Potřebuje student běžný účet?

Potřebuje student běžný účet?
Proč si studenti (ne)zakládají běžné účty? Potřebují je vůbec? Jaké produktové balíčky studentům banky nabízejí? Co všechno v rámci bankovních služeb student dostane zdarma? Proč mají banky o tyto klienty takový zájem a jsou ochotny správu studentských kont dotovat?

Před nedávnem jsme se zabývali otázkou, zda se běžný člověk v současné době může obejít bez bankovního účtu (více se dočtete v článku Můžeme žít bez bankovního účtu? Zřejmě nikoliv.). Jak vyplývá už ze samotného názvu článku, po přezkoumání důvodů "pro" a "proti" životu bez bankovního účtu jsme dospěli k závěru, že bez účtu se v současné době obejdeme jen stěží. Jak jsou na tom studenti? Potřebují mladí lidé svůj vlastní běžný účet už na střední škole nebo až na vysoké? Nebo se bez něj obejdou ještě déle?


Co ukázala anketa mezi studenty?

Podle naše soukromého "minivýzkumu", který jsme na vlastní pěst (bohužel se nám žádný profesionální výzkum na toto téma nepodařilo sehnat) provedli mezi asi desítkou mladých lidí do 25 let, si většina z nich běžný účet založila (či má teprve v plánu si jej založit) až na vysoké škole nebo ještě později. Středoškoláka s běžným účtem jsme v našem vzorku studentů neměli ani jednoho.

Z naší ankety dále vyplynulo, že studenti, kteří bydlí s rodiči doma a mají příjmy pouze z kapesného, nevidí důvod, proč by si účet měli zřizovat. Nastoupí-li někam na dlouhodobější brigádu či do práce, často si účet zakládají proto, že to po nich, kvůli bezhotovostnímu zasílání výplaty, vyžaduje zaměstnavatel. Ovšem ani tento požadavek pro některé studenty není důvodem k návštěvě banky, protože si nechávají výplatu zasílat na účet jednoho z rodičů. Častým důvodem pro založení účtu je naopak samostatné bydlení, tzn. situace, kdy se student odstěhuje od rodičů a ve většině případů je nucen samostatně hradit i pravidelné spojené s provozem domácnosti.

Část studentů si běžný účet uzavřela kvůli platební kartě, možnosti získat kontokorent či cestovnímu pojištění, které některé banky studentům ke kartě zdarma nabízejí. Kartu si studenti pořizují také v okamžiku, kdy hodlají vycestovat do zahraničí. Někde se (nejen) mladí cestovatelé bez karty jen těžkou obejdou (např. v USA). Pro ty, kdo si s sebou do ciziny vezou hotovost, často karta slouží jako "finanční rezerva" (více k tématu se dočtete v článku Jak platit v zahraničí? Cashem, šekem nebo kartou?).


Kdo je typický uživatelem studentského konta?

Podle Hany Benešové,  segmentové  manažerky Živnostenské banky, je typickým uživatelem Studentského konta Živnostenské banky (profil, názory) student ve věku 18 až 22 let, tedy spíše vysokoškolák, který má 1 až 2 příchozí platby měsíčně, využívá jednodušší verzi internetového bankovnictví Netbanka (se vstupními hesly) a zhruba ve stejném poměru drží karty Maestro či Visa Electron. "Transakčně není příliš aktivní, což může být dáno buď limitovanými potřebami nebo tím, že zkrátka využívá studentská konta více bank," dodává Benešová.


Kde a kdo si může studentský účet založit

Přehledné tabulky

Podrobné informace o základních parametrech jednotlivých studentských kont najdete v tabulkách v příloze, využít můžete také náš produktový porovnávač.

V současné době studentská konta nabízí celkem 9 českých bank.: Česká spořitelna (profil, názory), Československá obchodní banka (profil, názory), eBanka (profil, názory), GE Money Bank (profil, názory), Komerční banka (profil, názory), Raiffeisenbank (profil, názory), Volksbank CZ (profil, názory), Waldviertler Sparkasse von 1842 (profil, názory), a Živnostenská banka (profil, názory).

Jak je zřejmé již z názvu, tato konta, respektive balíčky služeb, jsou určeny výhradně pro studenty. Další podmínkou pro založení studentského účtu je věk, banky tyto produkty nabízejí studentům ve věku od 15 do 24, někde až do 30 let (záleží na jednotlivých institucích). Jsou i banky, které nabízejí obdobné zvýhodněné podmínky (služby zdarma či levnější poplatky ve srovnání s účty pro "dospělé"), ovšem nepodmiňují založení účtu studiem, ale pouze věkem  - např. Poštovní spořitelna (profil, názory)

K založení studentského konta je potřeba do banky donést doklad totožnosti, někdy i dva (občanský průkaz, cestovní pas či rodný list) a potvrzení o studiu, studenti vysokých škol bance navíc někdy dokládají také svůj index. Většina bank současně vyžaduje každoroční dokládání potvrzení o studiu (obvykle vždy do 30. listopadu). Pokud ho student bance včas (nebo vůbec) nedoloží, banka může automaticky převést studentský účet na běžný účet  (více informací najdete v článku (Ne)výhodné převody studenstkých kont), což by znamenalo ztrátu všech studentských výhod alias zpoplatnění služeb, které mají studenti zdarma.


Jaké jsou výhody studentských kont?

Hlavní výhodou studentských účtů jsou služby zdarma a nižší poplatky spojené se správou účtu. Zřízení účtu, stejně jako jeho zrušení, je u všech bank zdarma, ovšem některé banky vyžadují při založení účtu složení minimálního vkladu (100 Kč, 200 Kč nebo 1 000 Kč). Poplatek za měsíční vedení účtu je zdarma u většiny bank, podobně jako zřízení trvalého příkazu např. za kolejné (ovšem za změnu trvalého příkazu na přepážce už si 7 bank poplatek na účtuje) či SIPO (zdarma u 7 bank).

Výpisy z účtu v tištěné podobě banky studentům měsíčně zasílají buď zdarma, nebo poskytují zdarma čtvrtletní výpis, přičemž měsíční zaplatňují zhruba 10 Kč až 20 Kč (pouze ČSOB je tato služba o něco dražší, banka si účtuje 30 Kč).

Všechny banky nabízejí jako automatickou součást účtu zřízení mezinárodní platební karty, a to bez poplatku. Většinou se jedná o karty typu VISA Electron, VISA Classic či Maestro. Stejně jako vystavení karty bývá i její vedení zdarma. Pouze eBanka vedení karty od druhého roku zpoplatňuje. Obvyklá platnost karty je 2 až 3 roky.

Nedílnou součástí všech studentských účtů je také některá z forem přímého bankovnictví (Phone banking, GSM banking, Home banking či Internet banking). Transakce provedené přes přímé bankovnictví jsou buď zdarma, nebo levnější než jejich vyřízení na přepážce. Např. u Raiffeisenbank stojí příkaz k úhradě do vlastní banky podaný na přepážce 19 Kč, přes internet 3 Kč a přes GSM 4 Kč, u Volksbank stejná transakce v tištěné podobě spolkne 24 Kč, elektronicky je zdarma.

Ve srovnání s účty běžných klientů je u studentských účtů také vyšší úročení vkladů (vůbec nejvyšší úrok nabízí WSPK, a to 1,40 % p.a.).

Podrobné informace o základních parametrech jednotlivých studentských kont najdete v tabulkách v příloze, využít můžete také náš produktový porovnávač.


Kontokorent je "tahák"

Lákadlem k založení účtu je možnost zřízení kontokorentu, neboli možnost klesnout na účtu na určitou dobu do mínusu. Nejen mezi studenty je tato služba poměrně populární, hodí se i "běžným" klientům, např. k pokrytí finančního nedostatku před výplatou či jednorázových vyšších výdajů třeba za dovolenou. Některé banky jsou ochotné studentům otevřít kontokorent okamžitě, jiné až po určité době po založení účtu. Mimo KB, kde tato služba stojí 200 Kč, je otevření kontokorentu u všech bank zdarma. Obecně pochopitelně platí, že se výše kontokorentu se odvíjí od toho, kolik peněz na účet chodí a jak vysoký bývá zůstatek.

ČS povolí studentům (vysokoškolákům) při založení účtu kontokorent ve výši 15 000 Kč, od druhého ročníku studia je pak zvýšen na maximálně 20 000 Kč. eBanka podmiňuje otevření kontokorentu vlastními příjmy studenta a navíc vyžaduje zajištění ručitelem nebo termínovaným vkladem. U GE musí student také doložit vlastní příjem. Pak může do 4 měsíců od založení účtu čerpat kontokorent maximálně 5 000 Kč až 20 000 Kč, po 4 měsících až 100 000 Kč. Komerční banka si účtuje 200 Kč za sjednání kontokorentu v maximální výši 10 000 Kč (u standardního studentského balíčku) a povolí jej až po 3 měsících. Podmínku tříměsíčního vedení účtu má také ŽB (max. výše kontokorentu je 5 000 Kč).


A navíc bonusy

Mezi nejobvyklejší bonusy patří studentské karty (např. typu ISIC), finanční bonusy, studentské půjčky či slevové programy.

  • ČS nabízí příspěvek 200 Kč na kartu ISIC a slevy u obchodních partnerů ČS.
  • ČSOB jako bonus prezentuje jednorázové doložení potvrzení o studiu (buď v 19 letech, nebo při založení účtu, či kdykoli ve věku od 19 do 28 let, pokud klient začne studovat), zvýhodněný balíček služeb pak platí až do 28 let (ČSOB v tomto případě sází na důvěru), plus při založení studentského konta od 14. 8. do 30. 9. 2006 se studenti mohou zúčastnit soutěže o jazykový kurz v Londýně a pro prvních 3 000 zákazníků je připravena dárková poukázka Ticketpro v hodnotě 500 Kč.
  • eBanka poskytuje slevu na paušální poplatek za vedení Firemního účtu (účet pro podnikatele a právnické osoby) ke studentskému účtu až na 131 Kč (jinak vedení účtu stojí buď 140 Kč ve variantě Základ, nebo 169 Kč ve variantě Plus ).
  • GE dává studentům při založení účtu od 4. do 15. září zdarma encyklopedii a 900 Kč jako odměnu za doporučení nového klienta, který si založí konto Genius.
  • U KB se s "dárečky" roztrhl pytel, majitelé studentských kont mají možnost při aktivním užívání konta získat roční bonus 333 Kč, standardně pak získají slevovou kartu Euro<26 na první rok zdarma a slevy u obchodních partnerů. Při založení účtu Gaudeamus2 do konce října studenti získají ještě reklamní hodinky. A konečně majitelé ISIC karty, vydané střední školou v rámci pražského středoškolského projektu mají možnost získat  při založení konta Gaudeamus2 navíc 200 Kč přímo na účet.
  • RB poskytuje majitelům účtu Kompletkonto Student v rámci měsíčního poplatku 20 Kč karetní SMS servis (o použití platební karty), Infoservis (o stavu a pohybech na účtu) a cestovní pojištění.
  • Volksbank ani WSPK nenabízí v současné době žádný bonus.
  • A konečně ŽB nabízí studentům kartu ISIC 1 rok, respektive proplacení ročního poplatku po 6 měsících využívání Studentského konta.

Jak již bylo zmíněno, banky o tyto klienty mají zájem. Zvláště atraktivní skupinou klientů jsou vysokoškoláci. U nich lze předpokládat, že se po čase stanou velmi bonitními klienty. Bude-li student s bankou spokojený už během studií, banka celkem oprávněně věří, že jí zůstane "věrný" i do budoucnosti.

Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží
Na dluh žije čím dál tím víc českých domácností. Úvěry nepochybně mají svoje klady, dovolují nám pořídit si zboží či služby, na které je naše peněženka krátká. Pokud ale jejich kouzlu bezhlavě podlehneme, mohou nás zavést až na samé finanční dno. Následující série článků vám poradí, jak proplout úvěrovým mořem bez úhony a co dělat v případě, pokud už se snad vaše finanční loď potápí. Spoustu užitečných článků, rad a informací týkajících se úvěrových produktů a zadluženosti naleznete v našem novém seriálu Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží.

Používáte vy nebo někdo z vaší rodiny studentský účet? Co bylo hlavním důvodem kvůli kterému jste účet zakládali? Jste s balíčkem služeb spokojeni? Kolik vás stojí měsíční provoz tohoto účtu?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 8. 2006 18:38, Roman

Já jsem tím myslel odpovědnost ne hmotnou, ale faktickou, kdy sice neručím majetkem, ale jsem zodpovědný za chod záložny a za vklady ostatních družstevníků.

O pojištění vkladů vím, měl jsem namysli situaci v předcházejících letech, kdy kampeličky krachovaly a lidi se teprve dozvídali, že je to víceméně družstvo, za jehož chod byli odpovědní a ještě chtěli náhradu.

Zobrazit celé vlákno

+45
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 8. 2006 10:10, Jarmila

Vklad by byl bezhotovostní. Mně šlo jen o to, aby mohl vybírat člověk ve věku 15-18 (popř. 19) let. Při výběru 100,- Kč byl poplatek ve výši 25,- Kč = 1/4 vybírané částky drastický, to bylo lepší keš. Student SŠ větší výběry nepotřebuje a stejně tak nemá smysl, aby u sebe nosil vyšší částky peněz. No, naštěstí dítko odrostlo a dneska má svůj studentský účet včetně internetbankingu, tuším u 3 bank najednou.

Zobrazit celé vlákno

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sociální stipendia: účinná pomoc, nebo jen pěkný předvolební špek?

4. 4. 2006 | Kateřina Boušová

Sociální stipendia: účinná pomoc, nebo jen pěkný předvolební špek?

Na hranici chudoby žije z celkového počtu 270 000 vysokoškoláků 63 000 z nich, stát však podle návrhu podpoří jen "nejchudších" 13 000. Je 1 600 Kč měsíčně pouhé pětině potřebných studentů... celý článek

(Ne)výhodné převody studentských kont

25. 8. 2005 | Dana Chytilová | 1 komentář

 (Ne)výhodné převody studentských kont

Necháváte za sebe rozhodovat banku? Nemusí to být výhodné. Ukážeme si to na příkladu převodu studentského konta na běžný účet. Pokud si změnu nepromyslíte, budete zbytečně platit víc. celý článek

Nekývněte v září na první banku

18. 8. 2005 | Dana Chytilová

Nekývněte v září na první banku

Nechcete začít další školní rok bez běžného účtu? Dostanete příležitost k jeho založení. Pracovníci bank v září totiž navštěvují školy a lákají nové studenty právě na tu jejich banku.... celý článek

Noční můra studenta? Zdravotní pojištění

11. 8. 2005 | Dana Chytilová

Noční můra studenta? Zdravotní pojištění

Přihlašujete se sami, například jako absolvent vysoké či střední školy, k platbě zdravotního pojištění? Postup pojišťoven není jednotný. Někde stačí vyplnit přihlášku, jinde se nevyhnete... celý článek

Studenti mají větší výběr běžných účtů

10. 9. 2004 | Kristýna Havligerová | 1 komentář

Studenti mají větší výběr běžných účtů

Prázdniny před několika dny skončily a studenti možná začínají přemýšlet také o výběru běžného účtu. Banky jim nabízejí speciální konta a s nimi i možnost získat řadu cenově zvýhodněných... celý článek

Partners Financial Services