Kdy pracovat zadarmo a kdy včas utéct

Michal Kašpárek | rubrika: Jak na to | 30. 9. 2011 | 9 komentářů
Kdy pracovat zadarmo a kdy včas utéct
„Peníze vám nedáme, ale bude to pro vás dobrá zkušenost“ je nové „k noze a lehni, čokle“. Jak poznat, že se s vámi někdo snaží vytřít, a kdy naopak nebýt sketa a pracovat bez nároku na odměnu?

Ať už jste programátor, kuchař, grafik, nebo právník, jednoduché pravidlo říká: Pokud po vás někdo chce, abyste mu pomohli k výdělku, měli byste si říci o výdělek vlastní. A protože si to kupodivu ani vysokoškoláci nedovedou zapamatovat, vysvětlíme si to na příkladech. (Ti nejpilnější si můžou s přáteli podle nich sehrát scénky.)

Tři věty, po kterých rozum velí utéct

„Hele, nemám teď moc peněz, ale řekl jsem si, že to pro mě uděláš zadara, když jsme kamarádi.“ Má váš kamarád auto? Mobil? Kde bydlet? Nosí oblečení bez děr? Pak velice pravděpodobně nějaké peníze má a jen se s vámi snaží vytřít. (Pokud se vás ale takhle zeptal v děravém starém kožichu, botách se žralokem a visících kalhotách, buďte dobří křesťané a vyslechněte ho.)

„Nemůžeme vám zaplatit, ale je to pro vás zajímavá příležitost něco se naučit a vytvořit něco do portfolia.“ Ne, naopak – tohle je zajímavá příležitost pro ty bídáky někoho zblbnout a získat kvalitní práci zadarmo.

Studenti mezi čtenáři teď nesměle zvedají ruce, že se hlásí: „Ale jak jinak se máme něco naučit, když jsme studenti?“ Přece prací za peníze! Třeba za mizerné, ale aspoň za něco. A k dupnutí máte tři dobré důvody:

  • Každý zaměstnanec, v každé firmě, na každé pozici se něco učí. Včetně generálního ředitele. Jen proto, že vy se toho musíte naučit ještě hodně, nemusíte hned stáhnout ocas mezi nohy a nechat ze sebe udělat otroky.
  • Kdybyste těch dvacet nebo čtyřicet hodin týdně, které na stáži věnujete obtahování výkresů nebo přepisování agenturních zpráv, rozdělili, půlku strávili samostudiem a půlku manuální brigádou, jste na tom lépe. Budete mít peníze – a pravděpodobně se toho naučíte stejně, nebo víc. (Pozor, neplatí to u nejlepší firmy či organizace ve svém oboru v Česku, potažmo v zemi na západ od nás. Ale v Bédově reklamní společnosti Osoblaha se toho asi o marketingu moc nedozvíte.)
  • Všechno se vám to jednou vrátí. Až doděláte školu a svoje CV zhusta popsané stážemi donesete někam na personální, řeknou vám, že je plno. Pracují pro ně totiž zadarmo další studenti, tak proč by někomu měli platit? (Tohle je mimochodem jedna z příčin španělské ekonomické krize a demonstrací: je tam zvykem chodit na neplacené stáže až do třiceti, a pak se všichni diví, že nemají z čeho uživit mladou rodinu.)

„Vyzkoušíme si vás a další zakázka už může být placená.“ Bez ohledu na to, jestli sedíte v kanceláři nebo kavárně, se teď s řevem zvedněte, převraťte stůl, zahoďte židli a dupavým krokem odkráčejte ven. Ono je to odnaučí lhát.

Kdy nebýt sketa a ukázat srdce

Je to pro rodinu. Přece nevystavíte mámě fakturu na pět stovek za to, že jste jí hodinu vysvětlovali něco s počítačem. (Ne, fakt ne!)

Ta práce je užitečná a nikdo další z ní přímo neuvidí peníze. Vytvořili jste bezplatné stránky o svém koníčku? Výborně. Přispíváte na Wikipedii? Díky. Uklízíte ulici od odpadků? To už je trochu podivínství, ale pořád si zasloužíte respekt.

Anketa

Studentské stáže a neplacená místa jsou

Pokud to má být konkrétní práce pro někoho dalšího, vždy se pokuste zjistit, jestli za fasádou ze slov „pomáhat“, „příroda“, „potřební“, „Afrika“ není náhodou tunel na peníze. Nikdy to nemůžete zjistit stoprocentně, ale když máte pusu, Google a obchodní rejstřík, je vaší povinností je využít.

Jste milionáři jako Forrest Gump. Rádi sekáte trávu jako Forrest Gump. No tak ji po okolí sekejte zadarmo jako Forrest Gump. Až budu jednou prachatej, najdete mě na pokladně nějakého malého kina, jak si vykládám se zákazníky: „Jó paní, tady je George Clooney hroznej fešák, ale ta Salma Hayek, to je tragickej osud, to si popláčete… dvakrát na balkón jste říkala?“ Do té doby bouchám love. A vám radím to samé.

Redakce radí: každý týden Kašpárka

  • Návod k pochopení první výplatní pásky
    „To snad ne! Člověk měsíc dře jak blbec a půlku pak narve do krku těm, co nehnou zadkem!“ Není to krádež. Jen začátek splátek za mastnou investici.
  • Stát podpoří firmy: dá jim víc blbých absolventů
    ... přišly státní záruky na úvěry pro začínající podnikatele. Rozjet podnikání je ode dneška snazší, chvástá se web ministerstva průmyslu a obchodu. Měl by spíš popravdě uvést: Pošleme další peníze z vašich daní bankám.
  • Není buchta jako buchtička
    Prodat legálně doma pečenou buchtu je složitější než prodávat osmnáctky na videochatu.

... a další komentáře Michala Kašpárka

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 8. 2012 11:11, pinquinka

A kdo platil jí, že ti po léta utírala zadek?

Zobrazit celé vlákno

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 10. 2011 14:44, katy

Myslela jsem, že to není legálně možné pracovat a nedostávat za to mzdu! Pokud ano, mělo by to být na vzájemné dohodě obou a pouze krátkodobé. Docela mě překvapila přehnaná reakce u bodu „Vyzkoušíme si vás a další zakázka už může být placená.“ Proč ne, záleží, o jak náročný projekt by se jednalo. Pokud se jedná o jeden projekt, mohlo by to být i v případě neplacené práce přínosné.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Návod k pochopení první výplatní pásky

16. 9. 2011 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Návod k pochopení první výplatní pásky

Kolik je v září a říjnu na stromech červených jablek, tolik čerstvých absolventů, podobně rudých vzteky, máchá tou dobou úplně první výplatní páskou: „To snad ne! Člověk měsíc dře jak... celý článek

Lekce pro dětské podnikatele: když po vás život hází samé citrony, připravte citronádu!

19. 8. 2011 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Lekce pro dětské podnikatele: když po vás život hází samé citrony, připravte citronádu!

Děti prodávající na dvorku limonádu čelí ve Spojených státech občasné policejní šikaně. V Česku by zákonů a vyhlášek porušily pravděpodobně ještě více. Za to riziko to přitom stojí... celý článek

Očima expertů: Snížit počet vysokoškoláků či vysokých škol?

29. 7. 2011 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Očima expertů: Snížit počet vysokoškoláků či vysokých škol?

Z vysokého školství se stala masová záležitost, což vede ke kvalitativnímu úpadku. Měl by se počet VŠ a jejich studentů regulovat? Ptali jsme se ekonoma Petra Zahradníka, ředitele české... celý článek

Nové požadavky zaměstnavatelů: striptýz nebo písničku!

23. 3. 2011 | Petra Dlouhá | 61 komentářů

Nové požadavky zaměstnavatelů: striptýz nebo písničku!

Hledáte práci? U pohovoru vám slibují pohádkovou budoucnost dlážděnou vydělanými miliony… Zaměstnání snů. První důvod zbystřit. Setkání s realitou pro vás bude hodně hořkou pilulkou.... celý článek

Student v drsném světě byznysu

20. 1. 2011 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Student v drsném světě byznysu

Jsou mladí, dynamičtí, nebojí se riskovat… Postrádají ale zkušenosti z praxe i finanční prostředky. Jejich vstupní kapitál tvoří jen dobrý nápad. Přesto není ojedinělé, že se do podnikání... celý článek

Partners Financial Services