Srovnání: hledáme nejlepší dětské konto

Přibývá rodičů, pro které je prasátko nemoderní a vyplácení kapesného v hotovosti nepohodlné. Přibývá lidí, kteří říkají, že je dobré učit se chodit ve světě finančních produktů už od malička. Ale především – přibývá dětských bankovních kont a jejich uživatelů. Takže přišel čas dětské účty porovnat.
Srovnání: hledáme nejlepší dětské konto

Někteří rodiče mají pocit, že jde o náhradu vkladní knížky, produkt, kde můžou pro svého potomka něco naspořit, než dospěje. A banky skutečně nabízejí na kontech pro děti příznivé úročení. Rozhodně příznivější, než přináší jejich běžný účet nebo běžné prasátko – ty mají úrok shodně kolem nuly. Výhodný úrok na dětském kontu ovšem bývá omezený relativně nízkou sumou někde v úrovni dolních desítek tisíc. Pokud chcete dítěti spořit, vyberte si zkrátka rovnou něco jiného. Úroky na dětských kontech – srovnatelné s úroky na spořicích účtech – sotva přeperou inflaci.

Jiní rodiče mají pocit, že stromek je lépe ohýbat mladý, a když se potomek naučí zacházet s účtem v mládí, v pubertě jako když najde. Navíc je jaksi o něco snazší nastavit trvalý příkaz na pět stovek než pravidelně týdně či měsíčně vyplácet kapesné – zvlášť pokud člověk sám žije víceméně v bezhotovostním světě. A tak se nejspíš budete čím dál častěji setkávat s tím, že uvidíte desetiletého caparta, jak se s kartou natahuje k bankomatu. A kdoví – třeba jich časem bude tolik, že se nové bankomaty budou rovnou montovat o něco níž než dneska.

Někteří odborníci i rodičové navíc tvrdí, že dětské konto napomáhá k rozvoji finanční gramotnosti dítěte, jiní jim oponují, že k virtuálním penězům se hůř získává vztah než ke hmotným, že je člověk vydává jaksi snáz a méně šetrně, než když je musí doopravdy vzít do ruky a osobně se s nimi rozloučit.

Prakticky založený rodič připomene jednu výhodu dětského konta: zákonní zástupci většinou můžou sledovat pohyby na dětském účtu prostřednictvím internetového bankovnictví, případně si můžou nastavit i upozornění esemeskou na pohyby na účtu.

Nechte maličkých přijíti ke mně: proč jsou banky k dětem štědré?

Banky velmi často nabízejí u dětského konta podstatně výhodnější podmínky než u klasických osobních účtů. Důvod je jednoduchý: „Banky tímto způsobem získávají klienty snadněji než v jejich dospělosti, kdy o ně musí na trhu více bojovat. Banka si řekne, že když je rodič jejím klientem, proč by nemohlo být i jeho dítě. Nabídka tedy cílí především na rodiče nebo prarodiče, ale banka v podstatě získává nového klienta, který u ní s určitou pravděpodobností zůstane i v dospělosti,“ vysvětluje motivaci finančních institucí nabízet dětské účty Zdeněk Bubák, šéfredaktor serveru Finparáda.cz. Zároveň však připomíná, že nabídky dětských kont můžou skrývat i určité nevýhody, prý ale především pro bankovní domy: „Pro banku může být nevýhodou to, že musí v portfoliu udržovat další produkt se specifickým nastavením, u kterého se musí hlídat věk klienta, což je spojeno s vyšší administrativní zátěží. Proto dětská konta nabízejí zejména velké banky.“ Přes tyto náklady se zřejmě dětská konta bankám vyplácejí. A neváhají malým klientům (nebo spíš jejich rodičům) nabídnout zajímavé úročení, které se blíží spořicím účtům, platební kartu zdarma či bezplatné výběry z bankomatu vlastní banky.

Co na to učitel finanční gramotnosti?

Jak se na bankovní konta pro děti dívá Šárka Kvasničková, která na pražském gymnáziu Na Zatlance vyučuje volitelný předmět finanční gramotnost?

Pomáhají dětská bankovní konta naučit děti hospodařit?

Dětská bankovní konta rozhodně zvyšují povědomí dětí o hospodaření s penězi. Myslím ale, že největší efekt mají taková konta až v době studií na střední a vysoké škole. U menších dětí jde spíš o psychologický efekt.

Nemůže mít na dítě možnost disponovat s vlastním kontem opačný efekt, že začne bez většího uvážení utrácet za zbytečnosti? Elektronické peníze se utrácejí snáz než ty „hmotné“ z peněženky či prasátka...

Myslím, že bez patřičné kontroly stavu účtu není nikdo z nás schopný uhlídat a udržet finance zcela na uzdě. Pokud menší děti nemají takovou možnost pravidelné kontroly, mohlo by opravdu docházet k různým překvapením. Příliš velká omezení pro výši platby v obchodě a výběry v bankomatech jsou ale také kontraproduktivní. Pokud by například babička chtěla obdarovat vnouče nějakým obnosem peněz a dítě by si peníze ukázněně uložilo na účet, mohlo by se stát, že si nebude moci koupit v obchodě žádnou dražší věc (třeba oblečení), byť by to byl plánovaný výdaj.

Od jakého věku by podle vás mělo dítě mít vlastní konto?

Osobně se domnívám, že se vliv dětských bankovních kont trochu přeceňuje. Hospodaření s penězi se dítě učí tím, že dostává pravidelné kapesné, že rodiče vedou své potomky k uvážlivému nakládání s finančními dary (například od prarodičů), že se doma o penězích nebo o případných finančních potížích přiměřeně mluví, že se rodiče snaží dětem vysvětlovat, proč je nutné koupit novou ledničku, a proč tedy zřejmě nezbude na nové lyže. Ovšem od chvíle, kdy se dítě začne osamostatňovat, bydlí na internátu, koleji nebo v podnájmu a musí mnohem více řešit vlastní hospodaření (byť s kapesným od rodičů), je vlastní konto naprostá nutnost.

Dětské konto jako výchovný prostředek?

Schopnost občanů České republiky orientovat se v jednotlivých finančních produktech je prý žalostná. Někteří odborníci dětská konta vítají a doufají, že postupně pomůžou zlepšovat finanční gramotnost českého národa. „Děti se díky těmto produktům seznámí se základními finančními nástroji, v bezpečí a pod laskavým dozorem svých rodičů. Děti, které již dnes mají či budou mít bankovní konto, platební kartu a náhledy na svůj účet přes internet, mají informační náskok a jsou v jasné výhodě oproti ostatním ve chvíli, kdy bude finanční gramotnost zavedena povinně do škol,“ říká Dagmar Prajzlerová, manažerka projektu Partners bankovní služby.

Nabízí se ovšem otázka, zda u dětí nemůže vést možnost neomezeně nakládat se svými našetřenými penězi ke zbytečnému rozhazování. Stačí se podívat na některé dospělé, v jejichž rukou se může stát kreditní karta zbraní hromadného ničení rodinného rozpočtu. „Produkty pro děti bývají většinou pod kontrolou rodičů, kteří mají možnost nastavit denní či týdenní limity pro výběry či placení kartou. Obvykle se tyto částky pohybují od 100 Kč do 500 Kč. U těch vyspělejších produktů jsou rodiče aktuálně informováni o výběru či placení z konta jejich dítěte prostřednictvím SMS. Pro kontrolu a zamezení nechtěnému nakládání s kontem slouží rodičům možnost pasivního náhledu na dětské konto přes internet či aplikaci v telefonu,“ rozptyluje tyto pochyby Dagmar Prajzlerová.

Aby měla dětská konta skutečně vzdělávací efekt, musí se rodič svému potomkovi věnovat a odpovědné hospodaření s penězi mu důkladně vysvětlovat. Stejně jako v době, kdy dětské účty nebyly. Jen pouhá možnost disponovat s kontem dítěti nestačí. „Dětská konta určitě smysl mají, ale musí děti učit o celém procesu. Jestliže na účet někdo z rodičů nebo prarodičů peníze posílá ‚jen tak‘, děti se toho moc nenaučí. Pokud ale na účet peníze chodí ‚za něco‘, dá se na tom hezky demonstrovat, že peníze je potřeba nejdřív vydělat, pak teprve se dají utratit. Důležité také je, aby měl účet rozumný úrok a děti na výpisech nebo v on-line bankovnictví viděly, že se odložená spotřeba vyplatí. Ideální produkt pro děti by měl umožnit také existenci několika podúčtů, které by si děti mohly pojmenovat podle účelu spoření, a samy pak rozhodovat, co a jak utratí nebo kterou část svých úspor použijí,“ zdůrazňuje Tomáš Prouza, expert Světové banky pro finanční služby. Zároveň dodává, že ideální doba pro pořízení dětského konta dítěti je mezi osmým a desátým rokem. (Banky je ovšem rodičům nabízejí už po narození dítěte, kdy má dítě opravdu jiné starosti.) Rodiče by se pak měli snažit, aby bylo sledování úspor zábavnou hrou. Pokud je k vysvětlování použito jen klasické rozhraní internetbankingu, děti to moc nenaučí a rozhodně je to nenadchne k přemýšlení nad penězi.

Parametry dětských kont I–IV

Česká spořitelna: Osobní účet ČS Junior
ČSOB: Dětské konto Slůně
ERA – Poštovní spořitelna: ERA osobní účet pro mladé
GE Money: Dětský Genius
  • Výběr z vlastního bankomatu: zdarma
  • Výběr z cizího bankomatu v ČR: 40 Kč
  • Internetové bankovnictví: pro rodiče-klienty ČS pasivní nahlížení přes internetové bankovnictví SERVIS 24, pro děti je třeba zvlášť sjednat pasivní internetové bankovnictví  SERVIS 24 START
  • Minimální počáteční vklad: 100 Kč
  • Vklad hotovosti na pobočce: zdarma
  • Výběr hotovosti na pobočce: 65 Kč
  • Platební karta: zdarma
  • Možnost platby u obchodníka: na žádost zákonného zástupce lze povolit
  • Roční úroková sazba: do 19 999 Kč 2,5 %, od 20 000 Kč do 34 999 Kč 2 %, od 35 000 Kč 0,01 %
  • Od kolika do kolika let: od 8 let do 15 let
  • Počet klientů: 18 000 klientů

Parametry dětských kont V–VIII

Komerční banka: Dětské konto Beruška
Partners bankovní služby/ UniCredit Bank: Bublikonto
UniCredit Bank: Dětské konto UniCredit
Volksbank: Konto Rybička
  • Výběr z vlastního bankomatu: zdarma
  • Výběr z cizího bankomatu v ČR: 39 Kč
  • Internetové bankovnictví: pasivní nahlížení
  • Minimální počáteční vklad: 300 Kč
  • Vklad hotovosti na pobočce: zdarma
  • Výběr hotovosti na pobočce: zdarma
  • Platební karta: od 8 let
  • Možnost platby u obchodníka: ne
  • Roční úroková sazba: do 5000 Kč 1,5 %, od 5000 do 30 000 Kč 2,5 %
  • Od kolika do kolika let: od narození do 15 let
  • Počet klientů: nezveřejněno

Anketa

Pořídili byste svým dětem dětské konto?

Jak vybírat dětské konto

  • Nejprve si ujasněte, k čemu by mělo konto vašemu dítěti sloužit. Pokud ho chcete založit hned po narození vašeho potomka a první roky na něj budete jen ukládat peníze na přilepšenou, sledujte především výši úroku. Jestliže byste ale chtěli na účet postupně uložit větší obnosy, bedlivě si prostudujte, jaké pásmové úročení je u dětského účtu, který vám banka nabízí. Je totiž dost možné, že se na něm vyplatí naspořit jen pár desítek tisíc korun. Obecně jsou ale na dlouhodobé zhodnocování úspor – pokud se bavíme o penězích na „start do života“ – vhodnější produkty. 
  • Pokud naopak pořizujete bankovní účet dítěti staršímu osmi let, které již u některých bank může disponovat vlastní platební kartou, vybírejte podle výše poplatků za výběry z bankomatu, ale také podle poplatků za výběr a uložení hotovosti na pobočce – to i s ohledem na to, že prarodiče a jiní příbuzní budou chtít svoje finanční pozornosti nejspíš předávat osobně. Pokud má konto sloužit i jako vzdělávací pomůcka snažte se najít to, které má nejšikovnější internetové bankovnictví. Vám se můžou hodit funkce jako upozornění na pohyb na účtu. 
  • Dobré je také sledovat, zda banka nabízí k dětskému kontu nějaké zajímavé doplňkové produkty, o které byste mohli mít případně zájem. Nejčastěji můžete narazit na úrazové pojištění pro dítě zdarma, ISIC kartu zdarma, výhodnější podmínky u stavebního spoření pro dítě či různé plyšové hračky (těm ale při rozhodování přikládejte spíš jen malou váhu).   

Výsledky srovnání dětských kont

O vítězství v našem srovnání dětských účtů se podělily hned čtyři konta. Přestože se od sebe svými výhodami a nevýhodami trochu odlišují, celkový přínos bude pro vaše děti u všech těchto účtů obdobný. Dětské účty u ČSOB a Komerční banky se vyznačují nízkou nákladovostí, účty od UniCredit Bank a Partners jim však šlapou na paty a navíc s nimi vaše děti budou moci platit u obchodníků. Konta pro děti od České pojišťovny a ERA/Poštovní spořitelny patří mezi slušný průměr, už ale počítejte s trochu větší nákladovostí než u dřív jmenovaných produktů. Nejhůře z našeho srovnání vyšly dětské účty od Volksbank a GE Money Bank, které s sebou nesou vyšší poplatky a nenabízejí všechny standardní služby, které bychom u podobných kont čekali, tedy především internetové bankovnictví.

Známkování

ČSOB: Dětské konto Slůně

+ vysoká úroková sazba
+ čtyři výběry z vlastního bankomatu měsíčně zdarma
- nelze platit kartou u obchodníka
Naše hodnocení: 1-

Komerční banka: Dětské konto Beruška

+ výběr a vklad na pobočce zdarma
+ výběr z vlastních bankomatů zdarma
- není možné platit u obchodníka
Naše hodnocení: 1-

UniCredit Bank: Dětské konto UniCredit

+ 1 výběr hotovosti na pobočce zdarma
+ výběry z vlastního bankomatu zdarma
+ možnost platit u obchodníka
Naše hodnocení: 1-

Partners bankovní služby / UniCredit Bank: Bublikonto

+ 1 výběr hotovosti na pobočce zdarma
+ výběry z vlastního bankomatu zdarma
+ možnost platit u obchodníka
+ ISIC karta zdarma
- nutnost sjednat přes finančního poradce
Naše hodnocení: 1-

Česká spořitelna: Osobní účet ČS Junior

+ možnost platby u obchodníka
- výběr z cizích bankomatů 40 Kč
- nepřehledné podmínky (pro ilustraci: zkuste na webu České spořitelny dětské konto vůbec najít pomocí menu a navigace)
Naše hodnocení: 2-

ERA/Poštovní spořitelna: ERA osobní účet pro mladé

+ možnost plateb u obchodníka
+ možnost vedení účtu až do 26 let
- nízké úročení
- poplatek za vklad hotovosti na pobočce 8 Kč
Naše hodnocení: 2-

Volksbank: Konto Rybička

+ úroková sazba bez pásmového úročení
+ možnost výběru z bankomatů ČSOB za 10 Kč
- žádné výběry zdarma
- výběr hotovosti na pobočce 70 Kč
Naše hodnocení: 3-

GE Money: Dětský Genius

- nemá internetové bankovnictví
- nelze platit u obchodníka
Naše hodnocení: 3-

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+57
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 2. 2013 12:05, jezevec

způsob výplaty to přece neovlivní - děti mohou dostávat peníze "za nic" do keramického prasátka, stejně dobře jako mohou dostávat prebendy za vyjímečné počiny na bankovní účet. jde o to, od kolika let si mají děti zvykat na virtuální peníze - bankovní účet, kreditka, bezhotovostní transakce, atd.

Zobrazit celé vlákno

+34
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 2. 2013 9:36, Zdenek

A od malička si zvyknou peníze dostávat za nic, bez uvědomění si jejich hodnoty...to není zrovna dobrý výchovný počin pro dospělost.

-33
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Velké srovnání bankovních účtů pro děti

15. 2. 2016 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Velké srovnání bankovních účtů pro děti

Bankovních účtů určených nejmladším není v Česku na trhu mnoho. A dost se od sebe liší. Přinášíme přehled, u kterých bank můžete dítěti sjednat účet a jaké u něj stanovily podmínky... celý článek

Levné účty (nejen) pro studenty a mladé

10. 10. 2012 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Levné účty (nejen) pro studenty a mladé

Minulý týden jsme srovnali studentské bankovní účty. Ovšem student, který by se při výběru účtu omezil jen na ty, které jsou opatřeny visačkou „pro studenty“ nebo „pro mladé“, by u... celý článek

Srovnání bankovních účtů pro studenty a mladé

3. 10. 2012 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Srovnání bankovních účtů pro studenty a mladé

Jsme konzervativní. Většina mladých zůstane věrná své bance i po skončení studia. Bankovní domy proto při lovu mladých klientů klidně sázejí na nákladné reklamní kampaně. Jsou ale účty... celý článek

Běžné účty pro starší (a méně pokročilé). Co nabízejí banky seniorům?

16. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Běžné účty pro starší (a méně pokročilé). Co nabízejí banky seniorům?

Ve své propagaci banky cílí tu na studenty, tu na lidi na počátku kariéry, na lidi ve středních letech... Senioři zůstávají z pochopitelných důvodů stranou. Jaké běžné účty by jim doporučovaly... celý článek

Malé peníze: Jak spořit dítěti „na start do života“

1. 2. 2012 | Jan Müller | 18 komentářů

Malé peníze: Jak spořit dítěti „na start do života“

Někteří prodejci pojištění, hypoték, spoření, fondů, zkrátka všeho, co se pro nedostatek lepšího jména nazývá finanční produkty, nemají vychování a snaží se své obchody uzavírat i za... celý článek

Partners Financial Services