vám ztratí, zaměstnavatel za ně nese odpovědnost právě jen do výše deseti tisíc korun. A nehraje v tom roli ani to, kdybyste si je schovali do zamčeného šuplíku.

Máte možnost si tyto věci uschovat u zaměstnavatele – tomu se říká, že je zaměstnavatel převezme do zvláštní úschovy. Pokud by se vám pak ztratily, zaměstnavatel by musel škodu nahradit v plné výši. Stejně tak by vám krádež věcí obvykle nenošených zaplatil v plné výši, pokud by se prokázalo, že vám je ukradl kolega. Zaměstnavatel poté může po pachateli zaplacení škody vymáhat.

Je ještě jedna situace, kdy by vám zaměstnavatel musel zaplatit škodu nad deset tisíc korun v plné výši. Je to v den výplaty – pokud ji v pokladně či ve mzdové účtárně dostáváte v hotovosti. Ve výplatní termín se na vyšší obnos pohlíží jako na částku obvyklou, v jiné dny již jako na částku neobvyklou.

Anketa

Kradlo se někdy u vás v práci?

Škoda na autě

Jste zvyklí jezdit do práce pravidelně autem a zaparkovat ho na ulici poblíž svého pracoviště. Jednoho dne tam ale auto není, případně ho někdo poškodil. V tomto případě zaměstnavatel za škodu nenese žádnou odpovědnost. Žádný dopravní prostředek – tedy ani osobní automobil, kolo či třeba motorka, není věcí takzvaně vnesenou a zaměstnavatel vám škodu na něm nezaplatí.

Ovšem, kdyby vám zaměstnavatel umožnil dopravní prostředek parkovat na hlídaném parkovišti nebo v garáži a zde by ho někdo ukradl nebo poškodil, nárok na zaplacení škody pak máte. Zaměstnavatel totiž vaše auto převzal do zvláštní úschovy.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde se dá taky pořídit pracovní úraz: meeting, služební cesta, oběd, home office...

16. 7. 2012 | Barbora Buřínská | 3 komentáře

Kde se dá taky pořídit pracovní úraz: meeting, služební cesta, oběd, home office...

Když se řekne pracovní úraz, většinou si představíme dělníka padajícího z lešení... Ano, většina pracovních úrazů má co do činění se stavebnictvím nebo dopravou, doba se ale změnila.... celý článek

Co dělat, když u vás propukne nemoc z povolání?

16. 11. 2011 | Petra Dlouhá | 32 komentářů

Co dělat, když u vás propukne nemoc z povolání?

Kdo má ženu učitelku, ten si občas přijde jako třeťák před tabulí. Kdo má doma advokáta, slýchá, že „námitka je nepřípustná“, a kdo si vzal letušku, ten se nediví, že mu místo pozdravu... celý článek

Jak se nikdo nedívá, koumáme, co ukrást! Lidská, nebo česká přirozenost? Co si o tom myslíte?

29. 9. 2011 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Jak se nikdo nedívá, koumáme, co ukrást! Lidská, nebo česká přirozenost? Co si o tom myslíte?

Ekonom Paul Feldman svým příběhem strhnul celou Ameriku. Vzdal se vědecké kariéry, aby podnikl ojedinělý experiment. Zajímá vás odpověď na odvěkou otázku o podstatě člověka? Jací jsme,... celý článek

Češi krást nepřestávají, jen zdokonalují metody

14. 6. 2011 | Petra Dlouhá | 31 komentářů

Češi krást nepřestávají, jen zdokonalují metody

Statistiky jsou neúprosné: v Česku se krade nejvíc v Evropě. Lapkové teď navíc přišli s novým fíglem. Oberou vás, a když se svých věcí dožadujete, obviní vás z pokusu o krádež. Absurdistán?... celý článek

Karta fuč!

8. 2. 2001 | Lukáš Půda

Karta fuč!

Ztráta platební karty je určitě nepříjemnou situací, v které by se nikdo nechtěl ocitnout. Pokud však už nastane, je třeba jednat rychle, aby případný "nálezce" nemohl kartu zneužít... celý článek

Partners Financial Services