Penzijní fondy: srovnání 2011

Dušan Šídlo | rubrika: Analýza | 21. 6. 2011 | 17 komentářů
Penzijní fondy: srovnání 2011
Všechny penzijní fondy již ohlásily výši zhodnocení, kterého dosáhly v loňském roce. Ta činí v průměru dvě procenta. Reálné zhodnocení je však po odečtení jedenapůlprocentní inflace na úrovni pouhé poloviny procenta.

Nejvíce zhodnotil prostředky účastníků penzijní fond Allianz, který dlouhodobě připisuje zhodnocení na úrovni tří procent. Naopak nejméně se v loňském roce dařilo penzijnímu fondu Progres od ČSOB, který vydělal jen procento. Polovina z deseti fondů prakticky vůbec neinvestuje do akcií. Nejvíce „odvahy“ má AXA penzijní fond (akcie tvoří zhruba dvě procenta).

Sektor penzijních fondů podle zprávy České národní banky disponuje omezeným kapitálovým polštářem a v případě turbulencí na finančních trzích by akcionáři museli dodat nový kapitál. Kromě připisovaného zhodnocení bychom při výběru penzijního fondu měli zvážit i jeho kapitálovou sílu.

Události roku 2010 ve světě fondů

Dušan Šídlo

Autor článku je analytik společnosti Partners, odborník na pojišťovnictví, publicista a komentátor.

Napsal mimo jiné i oceňovanou knihu o pojišťovnictví a pojištěních Život jako riziko.

  • Allianz penzijní fond i za rok 2010 připisuje nadprůměrný zisk. Je jediným penzijním fondem, který v každém roce připsal klientům nejméně tři procenta.
  • AEGON Penzijní fond poprvé dosáhl kladného hospodářského výsledku, aby fond nepřipsal nižší zhodnocení než dvě procenta, akcionář opět přistoupil k dotaci.
  • ING Penzijní fond v roce 2009 odprodal všechny akcie a realizoval vysokou ztrátu. V roce 2010 se již vrátil ke standardnímu výsledku. Podobná situace byla i u Penzijního fondu Komerční banky.
  • Penzijní fond České spořitelny v roce 2009 odepsal významnou část budoucích nákladů. Stejná operace neproběhla v roce 2010, zisk je tak vyšší.

Kritéria srovnání

Rozdíly mezi fondy se nesnižují, a proto neplatí, že nezáleží na tom, u koho si penzijní připojištění sjednáme. Vyplatí se proto penzijní fondy před uzavřením nové smlouvy důsledně porovnávat, případně přejít k jinému fondu, pokud ten náš vykazuje dlouhodobě podprůměrné výsledky.

Penzijní fondy hodnotíme podle:

  • Kapitálové přiměřenosti: celková aktiva vůči celkovým prostředkům účastníků, které jsou očištěny od nákladů příštích období.
  • Nákladovosti: celkových nákladů vůči průměrným prostředkům účastníků uplynulého roku.
  • Nákladů příštích období: největší položkou jsou neumořené, avšak již vyplacené provize.
  • Historických výnosů.
  • Nabídky služeb: zvýhodněné doplňkové produkty, on-line služby atd.

Kapitálová přiměřenost

Kapitálová přiměřenost hodnotí výši volného kapitálu penzijního fondu ve vztahu k prostředkům účastníků. Kapitálová přiměřenost poměřuje kapitál vůči rizikově váženým aktivům. Je to schopnost pokrýt kapitálem potenciální budoucí ztráty.

Pokud portfolio fondu vykazuje nízkou rizikovost, potom i s nízkým kapitálem lze mít vysokou kapitálovou přiměřenost. Fondy vykazují kapitálovou přiměřenost podle této metodiky ČNB. Mezi kapitálově nejsilnější fondy patří Allianz PF, mezi nejméně kapitálově vybavené Aegon PF.

Nákladovost

S relativně nejnižšími náklady hospodaří Allianz PF, dále Penzijní fond Komerční banky a AXA PF. Nejvyšší náklady má Aegon PF, což je dáno relativně malou velikostí tohoto fondu.

Náklady příštích období

Náklady příštích období tvoří v převážné míře časově rozlišená provize. Počet let, po které penzijní fondy provize časově rozlišují a rozpouštějí tyto náklady do ročního výsledku, se pohybuje v průměru okolo 5–6 let. Nesplacené náklady budou muset být jednou uhrazeny, což bude mít vliv na výnos připisovaný účastníkům. Z pohledu nákladového zatížení vychází nejlépe PF České spořitelny, nejvíce je nesplacenými náklady zatížen Aegon PF.

Historické výnosy

Minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích. Nicméně pohled do minulosti dává obrázek o tom, jak se jednotlivým fondům daří investiční strategie. Za posledních deset let nejlépe dopadl Allianz PF, nejhůře je na tom ČSOB PF Stabilita.

Penzijní fond1 rok5 let10 let
Aegon PF2,11 %n. a.n. a.
Allianz PF3 %3 %3,3 %
PF České spořitelny2,34 %2 %2,9 %
ČSOB PF Progres1,04 %1,4 %3,2 %
ČSOB PF Stabilita1,5 %1,6 %2,6 %
Generali PF2,1 %2,9 %3,3 %
ING PF2,14 %1,7 %2,9 %
AXA PF1,47 %1,6 %2,7 %
PF České pojišťovny2 %1,8 %2,8 %
PF Komerční banky2,23 %1,7 %3,0 %

Nabídka služeb

Penzijní fondy nabízejí celou řadu více či méně důležitých doplňkových služeb. Za nejužitečnější považujeme doplňkové produkty se zvýhodněnými podmínkami. V této kategorii nejlépe hodnotíme PF České spořitelny (cenově výhodné Komplexní pojištění osob, široká dostupnost atd.), Penzijní fond Komerční banky (karta s vratkou na účet u penzijního fondu, Sphere a relax program, on-line služby pro firemní klientelu atd.) a AXA PF (kreditní karta s vratkou na účet u penzijního fondu, asistenční služby, on-line služby atd.).

Vítězové

Anketa

Dát peníze na penzijní připojištění?

Allianz PF: nejvyšší kapitálová přiměřenost, nejnižší náklady, na krátkém i dlouhodobém časovém horizontu připisuje nejvyšší zhodnocení.

PF České spořitelny: nejméně zatížený neuhrazenými náklady, připisuje nadprůměrná zhodnocení, patří k největším fondům v ČR se širokou dostupností, svým klientům nabízí pro některé případy cenově výhodné Komplexní pojištění osob.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 6. 2011 21:13, vít suchý

vklady v penzijních fondech nejsou pojištěny,státní příspěvek je jen příslib a ne nároková položka, v žádném penzijním plánu žádného penzijního fondu nenajdete garantovanou výši cílové výplaty nebo výše doživotní penze...mám pokračovat ?

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 6. 2011 6:40, žalobníček

Chybí přehled,kolik dostali naši"zákonodárci" od těchto fondů za schválení pokud za to,když ten,co naletěl,musí zaplatit pokutu 800,- za předčasné zrušení svého,mnohdy nevýhodného,členství.

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nástrahy životního pojištění. Smrt si nevybírá, pojišťovny ano

14. 4. 2011 | Dušan Šídlo | 20 komentářů

Nástrahy životního pojištění. Smrt si nevybírá, pojišťovny ano

Smrt – nejkratší jméno z těch opravdu podstatných, jev zcela zřejmý a nezpochybnitelný. Ne však pro pojišťovny. Pokud se domníváte, že životní pojištění kryje jakoukoliv ztrátu života,... celý článek

Penzijní fondy nepřekvapily: inflaci porazily jen s odřenýma ušima!

23. 3. 2011 | Dušan Šídlo | 36 komentářů

Penzijní fondy nepřekvapily: inflaci porazily jen s odřenýma ušima!

Penzijní fondy budou za loňský rok připisovat zhodnocení na úrovni spořicích účtů. V průměru zhruba dvě procenta. Vyplývá to z aktuálně zveřejněných dat zveřejněných Asociací penzijních... celý článek

Anketa o nejkurióznější pojištění: Vyberte si svého favorita!

24. 2. 2011 | Dušan Šídlo | 21 komentářů

Anketa o nejkurióznější pojištění: Vyberte si svého favorita!

Soutěž o nejabsurdnější bankovní poplatek již existuje. A má smysl. Peníze.cz proto vyhlašují Anketu o nejkurióznější pojištění. Od nás si nominaci vysloužilo například pojištění proti... celý článek

Stát ani penzijní fondy nám penzi nezajistí, musíme vytvářet hodnoty

4. 10. 2010 | Jan Traxler | 4 komentáře

Stát ani penzijní fondy nám penzi nezajistí, musíme vytvářet hodnoty

Lidí v penzi přibývá a ubývá těch, kteří pracují a financují důchody. Mladí lidé jsou tudíž masírováni, že si musí spořit na důchod. Samotné spoření ale nepomůže. Musíme se naučit vytvářet... celý článek

Penzijní fondy: výnosy zůstávají nízké, některé alespoň překonaly inflaci

19. 5. 2010 | František Mašek | 6 komentářů

Penzijní fondy: výnosy zůstávají nízké, některé alespoň překonaly inflaci

Výnosy penzijních fondů za rok 2009 budou vyšší než loni. Některé překonají inflaci, ale ne o moc. Čechy dál lákají hlavně na státní příspěvek a daňovou úlevu, což k zajištění na stáří... celý článek

Partners Financial Services