Stanovisko OSMD, SON a HOMR k novele občanského zákoníku

Kateřina Boušová | 16. 5. 2006

Občanské sdružení majitelů domů a bytů v ČR (OSMD)
OSMD se obává, že po novele zákona nebude v určitých případech vůbec možné se legálně zbavit neplatičů. Předpokládá, že následkem toho bude v České republice ještě více bytů ponecháno raději prázdných.

Sdružení nájemníků ČR (SON)
Považuje za nejdůležitější změnu možnost pronajímatele vypovědět nájemníka i bez přivolení soudu. Úskalí vidí v prokazovaní doručení výpovědi a v dalším nárůstu soudních podání. Za velmi závažnou považuje SON také povinnost nájemce hlásit všechny změny v počtu osob ve společné domácnosti do 15 dnů ode dne, kdy ke změně došlo. Nesplnění tohoto ustanovení může podle SON mít za následek výpověď nájemce pro hrubé porušování povinností vyplývající z nájmu bytu.

Hnutí na obranu majitelů realit (HOMR)
Podle HOMR možnost vypovědět nájemce bez souhlasu soudu žádná ulehčení nepřináší, spíše naopak. HOMR očekává zejména problémy s doručováním výpovědi: "Nájemce, který prostě nebude přijímat poštu od pronajímatele, bude prakticky nevypověditelný. Pokud se již výpověď doručit podaří, podá nájemce žalobu a soud bude výpovědní důvod zkoumat naprosto stejně, jako dosud." HOMR je přesvědčeno, že kromě toho novela obsahuje i další absurdní instituty, které ani původní občanský zákoník neznal, například změnu nájmu služebního bytu na běžný nájem poté, kdy nájemce přestal pro pronajímatele pracovat (dříve to byl výpovědní důvod).

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Novela zákona: mají se nájemci obávat výpovědí?

17. 5. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Novela zákona: mají se nájemci obávat výpovědí?

Nejžhavější novinkou nájemního bydlení je to, že novela občanského zákoníku od dubna umožňuje pronajímatelům vypovědět nájemce v některých případech i bez souhlasu soudu. Jsou touto... celý článek

Partners Financial Services