Nejlepší jarní spořicí účty pro vašich 50 tisíc korun

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 31. 3. 2010 | 8 komentářů
Nejlepší jarní spořicí účty pro vašich 50 tisíc korun
Češi mají nejčastěji úspory do 50 tisíc korun, které slouží jako finanční rezerva. Měli by je však mít uložené tak, aby je šlo kdykoliv vybrat. Nejlépe se k tomu hodí spořicí účty. Přinášíme vám nyní přehled těch, které nabízí nejlepší úrokové sazby.

Počet míst, kam má ještě smysl si uložit 50 tisíc korun v bance tak, aby se alespoň slušně zhodnocovaly a přitom byly neustále k dispozici jako rezerva, se začíná v Česku zužovat. Úrokové sazby ČNBjsou od sklonku loňského roku na minimu, na což s určitým zpožděním zareagovala řada tuzemských bank. Nejvyšší zhodnocení na bankovních spořicích účtech se pro padesátitisícové úspory nyní pohybuje nejvýše na hranici 2,50 procenta, a to pouze u nováčka na českém bankovním trhu AXA Bank.

Spořící účty s nejvyšší sazbou a bez omezení výběru

BankaNázev produktuSazba (% p.a.)
AXA Bank Spořicí účet 2,5 (+0,5 bonus)
ING Ing konto2,25
VolksbankBěžný spořicí účet2,03
LBBWSpořicí účet 2,0
Poštovní spořitelnaČervené konto2,0
GE Money BankGenius II2,0

Na sklonku loňského roku, kdy jsme dělali podobné porovnání spořicích účtů, měly bez dalších omezení, nutnosti založení účtu či minimálního vkladu, 2,5procentní sazbu spořicí účty u tří bank. Jenže ING, LBBWa mBankúročení snížily. AXA Bank na trh vstoupila až letos.

ING se na začátku žebříčku stále drží a LBBWtaké. Z první trojice nejlepších spořicích účtů pro padesátitisícové úspory ovšem nyní mBankse spořicími účty eMax i eMax Plus zmizela. Ty se po nedávné změně úročení ocitly na opačném pólu žebříčku. eMax nyní nabízí sazbu 0,8 a eMax Plus je úročen pásmově – do 600 tisíc korun jedním procentem a nad 600 tisíc korun 1,85 procenty.

U nejlépe zhodnocovaného spořicího účtu AXA Bank lze zatím získat ještě úrokovou prémii. Věrné klienty banka odmění sazbou zvýšenou o půl procentního bodu na nynější 3 procenta. Klient musí splnit podmínku, že si na spořicím účtu ponechá měsíčně v průměru zůstatek vyšší než 40 tisíc korun, a to až do konce roku. Teprve pak mu banka připíše věrnostní bonus. ( Spočítejte si, co s vašimi úsporami udělají daně a inflace)

Na 2,5 procentní sazbu ještě dosáhnou minimálně klienti dvou dalších bank. Musí ovšem mít otevřený i běžný účet. V České spořitelněmohou získat 2,5 zhodnocení ti klienti, kteří si sjednají běžný transakční účet s názvem Osobní účet a k němu si sjednají Spořicí plán. Díky tomu se jim pak budou takovouto sazbou zhodnocovat peníze přímo na transakčním účtu. Ovšem jen do výše 49 999 korun. Část zůstatku nad tuto sumu se zhodnotí sazbou 0,3 až 0,6 procenta dle výše vkladu.

Spořící účty s nejvyšší sazbou, ale s omezením

BankaNázev produktuSazba (% p.a.)
UniCreditBankSpořicí účet u konta Praktik
jednodenní výpovědní lhůta pro částky (75 000 - 149 999 Kč)
3,5 (+0,5 bonus)
GE Money Genius zvýhodněný
(jen pro stávající klienty)
2,5
Česká spořitelnaSpořicí plán k Osobnímu účtu
(do 49 999 Kč)
2,5
Citibank Spořicí účet k Citikontu2,0
Komerční bankaSpořicí konto
(do 50 000 Kč)
2,0
Raiffeisenbank eKonto Flexi
(na 12 měsíců a nad 1 milion Kč)
2,5
Kdo by si chtěl v bance sjednat pouze spořicí účet, neuspěje, protože banka klasický spořicí účet podle tiskové mluvčí Kristýny Havligerové nenabízí. Na 2,5procentní sazbu dosáhnou rovněž klienti GE Money Bank, kteří mají v bance starší typ účtu Spořicí účet Genius zvýhodněný, který se ale už neprodává.

Jedním z nejvýhodnějších spořicích účtů bez omezení vkladu či výběru nebo nutnosti mít v bance ještě další produkt zůstává ING Konto od ING Bank. Po jeho poslední úpravě je od 1. března 2010 roční úroková sazba 2,25 procenta. Podle vyjádření tiskové mluvčí ING Alexandry Gjurić banka další změny aktuálně neplánuje.

Jediné, co případné zájemce o tento spořicí účet může omezovat, je minimum poboček banky a přístup ke kontu jedině přes internetbanking či telebanking. Sjednání účtu ale banka umožňuje kromě internetu i přes své finanční poradce či poštou.

Až do konce června lze získat sazbu na běžném spořicím účtu Volksbank 2,03 procenta. Ostatní spořicí účty tuzemských bank dokážou letos na jaře nabídnout maximálně dvouprocentní úročení. Takový spořicí účet nabízí například Poštovní spořitelna(Červené konto), LBBW(Spořicí účet) nebo GE Money Bank(Genius II).

V některých dalších bankách je dvouprocentní sazba poskytována vždy jen s nějakým omezením. Často je takovou podmínkou například vedení účtu v bance. Což platí pro Českou spořitelnu, Komerční bankunebo Citibank. V Komerční bance stále například platí omezení výše spořené částky. Na KB Spořicím kontě je třeba mít uloženo maximálně 50 tisíc korun. Od částky 50 000 se vklad úročí jen sazbou 0,1 procenta.

U které banky a proč máte uloženou finanční rezervu vy?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 3. 2010 18:11, Host

Mých 50k v České spořitelně měsíčně vydělá asi 100 Kč a zaplatím za to 159,-
No nekupte to!

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 3. 2010 8:46, Setrilek

Ja osobne davam prednost terminakum u ERB, tam davaji jeste vetri procenta, viz http://erbank.eu/cz/special/terminovane-vklady

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

mBank se mění. K horšímu.

25. 3. 2010 | Věra Tůmová, Jan Stuchlík | 70 komentářů

mBank se mění. K horšímu.

mBank už má asi dost klientů. Dovoluje si tak výrazně omezovat zvýhodnění, na která je přilákala. Sazby spořicích účtů srazila na minimum a dlouho slibované produkty také stále zatím... celý článek

Boj s bankovními poplatky není marný. Část jich už zmizela.

25. 3. 2010 | Petr Kolář | 2 komentáře

Boj s bankovními poplatky není marný. Část jich už zmizela.

České banky sice každý rok vyberou na bankovních poplatcích desítky miliard korun. Pomalu ovšem pod tlakem veřejnosti od některých poplatků upouštějí, nebo nabízejí balíčky služeb,... celý článek

Jen čtyři banky vás za předčasné splacení půjčky nepotrestají

22. 3. 2010 | Věra Tůmová

Jen čtyři banky vás za předčasné splacení půjčky nepotrestají

V Česku si jen čtyři banky neúčtují poplatky za předčasné splacení spotřebitelských úvěrů. U ostatních bude muset pokuta výrazně klesnout. Donutí je k tomu nový zákon o spotřebitelském... celý článek

Sazby na spořicích účtech zase potichu klesly

29. 12. 2009 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Sazby na spořicích účtech zase potichu klesly

Spořicí účty bank už nenabízejí zdaleka takové zhodnocení jako na začátku roku. Sazby klesly potichu téměř všude, nejvíce pak kolem Štědrého dne.

Nejlepší spořicí účet pro vašich 50 tisíc korun

3. 12. 2009 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Nejlepší spořicí účet pro vašich 50 tisíc korun

Máte padesát tisíc, chcete je mít kdykoli k dispozici, mít je v bezpečí a něco s nimi vydělat? Vybrali jsme pro vás nejlepší spořicí účty, kam je můžete s klidem vložit. (aktualizace... celý článek

Partners Financial Services