Dolar je na koni. Kdy z něj spadne?

Tomáš Skřivánek | rubrika: Analýza | 22. 9. 2000 | 14 komentářů
Dolar je na koni. Kdy z něj spadne?
Americký dolar za poslední měsíc posílil vůči koruně o více než <a href="/produkty/me/mapa.asp">pět procent</a>. Ve směnárnách se prodává již bezmála za čtyřicet tři korun a dále roste. Mezi drobnými střadateli se šíří panika vydatně podporovaná televizí. Bude ještě dražší, nemáme se obávat o své korunové úspory, jsou jejich nejčastější otázky.

Růst amerického hospodářství nekončí. Zapomenuty jsou hlasy z letošního jara prorokující Americe tvrdé přistání, tedy prudký růst úrokových sazeb a recesi ekonomiky. Současné vyhlídky jsou příznivější a investoři nacházejí pro Ameriku opět vlídná slova a mění je v činy - nakupují. Výsledek je jednoznačný: dolar je nebývale silný, zatímco euro a na něj navázaná česká koruna se ocitly na dalším historickém minimu - pod hranicí 0,85 USD/EUR. Podívejte se, jak se kurz dolaru (profil, názory) a eura (profil, názory) vůči koruně vyvíjel v posledním roce.

Evropa je spíše optimistická

Šéf americké investiční banky Morgan Stanley Dean Witter to vidí jasně: "Starý svět se v nejbližších pěti až sedmi letech stane nejrychleji rostoucím regionem," říká. Podobně optimisticky mluví například i Wim Duisenberg, prezident Evropské centrální banky. Pravdou je, že ten má eurooptimismus přímo v popisu práce. Z pravidelných anket agentury B.I.G Prague mezi tuzemskými analytiky vyplývá, že na stranu eura se staví i většina zdejších analytiků: "Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by dolar měl oslabit. Přesto se domnívám, že v delším časovém horizontu euro vůči dolaru posílí," předpovídá Václav Kosina z První investiční společnosti (profil, názory). V průměru se odborníci domnívají, že nad čtyřicetikorunovou hranicí se bude americká měna držet zhruba do konce října. V horizontu půl roku by se měla vrátit zpět k sympatičtějším hodnotám – za půl roku bychom měli dolar nakupovat za zhruba 38 - 39 korun.

Stále více se nejen v americkém tisku vyskytují názory upozorňující na zhoršování konkurenceschopnosti středo- a východoevropských ekonomik. Obavy ze zpomalení hospodářského růstu již vyústily v omezení některých zahraničních investic v regionu. "Trend, který pozorujeme na paritě euro/dolar, je pro země střední a východní Evropy dosti nepříznivý, protože exportují hodně do Evropské unie. Zároveň mají velkou část dovozů v dolarech, zejména u energetických surovin," připomíná analytik rozvíjejících se tržních ekonomik u Deutsche Bank Marco Annunziata.

Nedělat nic a čekat je nejlepší

Běžet do banky a nakupovat dolary se podle Peněz.CZ nevyplatí. Věříme, že dolar za pár měsíců půjde opět koupit za méně než čtyřicet korun. Diskutabilní je také podle našeho názoru odliv investic ze země. Je to sotva čtrnáct dní, kdy japonská Matsushita oznámila úplný přesun výroby televizorů z britského Cardiffu do české Plzně. Jako důvod nadnárodní koncern uvedl trvale vysoký kurz britské libry. Podobně jako Matsushita přemýšlejí další globální firmy uvažující o přesunu výroby do ČR. Odliv kapitálu a s tím spojený další pokles koruny není příliš pravděpodobný, spíše se vzhledem k relativní láci koruny a dalších středoevropských měn vůči dolaru dá očekávat nový příliv investorů.

Co si myslíte o tomto článku? Jaké jsou vaše prognózy vývoje kurzu dolaru, eura a koruny? Připojte svůj názor!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 9. 2000 16:54, SkrivanekT

Názor víceguvernéra centrální banky Oldřicha Dědka z tiskové konference v Kongresovém centru: "Malé otevřené ekonomiky jsou poškozovány nestabilitou eura a případný zásah proti oslabování eura by mohl těmto zemím
pomoci. Já osobně bych to v zájmu malých ekonomik přivítal."

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 9. 2000 0:23

Myslim si, ze mate zajimavy nazor na postoj spojenych statu ale nezapomente ze USA investuje miliardy dollaru do Asie coz znamena obrovske moznosti do budoucnosti. Myslim si ze Ceska Republica ma velkou sanci prosadit se na Asijskem trhu a zacit expandovat.
Josef Pospisil Novy Zealand.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services