Partners a Allianz spolupracují na II. pilíři. Chtějí 20 procent všech, kteří do něj vstoupí

Martin Vlnas | rubrika: Co se děje | 28. 11. 2012 | 14 komentářů
Allianz penzijní společnost a největší česká finančněporadenská společnost Partners Financial Services oznámily, že se společně zapojí do druhého a třetího pilíře penzijního systému. Součástí dohody je majetkový vstup Partners do Allianz penzijní společnosti, která vznikne transformací současného Allianz penzijního fondu.
Partners a Allianz spolupracují na II. pilíři. Chtějí 20 procent všech, kteří do něj vstoupí
Výše podílu ani jeho cena nebyla zveřejněna, půjde však minimálně o deset procent. „Podle našich předpokladů se do druhého pilíře zapojí zhruba milion lidí, naším cílem je oslovit minimálně dvacet procent z nich,“ tvrdí generální ředitel Allianz pojišťovny Jakub Strnad. Očekává se, že smlouva bude podepsána v 1. čtvrtině příštího roku.

Transformovaná Allianz penzijní společnost bude klientům od ledna 2013 nabízet čtyři typy důchodových fondů – fond státních dluhopisů, konzervativní fond, vyvážený fond a dynamický fond. Ve třetím pilíři pak nabídne účastnické fondy s podobným profilem. Partners se zavážou k exkluzivnímu prodeji produktů Allianz v rámci druhého pilíře, ve třetím pilíři zachovají spolupráci se všemi významnými hráči na trhu. „Na nezávislost ve druhém pilíři nehrajeme, říkáme to otevřeně a říkáme také proč: ve druhém pilíři jde o velikost, jistotu a stabilitu. A tu Allianz nabízí. Druhý pilíř je navíc jen jednou z cest, jak se připravit na důchod, není vhodný pro všechny a sám o sobě většinou nic neřeší. Naším byznysem není podepisování smluv, ale tvorba komplexního finančního plánu, který počítá s mnoha nástroji, vedle druhého a státem podporovaného třetího pilíře i s pravidelnými investicemi či pojištěním. Máme velmi široké portfolio, je z čeho vybírat a klienti se o nezávislost poradců, kteří tvoří finanční plán, obávat opravdu nemusejí. Ještě zdůrazním, že nám z dohody z Allianz nepoplyne žádný závazek na počet uzavřených smluv!“ vysvětluje generální ředitel a předseda představenstva Partners Petr Borkovec.

Allianz pojišťovna

je stoprocentní dceřinou společností Allianz New Europe Holding GmbH a součástí přední světové pojišťovací skupiny Allianz SE, která je druhým největším správcem aktiv na světě. Na český trh pojišťovna vstoupila v roce 1993 a během svého působení si vybudovala pevnou pozici jedné ze tří největších českých pojišťoven. Nabízí komplexní škálu pojišťovacích a investičních produktů pro soukromou i firemní klientelu. Allianz pojišťovna, a. s., je jediným akcionářem Allianz penzijního fondu, a. s., založeného v roce 1994. Je také jediným společníkem Allianz Kontakt, s.r.o.

Partners Financial Services

se v roce 2009 stali největší finančněporadenskou firmou v České republice a v roce 2010 překročil provizní obrat společnosti jednu miliardu korun. Do skupiny Partners patří i projekty Partners bankovní služby, Partners Akademie, Partners media (jejichž součástí je i tento web) a Partners investiční společnost. Zásluhu na úspěchu poradenství Partners má především objektivita, nabídka exkluzivních produktů a pečlivá příprava, vzdělání a zkušenosti finančních poradců Partners. Odborníci a analytici Partners v čele s Pavlem Kohoutem, Alešem Tůmou a Dušanem Šídlem publikují v předních českých médiích i na finančním webu Finmag a portálu Peníze.cz. Od roku 2008 do konce roku 2010 se vybraní poradci účastnili pořadu České televize Krotitelé dluhů. V roce 2011 Partners vyhlásili 8. září Dnem finanční gramotnosti a spustili projekt pod stejným názvem ve spolupráci s organizací UNESCO. Partners znamená Finanční poradenství jinak.

Komu se vyplatí druhý pilíř?

Rozhodně ne všem, přesto jak podle Petra Borkovce, tak Jakuba Strnada převažují přínosy. Kromě nízkonákladovosti v porovnání s klasickými pravidelnými investicemi do podílových fondů vyzdvihují také jistotu, již první pilíř nabízí pouze zdánlivou. „Jsme přesvědčeni, že náhradový poměr v té výši, v jaké je stanoven dnes, není udržitelný. Již nyní stát nemá na valorizace důchodů. Dnešní třicátníci tak budou v důchodu rádi, pokud od státu dostanou životní minimum. Demografický vývoj je jasný a nekompromisní. Na stát prostě nelze spoléhat,“ varuje Borkovec. Další výhodou je také to, že peníze neodvádíte státu, ale spoříte sami sobě. „Omezená schopnost nakládat s naspořenými prostředky, častý terč kritiků, také není na škodu, protože garantuje, že lidé peníze neutratí před tím, než začnou plnit svůj účel,“ dodává.

Konkrétní modelové příklady, komu a za jakých podmínek se vyplatí a komu se nevyplatí do druhého pilíře vstoupit, najdete v boxu na konci článku.

Co se stane, když bude druhý pilíř znárodněn?

Zajímavým argumentem vyvrátil Jakub Strnad obavy, co se stane s druhým pilířem, pokud se k moci dostane levice, která již nyní varuje, že druhý pilíř zruší. „Klasického znárodnění, tedy převedení veškerých naspořených prostředků z druhého do prvního pilíře se neobávám. Lidé si budou do druhého pilíře dobrovolně posílat také vlastní úspory, je proto nepředstavitelné, že by stát lidem peníze ukradl. Vyvolalo by to obrovský odpor všech zapojených,“ připomněl Jakub Strnad. Pokud by ke zrušení druhého pilíře došlo, očekává spíše sloučení se třetím pilířem. „Jediný, kdo by na tom tratil, budou finanční instituce, které se do druhého pilíře zapojí. Klienti o nic nepřijdou, právě naopak. Do třetího pilíře se jim převedou pravděpodobně všechny prostředky včetně tří procent z odvodů na sociální pojištění, které by, pokud by se do druhého pilíře nezapojili, jinak nikdy neviděli,“ doplnil Strnada Petr Borkovec.

Proti proudu

Obě společnosti se svým rozhodnutím vymezují proti odpůrcům vstupu do druhého pilíře – před časem se do něj rozhodl nezapojit ING Penzijní fond vedený (tehdejším) předsedou Asociace penzijních fondů Jiřím Rusnokem (více v článku: Konec druhého pilíře? Kapitán Rusnok opouští loď jako první!), dlouhodobě ho kritizují také ostatní finančněporadenské společnosti Fincentrum či Broker Consulting. „Motivuje nás právě to, co naši konkurenci odrazuje. Druhý a třetí pilíř nabízejí klasické nízkonákladové produkty, které mají zákonem nastavenu maximální výši provizí, přísně regulován je také poplatek za správu peněz. Ne každý má zkrátka chuť ukládat klientovy peníze do nízkonákladového produktu, když za smlouvu dostane jenom pár set korun a přitom mu může nabídnout o tolik ‚vhodnější, výhodnější a likvidnější‘ investici do fondů nebo investiční životní pojištění,“ odpovídá na otázku, proč se Partners rozhodli do druhého pilíře na rozdíl od konkurence zapojit, Petr Borkovec. Výše provize za jednu smlouvu byla u druhého pilíře stanovena na 850 korun, celkové náklady penzijní společnosti pak nesmějí překročit 0,6 %.

V případě ING Penzijního fondu či AXY jsou pak podle Borkovce důvodem pro nevstoupení vysoké vstupní náklady a dlouhodobá návratnost. Ty mohou být fatální v případě, pokud daná penzijní společnost nedisponuje silným distribučním kanálem. A tím ING ani AXA nedisponují. „Rozhodující bude počet klientů. Fámy kolující o tom, jak si soukromé finanční instituce na druhém pilíři namastí kapsu, jsou směšné, dodává Petr Borkovec. Jeho slova potvrzuje také Jakub Strnad: „Legislativně je reforma nastavená velmi proklientsky, produkty jsou nízkonákladové. Konkurenční boj se tedy bude odehrávat v oblasti poskytovaného servisu, velikosti a stability fondu, kvality poradenství a distribuční síly.

Modelové příklady

Porovnání výhodnosti prvního a druhého pilíře. Modelové příklady

Bankovní úředník (35 let), 70 tisíc měsíčně

  • Důchodový věk 67 let a 2 měsíce, průměrný příjem činí cca 70 000 Kč hrubého měsíčně.
  • Lze doporučit dynamickou strategii s očekávaným průměrným výnosem 5,5 %, inflace 2,5%, výplata důchodu anuitně po 20 let
  • Důchod při účasti v I. pilíři bude činit 20 264 Kč, v I. a II. celkem pak 26 007 Kč.
  • Důchod z veřejného pojištění, tj. 25 % + 3 %, odpovídá částce 22 818 Kč, k tomu se pak přidává zhodnocení námi vložených 2 % ve výši 3189 Kč.
  • Pokud by nevyužil opt-out a 2 % z platu pravidelně investoval do dynamického programu pravidelného investování např. Generace X, tak by svá 2 % (z hrubé mzdy) příspěvku zhodnotil měsíčně 3581 Kč. Při součtu s prvním pilířem (20 264 Kč) by tedy získal. 23 845 Kč, což je o 2162 Kč měsíčně méně než při opt-outu.
  • Účast ve II. pilíři lze doporučit vzhledem k věku účastníka, ale i k hrubému příjmu výrazně nad celorepublikovým průměrem.

Učitelka, bezdětná žena (26 let), 22 tisíc měsíčně

  • Důchodový věk 68 let a 6 měsíců, průměrný příjem činí cca 22 000 Kč hrubého měsíčně.
  • Lze doporučit dynamickou strategii s očekávaným průměrným výnosem 5,5 %, inflace 2,5%, výplata důchodu anuitně po 20 let.
  • Důchod při účasti v I. pilíři bude činit 11 858 Kč, v I. a II. celkem pak 14 269 Kč.
  • Důchod z veřejného pojištění, tj. 25 % + 3 %, odpovídá částce 12 783 Kč, k tomu se pak přidává zhodnocení námi vložených 2 % ve výši 1 486 Kč. Rozdíl v očekávaném výnosu mezi účastí ve II. pilíři je 2412 Kč.
  • Pokud by nevyužila opt-out a 2 % z platu pravidelně investovala do dynamického programu pravidelného investování např. Generace X, tak by svá 2 % (z hrubé mzdy) z příspěvku zhodnotila měsíčně o 1587 Kč. Při součtu s prvním pilířem (11 858 Kč) by tedy získala, 13 445 Kč, což je o 842 Kč měsíčně méně než při opt-outu.
  • Pokud by své prostředky investovala do vyvážené strategie opět Generace X, zhodnotila by je o 913 Kč. Nicméně při vyvedení do druhého pilíře by své prostředky zhodnotila o 362 Kč lépe.
  • Účast ve II. pilíři lze doporučit pouze za volby dynamické nebo ještě vyvážené investiční strategie. Pokud by účastník zvolil konzervativní strategii investování, pak jeho vstup již rozhodně doporučit nelze.

Lékař (40 let), plat ze zaměstnaneckého pracovního poměru 39 tisíc korun hrubého
Vedle toho příjem na základě DPČ 25 tisíc korun hrubého

Odvody na sociální pojištění jsou odváděny jak z příjmu ze závislé činnosti, tak z příjmu z podnikání, a tedy z těchto odvodů bude počítán i budoucí starobní důchod, přičemž z celkového součtu pojistného budou vyvedena ona 3 % do II. pilíře. Základním rozdílem však je to, že daňový základ pro výpočet pojistného z hrubého zisku z podnikání (tj. příjmy mínus výdaje uplatňované dle skutečných nákladů, nebo paušálem) je 50procentní. Tzn. při srovnání stejného hrubého příjmu zaměstnance a hrubého zisku podnikatele, bude vždy podnikatel na tom o přibližně 50 % hůře než zaměstnanec, neboť jeho odvody státu jsou poloviční. 

  • Důchodový věk 66 let a 4 měsíce, průměrný základ pro výpočet sociálního pojištění činí cca 39 000 Kč měsíčně, přičemž účastník uplatňuje v podnikání výdaje paušálem ve výši 60 %.
  • Lze doporučit dynamickou strategii s očekávaným průměrným výnosem 5,5 %, inflace 2,5%, výplata důchodu anuitně po 20 let
  • Důchod při účasti v I. pilíři bude činit 14 432 Kč, v I. a II. celkem pak 16 207 Kč.
  • Důchod z veřejného pojištění, tj. 25 % + 3 %, odpovídá částce 14 862 Kč, k tomu se pak přidává zhodnocení námi vložených 2 % ve výši 1 345 Kč.
  • Pokud by nevyužil opt-out a 2 % z platu pravidelně investoval do dynamického programu pravidelného investování např. Generace X, tak by svá 2 % (z hrubé mzdy) příspěvku zhodnotil měsíčně 1639 Kč. Při součtu s prvním pilířem (14 432 Kč) by tedy získal 16 071 Kč, což je o 136 Kč měsíčně méně než při opt-outu.
  • Pokud by své prostředky investoval do vyvážené strategie Generace X, zhodnotil by je o 1229 Kč, tedy v součtu s prvním pilířem by měl důchod 15 661 Kč. Při opt-outu a vyvážené strategii by měl měsíční důchod 15 491 Kč. Tedy o 170 Kč méně.
  • Účast ve II. pilíři lze doporučit pouze při volbě dynamické strategie.

Elektrikář, muž (44 let), příjem 15 tisíc měsíčně

  • Důchodový věk 66 let a 2 měsíce, průměrný příjem činí cca 15 000 Kč hrubého měsíčně.
  • Účast nelze doporučit, a to ani s očekávaným průměrným výnosem 5,5 %, při inflací 2,5%, výplatou důchodu anuitně po 20 let.
  • Důchod při účasti v I. pilíři bude činit 10 220 Kč, v I. a II. celkem pak 10 141 Kč.
  • Měsíčně by tak tratil 79 Kč.
  • Pokud by nevyužil opt-out a 2 % z platu pravidelně investovala do dynamického programu pravidelného investování např. Generace X, tak by svá 2 % (z hrubé mzdy) z příspěvku zhodnotil měsíčně o 555 Kč. Při součtu s prvním pilířem (10 220 Kč) by tedy získal, 10 387 Kč, což je o 634 Kč měsíčně více než při opt-outu.
  • Účast ve II. pilíři v tomto případě nelze rozhodně doporučit při jakékoli volbě investiční strategii, a to vzhledem k příjmu a věku účastníka.

Podnikatel

Situace je podobná jako u zaměstnanců, resp. u příjmů ze závislé činnosti, nicméně je třeba počítat s tím, že vyměřovací základ pro výpočet pojistného je 50%. Znamená to tedy, pokud budeme vycházet z předchozích příkladů, že hrubý zisk, resp. daňový základ podnikatele, musí odpovídat alespoň dvojnásobku hrubé mzdy zaměstnance, u něhož se ještě vyplatí vstoupit do II. pilíře. Podnikatel ovšem může výdaje uplatňovat paušálem, tedy jeho výdaje mohou být výrazně nižší – tato daňová optimalizace sníží odvody státu, a tedy nelze očekávat odpovídající kompenzace v případě jakékoli státní sociální podpory, podobné jako u zaměstnanců. Povinností takových podnikatelů je uspořené peníze na odvodech státu si odložit a vytvářet rezervy, a to i na stáří.

Žena na mateřské

Vstup do druhého pilíře bude smysluplný pouze tehdy, bude-li mít žena (v průměru se 2 dětmi, platí i pro případy 3 až 4 dětí) v průběhu ekonomicky aktivního života alespoň průměrný nebo vyšší příjem s volbou alespoň vyvážené investiční strategie v rámci II. pilíře, s očekávaným průměrným výnosem cca 4,5 % ročně. Na rodičovské dovolené není žena ekonomicky aktivní, a tedy spoření ve druhém pilíři je pozastaveno. U ženy s jedním dítětem, která zůstane na rodičovské dovolené tři roky, se toto promítne do celkového měsíčního důchodu s využitím II. pilíře jako pokles o cca 1,6 %, při dvou dětech a šesti letech rodičovské dovolené pak poklesne o cca 2,6 % (při průměrném hrubém příjmu 24 000 Kč měsíčně, roku narození 1988 a volbě dynamické strategie investování).

Nezaměstnaný

Pokud kdokoli bojuje se svou zaměstnaností a více než třikrát ve svém životě byl nezaměstnán po dobu delší než devět měsíců a jeho mzda se jinak pohybovala pod celorepublikovým průměrem, ať raději neuvažuje o vstupu do II. pilíře. Budeme-li uvažovat průměrný hrubý příjem muže 24 000 Kč měsíčně, volbu dynamické strategie investování, pak s každým rokem nezaměstnanosti lze očekávat v hrubém odhadu pokles měsíční výplaty důchodu s využitím II. pilíře o cca 100 až 200 Kč měsíčně.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 11. 2012 22:55, Jan Dvořák

Druhý pilíř ani nemusí být znárodněn, stačí , když se změní podmínky.
Místo 2% já a 3% stát se bude najendou platit 4% já a 1% stát
Penzijní fondy dostanou nařízeno mít X% ve státních dluhopisech s výnosem 0,00nic
atd atd

Protože nelze přestat platit, je riziko absolutně nedopovídající výnosu

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 11. 2012 12:47, Jana

Nezávislost poradenské společnosti a děláme to jinak, wau, začínám být zděšena, kam až Partners zajde. Celkem by mě zajímal argument na jejich ředitelské poradě - penze sjednávejte do které společnosti chcete...... ale v Allianz získáme min. 20% trhu, který je produktem již předem znechucen, no tak to jsem na ta čísla zvědavá.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

2013: Penzijní připojištění a jeho pokračování

28. 11. 2012 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

2013: Penzijní připojištění a jeho pokračování

K čemu dojde při transformaci penzijních fondů? Jak vysoké budou příští rok státní příspěvky a možnost daňových úlev? Jak se liší stávající penzijní připojištění od nového doplňkového... celý článek

Zdeněk Škromach: Druhý pilíř si rozmyslete, po volbách může být všechno jinak

22. 9. 2012 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Zdeněk Škromach: Druhý pilíř si rozmyslete, po volbách může být všechno jinak

Rok 2013: start druhého pilíře penzijního systému. Rok 2014: parlamentní volby. Co se stane s důchodovou reformou, pokud volby vyhraje Československá strana sociálně demokratická? V... celý článek

Spoření na účet nám bohatství nepřinese

7. 8. 2012 | Tomáš Raputa | 23 komentářů

Spoření na účet nám bohatství nepřinese

V úsporách českých domácností zoufale chybí akciový kapitál. Kdyby vláda prodávala ČEZ, ani bychom nebyli ochotni si jej koupit. Spokojili bychom se s jistotou jednoprocentního výnosu... celý článek

Petr Borkovec: Výše naší penze záleží jen na nás

31. 5. 2012 | Petr Dašek | 24 komentářů

Petr Borkovec: Výše naší penze záleží jen na nás

„O stáří se s klienty bavíme už při prvním setkání. Ptáme se, jak představují svou penzi a svůj život, kdy chtějí přestat pracovat. Většinou zjistíme, že jejich představy o důchodu... celý článek

Partners Financial Services