Úvěr ze stavebka: Jak na překlenovací úvěr?

Stavební spoření je znovu v kurzu. Roste počet lidí, kteří si u stavební spořitelny půjčují. A nejen těch, kteří si nejprve naspořili a teď si berou takzvaný řádný úvěr. Přibývá těch, kteří si berou úvěr překlenovací, ba přímo kvůli němu si stavební spoření zakládají. K čemu překlenovací úvěr je a jak funguje?
Úvěr ze stavebka: Jak na překlenovací úvěr?

Stavebním spořitelnám se letos daří, především pokud jde o úvěry. Podle makléřské společnosti Golem Finance od začátku roku rozpůjčovaly o jeden a půl miliardy korun víc než za stejné období v loňském roce. Bodují přitom hlavně v oblasti nezajištěných úvěrů – půjček, za které není potřeba ručit nemovitostí jako v případě hypotéky. Další nárůst klientů, kteří si budou chtít od stavební spořitelny půjčit, předpovídají odborníci také v souvislosti se změnami na hypotečním trhu. Česká národní banka totiž doporučila bankám poskytovat hypotéky maximálně do 90 procent hodnoty nemovitosti. Což jednoduše znamená, že zájemcům bez peněz už banka hypotéku nepřiklepne. Problém s nedostatkem vlastních úspor by tak mohli někteří klienti řešit právě pomocí úvěru ze stavebního spoření.

Pokud jde o úvěr ze stavebka, na výběr je tady ze dvou možností – řádného a překlenovacího úvěru. Záleží hlavně na tom, jestli už stavebko máte, nebo spořit teprve začnete.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Úvěr ze stavebka: Řádný, nebo překlenovací?

Na úvod se hodí připomenout, jak funguje samotné stavební spoření. Jde o spořicí produkt, který můžou nabízet pouze stavební spořitelny. Těch je v Česku pět: Českomoravská stavební spořitelna, Modrá pyramida, Raiffeisen stavební spořitelna, Stavební spořitelna České spořitelny a Wüstnerot. S vybranou stavební spořitelnou uzavřete smlouvu, ve které si mimo jiné dohodnete takzvanou cílovou částku. Sumu, kterou chcete naspořit, respektive sumu, do jejíž výše vám stavební spořitelna později půjčí. Na svůj účet u stavební spořitelny pak měsíčně (čtvrtletně, ročně) posíláte libovolnou částku, kterou vám stavební spořitelna úročí. Na stavební spoření navíc finančně přispívá stát, takže každý rok můžete dosáhnout na určitou státní podporu. Konkrétně dostanete za každý načatý rok stavebního spoření deset procent z částky (maximálně ale z dvaceti tisíc), kterou do konce roku naspoříte.

V průběhu spoření pak máte možnost požádat stavební spořitelnu o úvěr – řádný nebo překlenovací. První varianta – řádný úvěr ze stavebního spoření – přichází v úvahu, jen když už nějaký čas spoříte. Pro přiklepnutí řádného úvěru je potřeba splnit následující podmínky: mít stavebko aspoň dva roky, naspořit zhruba 40 procent cílové částky (číslo se u různých stavebních spořitelen drobně liší) a dosáhnout určité výše hodnotícího čísla, což je proměnná, která se zvyšuje s časem a výší úspor.

Výhodou řádného úvěru ze stavebka je především garance úroku po celou dobu splácení. Na jeho výši se se spořitelnou dohodnete už při podpisu smlouvy o stavebním spoření. Při stanovení úrokové sazby navíc spořitelny nemají úplně volnou ruku. Podle zákona totiž nesmí rozdíl mezi úrokovou sazbou, kterou vám spořitelna peníze úročí a sazbou, s kterou vám půjčí, dělat víc než tři procentní body. Úrokové sazby řádných úvěrů ze stavebního spoření se aktuálně pohybují mezi třemi až čtyřmi procenty.

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Překlenovací úvěr: Počítejte s vyšším úrokem

Když na řádný úvěr nedosáhnete, nezbývá než požádat o úvěr překlenovací. Překlenovací úvěr nebo také meziúvěr lze čerpat prakticky ihned po uzavření smlouvy. Doba spoření ani našetřená částka nehrají roli. Překlenovací úvěr slouží k přečkání doby, než splníte podmínky pro přiznání řádného úvěru. V praxi vám tedy stavební spořitelna půjčí cílovou částku, dejme tomu 250 tisíc korun. Na rozdíl od jiných půjček se ale překlenovací úvěr nesplácí – platit musíte pouze dohodnutý úrok. Ten bývá o něco vyšší než u řádného úvěru, aktuálně se úrokové sazby překlenovacích úvěrů pohybují kolem pěti až šesti procent ročně. Protože postupně neumořujete dluh, částka, kterou v průběhu let platíte na úrocích, neklesá. Počítá se totiž ze stále stejné jistiny (vypůjčených peněz), v našem případě z 250 tisíc korun. Stavební spořitelny pak většinou nabízejí pevnou úrokovou sazbu na tři, pět nebo šest let, ale i celou dobu čerpání překlenovacího úvěru.

Vedle placení úroku zároveň musíte posílat peníze na stavební spoření, dokud nenaspoříte dostatečnou sumu pro přiklepnutí řádného úvěru. Obvykle tedy 40 procent cílové částky. V ten moment vám stavební spořitelna poskytne řádný úvěr, pomocí kterého splatíte úvěr překlenovací. Překlenovací úvěr zanikne a na řadu přijde splácení dlužné částky, samozřejmě navýšené o úroky. Ty bývají u řádného úvěru o něco nižší. Úroky se navíc počítají z aktuální dlužné částky, která s tím jak dluh postupně umořujete, klesá – jde o takzvané anuitní splácení.

Kromě úroků je potřeba počítat také s řadou poplatků, například za uzavření úvěrové smlouvy, respektive zpracování úvěru nebo vedení úvěrového účtu. Konkrétní poplatky závisí na jednotlivých stavebních spořitelnách.

Pan Klempíř čerpá úvěr

... a je to překlenovák

Pan Klempíř si sjednal stavební spoření s cílovou částkou 250 tisíc korun. Každý měsíc pak na svůj účet u stavební spořitelny posílal 1300 korun. Po roce spoření nutně potřeboval opravit střechu. Na řádný úvěr ze stavebního spoření ale neměl nárok – spořil pouze rok a nenašetřil 40 procent z cílové částky, tedy sto tisíc. Rozhodl se proto pro překlenovací úvěr a od stavební spořitelny dostal úvěr ve výši 250 tisíc korun.

Dál si pravidelně posílal na účet u stavebního spoření 1300 korun, vedle toho platil úrok 6 procent ročně z půjčené částky, měsíčně kolem 1250 korun. Takto spořil a platil úrok přibližně po dobu šesti let, než se mu povedlo naspořit potřebných sto tisíc korun. Splnil tak podmínku nutnou pro přiklepnutí řádného úvěru ze stavebního spoření. Překlenovací úvěr splatil řádným úvěrem a naspořenou částkou. Dál už umazával pouze dluh z řádného úvěru a platil úrok z postupně klesající dlužné částky.

Díky novému zákonu o spotřebitelském úvěru je možné překlenovací úvěr kdykoli bez sankcí zčásti nebo zcela splatit. Stavební spořitelna po vás může chtít pouze účelně vynaložené náklady, které jí s předčasnou splátkou vznikly.

Pokud o překlenovacím úvěru přemýšlíte, nezapomeňte, že jde o úvěr účelový. To v praxi znamená, že je možné využít ho pouze na bytové potřeby. Například na rekonstrukci a přestavbu bytu či domu, na nákup vybavení do domácnosti nebo pořízení vlastního bydlení. Co všechno se pod bytové potřeby vejde, stojí v paragrafu 6 zákona o stavebním spoření.

Tip!

Snižte si daně

Úroky, které zaplatíte za překlenovací i řádný úvěr ze stavebka, si můžete odečíst od základu daně z příjmů. Limit odpočtu za celou domácnost dělá ročně tři sta tisíc korun. Předpokladem je, že úvěr slouží na bytové účely, tedy rekonstrukci, stavbu nebo koupi nemovitosti určené k trvalému bydlení (chaty, chalupy a objekty určené k rekreaci podmínku nesplňují). Potvrzení o uhrazených úrocích za předchozí rok stavební spořitelny rozesílají vždy na začátku roku.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 4. 2017 11:23, Jméno Růže

Meleš kraviny. Pokud splácíš normálně podle platebního kalendáře, překlápí se překlenovací úvěr do přiděleného někde v polovině až ve dvou třetinách doby splácení.

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 4. 2017 19:51, ppetr1

varuji vsechny pred preklenovacim uverem ze stavebka - hodnotici cislo dosahnete az splatite celou castku a pak se vam to na par mesice prehoupne do radneho uveru.tuto moznost jsem vyuzil rovnez pred cca 10 lety a JIZ NIKDY VICE !!!!

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

Češi si vzali hypotéky za 150 miliard, refinancovali jen 17 procent

15. 1. 2024 | Olga Skalková

Češi si vzali hypotéky za 150 miliard, refinancovali jen 17 procent

Banky a stavební spořitelny poskytly za celý loňský rok nové hypoteční úvěry za 150 miliard korun, z toho čistě nové úvěry bez refinancování činily 124 miliard.

Jak si snížit daně. Tohle všechno teď můžete využít

1. 1. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Jak si snížit daně. Tohle všechno teď můžete využít

Na daních můžete zaplatit mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Při vyplňování přiznání za rok 2023 lze využít odečitatelné položky a daňové slevy. Tady je aktuální přehled.

Oprav dům po babičce: Dotace doplní výhodné úvěry

19. 12. 2023 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Oprav dům po babičce: Dotace doplní výhodné úvěry

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úvěry s úrokem do 3,5 procenta by měly začít nabízet v únoru.

Partners Financial Services