Když chcete studovat a pracovat v cizině, jeďte do Austrálie

Táňa Chadrabová | rubrika: Kariéra | 12. 7. 2007 | 13 komentářů
Když chcete studovat a pracovat v cizině, jeďte do Austrálie
K zájemcům o studium a práci v zahraničí je nejpřívětivější zemí Austrálie. Získat pracovní povolení není složité a nabídka zaměstnání je velká. Vydělávat se dá kolem deseti australských dolarů za hodinu.

Nejoblíbenější zemí pro studium, při kterém si lze vydělat i nějaké peníze, je podle agentury Student Agency Austrálie. Je to jedna z mála zemí, kde mohou studenti z České a Slovenské republiky získat v průběhu jazykového nebo odborného kurzu relativně snadno pracovní povolení a legálně pracovat. Pro udělení pracovního povolení ovšem nestačí jen zaplacení a zápis do studijního kurzu. Je třeba do něj rovněž nastoupit, varuje agentura Studyline.

Nabídka škol je široká, školné a další náklady spojené s pobytem jsou nižší než ve Velké Británii nebo USA. Studovat se dá buď na místních College, univerzitách v Melbourne nebo Perthu či na prestižní University of Technology (UTS) v Sydney.

Před odjezdem je třeba získat australské studijní vízum. Platí minimálně po dobu studia a stojí 280 eur. Vízum zařizuje zpravidla česká agentura. Druhou možností je zažádat o vízum na australském velvyslanectví, které pro Českou republiku sídlí v polské Varšavě. Pro získání víza se předkládá i potvrzení a absolvování lékařské prohlídky. Za tu se platí u smluvních lékařů 1 500 až 2 000 korun. Hodláte-li pobývat v Austrálii déle než rok, potřebujete k žádosti přiložit výpis z rejstříku trestů.

Kolik si kde vyděláte a co k tomu potřebujete
Kavárny a restaurace: pomocný číšník- servírka
Životopis v angličtině, doporučení a potvrzení praxe, povinné oblečení: bílá košile/halenka, černé kalhoty/sukně, černé polobotky.
Výhodou je, že většina majitelů pohostinských zařízení poskytuje i stravu a příplatek za práci v noci a ve dnech svátků. (10-14 AUD za hodinu).

Práce v kuchyni: mytí nádobí, pomocné práce v kuchyni, ale i pomoc s přípravou velkých recepcí. (10-15 AUD za hod) 

Rychlé občerstvení: pro mladé studenty, kteří mají zkušenosti s prací v McDonalds, KFC, Hungry Jacks nebo Pizza Hut. (7-10 AUD za hodinu).

Hotely a motely: od práce v prádelně až po pozici nočního manažera. Na to, abyste získali dobrou pozici v oboru hoteliérství, je zapotřebí mít jistou praxi a potřebnou kvalifikaci, kterou je dobré prokázat dokladem o získané kvalifikaci a případné předchozí praxi. Plat v rozmezí 10 - 15 AUD za hodinu. 

Pohostinství: Práce v "pubu" je pro studenty asi nejpopulárnější. I zde se nosí bíločerný stejnokroj, který je dobré přivézt si s sebou z domova. Pracovní dobu lze očekávat jako v předchozích případech do pozdních nočních hodin, přes víkendy i svátky s hodinovou mzdou 11-15 AUD.

Zdravotnictví a poskytování zdravotní péče: Čeští a slovenští absolventi zdravotnických škol a medicíny nemají oprávnění v Austrálii v tomto oboru pracovat. Nicméně lze najít uplatnění i v této branži na pozicích, kde se nevyžaduje odborná kvalifikace. Platy se pohybují podle druhu práce od 10 do 15 AUD za hodinu.

Úklid: V Austrálii patří tzv. cleaning mezi největší poskytovatele pracovních příležitostí na částečný úvazek, většinou v ranních nebo večerních hodinách. Hodinová mzda je cca 10 - 14 AUD.

Obchody: Supermarkety například Big W, Colles nebo Wollworths, obchody s večerním nebo nočním prodejem: Deli (v Perthu) nebo Convenience Store (Sydney) či v obchodních domech. Za hodinu si lze vydělat cca 14 AUD + příplatky za práci v noci a o víkendech.

Au pair: Pro dívky od 18 do 26 let včetně. Hostitelské rodiny od au pair očekávají minimálně komunikativní angličtinu, žádají rozhovor po telefonu, mnohé z nich doporučení o zkušenostech práce s dětmi. Optimální doba pobytu je 6 měsíců, minimální 3 měsíce.
Pracovní doba je dohodnuta s rodinou tak, aby nekolidovala s jazykovými kurzy. Au pair pracuje maximálně 35 hodin týdně, včetně hlídání malých dětí. Kapesné au pair v zemích EU činí v Austrálii zhruba 200 australských dolarů.

Podmínkou zprostředkovatelských agentu pro zařazení zájemce do pracovně-studijního programu je věk osmnácti let. Horní hranice není sice omezena, ale osoby starší 35 let mají menší šanci najít si při studiu práci. Pro méně kvalifikované práce stačí znalost angličtiny na úrovni střední školy.

Studijní vízum opravňuje požádat si po příjezdu do země o pracovní povolení a Tax File Number, které slouží pro evidenci a odvod daní. O pracovní povolení se žádá na místním imigračním úřadě. "Jeho získání je pouhá formalita. Stačí vyplnit příslušný formulář a zaplatit 55 australských dolarů," říká Radim Jančura, ředitel agentury Student Agency. Jakmile je povolení vyřízeno, lze si najít práci na poloviční pracovní úvazek.

Pracovat můžete v průběhu celého jazykového či odborného kurzu. Jediným limitem je počet povolených pracovních hodin - 20 hodin týdně. Pracovní úřady jsou v tomto případě nemilosrdné. "Velmi často vysílají své pracovníky na kontroly, zda zaměstnavatel tuto podmínku dodržuje a dokonce poskytují i finanční odměnu za ohlášení nelegálního či nadlimitního zaměstnávání," tvrdí Kateřina Vojtková, která má pracovně-studijní pobyty v Austrálii v agentuře Student Agency na starosti. Během prázdnin a studijního volna lze pracovat neomezeně.

Na první týdny pobytu je třeba mít dostatečné finanční prostředky. "V Melbourne a Sydney počítejte s minimální částkou zhruba 150 australských dolarů, v menších městech okolo 100 australských dolarů," říká Jančura. Nutné je rovněž bankovní konto, na které bude zaměstnavatel zasílat výplatu. Ze mzdy se platí daně. Studenti, kteří v zemi studují více než šest měsíců odvádí kolem 17 procent z výdělku, ostatní platí 29 procent, uvádí na svých internetových stránkách agentura Studyline.

Málokdo si najde vhodnou práci ze dne na den. Ačkoli je nabídka práce poměrně široká a inzeráty jsou jak na nástěnkách v jednotlivých školách, tak v inzertních novinách či na internetu, zájem ze strany studentů je obrovský a vše záleží na studentově pohotovosti, flexibilitě a ochotě pracovat.

Snazší je najít si zaměstnavatele prostřednictvím české agentury. Pokud se obrátíte na agenturu Studyline nebo Student Agency, jejich pracovníci seženou zaměstnání v Sydney, Melbourne a Perthu již před odjezdem. Podmínkou je středně pokročilá znalost angličtiny, kterou uchazeč prokáže při vstupním testu. Navíc mají své zástupce v Sydney, Melbourne, Perthu a Queenstownu, kteří poradí s ubytováním, vyřízením pracovního povolení a poskytnou i kontakty na daňové poradce a imigrační úředníky, pokud si budete chtít pobyt prodloužit.

Doklady nutné pro získání australského víza
Cestovní pas s platností minimálně po dobu pobytu v Austrálii - v pase musí být minimálně 1 dvoustrana volná
Vyplněný formulář 157A
Jedna fotografie pasového formátu
Potvrzení o přijetí do kurzu
Doklady o dosaženém vzdělání - kopie výučního listu, maturitního vysvědčení, popř. také vysokoškolského diplomu a jiných certifikátů - např. státní jazykové zkoušky atd.
Výpisy z bankovních účtů (za 1 měsíc zpětně k předpokládanému datu podání žádosti na ambasádu) jako důkaz o dostatečných peněžních finančních prostředcích. Každý žadatel o studijní vízum prokazuje finanční prostředky na kurzovné, dopravu a kapesné. Kapesné činí 12 000 AUD na roční pobyt, 6 000 AUD na půlroční pobyt. Na letenku počítejte 1 500 - 2 000 AUD. Finanční pomoc mohou poskytnout rodiče, prarodiče sourozenci nebo třetí osoba. Je třeba doložit čestné prohlášení dotyčné osoby, že vám povolí s penězi na účtu disponovat
Evidence o pravidelných příjmech osob/y, které/á doložily/la výpisy, příp. doložení zdrojů, ze kterých vzešly dokládané finance.
Výpis z trestního rejstříku země/mí, pokud jste v nich v minulých 10 letech pobývali nepřetržitě 1 rok a více. Dále výpis z trestního rejstříku ČR u kurzů v délce 1 rok a více.
Potvrzení o zaměstnání nebo potvrzení o studiu. Pokud podnikáte, předložíte ofocený výpis z obchodního rejstříku či živnostenský/ké list/y, kopii přiznání daně z příjmu potvrzenou finančním úřadem a dopis osoby pověřené vést firmu po dobu vaší nepřítomnosti.
Průvodní dopis s udáním důvodů, proč chcete jet studovat do Austrálie a důvody, proč chcete studovat daný typ kurzu.
Lékařská prohlídka u smluvního lékaře.

Zdroj: Student Agency

Zajistit si práci prostřednictvím zaměstnavatelské agentury přímo na místě je nejjistější cestou pro ty, kteří mají zájem o konkrétní práci. Není to však jednoduché: s agenturou musí vážný zájemce o práci spolupracovat a splňovat určité podmínky. Mezi ně patří především pokročilá znalost angličtiny, praxe v oboru, v němž hledáte práci, reference alespoň od dvou zaměstnavatelů z Česka a pohovor s potenciálním zaměstnavatelem. Ti mají na výběr desítky uchazečů, proto je téměř nemožné, uspět hned u prvního pohovoru.

Pracovní pozice, které studenti nejčastěji zastávají, nepatří mezi prestižní. Jde o pomocné práce v sektoru služeb a jen málo studentů si najde práci ve svém oboru. Výhodou je, že i méně kvalifikované práce nejsou špatně placeny. Studenti, kteří nejsou příliš nároční na ubytování a stravování si většinou našetří na měsíc cestování po ukončení školy a pracovního programu.

Myslíte, že je pro mladé lidi přínosné studovat a pracovat v zahraničí?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 7. 2007 16:24, Pítrs

Já bych to nenazval přízvuk - prostě strašně šišlaj a pro ně je to normální.

Zobrazit celé vlákno

+66
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Za zkušenostmi a výdělkem do zahraničí

4. 7. 2007 | Táňa Chadrabová | 2 komentáře

Za zkušenostmi a výdělkem do zahraničí

Zařídit si letní brigádu v zahraničí lze i na poslední chvíli. Nejlepší práce jsou sice většinou rozebrány už dva až tři měsíce před prázdninami, ale v nabídce jsou stále dobře placená... celý článek

Žít a pracovat v Moskvě je nejdražší na světě

21. 6. 2007 | Jan Stuchlík

Žít a pracovat v Moskvě je nejdražší na světě

Moskva se už podruhé v řadě umístila na prvním místě žebříčku nejdražších měst pro život a práci zaměstnanců vyslaných do zahraničí. Druhý je Londýn, třetí je korejský Soul. Praha,... celý článek

Za prací do Nizozemska už bez pracovního povolení

3. 5. 2007 | Jan Stuchlík

Za prací do Nizozemska už bez pracovního povolení

Nizozemsko jako už devatá stará členská země Evropské unie zrušilo omezení, která bránila občanům nových členských zemí ze střední a východní Evropy ve volném přístupu na tamní pracovní... celý článek

Práce v Evropské unii: jaké máme možnosti?

23. 2. 2007 | Simona Ely Plischke

Práce v Evropské unii: jaké máme možnosti?

Již 20 evropských zemí nám otevřelo své pracovní závory, mnohé další ale stále ne. Kde můžeme pracovat bez pracovního povolení? Které země uvolnily své pracovní trhy pro vybrané nedostatkové... celý článek

Partners Financial Services