Energetické štítky budov: povinné (skoro) od prvního ledna 2013

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 19. 12. 2012 | 40 komentářů
Peníze.cz pokračují v seriálu o novinkách, které nás čekají od začátku příštího roku. A další z řady povinností je tu: od prvního ledna 2013 jsou povinné energetické štítky budov. Pro koho přesně? Kde si štítek opatřit? Na kolik přijde? Co vám hrozí, když si ho včas nepořídíte? To všechno (i mnoho dalšího) zjistíte v následujícím přehledu.
Energetické štítky budov: povinné (skoro) od prvního ledna 2013

O tom, zda je zavádění povinných energetických štítků dobrý nápad, a o tom, jak se českým zákonodárcům (a především ministerstvu průmyslu a obchodu) podařilo přetavit nápad v zákon, už toho bylo řečeno hodně. Na Peníze.cz jste si na toto téma v létě mohli přečíst trefný komentář Michala Kašpárka:

Teď už je ale na komentáře a rýpání pozdě. První leden, kdy začne být účinná novela zákona o hospodaření s energií, se blíží. A tak je načase nechat řečí a radši si shrnout, jak by se měli majitelé domů, bytů a komerčních budov zařídit – pokud se chtějí vyhnout tučné pokutě.

Poznámka – trocha času ještě zbývá. Prováděcí vyhláška k zákonu totiž začne platit až od prvého dubna.

Energetické štítky

Kolik vám ten barák žere?

Štítek energetické náročnosti si můžete představit jako certifikát, který informuje o tom, jakou má vaše nemovitost spotřebu energií. Funguje na podobné bázi jako třídy, které dnes již běžně rozlišujeme u domácích spotřebičů – například pračky nebo ledničky. Hodnotit se bude na sedmimístné škále kategorií od nejúspornějšího A až po velice neúsporné G. Kategorizace se bude provádět zvlášť pro obal budovy, vytápění, osvětlení nebo větrání. Každý by tak měl poznat, slabiny a přednosti budovy, pokud jde o spotřebu energie. V materiálu od auditora by měla být také doporučení, jak na energiích dané budovy uspořit. Jednoznačnou informaci o tom, jaké budou náklady na provoz budovy, se však na základě štítku energetické náročnosti nedozvíte.

Pro koho je energetický štítek povinný?

Štítek informující o energetické náročnosti nemovitosti si musí od ledna 2013 pořizovat všichni stavitelé a vlastníci budov (včetně společenství vlastníků) k novým budovám a dále při prodeji, pronájmu či větší přestavbě budovy stávající. Pravidlo platí pro rodinné či bytové domy i komerční nemovitosti – jako jsou například kancelářské budovy. Rozhodující je datum podpisu smlouvy o pronájmu či prodeji – po prvním lednu už budou možné, jedině když si předem obstaráte štítek energetické náročnosti. V případě přestavby je třeba opatřit si štítek před podáním žádosti o stavební povolení.

Jestliže budete pronajímat pouze část domu (typicky například byt nebo kancelář), platí pro vás povinnost opatřit si energetický štítek až od roku 2016.

Domy, které již stojí (a neprodávají se, nově nepronajímají ani nepřestavují) se budou muset povinně průkazy energetické náročnosti vybavit až později, postupně v letech 2015 až 2019 – zjednodušeně řečeno podle své plochy.

Průkaz energetické náročnosti by se měl vystavovat pro celou budovu – a následně se rozpočítá energetická náročnost jednotlivých bytů podle velikosti. Jestliže se ale společenství vlastníků nebo družstvo nedohodne, můžete si nechat vystavit průkaz na svůj byt sami. 

Povinnost opatřit si štítek se netýká staveb s plochou menší než padesát metrů čtverečních, staveb určených pro rodinnou rekreaci, budov určených pro náboženské účely a v některých případech ani budov v památkových rezervacích, památkových zónách a jejich ochranných pásmech.

Jak postupovat, když si chci štítek opatřit

Pokud si chcete (respektive musíte) energetický štítek opatřit, obraťte se na jednoho z autorizovaných energetických specialistů – který má oprávnění od ministerstva průmyslu a obchodu. Nikdo jiný vám totiž štítek vydat nesmí. Seznam energetických specialistů, kteří mohou průkazy energetické náročnosti vydávat, byste měli najít na stránkách speciálně zřízených ministerstvem průmyslu a obchodu – protože jsme ale v Česku, je odkaz na seznam v okamžiku uveřejnění článku nefunkční. Vybrat si prý můžete (budete moci?) z víc než tisíce odborníků.

Kolik bude energetický štítek stát

Energetické štítky jsou sice od ledna 2013 povinné, rozhodně to však neznamená, že by se rozdávaly zadarmo. Za zpracování průkazu energetické náročnosti budete muset energetickému specialistovi zaplatit – a nepůjde zrovna o malou sumu. Přesnou cenu ovšem zákon nestanovuje – určovat si je budou soukromé firmy a auditoři sami. Ovlivňovat je bude řada faktorů – od typu, velikosti a investiční náročnosti budovy až po to, nakolik kompletní dokumentaci k budově máte sami k dispozici. Řádově by se měla cena energetického štítku pohybovat v tisících až desetitisících korun. Za štítek k rodinnému domku můžete dát zhruba šest tisíc, u velkých bytových domů či komerčních budov půjde nejspíš až o desetitisíce.

Jak dlouho mi energetický štítek vydrží?

Jakmile se člověk dozví, že pro něj nová povinnost v podobě energetického štítku bude znamenat také nemalé finanční vydání, další otázka logicky následuje – a za jak dlouho budu muset platit znovu, jak dlouho bude štítek platný? „Trvanlivost“ průkazu energetické náročnosti dosahuje deseti let od jeho vyhotovení. Pokud si budete nuceni energetický štítek opatřit z důvodu výstavby nové nemovitosti nebo její větší změny a po deseti letech nebude budova znovu rekonstruována, a zároveň ji nebudete pronajímat ani prodávat, nový průkaz potřebovat nebudete.

Anketa

Co by se dál mělo začít označovat štítky o spotřebě?

Jaké budou kontroly a sankce?

Kontrolu toho, zda novou zákonnou povinnost v podobě energetického štítku, dodržujete, bude mít na starosti Státní energetická inspekce. Pokud se chystáte stavět, bude kontrolní mechanismus jednoduchý – bez průkazu energetické náročnosti totiž od ledna 2013 už zkrátka nedostanete stavební povolení. V případě prodejů a pronájmů nemovitostí se spoléhá na to, že po vás energetický štítek bude ve vlastním zájmu požadovat kupující či nájemník. Za argument, že od vás štítek nevyžadoval, se ovšem neschováte. Zákon hovoří jasně – za porušení povinnosti opatřit si štítek vám hrozí až statisícová pokuta.

Ministerstvo průmyslu a obchodu ovšem minulý týden ohlásilo, že v průběhu prvních tří měsíců budou inspektoři z energetické inspekce mírní a nad případnými prohřešky přimhouří oči – spíš než rozdávat pokuty, by měli radit, jak si štítek opatřit.

Ministerstvo prý chce dát majitelům nemovitostí více času, aby se v nových pravidlech zorientovali. Každopádně – prováděcí vyhláška k novele zákona o hospodaření s energií, která nové povinnosti upřesňuje, bude účinná nejdřív o čtyři měsíce později než zákon sám. S opravdovými kontrolami a přísnými pokutami tak můžete počítat snad až od dubna 2013.

Tip redakce!

Abychom nelamentovali, že po nás stát chce pořád jenom peníze – k energetickým štítkům pro budovy nechal z těch peněz připravit profesionální a přehledný web. Jen kdyby ten seznam expertů fungoval...

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 40 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 12. 2012 7:28, Johny

Jak se liší budovy ve státní správě od těch soukromých? Je to ukázkový prvek blbosti politiků. Jestli vám vadí jako soukromníkovi, že hodně protopíte, tak si to sám zlepšete, jestli to vadí státu, tak ať si to také sám od sebe zlepšuje. Je jen na nás občanech, co po státu-obcích-krajích chceme a pokud bychom po nich chtěli politiku hospodaření, pak by určitě ta politika vypadala jinak....jenže zatím drtivá většina národa volí, jak volí.

Nespatřuji jedinou výhodu ve věcech, které jsou z principu povinné a přitom k ničemu (a že jich je). K čemu mi bude štítek mojeho baráku (mimochodem bych dostal tak F)?? Já jsem s tím, jak mi teď barák žere, spokojen. Ale protože si někdo tam nahoře vzpomněl bojovat za lepší svět, tak si musím něco zbytečně zaplatit a pak to dát do šuplíku.

To samé, co se žárovkami -- já to hodnotím jedním slovem: IDIOTI!

Zobrazit celé vlákno

+79
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 3. 2013 20:27, Jiřina

Jak pozoruji,Češi už nekoukají nikam jinam,než do svých peněženek.tento komentář se asi nedočká kladných odpovědí,s tím počítám. V některých činnostech nelze pokračovat takovým stylem,jako to fungovalo doteď. Těžit dřevo a uhlí a futrovat ho do kamen hlava,nehlava. Za prvé to vážným způsobem poškozuje životní prostředí, na které se ohlíží čím dál méně lidí,za druhé,tímto stylem tu za pár let žádné palivo nebude a je třeba přemýšlet o trvale udržitelném rozvoji (jinak řečeno,nemysleme jen na sebe,ale i na ty,co tu budou po nás). Energiemi je třeba šetřit v zájmu našem i přírody. Od roku 2020,což není za tak dlouho se budou projektovat jen nizkoenergeticke a pasivni domy. A konecne k energetickemu stitku:
1.Kupec chce vedet,co kupuje a to ve srovnatelnem meritku a ne,ze mu prodavajici maze med kolem huby.
2.Pokud bude objekt hodnocen nizko,majitel bude nucen postarat se o zlepseni energetickych hodnot,jinak jeho objekt bude spatne prodejny.
3.Lide si stezuji,ze plati drahy najem a pritom nemaji ani vymenena okna,ale energeticky stitek bude jeden z faktoru,jak najem zregulovat.

jestli bude stat stitek 2,3,4 tisice korun,co na tom?jsme nauceni videt ve vsem problem a okradani,ale myslim,ze tohle je dobry krok pro snizeni spotreby energii a stanoveni jasnych limitu pro prodej nemovitosti

-27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (40 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kam porostou ceny plynu v roce 2013

19. 12. 2012 | Michaela Divišová | 5 komentářů

Kam porostou ceny plynu v roce 2013

Stejně jako elektřina i plyn v příštím roce zdraží. Ceny plynu se domácnostem zvednou řádově o stokoruny až tisícikoruny. Přinášíme vám výpočty a srovnání nových cen u dominantních... celý článek

Chceme úsporné budovy! Ať to stojí, co to stojí

17. 8. 2012 | Michal Kašpárek | 16 komentářů

Chceme úsporné budovy! Ať to stojí, co to stojí

Když už Unie jednou zkusí navádět lidi k úsporám energie vcelku chytrým způsobem, české ministerstvo průmyslu a obchodu z toho udělá frašku.

Chcete ušetřit? Kupte si novou lednici!

2. 5. 2011 | František Mašek | 45 komentářů

Chcete ušetřit? Kupte si novou lednici!

Průměrné stáří spotřebičů v českých domácnostech je osm až deset let. Starší přístroje ovšem „baští“ víc proudu. Zjistěte, kolik doma „spálíte“ elektřiny a jestli se vám nevyplatí investovat... celý článek

Pasivní dům může aktivně šetřit vaše peníze

6. 4. 2011 | Klára Šponerová | 36 komentářů

Pasivní dům může aktivně šetřit vaše peníze

Plánujete výstavbu rodinného domu? Nadšení z nového hnízda pravděpodobně brzy vystřídají slzy nad účty za energie. Průměrný majitel nemovitosti ročně protopí okolo 50 tisíc korun. Zbytečně!... celý článek

Partners Financial Services