Na rekvalifikaci netratíte

Ludmila Řezníčková | 25. 11. 2004
Na rekvalifikaci netratíte
Rekvalifikace. Zajímat se o ně budou asi nejvíce nezaměstnaní, ale tohle téma se zdaleka netýká pouze jich. Kdo se může rekvalifikačních kurzů zúčastnit, s jakou podporou státu přitom může počítat či jaké sankce za nesplnění podmínek mu hrozí?

Úřady práce zprostředkovávají rekvalifikaci nejen pro uchazeče o práci, což jsou nezaměstnaní vedení v evidenci ÚP. Stejně ji mohou využít i zájemci o práci, tedy lidé, kteří jsou v pracovním poměru a prostřednictvím úřadu hledají jiné zaměstnání.
Zájemce o zaměstnání nepobírá po dobu rekvalifikace žádný finanční příspěvek. Oproti tomu má uchazeč o zaměstnání v jejím průběhu nárok na podporu. Přesná částka se stanovuje obdobně jako podpora v nezaměstnanosti (viz box).

Hrozí vám i sankce

Jak se stanoví výše podpory v nezaměstnanosti

Vychází se z průměrného čistého měsíčního výdělku v posledním zaměstnání, tento výdělek se zjišťuje za poslední kalendářní čtvrtletí. U OSVČ se počítá z posledního vyměřovacího základu pro odvod sociálního pojištění, tento se přepočítává na měsíční průměr. Samotná výše podpory je pak 60 % z této částky a poskytuje se po celou dobu trvání rekvalifikace. I zde je však stanovena maximální výše podpory, je to 11 480 Kč měsíčně.

Samotná podpora při rekvalifikaci však nenahrazuje podporu v nezaměstnanosti. To znamená, že uchazeč o zaměstnání může pobírat podporu v nezaměstnanosti např. 2 měsíce, pak nastoupí na roční rekvalifikaci, pobírá podporu při rekvalifikaci a pokud po jejím ukončení nenastoupí hned do zaměstnání a je nadále veden v evidenci úřadu práce, může si vyčerpat zbývající část z podpory v nezaměstnanosti (tedy zbývající 4 měsíce).
Uchazeči o zaměstnání ovšem hrozí i sankce. Pokud například bez vážných důvodů odmítne nastoupit na dohodnutou rekvalifikaci, neúčastní se rekvalifikačního kurzu ve stanoveném rozsahu, neplní stanovené studijní povinnosti či se nepodrobní závěrečnému přezkoušení získaných znalostí a dovedností, hrozí mu vyřazení z evidence úřadu práce na dobu 6 měsíců. A po tuto dobu samozřejmě nemá nárok na podporu při rekvalifikaci ani na podporu v nezaměstnanosti, zároveň si musí sám hradit zdravotní pojištění, což je 905 Kč měsíčně. Sankční vyřazení z úřadu s sebou přináší také ztrátu nároku na dávku sociální potřebnosti (doplatek do životního minima), které poskytují sociální odbory městských úřadů.

Kdo vybírá?

Spočítejte si to!

Víte vůbec, kolik je vaše životní minimum? Možná máte nárok na sociální dávky.
Zjistěte, zda vaše reálná mzda oproti minulosti vzrostla nebo poklesla
Máte nárok na příspěvek na bydlení? Kolik peněz můžete dostat?
Máte nárok na příspěvek na dítě? Kolik peněz můžete dostat?
Nejste si jisti, zda splňujete podmínky pro čerpání sociálního příspěvku?
Spočítejte si výši nemocenské!

Druh rekvalifikačního kurzu vybírá úřad práce. Přihlíží přitom k přání nezaměstnaného, ale určující je také jeho zdravotní stav, dosavadní kvalifikace a praxe, zároveň dosud nabyté schopnosti a zkušenosti.
Rekvalifikační kurz může provádět pouze akreditované vzdělávací zařízení, tj. subjekt, který získá akreditaci od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Tomu pak může úřad práce hradit náklady spojené s rekvalifikací. Úřad práce za nezaměstnaného hradí náklady a dokonce mu může poskytnout i příspěvek na úhradu prokázaných nutných výdajů s rekvalifikací spojených. V dohodě o rekvalifikaci se účastník písemně zavazuje uhradit úřadu práce náklady na ni, pokud ji bez vážných důvodů nedokončí nebo odmítne nastoupit do vhodného zaměstnání.

Rekvalifikační kurz zprostředkovaný úřadem práce může tedy uchazeči o zaměstnání hodně pomoci, ať už při rozšiřování kvalifikace a výrazného zvýšení naděje, že se mu podaří nalézt odpovídající zaměstnání. Je však třeba mít stále na zřeteli, že rekvalifikace s sebou přináší i závazky, např. docházku na rekvalifikační kurz či závěrečné přezkoušení, nelze ji tedy brát na lehkou váhu.

Nejen pro nezaměstnané

Kromě rekvalifikací nezaměstnaných je ale možná také rekvalifikace zaměstnanců. Pokud zaměstnavatel shledá, že v zájmu dalšího pracovního uplatnění jeho pracovníků je nutné jejich přeškolení, má možnost se na rekvalifikaci dohodnout s úřadem práce. Tato rekvalifikace probíhá v jeho pracovní době, za níž mu náleží náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku. Mimo pracovní dobu se přeškolení může uskutečnit jen pokud je to nezbytné vzhledem ke způsobu jejího zabezpečení. Úřad práce může zaměstnavateli hradit náklady, které mu s rekvalifikací zaměstnanců vzniknou.

Nabídka rekvalifikačních kurzů zprostředkovaných úřadem práce je skutečně široká. Jenže úřady práce jsou často limitovány okamžitou finanční situací a množstvím peněz, které obdrží ze státního rozpočtu. Možnosti přeškolení tedy stále nejsou plošně přístupné všem zájemcům. O to větší je nabídka rekvalifikačních kurzů, které jsou nabízeny všem občanům (a samozřejmě poskytovány za úhradu frekventantem kurzu). Jejich cena i kvalita se může dosti lišit, takže je nutná určitá opatrnost i šťastná ruka ve výběru. Plusem je pak opravdu široká nabídky i snaha pružně reagovat na momentální situaci a potřeby na trhu práce.

A jaké máte zkušenosti s rekvalifikačními kurzy vy? Podařilo se vám po jeho absolvování nalézt odpovídající zaměstnání? Byli jste spokojeni s jeho kvalitou?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-91
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zaměstnanci jsou nejlepší indikátor úspěchu, říká šéfka HP

28. 3. 2024 | Hynek Just

Zaměstnanci jsou nejlepší indikátor úspěchu, říká šéfka HP

Hodně sází na lidi, které má kolem sebe. „Naprostá většina úspěchů je v mém případě dílem týmové práce,“ tvrdí Kateřina Barbier, která se loni v létě stala generální ředitelkou HP pro... celý článek

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

26. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

Kdy možné dát výpověď zaměstnankyni, která tráví část pracovní doby na internetových seznamkách? A musí si zaměstnavatel nechat kutila, který kvůli nepozornosti způsobí v práci výbuch?... celý článek

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Partners Financial Services