Kde se dá taky pořídit pracovní úraz: meeting, služební cesta, oběd, home office...

Když se řekne pracovní úraz, většinou si představíme dělníka padajícího z lešení... Ano, většina pracovních úrazů má co do činění se stavebnictvím nebo dopravou, doba se ale změnila. Žádnou výjimkou nejsou pracovní úrazy v kanceláři, při práci z domova nebo na firemních „stmelovacích“ akcích.
Kde se dá taky pořídit pracovní úraz: meeting, služební cesta, oběd, home office...

Statistiky pracovních úrazů jsou nemilosrdné – každý den se v práci zraní více než sto lidí a každý měsíc kvůli úrazu na pracovišti zemře zhruba deset lidí.

Ovšem ne každý úraz, který se přihodí v pracovní době či v souvislosti s prací, je možné posuzovat jako pracovní. Vždy je třeba přihlédnout k tomu, jestli se stal v souvislosti s plněním vašich pracovních povinností. Pojďme se na to podívat víc zblízka a říct si, kdy mluvíme o pracovním úrazu a kdy ještě ne. Ale pozor, hranice nejsou zcela ostré a každý případ se posuzuje jednotlivě.

Nejdřív si ale povězme, proč by nás to vlastně mělo zajímat.

Zaměstnanci i pozůstalým náleží odškodnění

Za pracovní úraz vás totiž musí zaměstnavatel odškodnit. A to v rozsahu, ve kterém odpovídá za škodu. Především je povinen poskytnout vám náhradu za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti, a to ve výši rozdílu mezi průměrným výdělkem před pracovním úrazem a plnou výší náhrady mzdy a plnou výší nemocenské. Máte nárok i na náhradu za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti, a to ve výši rozdílu mezi průměrným výdělkem před pracovním úrazem a výdělkem po pracovním úrazu s připočtením případného invalidního důchodu.

Spočítejte si na kalkulačce od Peníze.cz, jak vysoký by mohl být váš invalidní důchod.

Spočítejte si výši invalidního důchodu 2013

let

Další kalkulačky

Co je pracovní úraz

Pracovním úrazem je poškození zdraví nebo smrt zaměstnance, pokud k němu došlo při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s nimi.

Druhy pracovních úrazů:

  • Smrtelný – takové poškození zdraví, jehož následky způsobí, že zraněný zaměstnanec nejpozději do jednoho roku zemřel.
  • Závažný – takové poškození zdraví, jehož ošetřování si vyžádalo pobyt v nemocnici delší než pět kalendářních dnů.
  • Ostatní – takové poškození zdraví, na jehož následky je postižený v dočasné pracovní neschopnosti.

Zdroj: Státní úřad inspekce práce

Zaměstnavatel je také povinen vám jednorázově poskytnout náhradu za bolest a ztížení společenského uplatnění, dále náhradu za účelně vynaložené náklady spojené s léčením (regulační poplatky u lékaře, ošetření, léky, náklady na lékařské posudky) a také náhradu za věcnou škodu.

Pokud zaměstnanec následkem pracovního úrazu zemře, musí firma odškodnit jeho pozůstalé. Ti mají nárok na jednorázové odškodnění, náhradu nákladů spojených s léčením (regulační poplatky, léky, zvláštní pomůcky), náhradu přiměřených nákladů spojených s pohřbem, náhradu nákladů na výživu pozůstalých.

Ale pozor – zaměstnavatel samozřejmě nenese odpovědnost za každý pracovní úraz. Zejména ne tehdy, když se prokáže, že se zaměstnanec zranil pod vlivem drog nebo alkoholu či porušil firemní předpisy nebo pokyny bezpečnosti práce.

Co dělat v případě úrazu

Zraníte-li se v práci a váš stav to dovolí, musíte svůj úraz neprodleně nahlásit svému nadřízenému. Vaší povinností je okamžitě informovat i o úrazu svého kolegy či jiného člověka, který se v místě vašeho pracoviště stal a jehož jste byli svědkem. Samozřejmostí je i poskytnout první pomoc zraněnému a přivolat lékaře.

Své povinnosti má i zaměstnavatel. Je povinen zajistit místo úrazu a vyšetřit příčiny a okolnosti úrazu. Má-li podezření na trestný čin či byl-li úraz smrtelný, musí ho nahlásit policii. Předává také informace příslušnému inspektorátu práce a zdravotní pojišťovně zraněného zaměstnance.

Zaměstnavatel musí pochopitelně vést evidenci všech úrazů v takzvané knize úrazů. Pokud si úraz vyžádal pracovní neschopnost delší než tři dny či způsobil smrt zaměstnance, musí zaměstnavatel ještě vypracovat záznam o úrazu a jedno vyhotovení předat zraněnému zaměstnanci nebo jeho pozůstalým. Další kopie pak zaměstnavatel odevzdává příslušným institucím (např. policii, inspektorátu práce, zdravotní pojišťovně apod.).

A teď už se konečně pojďme podívat na ty ne zcela samozřejmé případy pracovního úrazu:

Statistika pracovních úrazů

Rok 2010
Celkem: 39 455
Smrtelné úrazy: 132

Rok 2011
Celkem: 43 757
Závažné: 1474
Smrtelné: 133 

Leden až květen 2012
Celkem: 16 169
Závažné: 522
Smrtelné: 52 

Zdroj: Státní úřad inspekce práce

► Úraz při práci z domova

V určitých profesích je dneska docela normální, že zaměstnanci nemusí vždycky chodit do práce, často mají povolenou „home office“, tedy prací z domova. Co když se vám ve chvíli kdy pracujete doma, stane úraz – dá se považovat za pracovní? Pokud budete mít povoleno doma pracovat, nebo vám dokonce zaměstnavatel práci z domova nařídí, lze mluvit o tom, že úraz vznikl při plnění vašich povinností – zaměstnavatel se tak stane za váš úraz zodpovědným.

► Úraz v kanceláři

Za zranění dělníka na stavbě je mnohdy zodpovědný zaměstnavatel, třeba kvůli nedostatečně zajištěnému lešení. Ovšem jak tomu bude v případě, když zkolabuje úředník v kanceláři – lze například srdeční příhodu považovat za pracovní úraz? Záleží na tom, za jaké situace úředníka infarkt postihl. Pokud by kolaps zaměstnance byl následkem psychického traumatu kvůli vypjaté atmosféře na pracovišti, bylo by možné ho považovat za pracovní úraz.

► Úraz na firemním školení či akci pořádané zaměstnavatelem

Čas od času je potřeba si zvyšovat kvalifikaci či stmelit kolektiv během akce pořádané zaměstnavatelem. Vzhledem k tomu, že školení i takzvaná teambuildingová akce mají přímou souvislost s plněním pracovních úkolů, lze úraz, který by se zaměstnanci během nich stal, považovat za pracovní.

► Úraz na služební cestě 

Také během služební cesty může dojít ke zranění zaměstnance. Protože je splněna základní podmínka – úraz souvisí s plněním pracovních úkolů, lze ho tedy brát jako pracovní.

► Úraz na cestě do či z práce

Pokud se zraníte během vaší cesty do zaměstnání, například upadnete na ulici a zlomíte si nohu, máte smůlu hned dvakrát. Nejen že po nějakou dobu budete z běžného života odstaveni prakticky za almužnu, ale váš úraz nebude možné považovat za pracovní.

Než si zlomíte nohu, spočítejte si radši na kalkulačce od Peníze.cz, kolik bude vaše nemocenská, třeba si to ještě rozmyslíte!

► Úraz během přestávky na oběd

Vyrazíte-li za obědem mimo sídlo firmy a stane se vám buď na cestě do restaurace, nebo přímo v restauraci úraz, za pracovní ho považovat nelze. Nebyli jste totiž v objektu zaměstnavatele. Pozor na kosti!

Anketa

Potkal vás někdy pracovní úraz?

Něco jiného ale bude, pokud si budete v kuchyňce na pracovišti připravovat oběd a zraníte se – třeba se říznete či opaříte. V tomto případě, protože jste si oběd připravovali v přestávce, která je na oběd určená, a zároveň jste zůstali v místě firmy, bude vaše zranění považováno za pracovní úraz.

► Úraz v pracovní době během návštěvy lékaře

Pokud si cestou k lékaři podvrtnete nohu, za pracovní úraz to považováno nebude. Pokud se ale zraníte během vyšetření, na které vás poslal zaměstnavatel a to zároveň proběhne v objektu zaměstnavatele, pracovní úraz to již bude.

Propojeno: Kdy vás zaměstnavatel musí pustit z práce?

Podle pravidel je někdy zaměstnavatel povinen vám dát volno, a někdy ho dokonce musí i zaplatit. Které případy to jsou? Třeba cesta k lékaři...
►► Víte, kdy máte nárok na pracovní volno?

... jenže někdy si zaměstnavatel ta pravidla ohýbá podle sebe...
►► Co zmůže zaměstnanec, když si firma vykládá zákony po svém…

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak na úrazové pojištění

8. 4. 2012 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Jak na úrazové pojištění

Do podpisu smlouvy o pojištění pro případ úrazu není potřeba se hrnout. Vyplatí se nejprv důkladně prostudovat pojistné podmínky a také předpověď počasí. Dokud na příští týden nehlásí... celý článek

Jak důkladně jsme pojištění? Proti Evropě třetinově

13. 3. 2012 | Jakub Fürst | 11 komentářů

Jak důkladně jsme pojištění? Proti Evropě třetinově

V některých vyspělých státech Evropské unie představují celkové náklady na pojistné až 20 procent z celkových výdajů domácností. V České republice klienti do pojištění vkládají v průměru... celý článek

Úraz, nemoc, pojištění: co se (ne)vyplatí

6. 3. 2012 | Tomáš Michalička | 7 komentářů

Úraz, nemoc, pojištění: co se (ne)vyplatí

Když pojišťovna vymýšlí, kolik si za jaké (při)pojištění řekne, její matematici se snaží na základě dat a statistik co nejlíp zjistit, kolik asi bude vyplácet na pojistném plnění. Započítá... celý článek

Škola finanční gramotnosti: pojišťovácká hantýrka

23. 8. 2011 | Roman Baroš | 10 komentářů

Škola finanční gramotnosti: pojišťovácká hantýrka

Když se spolu baví lidé ze stejného oboru, okolí jim vůbec nemusí rozumět. Každá profese si vytváří své pojmy a některá slova používá ve zvláštních významech. Urychluje to a zjednodušuje... celý článek

Petr Procházka: Češi si pojišťují bolavá záda a skutečná rizika podceňují

6. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 11 komentářů

Petr Procházka: Češi si pojišťují bolavá záda a skutečná rizika podceňují

Ročně se v Česku uzavře milion životních pojistek. Přesto jsme podpojištění. Češi si pojišťují modřiny a bolavá záda, ale před rizikem těžkých úrazů a smrti zavírají oči. O trendech... celý článek

Partners Financial Services