Na VII. Fóru Zlaté koruny půjde o souboj mezi ekonomy a politiky

PR článek | rubrika: PR Článek | 26. 4. 2010
Blíží se volby a politické strany odkryly karty, aby nalákaly voliče na své programy. Letošní odložené předčasné volby poskytují těmto programům šanci náležitě se rozkošatět. Nedivme se. Je tu krize a politici už jsou takoví, že v mimořádných obdobích rádi upozorňují na svou nepostradatelnost a pasují se do rolí spasitelů. Z rukávu nyní tahají jeden trik za druhým, jak krizi zkrotit, až nám z toho jde někdy hlava kolem. Kdyby se všechno, co mají strany před volbami v plánu, mělo uskutečnit, skončili bychom v ještě větší krizi a zmatku. Ale tak to jistě nebude.

Mnohem jistější je, že toho, kdo bude po volbách vládnout, nečeká lehký život. Bude muset na sebe vzít velkou odpovědnost a být schopen vyřešit nelehké problémy. Vysoké zadlužování státu, nezaměstnanost spolu s dalšími dopady hospodářské krize, korupce, stárnutí populace, problémy zdravotnictví a školství... To jsou jen nejviditelnější a nejmarkantnější bolavá místa, a zdaleka ne všechna, která volají po nápravě, zlepšení, po změně.

Zeptejme se rovnou, zda mají politici v této chvíli skutečně v rukou ta nejlepší řešení? Chtějí se jen zalíbit nebo myslí tentokrát vše opravdu vážně? A mají jejich plány vůbec oporu v realitě? Ještě před volbami budeme mít příležitost si to prověřit.

V Praze dojde 17. května k zajímavé konfrontaci. Na VII. Fóru Zlaté koruny se proti sobě postaví tváří v tvář na jedné straně ekonomové, manažeři a podnikatelé, na druhé lídři politických stran, které mají šanci uspět ve volbách. Pod názvem Ekonomika versus politika aneb VOLBY 2010 se náš pohled zaměří na to, jak jsou politici schopni a připraveni řešit nejenom krizi, ale zajistit také další vývoj České republiky v širších národohospodářských souvislostech.

Když se podíváme kolem sebe, tak to podstatné, a tím je jednotná vize, z níž se odvíjí budoucí postavení země, nám stále uniká. Namísto potřebných a nezbytných změn, které by nás někam dovedly, děláme dílčí, nesystémové, kompromisní kroky, které nikam nevedou a situaci spíše zhoršují. Často s poukazem, že na to či ono nemáme. Priority sice vyhlašujeme, ale nikdo není schopen se za ně postavit, tak jak to dělají politici kupříkladu v úspěšných severských zemích. To se týká jak zadlužování státu, tak podmínek pro podnikání, rozvoje infrastruktury, vzdělání a dalších oblastí.

Již minulá fóra Zlaté koruny upozornila na to, že bychom nyní neměli promarnit šanci na změnu. Tato fóra připomněla, že jsme na rozcestí a měli bychom se rozhodnout, kam dál. Zatím na nich ekonomové a podnikatelé většinou jen debatovali mezi sebou. VII. Fórum Zlaté koruny bude zcela jiné. Poprvé na skutečně reprezentativní úrovni zástupci obou táborů – ekonomové a politici – budou moci bezprostředně reagovat na argumenty druhé strany. Dodejme, že takovýto otevřený a veřejně prezentovaný dialog zde do této doby citelně chyběl.

VII. Fóra Zlaté koruny se zúčastní Jan Švejnar, Michal Mejstřík, Milan Zelený, Valtr Komárek a další významní ekonomové, zástupci podnikatelských svazů Jaroslav Míl, Jaroslav Hanák, Jan Veleba, přední podnikatelé a manažeři jako např. Andrej Babiš, Jan Mühlfeit, Stanislav Bernard a další. Nejvýznamnější politické strany budou reprezentovat Petr Nečas, Miroslav Kalousek, Cyril Svoboda, Miloš Zeman a Radek John. Svého reprezentata by měla vyslat i sociální demokracie.

Více informací o programu fóra najdete na www.zlatakoruna.info/forum . Zde se mohou zájemci o účast na fóru zároveň přihlásit. K fóru také probíhá diskuse na Facebooku na adrese www.facebook.com/pages/Praha-Czech-Republic/Forum-Zlate-koruny/340828453283 (název stránky „Fórum Zlaté koruny“), odkud vzejdou dotazy k účastníkům fóra.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.

Partners Financial Services