Nejlevnější účet pro internet 2010: vítězství mBank a obří skok Poštovní spořitelny

Nejlevnější účet pro internet 2010: vítězství mBank a obří skok Poštovní spořitelny
Nejlevnějším účtem pro klienty, kteří všechny transakce uskuteční přes internetové bankovnictví, zůstává mKonto od mBank. Zjistil to průzkum sazebníků bank, který provedly servery Peníze.cz a Bankovnípoplatky.com.

Poštovní spořitelnaje ke svým klientům tajuplná. Její nejlepší běžný účetpro klienty, kteří rádi konto obsluhují pouze přes internet, na webových stránkách banky zájemci najdou jen sotva. V sazebníku se tísní až vzadu, kde by ho těžko někdo hledal. Přesto získal v letošním průzkumu serverů Peníze.cz a Bankovnípoplatky.com, který hledal nejlevnější běžné účty pro klienty používající výhradně elektronické bankovnictví, titul skokan roku. S cenou 42 korun za měsíc se Osobní účet zdarma vyšvihl na dělené druhé místo. Náklady loňského nejvýhodnějšího účtu Poštovní spořitelny, Program Klasik, srazil l o nevídaných 46 korun.

Už potřetí zvítězil v průzkumu účet mKonto od mBank, za který průměrný klient nezaplatí ani korunu. Jenže na rozdíl od loňska musí letos splnit několik podmínek. Například v obchodech zaplatit kartou dohromady za měsíc více než čtyři tisíce korun. Pak má výběry z bankomatů zdarma.

Druhé místo uhájil Běžný účet od Fio banky, který by průměrného internetového klienta stál 42 korun. To je mimochodem stejná cena jako v roce 2009 a 2008. Jak již ale bylo uvedeno, o druhou příčku se dělí s Osobním účtem zdarma Poštovní spořitelny.

Profil průměrného klienta byl sestaven na základě údajů bank o nejpoužívanějších službách, aby vůbec bylo možné nabídky jednotlivých bank porovnat a následně je každý rok srovnat. Přičemž do výzkumu byly zahrnuty jen ty transakce, které lze provádět přes elektronické bankovnictví. Běžný klient má jeden běžný účet, platební kartu, internetové bankovnictví, chodí mu na účet čtyři příchozí platby, má sedm odchozích plateb z elektronických trvalých a jednorázových příkazů, zadává a mění trvalé příkazy pouze elektronicky a má zřízeno SIPO. Z bankomatu vybírá dvakrát u své a jednou u cizí banky.

Vzhledem k tomu, že čím dál víc bank podmiňuje slevy z ceny účtů splněním různých kritérií, jako třeba z objemu příchozích peněz na účet či výší zůstatku na účtu, letos profil průměrného klienta doplnily nové parametry. Každý měsíc mu na účet přijde 25 tisíc korun. To je v průměru částka, kterou jako součet příchozích plateb letos uvedlo více než jedenáct tisíc uživatelů kalkulátoru nákladů na běžný účet na serveru bankovnipoplatky.com. V průměru má klient na účtu zůstatek dvacet tisíc korun, což vyplynulo z minulých průzkumů, provedených specializovanými agenturami (např. Scott and Rose).

Splnění těchto podmínek zvýhodnilo eKonto od Raiffeisenbank a Osobní účet od České spořitelny. Naopak bez zvýhodnění byly ponechány účty od GE Money Banka Citibank. V GE Money Bank má klient vedení účtu Genius Active zdarma, pokud má v bance uloženo více než 250 tisíc korun. U Citibank dosáhne na vedení účtu Citikonto zdarma klient, který bance svěří minimálně půl milionu korun.

Pod sto korun za měsíc by se průměrný internetový klient dostal ještě ve třech bankách. Nejvíce zdražilo ve srovnání s loňskem eKonto od Raiffeisenbank. Ve zvýhodněné variantě Prémium (Extra) letos vyjde průměrného klienta na 50 korun. Loni to bylo o 16 korun méně.

Celkové průměrné náklady všech zkoumaných účtů se pro běžného klienta oproti loňsku téměř nezměnily. Zatímco loni průměrné náklady dosáhly 115,30 koruny, letos je to jen o 40 haléřů více.

Nejlevnější běžné účty při výhradním používání internetového bankovnictví

201020092008BankaNázev účtu Cena v korunáchPoznámka
111mBankmKonto0
222Fio bankaBěžný účet42
253Poštovní spořitelnaOsobní účet zadarmo42
41011RaiffeisenbankeKonto - Prémium50Při splnění kreditního obratu minimálně 25 tisíc korun
546LBBW Bank CZIQ konto zdarma73
675UniCredit BankKonto Praktik95
7 64ČSOBČSOB konto114
837VolksbankFit konto + Tarif Medium128
989Komerční bankaPerfekt konto148
101110Česká spořitelnaOsobní účet - Standard II149
1198GE Money BankGenius Active157Při splnění podmínky průměrného zůstatku nad 250 tisíc je vedení účtu (119,-) zdarma
121212CitibankCiti konto383Při splnění podmínky průměrného zůstatku nad 500 tisíc je vedení účtu (299,-) zdarma
Zdroj: výpočty Peníze.cz a Bankovnipoplatky.com

Jaké zkušenosti máte s běžnými účty obsluhovanými přes internet vy? Napište nám o tom!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 9. 2010 7:32

Průměrný klient, který vybírá za měsíc 3x z bankomatu, navíc jednou z bankomatu cizí banky, je nadprůměrný blb. Nebo byl záměrně vytvořen tak, aby se na 1. místě umístila ona parodie na banku a nikoliv FIO.

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 9. 2010 12:39, Martin Komínek

Dobrý den,

k vašemu dotazu:

Rozdíl tří korun, o němž se zmiňujete vznikl kvůli položce 3 platby z trvalého příkazu. Vzhledem k tomu, že v sazebníku není u Osobního účtu zadarmo tato položka uvedena, počítali jsme ji podle standardního sazebníku platebního styku, tedy 1 Kč za jednu platbu.

Martin KOmínek

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlevnější účet roku 2010: premiérové vítězství Fio Běžného účtu

15. 9. 2010 | Jan Stuchlík, Patrik Nacher | 37 komentářů

Nejlevnější účet roku 2010: premiérové vítězství Fio Běžného účtu

Už potřetí prošly servery Peníze.cz a Bankovnípoplatky.com sazebníky bank, aby našly nejlevnější běžný účet pro průměrného klienta českých bank. Letos poprvé zvítězila Fio banka s Běžným... celý článek

Nejvýnosnější spořicí účet: víme, kde ho mají a co nového se chystá

19. 8. 2010 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Nejvýnosnější spořicí účet: víme, kde ho mají a co nového se chystá

Kdo potřebuje mít své úspory v pohotovosti na spořicím účtu, asi nejásá z aktuální výše úrokových sazeb, které se v Česku nabízí. Nejlepší sazby bez dalších podmínek se pohybují kolem... celý článek

Jak se dá i za účet zdarma platit desítky korun za měsíc

20. 7. 2010 | Jan Stuchlík | 8 komentářů

Jak se dá i za účet zdarma platit desítky korun za měsíc

Výše bankovních poplatků často nezáleží na tom, jak je banka drahá, ale jak moc klienti využívají jejich služeb. Typický je například zbytečně vysoký počet výběrů z bankomatů, který... celý článek

Banky ve velkém zdražují, včetně mBank

4. 6. 2010 | Petr Kučera | 7 komentářů

Banky ve velkém zdražují, včetně mBank

Statisíce klientů tuzemských bank se musí připravit na změny poplatků, většinou zaplatí vyšší než dosud. Po Raiffeisenbank a Komerční bance, které změnu oznámily už dříve, informovaly... celý článek

Sedm rad pro sjednání nejlevnějšího běžného účtu

12. 9. 2008 | Eva Sovová, Věra Tůmová | 4 komentáře

Sedm rad pro sjednání nejlevnějšího běžného účtu

Poplatky u bankovních účtů rozčilují nejednoho klienta. Řada z nich kvůli tomu zvažuje změnu účtu. Při výběru nejvhodnějšího účtu se ale vyplatí na některé parametry rovnou v bance... celý článek

Partners Financial Services