Po Budapešti a Bratislavě couvá z penzijní reformy Varšava

Luboš Palata | rubrika: Co se děje | 9. 9. 2013 | 14 komentářů
Polsko oznámilo zásadní omezení své penzijní reformy. Z penzijních fondů chce vytáhnout více než polovinu jejich prostředků, uloženou do státních dluhopisů.
Po Budapešti a Bratislavě couvá z penzijní reformy Varšava

Středoevropské snahy o penzijní reformu založenou na částečném snížení odvodů na státní důchody a převedení těchto peněz do soukromých penzijních fondů neslaví úspěchy. Po několika letech fungování podléhají vlády nutkání nějak reformu přehodnotit a vrátit tok peněz částečně (nebo raději zcela) do starých státních koryt. Viktor Orbán sestřelil maďarské fondy fungující od roku 1998 nastavením tak nesmyslných podmínek, že když zároveň otevřel vrátka k úplnému návratu do průběžného státního systému financování důchodů, vrátily se miliony lidí, zůstaly pouhé desetitisíce. Podobně, i když decentněji, se také Robert Fico vždycky, když se dostane k moci, snaží omezit prostředky, které do fondů směřují, a zvýšit počet pojištěnců, kteří z něj utečou. Teď přišla řada na polského Donalda Tuska. Vlastně už podruhé, poměrně razantně totiž zařadil zpátečku už v roce 2011. Teď k tomu ale ještě pořádně sešlápl plyn.

Česko je zvláštní případ, jednak je penzijní reforma docela nová, jednak se zatím setkala s tak malým zájmem obyvatelstva, že pokud se nezmění buď zájem, nebo zákon, důchodové fondy prostě nedosáhnou povinného počtu účastníků. A peněz „odkloněných“ ze státního rozpočtu nebude tolik. Ostatně nikdy by jich nebylo tolik jako v dalších visegrádských zemích. U nás se dá vyvést 3,5 procenta hrubé mzdy, v Maďarsku to původně bylo osm procent, v Polsku 7,3 procenta a na Slovensku dokonce devět procent. Ve všech těchto zemích byl také vstup do fondů povinný: v Polsku pro pracující narozené od roku 1968 dál, v Maďarsku a na Slovensku pro lidi, kteří prvně vstupují do zaměstnání. To je samozřejmě pro státní rozpočet ještě jiná zátěž.

Propojeno!

Pohled přes plot

Třetí pilíř se proměnil, úplnou novinkou je pilíř druhý. Tedy pro nás, Evropa ho zná dávno, a to včetně zemí, které s námi mají společného nejvíc. Pojďme se podívat na vznik a vývoj druhého pilíře právě ke kolegům z visegrádské čtyřky, do Maďarska, Polska a na Slovensko.

Státní dluhopisy zpět státu

Polsko nyní přichází s otevřením systému. Druhý pilíř bude výhradně dobrovolný. Suma, kterou do něj bude smět člověk odvést místo průběžného systému, se zřejmě maličko zvýší, z 2,8 na 2,92 procenta (beztak ale měla příští rok stoupnout na 3,1 procenta a v dalších letech ještě víc). Potud vlastně v kontextu Visegrádu vlastně nic zvláštního. Jenže – Donald Tusk zároveň hodlá ze soukromých penzijních fondů vzít polské státní dluhopisy a prostě je přesunout do prvního pilíře. Polské penzijní fondy byly poměrně omezené, pokud jde o možnosti investování, některé musely garantovat nezáporný zisk, takže dluhopisů kupovaly dost. Celkově tvoří polské státní dluhopisy přes polovinu aktiv tamějších penzijních fondů.

Kromě jiných důsledků může mít avizovaný krok polské vlády výrazný vliv na varšavskou burzu. Obchody polských penzijních fondů představovaly podstatnou část jejího obratu, pokud ustanou, může varšavská burza ztratit vůdčí pozici ve střední Evropě, na niž se dostala po dlouhém souboji s Vídní. Ale to jsou zřejmě pro polskou vládu plánované vedlejší ztráty.

Anketa

Jaká je budoucnost důchodového spoření, tedy druhého pilíře penzijního systému?

Příliš drahá reforma

Důvod, proč se v Polsku, Maďarsku i na Slovensku reformují reformy, je v zásadě stejný. Po letech, kdy tyto státy žily z privatizace státního majetku, kdy se jejich hrubý domácí produkt každoročně poměrně výrazně zvyšoval a do zemí plynuly masivní zahraniční investice, nastává docela jiná doba. Donald Tusk svůj záměr na revizi penzijní reformy zveřejnil záměr v rámci svého nového vládního programu, kterému dal optimistický název Polsko po krizi. Skutečnost je ale taková, že polská ekonomika zdaleka neroste tak jako v předkrizových rocích. A to přesto, že do země plynou mohutné dotace z Evropské unie, které mimo jiné dokázaly za poslední roky postavit na nohy před tím značně skomírající a pro Polsko velmi zásadní zemědělství a potravinářský průmysl.

Polsko a nakonec i Evropská unie budou i po určitém oživení procházet přinejlepším dlouhým obdobím pomalého růstu. Penzijní reforma, respektive další vyvádění peněz ze státního rozpočtu do soukromých fondů představuje pro nové státy Evropské unie tak finančně náročnou operaci, že v ní nedokážou pokračovat, a když ano, tak za cenu škrtání vládních výdajů v jiných oblastech. A to si současná polská vláda, která je tvrdě atakována populisticko-nacionalistickou opozicí v čele s Právem a spravedlností Jarosława Kaczyńského nemůže dovolit. Dalším důvodem je, že Tusk a jeho vláda už pomalu vyčerpává rámec, který sama sobě dala, pokud jde o zadlužování země. Státní dluh loni dosáhl už 55,6 procenta a nesmí podle finanční brzdy překročit šedesát procent. Od převedení státních dluhopisů do státního důchodového fondu si Donald Tusk slibuje snížení státního dluhu o sedm procent.

Problém za dvacet let, volby jednou za čtyři

Odvrácenou stranou mince samozřejmě je, že omezování či likvidace penzijní reformy neřeší dlouhodobé problémy, s nimiž se v dohledné době jedné až dvou generací budou středoevropské země potýkat. Ani jedna z visegrádských zemí se netěší výraznějšímu populačnímu růstu, množství přistěhovalců stojí za řeč pouze v České republice, a tak je sázka na návrat k průběžnému systému téměř sebevražedná. Ale zatím zde hovoříme o riziku v řádu dvaceti až čtyřiceti let, parlamentní volby se konají nejdéle každé čtyři roky. Pokušení sáhnout si pro miliardy do druhého pilíře je pro středoevropské politiky příliš velké. A to dokonce, i když se těší tak dobré pověsti, jaké se dosud těšil polský premiér Donald Tusk.

Autor je redaktor Lidových novin a MF DNES

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 9. 2013 6:40, Kozinová Petra

Doufám že je to i pro neustálé propagátory českého II. pilíře již poslední informace, aby si uvědomili, že všechny postsocialistické pilíře jsou jen drahým experimentem na jejich účet...

+6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spor o polské potraviny… Jak se vyhnout šmejdům?

8. 8. 2013 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Spor o polské potraviny… Jak se vyhnout šmejdům?

Ke kvalitě polských potravin už se vyjádřili snad všichni. Tedy kromě nás. A vás, milí čtenáři Peníze.cz. A právě teď, uprostřed parného léta, ta chvíle přišla: Co si o potravinách... celý článek

Očima expertů: Je čas sloučit pražskou burzu s varšavskou?

12. 7. 2013 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Očima expertů: Je čas sloučit pražskou burzu s varšavskou?

Stále častěji se mluví o vzniku jednotné středoevropské burzy, pod kterou by spadala i dosud strádající pražská burza. Jak se na tuto možnost dívá šéf Burzy cenných papírů Praha Petr... celý článek

Druhý pilíř startuje. Jak se mu vede u sousedů?

2. 1. 2013 | Ondřej Tůma | 21 komentářů

Druhý pilíř startuje. Jak se mu vede u sousedů?

Od včerejška je český penzijní systém jiný. Třetí pilíř se proměnil, úplnou novinkou je pilíř druhý. Tedy pro nás, Evropa ho zná dávno, a to včetně zemí, které s námi mají společného... celý článek

Spoření na účet nám bohatství nepřinese

7. 8. 2012 | Tomáš Raputa | 23 komentářů

Spoření na účet nám bohatství nepřinese

V úsporách českých domácností zoufale chybí akciový kapitál. Kdyby vláda prodávala ČEZ, ani bychom nebyli ochotni si jej koupit. Spokojili bychom se s jistotou jednoprocentního výnosu... celý článek

Slovenská antireforma penzí: Fico jde po krku druhému pilíři

10. 7. 2012 | Luboš Palata | 11 komentářů

Slovenská antireforma penzí: Fico jde po krku druhému pilíři

Slovenská důchodová reforma byla jednou z nejodvážnějších v celé Evropě. Levicový kabinet Roberta Fica ji však odmítá dál financovat a vrací se zpět k průběžnému státnímu systému, v... celý článek

Partners Financial Services