Půjčky jsou dražší, než banky říkají. Věříte slibům bank?

Půjčky jsou dražší, než banky říkají. Věříte slibům bank?
Banky se ve snaze nalákat klienty dopouštějí různých triků. Třeba do údaje o roční procentní sazbě nákladů u spotřebitelských úvěrů nezapočítají všechny poplatky. Půjčka pak vypadá levněji. Věříte bankám, že o svých produktech informují pravdivě? Napište, co si o tom myslíte.

Náklady spojené s čerpáním úvěru

Náklady spojené s čerpáním úvěru

Jediná banka, která v Česku nemate klienty, kteří si chtějí vzít spotřebitelský úvěr, je Poštovní spořitelna. Roční procentní sazba nákladů (RPSN) na půjčku, která zahrnuje úrok i související poplatky, odpovídá skutečnosti, zjistil poslední průzkum společnosti Člověk v tísni. Poskytovatelé úvěrů musí RPSN u spotřebitelských úvěrů uvádět. Zákon o spotřebitelských úvěrech už ovšem neříká, které poplatky musí do výpočtu zahrnout. (Spočítejte si RPSN u vašeho úvěru)

Proto například u ČSOB se u zkoumané půjčky lišila RPSN uváděná bankou (19,2 %) od skutečnosti (23,4 %) o 22 procent. Druhá nejhorší byla Česká spořitelna. Banky sice zákon neporušují, avšak pro zájemce o úvěr je odlišná praxe při výpočtu sazeb RPSN u jednotlivých bank matoucí, míní organizace Člověk v tísni. Při výzkumu si pracovníci Člověka v tísni chtěli vzít půjčku 30 tisíc korun na jeden rok, či nejbližší možnou variantu. Na stejnou nesrovnalost v uváděné výši RPSN upozornily i Peníze.cz při průzkumu spotřebitelských půjček před loňskými Vánocemi.

Věříte, že banky informují klienty o svých produktech pravdivě? Už se vám někdy stalo, že jste chtěl využít nabídky banky, ale nakonec se podmínky od těch inzerovaných lišily? Měla by se bankám předepsat zákon jasná metodika výpočtu RPSN a maximální povolená výše této sazby?

NAPIŠTE, CO SI O TOM MYSLÍTE, A PŘEČTĚTE SI NÁZORY OSTATNÍCH.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

22. 2. 2021 11:43 | loanoffer22

Do you need this cash for business and to clear your bills?
Then send us an email now for more information Contact Us
whatspp Number +91 892 949 0461
Mr Abdullah Ibrahim
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 11. 2010 16:50 | acpu

Zkusenost s uverem od Postovni sporitelny: Nabidka moc dobre vypadajici, bohuzel kdyz postou dorazily dokumenty k podepsani, objevilo se nekolik hacku: 1) K uveru se automaticky prirazuje kreditni karta, bez ni nelze produkt sjednat. Behem telefonni nabidky (kontakt ze strany banky) o tom nepadla ani zminka. 2) Veskere udaje o kreditni karte a uveru s ni spojenem jsou jen velmi spatne dohledatelne, pokud zadate vyhledat na strankach PS, nenajdete. 3) Klient je nucen jednat v casove tisni, do tri dnu od odeslani bankou musi byt dokumenty podepsane a zpet v bance pouze beznou postou
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 4. 2010 14:24 | Linule

bankám nevěřím, a už vůbec ne velkým kolosům typu ČSOB, ČS a Reiffka, které udělají všechno pro to aby člověka nalákaly a voškubaly.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 4. 2010 16:57

Pokud chcete refinanc hypotéky,tak se obratte na fin.poradce,který má daleko větší zkušenosti a možnosti.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 4. 2010 11:58 | Dezider Paraday

Doporučuji provident ! Mám s ním několikaleté zkušenosti a vše v pořádku, RPSN bylo přesně takové, jaké jsem čekal a jaké slíbíli a ani o korunu méně !!! Všem, kdo pochybují, mohu provident jen doporučit !!!
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 4. 2010 11:48 | TVK

Ano, bohužel jste právě předvedla typickou úroveň finanční gramotnosti našeho národa.

Protože jestliže za 10 měsíců přeplatíte 10%, pak tato částka neodpovídá ročnímu úroku (p.a.), ale pouze výši přeplatku. Úrok p.a. totiž vyjadřuje to pak logicky vyšší RPSN, které je navíc dle tohoto článku často ještě výrazně podstřelené. Samozřejmě, na letáku vypadá podstatně lépe velkým něco o zavádějícím, ale marketingově fungujícím přeplatku „jedné desetiny“ než „Půjčíme Vám za 26%“, což odpovídá realitě. A to je to RPSN a skutečný přepočet na roční úrok, který by měl umožnit srovnání mnohdy jinak nesrovnatelných půjček. A to je právě to, co Vám RPSN říká ... půjčujete si po započítání toho a toho za tolik.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 4. 2010 10:58 | Verunka

Já mám dobré zkušenosti s GE Money Bank, nikdy mi nelhali. Ale nechápu, proč se dělá humbuk kolem RPSN, když PRSN není úrok a každý si myslí, že ano. Když si vezmete úvěr - 10% záloha a 10 splátek, je úrok 10%. RPSN je 26,27%. Přitom předčasné splacení je zdarma. Tak co vám to RPSN řeklo: Nic. Lepší je počítat si úrok v ikorunách, než pořád hledět na nějaké RPSN.
A pokud člověk nesplácí řádně, musí počítat s tím, že bude platit nějaké sankce a poplatky, tak to je a on porušil podmínky.
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 4. 2010 0:57 | Robert Roseq

Dobrý den,
nechal jsem si vyhotovit nabídku pro refinancování hypoteky od 6 bankovních ústavu.
Osobní zkušenost...
Největší lháni a zatajování údajů GE money bank.
Mrtvého brouka děla česká spořitelna, kde je vedená původní hypotéka. Na e- maily odpovídá pouze telefonický bez potvrzení e-mailem. Hraje na čas.
Ostatní banky rovněž nepravdivé údaje.
RPSN se liší jak je výše uvedeno.
Banky nevydají výpočet celkových nákladů jak plyne ze zákona i při sjednání doby fixace na celou dobu splátek.
Hnus!!!!
R R
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 8 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

TOP 09 chce zrušit porodné. Jak má podle vás stát podporovat rodiny?

1. 4. 2010 | redakce Peníze.CZ | 108 komentářů

TOP 09 chce zrušit porodné. Jak má podle vás stát podporovat rodiny?

Strana TOP 09 chce bojovat proti rostoucímu zadlužení státu poměrně razantními škrty ve státních výdajích. Jednou z obětí by mělo být i porodné. Jak by podle vás měl stát podporovat... celý článek

Dokáže ODS omezit zneužívání sociálních dávek? Co vy na to?

25. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ | 33 komentářů

Dokáže ODS omezit zneužívání sociálních dávek? Co vy na to?

ODS představila další pilíř svého volebního programu. Po plánu na snížení nezaměstnanosti ukázala, jak chce omezit zneužívání sociálních dávek. Věříte, že po volbách tyto sliby splní?... celý článek

Alimenty? Až čtvrtina platu, doporučuje ministerstvo. Co vy na to?

18. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ | 79 komentářů

Alimenty? Až čtvrtina platu, doporučuje ministerstvo. Co vy na to?

Nejednotné rozhodování soudů o výši výživného na děti by mělo skončit. Ministerstvo spravedlnosti vydalo doporučující tabulku, kolik by rodič na dítě, které nevychovává, měl platit.... celý článek

Kdo by měl podle vás financovat český sport, když na to stát kvůli dluhům nemá

11. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ | 14 komentářů

Kdo by měl podle vás financovat český sport, když na to stát kvůli dluhům nemá

Jiří Paroubek slibuje, že postaví český sport na nohy. Posloužit k tomu má i povinné sponzorství velkých firem. Protože stát na to kvůli vysokému dluhu peníze nemá. Kdo a jak by podle... celý článek

Partners Financial Services