Dluh z kreditky zaplatíte i přes bankomat

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 12. 4. 2010 | 1 komentář
Dluh z kreditky zaplatíte i přes bankomat
Dvě banky umožňují, abyste ve vybraných bankomatech zaplatili dluh z kreditní karty v hotovosti. U dalších tří bank lze přes bankomat vkládat peníze na účet. Počet těchto vkladomatů poroste.

Umořit dluh na kreditní kartě se dá dnes i přes takzvaný vkladomat. Tedy speciální depozitní bankomat pro vklad hotovosti. Záleží ovšem na tom, od které bankymáte kreditní kartu. Svým klientům to umožňuje trojice speciálních bankomatů od GE Money Banka osm vkladomatů České spořitelny. Další tři banky, které také disponují depozitními bankomaty, tuto možnost zatím nenabízejí. Ještě letos jí ale většina plánuje zavést. Mohou se na to těšit minimálně klienti Poštovní spořitelny, ČSOBa UniCredit Bank.

Vkládání hotovosti přes nový typ vkladového bankomatu je jednoduché. Klient, který zná výši celé dlužné částky či alespoň minimální splátky, vloží do bankomatu kreditní kartu a následně i odpovídající sumu najednou v bankovkách. Tato suma se mu okamžitě připíše přímo na úvěrový účet kreditní karty. Tedy pokud stihne vklad do 19 hodin (u GE Money) nebo do 20 hodin v České spořitelně.

Statistiky bankomatů v ČR

Celkový počet bankomatů v ČR se podle údajů Sdružení pro bankovní karty loni zvýšil o 4,1 procenta na 3679. Z toho jich měla 1218 Česká spořitelna, Československá obchodní banka s Poštovní spořitelnou disponovaly 734 bankomaty, Komerční banka měla 685 bankomatů.

Zdroj:ČTK

Ve večerních hodinách, o víkendu nebo svátcích se hotovost klientům připíše na účet až v nejbližší pracovní den. Při jednom vkladu lze za poplatek 20 korun na účet GE Money Bank vložit nejvýše 350 bankovek. V rámci tohoto množství banka nestanovuje žádný finanční limit. Vkladomat České spořitelny umožňuje vklad bankovek jen v české měně, a to v sumě od padesáti korun do sto tisíc korun při jednom vkladu.

Držitelé kreditních karet GE Money bank mají ale podle Dvořáčkové vedle možnosti vkladu ještě jednu výhodu oproti držitelům kreditek od jiných bank. Přes bankomat mohou zadávat i jednorázové příkazy k úhradě. Takže z účtu ke kreditní kartě mohou zaplatit třeba složenku. Budou přitom využívat bezúročné období kreditní karty jako při platbě u obchodníků a případně i další benefity, které banka za platby kreditní kartou nabízí.

Kreditní kartu mohou při vkladu hotovosti přes vkladomat využít rovněž klienti České spořitelny. Poplatek za vložení hotovosti je shodný pro majitele kreditních i debetních karet. Za vklad na účet v České spořitelně si banka účtuje šest korun. Za vklad na účet vedený u jiné banky se platí 25 korun a 0,5 procenta z vkládané částky. Kdo by chtěl tímto způsobem vložit na účet v jiné bance 10 tisíc korun, zaplatí poplatek 75 korun. Stále to ale bude levnější než vklad na přepážce, za který si Česká spořitelna účtuje dvě procenta z vkládané částky, minimálně stokorunu.

BankaPoplatek za vklad přes depozitní bankomatPoplatek za vklad na přepážce banky
Česká spořitelnavklad na účet v ČS
6 Kč
vklad na účet v jiné bance v ČR 25 Kč +0,5% z částky
vklad na účet v ČS
8 Kč
vklad na účet v jiné bance v ČR 2 % z částky (min. 100 Kč)
ČSOB6 Kč9 Kč
GE Money bankDebetní kartou
6 Kč
Kreditní kartou
20 Kč
Debetní kartou
6 Kč
Kreditní kartou
70 Kč
Komerční bankaNemá depozitní bankomatyNemá depozitní bankomaty
Poštovní spořitelna0 Kč0 Kč
RaiffeisenbankNemá depozitní bankomatyNemá depozitní bankomaty
UniCreditBankvklad CZK na účet v UB
0 Kč
vklad v cizí měně
0 Kč
vklad CZK na účet v UB
0 Kč
vklad v cizí měně
1% z částky, min.30 Kč

Zájem o nové funkce bankomatů mezi klienty tuzemských bank roste. Potvrzují to čísla z výzkumu Poštovní spořitelny a ČSOB z konce loňského roku. „Chceme proto klientům poskytnout, co nejvíce kanálů a možností, jak se mohou dostat k vlastnímu účtu,“ konstatuje Denisa Salátková z Poštovní spořitelny. ČSOB a Poštovní spořitelna, které využívají společnou síť bankomatů, tak hodlají po ukončení pilotního provozu prvních třech depozitních bankomatů, zavést ještě letos desítky dalších po celé České republice. Nové depozitní bankomaty skupiny ČSOBby pak měly umět nejen vklady hotovosti pro kreditní karty, ale bude umět vložené peníze vydávat při výběrech zpět do oběhu.

Počet nových depozitních bankomatů letos minimálně o další tři desítky především v krajských městech zvedne Česká spořitelna, která v Česku obsluhuje největší počet bankomatů. O desítku se rozšíří síť vkladomatů GE Money Bank.

Bankomaty nové generace, které umožňují vklady, testuje také UniCredit Bank. Ta, respektive její předchůdkyně Živnostenská banka, v Česku nabízela klientům tuto službu dlouho jako jediná banka. Většina jejích 74 depozitních bankomatů ovšem zatím umožňuje vklad jedině prostřednictvím obálkového depozitu. Klient vloží peníze v obálce společně s lístkem, na kterém je uvedena konkrétní částka odpovídající sumě v obálce. Vklad se potom v bance zpracovává ručně a připíše se na účet následující pracovní den.

Anketa

Už jste vyzkoušeli vklad hotovosti přes depozitní bankomat?

UniCredit Bank proto chystá výměnu za takzvané inteligentní vkladomaty, kdy bankomat sám rozezná vložené bankovky. Do konce roku by podle mluvčího banky Tomáše Pavlíka měl být inteligentní vkladomat na každé nově otevírané pobočce.

Vedle podnikatelů, kteří služby vkladomatů využívají nejčastěji ve večerních hodinách, se zvyšuje zájem o vkladomaty i mezi běžnými retailovými klienty banky. „Zajímavý je také trend z pohledu vkládaných měn,“ říká Pavlík z UniCredit Bank a dodává: „Kromě české koruny sledujeme stále vyšší vklady i v zahraničních měnách, především v eurech.“ Jedním z možných vysvětlení růstu vkladů v eurech je podle Pavlíka fakt, že se v poslední době zvětšuje podíl eura v oběhu i v rámci České republiky. Stále více obchodníků umožňuje platit eurem a také více lidí má nyní účty i v eurech. Za vklady v cizí měně ovšem klient v UniCredit Bank zaplatí jedno procento z vkládané částky, minimálně pak 30 korun.

Z největších tuzemských bank v Česku vklad hotovosti přes bankomat stále ještě neumožňuje Raiffeisenbanka Komerční banka. Jejich klienti prý nemají o takové služby zájem, tvrdí zástupci obou bank.

Jaké zkušenosti se vklady hotovosti v bankách máte vy?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Novinka: Při žádosti o půjčku vás vždy povinně prověří

6. 4. 2010 | Jan Stuchlík

Novinka: Při žádosti o půjčku vás vždy povinně prověří

Nový zákon o spotřebitelských úvěrech by měl do určité míry ochránit nezodpovědné dlužníky před nimi samými. Nově ukládá poskytovatelům úvěrů povinnost, aby řádně posoudili schopnost... celý článek

Nejlepší jarní spořicí účty pro vašich 50 tisíc korun

31. 3. 2010 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Nejlepší jarní spořicí účty pro vašich 50 tisíc korun

Češi mají nejčastěji úspory do 50 tisíc korun, které slouží jako finanční rezerva. Měli by je však mít uložené tak, aby je šlo kdykoliv vybrat. Nejlépe se k tomu hodí spořicí účty.... celý článek

Jak refinancováním spotřebitelských úvěrů ušetřit tisíce

30. 3. 2010 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Jak refinancováním spotřebitelských úvěrů ušetřit tisíce

Dlužníci, kterým přerůstají dluhy přes hlavu, mohou využít konsolidace půjček. V rodinném rozpočtu lze díky tomu ušetřit tisíce korun. Tento nový úvěr by ovšem měl být na dlouhou dobu... celý článek

Jen čtyři banky vás za předčasné splacení půjčky nepotrestají

22. 3. 2010 | Věra Tůmová

Jen čtyři banky vás za předčasné splacení půjčky nepotrestají

V Česku si jen čtyři banky neúčtují poplatky za předčasné splacení spotřebitelských úvěrů. U ostatních bude muset pokuta výrazně klesnout. Donutí je k tomu nový zákon o spotřebitelském... celý článek

Bankomat naruby už má několik bank

13. 2. 2009 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Bankomat naruby už má několik bank

Malí živnostníci a podnikatelé často potřebují uložit hotovost na účet i po zavírací době bank. Pokud nechtějí běhat po světě s kupou bankovek, nemají příliš možností, jak s nimi naložit.... celý článek

Partners Financial Services