Úvěry budou nejspíš brzy dražší

Jan Pekař | rubrika: Úvěrové produkty | 11. 10. 2007 | 22 komentářů
Úvěry budou nejspíš brzy dražší
Nynější rychlý růst spotřebitelských cen bude patrně brzy znamenat i rychlejší růst splátek hypoték či spotřebitelských úvěrů. Česká národní banka totiž bude chtít inflaci zbrzdit zvýšením úrokových sazeb, což zdraží všechny úvěry v ekonomice.

Inflace v Česku roste a s ní nejspíš brzy znovu porostou úrokové sazby. Jen tak může Česká národní banka proti rychle rostoucím cenám zasáhnout. Zdraží tak úvěry, lidé a firmy si budou méně půjčovat, a tedy i utrácet, sníží se o něco poptávka a tlak na růst cen se sníží.

U malých spotřebitelských úvěrů zvýšení úroků zpravidla nepředstavuje tragédii. U velkých úvěrových částek, jaké si půjčují podniky, nebo v případě občanů u hypotečních úvěrů, může zvýšení úrokových sazeb o pár desetin procenta znamenat zvýšení měsíčních splátek o stovky i tisícikoruny.

Už delší dobu proto analytici a hypoteční makléři radí lidem fixovat u hypotečních úvěrů úrokovou sazbu na tři až pět let v očekávání, že úroky dál porostou. ČNB svou základní dvoutýdenní repo sazbu zvedla už v srpnu,  předtím zvýšila základní sazby v červenci. Za uplynulé čtyři měsíce tedy ČNB posunula signální sazbu o 0,5 procentního bodu na 3,25 procenta.

K červencovému zvýšení sazeb přistoupila centrální banka právě proto, že se obávala rychlého růstu cen. Nynější vývoj jí dává za pravdu. Za předpovědí inflační analýzy, z níž tehdy bankovní rada vycházela, zaostávala v srpnu reálná meziroční inflace o dvě desetiny procenta (2,4 %), v září už jen o jednu desetinu (2,8 %).

„Pohled České národní banky ani pohled tržních analytiků na inflační situaci se nijak nemění,“ říká Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank. „ČNB sice v červenci předpovídala o málo vyšší inflaci, ale také slabší kurz koruny. Domácí měna ale posiluje výrazněji a díky tomu jsou teď naše předpovědi ohledně úrokových sazeb příznivější.“

Vyplývá z nich, že rychle posilující koruna brzdí růst cen, protože zlevňuje dovážené zboží. To je důvod, proč centrální banka zatím k dalšímu zvýšení úrokových sazeb nepřistoupila. Tento krok se ale očekává za pár měsíců. Kromě růstu cen zboží (mj. motorových paliv a potravin), se může ČNB obávat napjaté situace na pracovním trhu, který pociťuje nedostatek pracovních sil, a z toho vyplývající silný tlak na růst mezd. Vyšší mzdy znamenají více peněz na spotřebu, vyšší poptávku a v důsledku i možný růst cen v obchodech.

Pro brzké zvyšování úrokových sazeb hovoří i realizace vládní daňové reformy, která do červencové prognózy ČNB ještě nebyla zapracována. Zvýšení spotřebních daní a spodní sazby daně z přidané hodnoty, zavedení ekologických daní, pokračující deregulace nájmů a zdražení dalších komodit vypudí míru inflace na počátku příštího roku podle odhadů analytiků až k 5 procentům. „Proto nyní očekáváme, že na přelomu tohoto a příštího roku centrální banka zvýší úrokové sazby o 25 bazických bodů a v příštím roce sazby zvedne ještě jednou,“ říká M. Brožka.

Takové zvýšení by nejspíš pomohlo dalšímu posilování koruny. Vyšší úroky by přilákaly více peněz ze zahraničí a rostoucí poptávka po koruně by tak tlačila na její další posilování. Silnější kurz ovšem snižuje tuzemské ceny dovážených komodit, z nich statisticky nejvýznamnější jsou strategické suroviny ropa a zemní plyn, ale také průmyslové suroviny a spotřební zobží. V září například maloobchodní ceny motorových paliv klesly o 0,9 procenta a osobní auta zlevnila o 0,4 procenta.

Kroky, které brzdí inflaci, tj. zdražení úvěrů a posilování koruny, mohou ovšem přibrzdit hospodářský růst. „Hrubý domácí produkt ale u nás stoupá velmi solidním tempem. S jeho mírným zvolněním se počítá a ani podle našich analýz, ani podle ČNB zvýšení úrokových sazeb celkový hospodářský růst země výrazně neohrozí,“ konstatuje M. Brožka.

Jak pociťujete rostoucí ceny v ekonomice?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 10. 2007 16:17, janasv

Ja mam podobny plat, docela nizke zivotni naklady (doted bydlim mimo Prahu v byte od rodicu) a ty usetrene penize se mi behen tech peti let podarilo vcelku slusne zhodnotit. Takze se povedlo...

Zobrazit celé vlákno

+50
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 10. 2007 21:22, icek

Jo, souhlasím, je tam pochopitelně dost věci k dopočtu a samozřejmě cenové relace bytů, domů a nájmů se měnily.

Ale myslím, že tady ani nešlo o to, jestli je lepší vlastní na úvěr, anebo najemní za jakýchkoliv okolností. Spíš o toho trotlíka, co prostě bude trvrdit, že nejlepší je slamník. Na narážku už nevím koho, že když není slamník pod vlastní střechou a není v něm dost na koupi celé střechy, tak je úvěr běžné řešení, napíše, že vlastní střecha jsou jen starosti, tak má vážně vyhrabáno. Navíc to pak zakončí, že když na to nemám, mám se stěhovat pryč. Ale článek je o růstu úroku a o volbě fixace tzn. pro ty, co na to mají, jen je třeba doladit model. Ale on má prostě svou pravdu, nejlepší je žít na okraji Kišiněva v nájemní garzoně.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Reforma prohlubuje nejistoty

24. 8. 2007 | Jan Pekař

Reforma prohlubuje nejistoty

O svých budoucích příjmech a daních toho občané teď vědí méně, než před úterním úspěšném hlasování „o vládním batohu“ ve Sněmovně. Ještě předtím mohli spekulovat, o kolik si změnou... celý článek

Česko asi přijde o část unijních dotací

3. 8. 2007 | Jan Stuchlík

Česko asi přijde o část unijních dotací

Česko nejspíš nestačí vyčerpat celých 2,6 miliardy eur na rozvoj regionů, které mu slíbila Evropská unie na uplynulé tři roky. Ve hře je stále částka přes jednu miliardu eur. Praha... celý článek

Česko zůstane i příští rok na černé listině

14. 6. 2007 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Česko zůstane i příští rok na černé listině

Schodky vládních rozpočtů v Evropě sice klesají, ale vzhledem k rychlému ekonomickému růstu by se mohly snižovat rychleji. Nejvíce v reformách zaostává Česko a Maďarsko, tvrdí Evropská... celý článek

Slovensko spěchá za eurem

11. 6. 2007 | Jan Jedlička

Slovensko spěchá za eurem

Členy OECD se Česko stalo o pět let dříve, do Evropské unie vstoupilo společně, euro ale zavede později než Slovensko. Mělo by nás to trápit?

Bez reformy nebude euro a možná ani ministr

10. 5. 2007 | Jan Stuchlík

Bez reformy nebude euro a možná ani ministr

Ministr financí Miroslav Kalousek naznačil, že když neprojde vládní reforma veřejných financí prvním čtením v poslanecké sněmovně, mohl by podat demisi.

Partners Financial Services