Mladým stát půjčí na rekonstrukci až sto padesát tisíc. Levně

Jste mladí a scházejí vám peníze na rekonstrukci bydlení? Když necháme stranou bezúročné půjčky od rodiny nebo přátel, je nejlevnější variantou nízkoúročená státní půjčka Úvěr 150.
Mladým stát půjčí na rekonstrukci až sto padesát tisíc. Levně

„Být mladý“ v tomhle případě znamená, že vám ještě nebylo šestatřicet. Další pravidla a podmínky programu „Úvěr 150“ – pojmenovaného podle toho, že strop půjčky dělá sto padesát tisíc – najdete na příštích řádcích. Přímo na Peníze.cz si také můžete stáhnout žádost o půjčku i další potřebné dokumenty.

Peníze.cz přinášejí miniseriál o státních půjčkách na bydlení. V prvním díle se podíváme na to, co stát nabízí mladým, kteří si právě budují hnízdečko. Na opravu, rekonstrukci nebo modernizaci bytu či domu Státní fond rozvoje bydlení půjčí sto padesát tisíc korun až na deset let. Roční úroková sazba: dvě procenta. Nabídka, kterou byste na trhu hledali těžko.

Anketa

Věděli byste, do čeho doma vrazit sto padesát tisíc?

Na letošek bylo v programu Úvěr 150 vyčleněno sto milionů – a pořád dost peněz zbývá.

„Ke dni 24. října 2014 bylo uzavřeno 276 úvěrových smluv za 40,3 milionu korun. A bylo přijato dalších padesát pět žádostí za 8, 3 milionů korun,“ říká mluvčí Státního fondu rozvoje bydlení Karolína Smetanová. Program bude pokračovat i v příštím roce.

„Jeho rozpočet je nyní ve fázi schvalování. Předpokládáme, že částka bude obdobná jako v letošním roce čili zhruba sto milionů korun,“ pokračuje mluvčí.

Komu to dají

O půjčku můžou žádat buď mladí manželé (alespoň jeden z nich musí být v době podání žádosti mladší třiceti šesti let) nebo samoživitelka či samoživitel, který má v péči nezletilé dítě (a taktéž mu ještě nebylo třicet šest). Bezdětný nesezdaný jednotlivec na úvěr nedosáhne.

Co s tím může dělat

Půjčku můžete využít na rekonstrukci nebo modernizaci bytu či domu, který máte v osobním vlastnictví. Případně na rekonstrukci bytu v družstevním vlastnictví, pokud jste členem družstva a máte na byt nájemní smlouvu. V případě, že máte nemovitost v podílovém spoluvlastnictví (tedy například vlastníte jen polovinu domku), o půjčku žádat můžete, doložený rozpočet rekonstrukce se ovšem pokrátí podle vašeho spoluvlastnického podílu (v našem příkladu vydělí dvěma).

Další podmínkou je, že musí jít o objekt určený k vašemu trvalému bydlení. Na úpravy nemovitosti, která slouží jako rekreační objekt (a je tak zanesena v katastru nemovitostí) půjčku čerpat nelze.

Přesný výčet prací, na jejichž financování je možné úvěr od státu použít, vidíte v boxu.

Na co můžete Úvěr 150 čerpat

  • připojení k veřejným sítím (voda, plyn, kanalizace, elektřina)
  • plášť domu – oprava a zateplení obvodového pláště, parapety, střecha, hromosvod, sanace vlhkého zdiva, dešťové žlaby a svody, okna a vstupní dveře do domu
  • oprava komínových těles
  • pořízení a instalace venkovních žaluzií
  • rozšíření stávajícího bytu o další místnosti (ne však vznik nové bytové jednotky; nesmí se také změnit vnější půdorysné nebo výškové ohraničení stavby)
  • WC, koupelna – oprava nebo vybudování
  • pořízení a instalace solárních panelů (pouze na ohřev vody a vytápění v rodinném domě)
  • oprava nebo výměna ústředního vytápění a kotle
  • oprava nebo výměna dveří, podlah, schodiště
  • oprava omítek, vymalování
  • pořízení a instalace kuchyňské linky, vestavěných spotřebičů a vestavěných skříní
  • pořízení a instalace tepelného čerpadla
  • výměna rozvodů elektřiny, vody, plynu, kanalizace
  • oprava nebo výměna garážových vrat (v rodinném domě)
  • oprava nebo pořízení a instalace klimatizace
  • pořízení a instalace protipožárního a bezpečnostního zařízení

Měsíční splátka: 1380 korun. S ručitelem

Sto padesát tisíc tvoří horní hranici – půjčka může být i nižší, podle rozsahu rekonstrukce. Splácet můžete maximálně deset let. Dvouprocentní úroková sazba je garantovaná na celou dobu splácení. Při úvěru ve výši sto padesáti tisíc a době splácení deset let dělá měsíční splátka 1380 korun.

Podmínkou pro každého příjemce úvěru je, že si zajistí ručitele ve věku do pětapadesáti let, jehož průměrný měsíční příjem neklesl za poslední tři měsíce pod deset tisíc korun čistého. Sám příjemce úvěru ani jeho manželka či manžel ručitelem být nesmí.

Stáhněte si žádost přímo na Peníze.cz!

Formulář žádosti o půjčku i další potřebné dokumenty si můžete stáhnout u nás. Zadarmo.

Kde žádost podat

Žádost o úvěr můžete podat na pražské nebo olomoucké pobočce Státního fondu rozvoje bydlení, případně ji tam se všemi náležitostmi zaslat poštou. Adresy obou pracovišť zde:

  • Pracoviště Praha
    Dlouhá 741/13
    110 00  Praha 1
  • Pracoviště Olomouc
    Dolní náměstí 192/9
    779 00  Olomouc 

Jak a kde o půjčku žádat.  A co musíte doložit

Formulář žádosti o půjčku si můžete stáhnout v boxu – podat ji můžete osobně na pracovišti Státního fondu rozvoje bydlení v Praze či Olomouci nebo poštou, elektronicky to nejde. Připojit budete muset ještě pěknou řádku příloh. Vedle kopie oddacího listu a občanského průkazu budete potřebovat také například potvrzení o příjmech (vašich i ručitelových) od zaměstnavatele nebo kopii daňového přiznání, dále výpis z katastru nemovitostí, stavební povolení (pokud je k rekonstrukci nutné) nebo třeba nájemní smlouvu k družstevnímu bytu – přesný výčet příloh najdete přímo ve formuláři žádosti.

Pokud podáte žádost se všemi náležitostmi (a splňujete podmínky programu), úvěr by měl být schválen do šedesáti dnů. Následně vám přijde k podpisu úvěrová smlouva a předtištěná žádost o čerpání úvěru. Čerpání úvěru musí proběhnout jednorázově (na základě žádosti o čerpání, kterou vyplníte a zašlete Státnímu fondu rozvoje bydlení zpět) do jednoho roku od uzavření smlouvy.

Faktury a doklady, které prokážou, že jste vypůjčené peníze využili na financování úprav, které jste uvedli v žádosti o úvěr, musíte Státnímu fondu rozvoje bydlení dodat nejpozději do dvou let od podpisu smlouvy.

Úvěr můžete využít i na pokrytí faktur, které byly vystaveny ještě před poskytnutím půjčky – ale jedině za předpokladu, že faktura v době poskytnutí úvěru nebyla po splatnosti a uhradíte ji bankovním převodem až po převedení peněz od Státního fondu rozvoje bydlení na váš účet.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 11. 2014 9:22, Martin

Souhlas. A krome toho dneska date pod 2% i hypoteku, kterou lze na rekontrukci taktez pouzit. Tam neni limit ani 150tis. ani 10 let splatnost :).

Zobrazit celé vlákno

+14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kupujeme byt: Ceny novostaveb. Dá se „ukecat“ sleva?

21. 10. 2014 | Vladimír Zuzák | 3 komentáře

Kupujeme byt: Ceny novostaveb. Dá se „ukecat“ sleva?

Při pohledu do ceníků nabízených novostaveb přemítají mnozí kupující, jak moc vážně developeři uvedené částky myslí. Kdy je možné o ceně jednat a kdy naopak hrozí okamžitý prodej dalšímu... celý článek

Ekonomické stavby: Slíbí bydlení snů, zařídí noční můru

30. 9. 2014 | Petra Dlouhá | 7360 komentářů

Ekonomické stavby: Slíbí bydlení snů, zařídí noční můru

Slíbili, že zajistí hypotéku a postaví vysněný rodinný domek. Místo toho ji vlákali do rafinované pasti. Firma dala ženě podepsat, že si nechá postavit dům za dva miliony, i když bylo... celý článek

Stát nařizuje lidem a firmám měřit teplo. Neříká ale jak

28. 9. 2014 | Kateřina Vokurková | 12 komentářů

Stát nařizuje lidem a firmám měřit teplo. Neříká ale jak

Indikátor tepla nemá na radiátoru asi pětina domácností. Za porušení povinnosti hrozí počínaje příštím rokem pokuta až 200 tisíc korun.

Bydlím v nájmu. Na co mám právo a co si nemusím nechat líbit

7. 8. 2014 | Petra Dlouhá | 101 komentářů

Bydlím v nájmu. Na co mám právo a co si nemusím nechat líbit

Na začátku letošního roku prošla práva nájemců i pronajímatelů rekonstrukcí. Víte, na co máte právo? Co si nemusíte nechat líbit a kdy nezbývá než sklopit oči a vyjít panu domácímu... celý článek

Jménem zákona otevřete kotel!

5. 6. 2014 | Petra Dlouhá | 47 komentářů

Jménem zákona otevřete kotel!

Čím topíte? Že do toho nikomu nic není? Přijde na to… Kupříkladu sousedům je do toho dost, když do kotle ládujete, co tam nepatří, a otravujete jim vzduch. Ministr životního prostředí... celý článek

Partners Financial Services