Jak stát od října podporuje nezaměstnané

Jak stát od října podporuje nezaměstnané
Ztratíte-li práci, povedou vaše první kroky zpravidla na úřad práce. Očekáváte totiž, že vám stát v době nezaměstnanosti finančně pomůže. Víte ale jaká je realita? Kolik peněz se dá ze státní kasy formou podpory v nezaměstnanosti získat? O co můžete žádat, pokud jste nezaměstnaný čerstvý absolvent?

Pro nárok na podporu je třeba splnit určité podmínky. Jednou ze základních je potřebná délka zaměstnání. Ta se posuzuje za poslední 3 roky a musí v tomto období celkem dosáhnout alespoň 12 měsíců.
Jako na zaměstnání se nahlíží i na další 'činnosti':

  • pobírání plného invalidního důchodu,
  • výkon vojenské či civilní služby,
  • péče o dítě do 4 let nebo v případě zdravotně postiženého dítěte péče až do 18 let,
  • péče o bezmocnou osobu za podmínek stanovených zákonem.

Naopak se nově od října letošního roku nezapočítává do doby zaměstnání doba studia. Nezaměstnaným absolventům škol tak podpora ze zákona nenáleží a dostane ji jen ten student, kterému se i při studiu podařilo získat v posledních 3 letech alespoň 1 rok doby zaměstnání (musí však jít o příjem, ze kterého je řádně odváděno sociální pojištění). Pro mnohé studenty se tak situace značně zkomplikovala. Pokud student nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti, může si po svém zaevidování na úřadu práce požádat alespoň o dávku sociální potřebnosti (dorovnání příjmů do životního minima).

Podpora v nezaměstnanosti není přiznávána automaticky každému nezaměstnanému, naopak si nezaměstnaný musí písemně požádat a doložit všechny potřebné doklady.

Délka vyplácení podpory je od října 2004 odstupňována v závislosti na věku žadatele.

  • lidé do 50 let mají nárok na podporu v délce max. 6 měsíců,
  • lidé mezi 50 a 55 let, kteří byli účastni důchodového pojištění v délce minimálně 25 roků, mají nárok na délku podpory max. 9 měsíců,
  • lidé starší 55 let, kteří byli účastni důchodového pojištění v délce minimálně 30 roků, mohou pobírat podporu max. 12 měsíců.

Pokud nezaměstnaný byl již v předchozích 3 letech na úřadu práce veden, ale nevybral si celou délku podpory, protože nastoupil do zaměstnání a nyní odpracoval alespoň 3 měsíce, bude mít nárok na podporu znovu v celé délce. V opačném případě si může vyčerpat pouze zbývající část podpory.
Naopak, pokud nezaměstnaný délku podpory v předchozích 3 letech zcela vyčerpal, vznikne mu na podporu znovu nárok až po odpracování 6 měsíců.
Pokud nezaměstnaný pobírá nemocenské dávky z ochranné lhůty z předchozího zaměstnání, podpora v nezaměstnanosti mu po tuto dobu nenáleží.

A kolik vlastně sama podpora činí?

U zaměstnanců se vypočítává z průměrného čistého měsíčního výdělku z posledního zaměstnání, tento výdělek se zjišťuje za poslední kalendářní čtvrtletí.
U OSVČ se pak počítá z posledního vyměřovacího základu pro odvod sociálního pojištění, tento se přepočítává na měsíční průměr.
Pokud nezaměstnaný pracoval před evidencí na ÚP současně ve více zaměstnáních či byl zaměstnán a k tomu ještě podnikal, vypočte se mu podpora ze součtu příjmů z těchto zaměstnání nebo ze součtu mzdy a vyměřovacího základu z podnikání.

Samotná výše podpory pak první 3 měsíce činí 50 % a po zbývající dobu 45 % (zde došlo ke zvýšení, protože před říjnem 2004 se započítávalo 40 %) z průměrné mzdy či z vyměřovacího základu. Špatnou zprávou pro nezaměstnané s vyššími příjmy je maximální výše podpory, která činí 2,5násobek životního minima dospělého občana, tj. v současné době 10 250 Kč měsíčně.
Pokud nezaměstnaný není bez vlastního zavinění schopen doložit příjem z posledního zaměstnání nebo nenastoupí-li na úřad práce přímo ze zaměstnání ale např. po mateřské dovolené, vypočítává se mu podpora z životního minima pro jednotlivce, tedy z částky 4 100 Kč.

Podpora v nezaměstnanosti se vyplácí zpětně za uplynulý měsíc obdobně jako mzda ze zaměstnání.

Zase do práce

Pokud nezaměstnaný nastoupí do zaměstnání či mu začne být vyplácen starobní či plný invalidní důchod, je zřejmé že s evidencí na ÚP skončí i výplata podpory. Pokud je však nezaměstnaný sankčně vyřazen z evidence, kdy s úřadem práce např. řádně nespolupracuje atd. (viz článek  Jak to od října chodí na úřadech práce), má se za to, že je mu po dobu 3 měsíců podpora vyplácena, tudíž o ni za tuto dobu přijde.

Od říjnové splátky podpory (tj. tu, kterou uchazeči o zaměstnání fyzicky obdrží v listopadu 2004) se do ní již promítnou změny, které s sebou tento nový zákon přinesl. Především bude podpora odejmuta těm absolventům škol, kteří nesplní potřebnou dobu zaměstnání a těch bude zcela jistě převážná většina. Na druhou stranu bude zvýšena podpora od 4 měsíce poskytování a to z 40 na 45 % z průměrné mzdy či z vyměřovacího základu a také bude prodlouženo její poskytování starším uchazečům.

Jaký názor máte na uvedené změny vy? Jsou to změny k lepšímu? Budou pro nezaměstnané dostatečně motivující k hledání dalšího zaměstnání?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 10. 2004 10:40, Jirka

Možná se vláda snaží zabít více much jednou ranou. Takový pingl MUDr. Jarda Koumes si vydělá víc než v nemocnici a nebude ministry zdravotnictví otravovat s výší svého platu. Navíc se tím něco udělá pro naplnění hesla: "Alkohol pouze z rukou lékaře!". A po hospodské rvačce budě dochtor tuna stáť s brašňou ješte před příjezdem sanitky. :-)))

Zobrazit celé vlákno

+64
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak to od října chodí na úřadech práce

15. 10. 2004 | Ludmila Řezníčková | 2 komentáře

Jak to od října chodí na úřadech práce

Hrozí vám ztráta zaměstnání? Chystáte se v brzké době na úřad práce? Máme pro vás několik důležitých informací o změnách, které vstoupily v platnost 1. října s novým zákonem o zaměstnanosti. celý článek

Čistá mzda tvoří pouhou polovinu nákladů na práci

22. 9. 2004 | Jiří Šedivý | 1 komentář

Čistá mzda tvoří pouhou polovinu nákladů na práci

Náklady na práci jednoho zaměstnance, to nejsou jenom jeho mzda a zákonné pojištění, ale řada dalších nezbytných výdajů. Je u nás práce drahá, nebo levná? Jaké jsou podíly nemzdových... celý článek

Škromach a Tlustý říkají totéž

7. 9. 2004 | Kateřina Havlíčková

Škromach a Tlustý říkají totéž

Sečteme-li daňový odpočet na dítě a přídavky, zjistíme, že celková částka této "státní podpory" dětí s rostoucí výší příjmu u všech typů rodin neklesá, ale doslova "hopsá" nahoru dolů,... celý článek

Reforma daní a státního aparátu podle našich čtenářů

18. 6. 2004 | Jiří Šedivý | 1 komentář

Reforma daní a státního aparátu podle našich čtenářů

Překvapivé množství diskutujících i příspěvků k daňové problematice na našich stránkách nás přivedlo k myšlence navrhnout alternativní daňovou reformu podle čtenářů Peníze.CZ. Základním... celý článek

Pomůže reforma snížit nezaměstnanost?

29. 10. 2003 | František Marek

Pomůže reforma snížit nezaměstnanost?

Vysoká cena práce v ČR je překážkou pro zaměstnávání lidí. Podnikatel má sice možnosti jak dát někomu práci tak, aby pro něj realizace zakázky neztratila smysl. Ne všechny, byť využívané,... celý článek

Partners Financial Services