Letní akce českých bank a stavebních spořitelen

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 14. 7. 2010
Letní akce českých bank a stavebních spořitelen
I na takto horké léto si některé tuzemské banky a stavební spořitelny připravily pár novinek. Nejvíce jich mají pro zájemce o úvěry, zvláště na bydlení. Zcela jiná zvýhodněná nabídka pak ovšem platí na léto pro klienty České spořitelny. Uvítají ji ale asi jen letní festivaloví nadšenci.

Jednou z letošních typických bankovních novinek jsou slevy na poplatky za sjednání hypotečního úvěru. Po oba dva prázdninové měsíce láká na takovouto nabídku například Hypoteční banka. Kdo si u ní sjedná až do posledního srpnového dne hypoteční úvěr, nemusí bance platit poplatek za zpracování úvěrové smlouvy. Na vybraných pobočkách se budou klienti podle mluvčí Hypoteční banky Ireny Zatloukalové k tomu moci opět osvěžit zmrzlinou.

Posledním aktuálním lákadlem této banky pro zájemce o hypotéky je sleva z úrokové sazby. Sazby v Hypoteční bance se přitom nyní pohybují zhruba okolo 4,49 procent. Na slevu 0,2 procenta ze standardní úrokové sazby však dosáhnou pouze ti, kdo si v Hypoteční bance sjednají minimálně několikamilionovou hypotéku. „Nejlepší sazby získají klienti, kteří potřebují úvěr od dvou milionů korun, mají část vlastních zdrojů a zafixují si úrokovou sazbu na tři nebo pět let. Pak získají všechny výhody letní nabídky,“ tvrdí Vlastimil Nigrin, náměstek generálního ředitele Hypoteční banky.

Se stejnou slevou 0,2 procenta z úrokové sazby takto nastaveného hypotečního úvěru uspějí i klienti ČSOB. Podle informací z této banky se ovšem sazby zpravidla pohybují o pár desetin procenta výše než u sesterské Hypoteční banky. Nejnižší sazba u hypotečního úvěru do 70 procent zástavní hodnoty nemovitosti s fixací na tři roky tak v ČSOB může činit 4,69 procenta.

V ČSOB nicméně v létě, na rozdíl od Hypoteční banky, uspějí i zájemci o jiné typy účelových a neúčelových úvěrů a hypoték. „Každý, kdo si do konce srpna zřídí ČSOB Půjčku, má na výběr ze dvou benefitů. Klient může využít nabídku bezplatného zpracování půjčky nebo provedení mimořádné splátky úvěru bez poplatku,“ vysvětluje Pavla Hávová, mluvčí ČSOB.

Anketa

Jak využíváte české banky v létě?

Od druhého červencového dne ohlásila pokles úrokových sazeb hypotečních a spotřebitelských úvěrů také Česká spořitelna. Zvýhodněné sazby pro hypoteční úvěr – Ideální hypotéku s úrokovou bonifikací - začínají podobně jako v Hypoteční bancena 4,49 procentech roční úrokové sazby. Toto ale platí jen pro hypotéky, které budou sjednané i s pojištěním schopnosti splácet, a které si klienti sjednají alespoň na dvacet let a s pětiletou fixací po celou dobu splácení.

U spotřebitelských úvěrů v této bance poklesne tak takzvaná úroková sazba prime rate o čtvrtinu procentního bodu na 6,25 procenta. Stejná výše úroku se bude podle Pavly Langové z České spořitelny nově vztahovat i na americké hotovostní hypotéky. Americké spotřebitelské hypotéky klienti podle ní získají od 5,95 procenta. Banka tímto sice snížila sazby vybraných spotřebitelských úvěrů, ale současně se změny negativně dotknou i vkladových produktů jako je Šikovné spoření České spořitelny. Sazby totiž také poklesnou.

Česká spořitelna vedle úvěrových novinek připravila na letošní prázdniny ke své kreditní kartě, respektive Chytré kartě i speciální akce zaměřené na milovníky letních kulturních akcí. Do konce června tak klienti České spořitelnynapříklad mohli využít 15 procentní slevu z ceny vstupenekna klasický letní festival Rock for People. O 25 procent levnější vstupenkymohou získat i klienti, kteří Chytrou kartou zaplatí za lístky na hudební festival Hrady.cz. Ten, kdo si tuto platební kartu pořídí během letních dní, a to až do 20.srpna, získá až 50 procentní slevu z ceny vstupenek. Akce je ovšem omezená první tisícovkou klientů, kteří na slevu dosáhnou.

Vedle slev vstupného pro vlastní klienty ale Česká spořitelnapřipravila na základě úspěchu z loňska i něco speciálního pro všechny návštěvníky – takzvané mobilní bankomaty. Ty budou k dispozici například na festivalech Colours of Ostrava a Hrady.cz. „V roce 2009 provedli během dvanácti festivalových dní návštěvníci celkem 3073 výběrů hotovosti v objemu více než 3,5 milionů korun. Denně si tak lidé na festivalech vybrali v průměru peníze 256krát. Průměrně vybíraná částka se pohybovala zhruba kolem hranice 1200 korun. A jen za letošní Rock for People si lidé z mobilního bankomatu už vybrali při 2451 výběrech 3,1 miliony korun,“ říká mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová.

Letní nabídky přinášejí také stavební spořitelny. Až do 19. září platí například zvýhodnění překlenovacích úvěrů s 10procentní akontací u Buřinky - Stavební spořitelny České spořitelny (SSČS). V rámci této akce klienti získají úrokové zvýhodnění o čtvrt procentního bodu. Za překlenovací úvěry Hypo Trend navíc klienti s účtem u České spořitelny nebudou muset platit ani vyřízení úvěru. Poplatky za sjednání smlouvy ke stavebnímu spořeníodpouští zase pro mladé lidi do 18 let Stavební spořitelna Wüstenrot. Ta navíc zhodnocuje tyto vklady Stavebního spoření Wüstenrot Kamarád+ 2,2 procenty.

Lepší zhodnocení při založení smlouvy o stavebním spoření zcela novým klientům slibuje i Liška – Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS). Když si u ní do konce září někdo sjedná nové stavební spoření s cílovou částkou 300 tisíc korun a vloží na tento účet do konce roku 30 tisíc korun, zhodnotí mu Liškavklad 10 procenty, respektive přidá mu na účet tři tisíce korun.

 

Jakou nabídku českých bank byste na léto uvítali vy?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší karty pro výběry ze zahraničních bankomatů

9. 7. 2010 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Nejlepší karty pro výběry ze zahraničních bankomatů

Za výběr z bankomatu v zahraničí si tuzemské banky účtují až stokorunové poplatky. Výběry z bankomatů v rámci některých bankovních skupin jsou však mnohem výhodnější. Podívejte se,... celý článek

Který z plánovaných zásahů nové vlády vám přijde nejlepší a nejhorší?

8. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ | 22 komentářů

Který z plánovaných zásahů nové vlády vám přijde nejlepší a nejhorší?

Nová česká vláda hodlá provést řadu nepopulárních kroků. Reformovat chce sedm oblastí takovým způsobem, že změny pocítí asi každý v České republice. Která z těchto reforem má podle... celý článek

Zdražování bankovních poplatků nekončí. Na řadě jsou další banky.

11. 6. 2010 | Petr Kučera | 5 komentářů

Zdražování bankovních poplatků nekončí. Na řadě jsou další banky.

Na letní zvýšení poplatků se musí připravit také klienti GE Money Bank a ČSOB, v září pak i klienti UniCreditBank.

Co udělat se stavebním spořením, které zdědíte

3. 3. 2010 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Co udělat se stavebním spořením, které zdědíte

Zdědit peníze na smlouvě stavebního spoření znamená starosti navíc. Dědic musí zvážit, co je pro něj nejvýhodnější, zvláště pokud má sám uzavřenu smlouvu na stavební spoření. Nejvýhodnější... celý článek

Jak v zahraniční vybírat z bankomatu co nejlevněji

1. 6. 2009 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Jak v zahraniční vybírat z bankomatu co nejlevněji

Vybírat si peníze z bankomatu v zahraničí se může pěkně prodražit. Pokud držitel karty ale využije k výběru kartu, která je tuzemskou bankou zvýhodněná, může to být pro něj podstatně... celý článek

Partners Financial Services