Vklady v českých bankách budou více chráněny

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 26. 4. 2010 | 2 komentáře
Vklady v českých bankách budou více chráněny
Od roku 2011 se v Česku zvýší limit pro pojištění bankovních vkladů z dosavadních 50 tisíc na 100 tisíc eur, tedy podle současného kurzu na téměř 2,6 milionu korun.

Příslušnou novelu zákona o bankáchminulý týden po poslancích schválili i senátoři. Navýšení navrhla vláda, nicméně vyplývá ze směrnice Evropské unie.

Novela zároveň od ledna 2011 zkrátí lhůty pro výplatu náhrad za pojištěné vklady. V současnosti je musí Fond pojištění vkladů začít vyplácet do tří měsíců ode dne, kdy Česká národní banka oznámila platební neschopnost některé bankovní instituce. Nově by výplaty měly začít do 20 pracovních dnů.

"Současně bude zkrácena lhůta, ve které musí ČNBoznámit platební neschopnost některé instituce, a to z 21 dní na pět pracovních dní od okamžiku, kdy se o ní dozvěděl," dodává výkonná ředitelka fondu Renáta Kadlecová.

Do roku 2008 byly v Česku pojištěny vklady jen do 25 tisíc eur, navíc se do tohoto limitu vyplácelo jen 90 procent částky. Po vypuknutí finanční krize pak evropské vlády raději rychle zvýšily limit, aby předešly panice - prioritou byla stabilita bankovního trhu. Také Česko na podzim 2008 zvýšilo pojištění na současných 50 tisíc eur a zároveň zrušilo takzvanou spoluúčast, takže do určeného limitu mají klienti dostat 100 procent vkladů.

Ve fondu je 14,5 miliardy

Fond pojištění vkladů vznikl roku 1994. Povinně do něj 0,1 procenty z pojištěných vkladů ročně přispívají banky či družstevní záložny (kampeličky), 0,05 procenty pak stavební spořitelny. Řídí jej pětičlenná správní rada, kterou jmenuje a odvolává ministr financí.

Ke konci loňského roku bylo ve fondu zhruba 14,5 miliardy korun. Na pád některé z největších českých bank by to tedy zdaleka nestačilo. Například jen skupina ČSOBevidovala ke konci loňského roku na bankovních vkladech (včetně stavebního spoření) kolem 567 miliard korun.

Podle Josefa Taubera, předsedy správní rady fondu, by v případě problémů velkých bank musel - jako i jinde v Evropě - stejně pomoci stát. Záruka, že by stát fondu pomohl, nicméně v zákoně chybí.

"Žádný bankovní otřes však České republice v následujících letech nehrozí," ujišťuje Tauber, který je zároveň výkonným ředitelem České bankovní asociace. Stabilitu českého bankovního trhu potvrdily i nejnovější testy České národní banky.

Rezervy? 1,5 procenta a dost

Pravidelný roční příspěvek bank, stavebních spořitelena družstevních záložen do fondu by se naopak za několik let mohl snížit. "Podle odborníků má smysl, aby fond měl rezervy ve výši 1,5 procenta z celkového objemu pojištěných vkladů. To se všeobecně považuje za dostačující hranici," vysvětluje Tauber. V Česku je to zhruba 31 miliard korun.

S uvedeným limitem 1,5 procenta (pojištěných vkladů v celé ČR) počítá také schválená novela. Současně však do té doby zvyšuje příspěvky, které se nově budou platit čtvrtletně (banky i spořitelní a úvěrní družstva ve výši 0,04 % z průměrného objemu pojištěných vkladů za předchozí kalendářní čtvrtletí, stavební spořitelny ve výši 0,02 %).

Až se objem rezerv ve fondu zvýší ze současných 14,5 miliardy korun na zmíněných zhruba 31 miliard, což by podle výpočtů ministerstva financí mělo nastat v roce 2016, pak budou finanční instituce přispívat už jen minimální čáskou.

U každé banky zvlášť

Ze zákona jsou pojištěny veškeré vklady jak fyzických, tak právnických osob, vedené v české nebo cizí měně. Maximální limit pro výplatu je nyní 50 000 eur na jednoho klienta v jedné bance(od ledna 2011 se zvýší na 100 000 eur).

Vklady jedné osoby u více bank se tedy nesčítají, ale počítají u každé banky zvlášť.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz na adrese: http://aktualne.centrum.cz/finance/penize/clanek.phtml?id=662912

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo kontroluje nebankovní poskytovatele úvěrů?

9. 4. 2010 | redakce Peníze.CZ

Kdo kontroluje nebankovní poskytovatele úvěrů?

Četli jste v uplynulém týdnu pozorně články na Peníze.cz? Vyzkoušejte si v našem kvízu, co všechno jste si zapamatovali. Po jeho vyplnění se dozvíte správné odpovědi.

Nejlepší jarní spořicí účty pro vašich 50 tisíc korun

31. 3. 2010 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Nejlepší jarní spořicí účty pro vašich 50 tisíc korun

Češi mají nejčastěji úspory do 50 tisíc korun, které slouží jako finanční rezerva. Měli by je však mít uložené tak, aby je šlo kdykoliv vybrat. Nejlépe se k tomu hodí spořicí účty.... celý článek

mBank se mění. K horšímu.

25. 3. 2010 | Věra Tůmová, Jan Stuchlík | 70 komentářů

mBank se mění. K horšímu.

mBank už má asi dost klientů. Dovoluje si tak výrazně omezovat zvýhodnění, na která je přilákala. Sazby spořicích účtů srazila na minimum a dlouho slibované produkty také stále zatím... celý článek

Vklady u bank budou lépe pojištěné

21. 1. 2010 | Jan Stuchlík | 7 komentářů

Vklady u bank budou lépe pojištěné

Český Fond pojištění vkladů by za pět let mohl mít dost peněz, aby mohl snížit bankám jejich příspěvky. Ty by ušetřené peníze mohly klientům vrátit formou zvýšení zhodnocení u vkladových... celý článek

Jak je to s pojištěním vkladů v České republice

16. 10. 2008 | Věra Tůmová | 16 komentářů

Jak je to s pojištěním vkladů v České republice

Fond pojištění vkladů je momentálně „v kurzu“. Do nedávna o jeho existenci neměla většina lidí ani tušení. V Česku je nyní ze zákona pojištěno 90 procent vkladů do výše 25 tisíc eur.... celý článek

Partners Financial Services