Dluhopisy: Strach z americké inflace

Robert Šíbl | rubrika: Dluhopisy | 3. 10. 2007
Dluhopisy: Strach z americké inflace
Ve třetím čtvrtletí zaznamenaly americké vládní dluhopisy nejsilnější růst od konce září 2002.

Propad cen na realitním trhu ohrožuje spotřebu domácností. Tím se ale jen nadále zvyšuje pravděpodobnost, že se ekonomika USA může dostat do recese. Manažer největšího dluhopisového fondu Bill Gross předpokládá, že vliv krize trhu s rezidenčními realitami na reálnou ekonomiku a především na měnová rozhodnutí Fedu ve Spojených státech přetrvá léta. Ceny na trzích byly v minulém měsíci podpořeny větším než očekávaným snížením úrokových sazeb, když Fed přesedlal z obrany před inflací na ochotu podpořit hospodářskou situaci a ekonomický růst.

Minulý týden došlo k dalšímu poklesu výnosu na instrumentech s kratšími splatnostmi. Výnosy u dvouletých a tříletých dluhopisů se již obchodují pod úrovní evropských vládních papírů, narozdíl od delších papírů. To jen dokládá, že snížení úrokových sazeb o plných 50 bodů trh chápe sice jako mírnou úlevu, v delším časovém horizontu ale do cen na trzích započítává zvýšené riziko inflace v budoucnu.


Spojené státy

Makroekonomicky se znovu objevily známky zpomalení v jiných oblastech než na samotném trhu s realitami. Především ukazatel sentimentu spotřebitelské důvěry (nejnižší číslo za poslední dva roky) naznačil v hodnocení současné i budoucí situace, že se lidé obávají budoucího vývoje. Vývoj je ovlivněn křehkostí trhů s rezidenčními nemovitostmi, zhoršují se také podmínky na trhu práce. V současnosti je tak spotřeba amerických domácností podporována snad jen růstem cen na akciových trzích.

Co se týče domů, hypoteční krize má vliv také na prodeje domů. Meziročně se jich ve USA  prodalo o 13 % méně, přičemž nabídka volných domů k prodeji stoupla o 19 %. Situace nevykazuje zlepšení ani po snížení sazeb, i když někteří analytici se domnívají, že by Fed ve snaze podpořit růst ekonomiky mohl dále sazby snižovat, což by opět zlevnilo hypotéky a mohlo nastartovat realitní trh.

Výhled ale v současnosti není příjemný. Nejistota by měla nahrávat méně rizikovým instrumentům. Americké vládní papíry by proto v nejbližší době neměly zaznamenat výraznější pokles.

Výnos do splatnosti vládních dluhopisů


Evropa

Na evropské scéně trh reagoval na indikátor podnikatelského klimatu Ifo. Po v minulém týdnu zveřejněném indexu ZEW potvrdil i index Ifo mírné zhoršení. Podnikatelé se sice neobávají, že by drahé euro, které posílilo po snížení amerických úrokových sazeb, mohlo ohrozit exportní schopnost evropských zemí, nicméně reagují na signály, které by mohly ekonomiku zbrzdit (stále slabá spotřeba domácností).

Ostrý tón z Evropské centrální banky naznačil, že ECB hodlá dále zvyšovat úrokové sazby. Otázkou je, zda již na svém říjnovém zasedání. Situace na trzích totiž ještě stále není v normálu, i když první odhady zářijové inflace v Německu naznačují mírný nárůst. Podle současné křivky je trh přesvědčen, že sazby zůstanou po zasedání stabilní (4 %), růst sazeb by poslal instrumenty výrazně níže, a to především na kratších splatnostech.

Výnos do splatnosti indexu 10tiletých vládních dluhopisů (v %)


Region střední Evropy

Konec měsíce a tradiční zasedání centrálních bank tentokrát nepřineslo žádné překvapení. Sazby se neměnily kromě Maďarska, kde se ale snížení (které nakonec nepřišlo) očekávalo již minulý měsíc. Trh reagoval mírným zvýšením výnosů do splatnosti.

Trh posílil mírně i na domácí scéně, když ČNB po svém zasedání, na kterém ke změně sazeb nedošlo, naznačila, že růst sazeb nemusel být tak rychlý, jak se ještě na počátku prázdnin předpokládalo. Důvody hledejme v silnější koruně. Přes vyšší růst cen zůstává stabilní inflace bez cen energií a potravin, a v neposlední řadě čeká ČNB lepší fiskální politiku.

Dluhopisy na Peníze.CZ

Ptáte se, co jsou dluhopisy a jak do nich investovat? Navštivte naši Univerzitu Peníze.CZ, kurz Dluhopisy. Dozvíte se nejen základní informace o těchto cenných papírech, přečtete si také třeba o členění dluhopisů, chování cen dluhopisů nebo o úvěrovém ratingu dluhopisů.

Profily českých obligací, aktuální kurzy a další potřebné informace, naleznete v této sekci. O každém dluhopisu se dozvíte základní údaje a aktuálné hodnoty, viz následující příklad:

Jak se budou dluhopisové trhy vyvíjet dále?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhopisy: Fed zahýbal trhem

26. 9. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: Fed zahýbal trhem

Letošní rok nebyl dluhopisům zaslíben. Letní pokles cen akcií, úbytek likvidity v bankách a úvěrová krize ovšem investice do vládních dluhopisů oživily.

Dluhopisy: Čekání na FED

19. 9. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: Čekání na FED

Americká centrální banka FED snížila úrokové sazby z 5,25 % na 4,75 %. Skok o půl procentního bodu by mohl podle trhu znamenat horší vyhlídky americké ekonomiky, pokles výnosů dluhopisů... celý článek

Dluhopisy: Šokující zpráva z USA

12. 9. 2007 | Robert Šíbl | 1 komentář

Dluhopisy: Šokující zpráva z USA

Letošní hurikánovou sezónu ve Spojených státech plně nahradila smršť v podobě úvěrové krize. I minulý týden se investoři přesvědčili, že pokles cen rezidenčních nemovitostí a úbytek... celý článek

Dluhopisy: Amerika uklidňuje investory

5. 9. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: Amerika uklidňuje investory

Minulé poklesy cen na akciových trzích zamávaly s názory na zvyšování úrokových sazeb Evropskou centrální bankou. V USA je trh z velké části přesvědčen, že Fed na zasedání 18. září... celý článek

Vývoj dluhopisového trhu

29. 8. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Investorská veřejnost i nálada na rizikovějších typech aktiv se pomalu uklidňuje, i když poklesy akciových trhů, které v posledním měsíci přály především vládním dluhopisům, ještě zdaleka... celý článek

Partners Financial Services