Ze života: Napsali jste dům na dítě? Bez souhlasu soudu ho neprodáte

Vladimír Zuzák | rubrika: Seriál | 2. 12. 2015 | 6 komentářů
Převést nemovitý majetek na dítě se zdá mnohdy jako bezpečnější a férovější varianta řešení různých rodinných situací. Jestli ale je vlastnictví nemovitosti v zájmu dítěte, rozhodují nejen jeho rodiče, poručníci či opatrovníci, ale musí to posoudit soud a udělit souhlas s právním jednáním zástupce dítěte. Souhlas soudu bude nutný i k pozdějšímu prodeji.
Ze života: Napsali jste dům na dítě? Bez souhlasu soudu ho neprodáte

Dítě se může dostat k nemovitému majetku různě. Koupit nemovitost na společného potomka bývá zejména přání nesezdaných párů, které nemůžou využít institut společného jmění manželů, ani si nejsou jisté společnou budoucností – koupit nemovitost rovnou na dítě se jim zdá jako nejjistější zajištění majetku.

Darování nemovitosti nezletilému se zase nabízí při rozvodu, kde se má vypořádat společné jmění manželů. Přejí-li si rodiče, aby v dosavadní rodinné domácnosti dítě nadále bydlelo s jedním z nich, ale nemají důvěru jeden v druhého, mnohdy se shodnou právě na variantě převést každý svoji část nemovitosti do vlastnictví dítěte. A pak jsou tady tragické okolnosti, za kterých dítě nemovitost zdědí, zejména smrt obou rodičů.

Jakkoli se může zdát převod nemovitosti na dítě ideální pro rodiče, nemusí být nutně v zájmu dítěte, a to zejména proto, že s vlastnictvím nemovitosti vznikají vlastníku nemovitosti rovněž povinnosti, jako je zejména platba daně z nemovitosti a různých poplatků, případně i nezbytná rekonstrukce s ohledem na zajištění bezpečnosti (jde-li vysloveně o ruinu, která by ohrožovala okolí). Z toho důvodu je i darování nemovitosti mezi rodičem a dítětem potenciální střet zájmu, a rodič nemůže sám dítě zastupovat. 

Nebuďte jak malí...

... nezakládejte stavebko „na dítě“

A podobně jako s nemovitostí je to vlastně se vším. Založili jste stavebko na děcko a teď byste ho rádi vybrali? Jenže to napřed musíte přesvědčit opatrovnický soud, že peníze užijete děcku ku prospěchu. A i když většinou nakonec uspějete, výplata se tím řádně protáhne:

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

O zájmy nezletilého dítěte se postará soud

Nabytí nemovitosti je tedy právní úkon, ke kterému nejsou nezletilé děti způsobilé, a také jejich zákonní zástupci – obvykle rodiče – potřebují k platnosti takového svého jednání za dítě přímo souhlas soudu. Soud zvažuje zájmy dítěte, které se nemusí vždy úplně shodovat s rodičovskou strategií řešení rodinné situace.

Schválení není nutné dopředu, před podpisem, ale hned následně, poté co bude příslušná smlouva podepsána. Bez souhlasu soudu není právní jednání rodiče za dítě platné, návrh na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí má tedy cenu podávat, až když soud souhlas udělí.

Jenže to soud nemusí vždycky udělat – pár dobrých příkladů už jsme nabídli výš. Rozhodnutí ovšem přijde často až po podpisu smluv, což vám může způsobit poměrně vážné komplikace. Při koupi nemovitosti se tímto vystavujete nebezpečí, že v případě neudělení souhlasu nebude právní úkon učiněný rodičem za dítě platný, z čehož mohou plynout sankce podle kupní smlouvy, či náhrada vzniklé škody. Proto si ošetřete tuto možnost ve smlouvě předem.

Chcete-li dítěti nemovitost darovat, sepište darovací smlouvu (s ověřenými podpisy) a podejte k okresnímu soudu v místě bydliště dítěte tak zvaný návrh na schválení právního úkonu za nezletilého. Dítě – vzhledem k případnému střetu zájmů – bude zastupovat orgán sociálně právní ochrany dětí (tzv. OSPOD) v místě bydliště dítěte. Rozsudek pak musíte přiložit spolu s darovací smlouvou k návrhu na vklad, který budete podávat na katastrální úřad.

V případě dědictví, kdy zemřeli rodiče dítěte, obvykle zastupuje dítě opatrovník, nebo poručník. Zde bude potřeba souhlas soudu s ohledem na zájmy dítěte zejména v případech odmítnutí dědictví či vzdání se dědictví ve prospěch jiného dědice. Velmi často následuje po zdědění nemovitosti její prodej za pomoci opatrovníka nebo poručníka. Také v tomto případě opět rozhoduje o zájmech dítěte soud a k platnosti takového právního jednání za dítě je nezbytný jeho souhlas.

Vladimír Zuzák

Vladimír Zuzák
Má za sebou úspěšnou kariéru ve financích a realitách. Pracoval v OVB, ING, Hypocentru Modré Pyramidy a jako obchodní ředitel a ředitel pro finanční služby v developerské skupině Finep. Pak založil vlastní společnost Home Institute, která dává kupujícím a investorům do ruky efektivní nástroje, s nimiž projdou realitním trhem bezpečně. Zejména jsou to právní prověrka, technická inspekce, příprava a kontrola smluv a správa nemovitosti na pronájem. Nedávno se stal ředitelem pražské realitní kanceláře Maxima. Má vlastní blog, pravidelně přispívá na zavedené servery o bydlení a financích.

Všechen zisk dítěti

Jakmile nezletilý nemovitost nabyl, bude potřebovat souhlas soudu i k následným zásadním právním úkonům při nakládání s bytem nebo domem, který mu nyní náleží. Platí to jak pro uzavření dlouhodobé nájemní smlouvy, v případě kdy by měla být nemovitost pronajata třetí osobě, tak pro zatížení nemovitosti věcnými právy (zástavní práva, věcná břemena atd.) nebo samozřejmě pro prodej.

Při prodeji nemovitosti nezletilým bude soud opět zkoumat, jestli je prodej v zájmu dítěte. Mimo jiné bude zvažovat, jestli je pro prodej s ohledem na vývoj cen nemovitostí nejvhodnější doba. A posuzovat to bude podle stavu realitního trhu, včetně znaleckého posudku ceny, nejen podle toho, v jakém stavu je váš rodinný rozpočet.

A když už mluvíme o tom rozpočtu, soud se zaměří rovněž na to, jeslti peníze z prodeje budou náležet dítěti – na jaký účet mají být při prodeji nemovitosti složeny a jak bude tento účet zajištěn proti tomu, aby peníze neutratili rodiče, případně k jakému účelu budou sloužit a zda jsou tyto peníze pro dítě nezbytné, tedy i důvodnost prodeje. Kdyby měl prodej nemovitosti sloužit výhradně k uspokojení závazků a potřeb rodiče, soud by s ním pravděpodobně nesouhlasil. Při té příležitosti je dobré zmínit, že dítěti náleží i jiné možné příjmy z nemovitosti, jako je například zisk z pronájmu.

Partnerem seriálu je MAXIMA, pražská realitní kancelář s širokým zázemím pro prodej a pronájem nemovitostí: prezentaci a inzerci, právní služby i financování zajišťuje profesionální tým.

Zdarma provozuje odhad nemovitosti on-line, jako první realitní kancelář přišla se službou výměna nemovitosti.

V tomto smyslu je souhlas soudu s převodem nemovitosti nezletilého zvláštním způsobem ochrany jeho majetku v zájmu jeho zajištění do budoucna. Je to podobné, jako když spoříte pro dítě na specializovaném účtu – zkrátka jednou jste se rozhodli, že náleží nemovitost a zisk z ní dítěti, takže si je už později nemůžete nárokovat. To může být nevýhoda, ale zároveň to může být právě naopak žádoucí a rozhodující podmínka, proč například rozvádějící se rodiče, anebo někdy třeba štědří prarodiče, chtějí nemovitost darovat přímo dítěti.

Nakonec je důležité uvědomit si, že kdykoli bude hrát v prodeji, koupi, darování nebo dědění roli nezletilé dítě, budete muset počkat na rozhodnutí soudu, transakce se tedy pravděpodobně o dost protáhne (zejména pokud soud nebude souhlasit). Na to byste měli dopředu připravit i případného prodávajícího nebo kupujícího a počítat s touto situací ve smlouvách při sjednávání podmínek, a to zejména s ohledem na časové lhůty a s nimi spojené sankce.

Kdo soud zaplatí?

I přes všechny komplikace a zdržení, které vás čekají se soudem kvůli schválení právního úkonu za nezletilého, pro vás máme aspoň jednu dobrou zprávu. Řízení ve věcech opatrovnických a péče soudu o nezletilé je osvobozeno od soudních poplatků.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+57
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 12. 2015 12:23, Mírek

No... to máte sice pravdu, ale jednak věřte nebo ne jsou lidi, kterým to úplně nedochází. A pak jsou taky lidé, kteří nevědí, jak to vlastně funguje procesně, že je nějaký opatrovnický soud a podobně. Těm myslím takový text může dost dobře prospět.

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 12. 2015 1:40, jezevec

opravdu zajímavý článek. nebyla by ještě úvaha na téma: přepsali jste dům na milenku? bez jejího souhlasu ho neprodáte!
má redaktor dovolenou?

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Ze života: Prodej zděděné nemovitosti: Těžká zkouška pro příbuzenské vztahy

18. 11. 2015 | Vladimír Zuzák | 1 komentář

Ze života: Prodej zděděné nemovitosti: Těžká zkouška pro příbuzenské vztahy

Ideální počet vlastníků je lichý a tři jsou moc. Jenže jakmile se má nabýt nemovitost v dědickém řízení, skončíte často s příbuznými jako spoluvlastníci. Jak to udělat, aby vzájemné... celý článek

Ze života: Z nouze, kvůli věku, kvůli pohodlí. Stěhujeme se do menšího

21. 10. 2015 | Vladimír Zuzák | 2 komentáře

Ze života: Z nouze, kvůli věku, kvůli pohodlí. Stěhujeme se do menšího

Dospělé děti, nízké příjmy, úraz nebo nemoc vás mohou přinutit ke stěhování, do kterého se vám chtít úplně nebude. Někdy nezbývá než měnit větší nemovitost za menší a levnější.

Rodičům nepřístupné! K penězům ze stavebka dítěte smíte jen se souhlasem soudu

9. 3. 2015 | Ondřej Tůma | 56 komentářů

Rodičům nepřístupné! K penězům ze stavebka dítěte smíte jen se souhlasem soudu

Založili jste stavebko na jméno dítěti? Tak je dítěte. Jestli budete chtít peníze ze stavebního spoření vybrat, musíte přesvědčit opatrovnický soud, že budou využity ve prospěch drahého... celý článek

Partners Financial Services