Na státní půjčky na bydlení si stát letos vyhradil sto milionů. Půjčil dva a půl

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 18. 9. 2016 | 7 komentářů
Od 21. dubna dostal Státní fond rozvoje bydlení jen patnáct žádostí o úvěry na nové bydlení pro mladé, se čtyřmi zájemci zatím uzavřel smlouvu. Příčinou malého zájmu je jednak to, že komerční hypotéky stále zlevňují, především ale to, že „státní hypotéka“ je maximálně na 600 tisíc korun.
Na státní půjčky na bydlení si stát letos vyhradil sto milionů. Půjčil dva a půl

O speciální úvěry na nové bydlení je zatím minimální zájem. „Státní hypotéky“ pro lidi mladší 36 let, kteří se starají o malé dítě do šesti let věku, schválila vláda na začátku března.

Státní fond rozvoje bydlení dostal od 21. dubna jen patnáct žádostí, z toho se čtyřmi zájemci už uzavřel smlouvu. Na nový dům či byt zatím fond půjčil v součtu 2,4 milionu korun. V rozpočtu přitom pro letošní rok počítal s částkou až 100 milionů.

„Zájem je co do počtu přijatých žádostí zatím nižší, než jsme očekávali,“ říká Veronika Vároši, mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj, pod které podpora bydlení patří. „Na druhé straně ale dostáváme na podmínky programu opravdu velký počet dotazů, takže počet žádostí ještě může narůst,“ dodává mluvčí.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

„Podle našich analýz by měl být roční zájem o zhruba 900 úvěrů, přičemž fond je schopen ročně uspokojit 1800 žadatelů,“ předpokládala ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO), když záměr ve vládě prosazovala.

Mluvčí ministerstva nyní říká, že podle nových poznatků je zatím nižší počet žádostí ovlivněn jednak skladbou zájemců o úvěr, jednak „aktuální situací v bankovním sektoru“.

Maximální výše „státní hypotéky“ totiž dosahuje jen 600 tisíc korun a zároveň může jít nejvýše o polovinu celkových výdajů na nové bydlení. „Jenže zatím jsou žadateli převážně mladí lidé hledající vlastní bydlení ve velkých městech, kde je cena bydlení vyšší, a náš limitní úvěr jim nestačí,“ vysvětluje Vároši.

Ministerstvo nicméně ujišťuje, že se startem a administrativou nového programu nemělo žádné nové výdaje. „Náklady Státního fondu rozvoje bydlení ani MMR se nezvýšily. Administrace Programu 600 je zajištěna stávajícími pracovníky, personální stav nebyl navýšen,“ říká mluvčí.

Fond počítá s pokračováním programu i v následujícím roce, rozpočet zatím není stanoven. „Po roce fungování programu proběhne první vyhodnocení, a pokud bude potřeba provést změnu podmínek, budou řešeny na úrovni vlády. Aktuální situace na trhu hypoték bude samozřejmě brána v úvahu,“ dodává Vároši.

Kritici programu upozorňovali na to, že státní podpora přichází v době, kdy jsou tržní sazby bankovních hypoték rekordně nízké. „Kvůli omezeným rodinným příjmům mohou mít mladí lidé s dětmi ztížený přístup k úvěrům na komerčním trhu,“ obhajoval to však na jaře ředitel fondu František Hadáček.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 9. 2016 9:45, kodiak medvěd

Důvodů, proč to skoro nikdo nechce, bude hned několik:
- Účel je vymezen jako: pořízení obydlí novostavbou rodinného domu nebo bytu, změnou stavby nebo její části na stavbu pro bydlení, koupí, převodem družstevního podílu v bytovém družstvu. Čili na klasickou koupi bytu to určeno není a tím se z řad žadatelů vylučuje naprostá většina potenciálních zájemců.
- Úroková sazba minimálně ve výši referenční sazby EU + 1–2 % p.a., fixní nejdéle na dobu 5 let. Banky dnes fixují pod 2% i na 10 let.
- Splatnost maximálně 15 let. Banky umožňují běžně až 30 let.
- SFRB uvádí několik možností zajištění úvěru, na prvním místě zástavním právem. Pokud budu mít na nemovitosti zástavní právo SFRB, nemohu tam dát zástavní právo k hypotečnímu úvěru.
- Výše maximálně 600 000 Kč, kombinace s hypotékou je problematická a i v takovém případě musí mít žadatel nejméně 10% vlastních nepůjčených peněz.
- Žadatelé musí mít dítě do 6 let věku. Milí mladí přátelé, pořiďte si nejprve potomka a pak řeště bydlení – to vám vzkazuje váš stát.
Čili SFRB vytvořil program, o kterém muselo být předem jasné, že zájemci o něj se budou počítat v jednotkách. Ale paní ministryně má čárku za pilnost a třeba to pro někoho mělo i jiné zajímavé efekty. A nebo na ministerstvu a v SFRB sedí nekompetentní hlupáci, tím by se to dalo také vysvětlit.

+22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Se stravenkou do obchodu nelez?

16. 9. 2016 | Ondřej Tůma | 31 komentářů

Očima expertů: Se stravenkou do obchodu nelez?

Zaměstnavateli se vyplatí dát zaměstnanci stravenky místo peněz. Jsou daňově zvýhodněné, nemusí se z nich odvádět daň a povinná pojištění. Přitom ale často jako peníze fungují. Už i... celý článek

Změna zdravotní pojišťovny krok za krokem: Čas je do konce září

15. 9. 2016 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Změna zdravotní pojišťovny krok za krokem: Čas je do konce září

Zvažujete změnu zdravotní pojišťovny? Jestli chcete být v nové stáji od začátku roku 2017, musíte formality vyřídit do konce září. Poradíme, jak na to.

Očima expertů: Státní půjčky mladým na bydlení. Mají smysl?

1. 4. 2016 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Očima expertů: Státní půjčky mladým na bydlení. Mají smysl?

Mladé rodiny s dětmi můžou od Státního fondu rozvoje bydlení dostat půjčku až šest set tisíc korun. Není ale tahle státní iniciativa zbytečná?

Očima expertů: Množte se, stát vám dá slevu

13. 11. 2015 | Ondřej Tůma | 33 komentářů

Očima expertů: Množte se, stát vám dá slevu

Za měsíc a rok se možná bude platit sociální pojištění podle toho, kolik kdo státu vychovává budoucích poplatníků. Rodičům s více dětmi sociální pojištění klesne, bezdětní a lidé, kteří... celý článek

Očima expertů: Proč stát nepodporuje rodiny s dětmi?

24. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 37 komentářů

Očima expertů: Proč stát nepodporuje rodiny s dětmi?

Stát sice naříká, že je moc důchodců a málo batolat, rodiny s dětmi ale nedokáže nijak podpořit. Co si o tom myslí členové Národní ekonomické rady vlády Pavel Kohout a Daniel Münich,... celý článek

Partners Financial Services