Společný účet. Kde ho sjednat bez poplatků?

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 13. 3. 2018 | 5 komentářů
Kde společné konto založit, co může majitel účtu, co disponent a na kolik společný účet v bance přijde? Napoví náš přehled.
Společný účet. Kde ho sjednat bez poplatků?

Čtyřiačtyřicet procent lidí spravuje rodinné finance z oddělených účtů, devětadvacet procent má konto společné. Dvacet pět procent párů pak volí kompromis – kombinaci dvou oddělených a jednoho společného bankovního účtu. To vyplynulo z loňského průzkumu Equa bank.

Pokud stejně jako 54 procent respondentů průzkumu chcete řešit rodinné finance pomocí společného účtu (ať už jde o účet jediný, nebo doplněk k odděleným kontům), přijde vám vhod následující přehled. Zjišťovali jsme, u jaké banky si můžete společné konto založit a kde povolí pouze disponentský model. Naše srovnání navíc napoví, kde dostanete účet i platební karty pro oba partnery zdarma.

Au revoir, banko!

Když vám to spolu neklape

Pokud už společný účet máte, ale zjistili jste, že by se rodinné finance měly jinde líp, není nic snazšího než změnit banku.

Jak změnit banku

Spolumajitel vs. disponent

V praxi lze vést společný účet dvěma způsoby: buď budou oba partneři vystupovat jako rovnocenní majitelé účtu se stejnými právy, nebo jako majitel a disponent. Pokud jde o první možnost, pochodíte pouze u mBank a UniCredit Bank. Většina ostatních bank pak majiteli konta umožní určit disponenta účtu (často jich může být i víc). Výjimkou z pravidla je Equa bank a Hello bank!, kde neuspějete ani s disponentským modelem.

Pokud si tedy společný účet založíte jinde než u mBank či UniCredit Bank, čeká vás rozhodování, kdo z páru se stane majitelem účtu a kdo pouhým disponentem. Disponentova práva nakládat s účtem jsou vždycky omezená. Záleží i na tom, jaké úkony mu majitel na svém účtu dovolí.

Obecně můžou disponenti provádět standardní platební transakce, vybírat nebo vkládat peníze, využívat platební kartu i internetové bankovnictví. Mezi disponentská práva naopak nepatří rušení účtu, změny smlouvy, žádost o úvěr ani jmenování dalších disponentů. To dělá jen a pouze majitel konta. Vedle toho smí majitel nastavovat limity pro platební transakce a především kdykoli zrušit disponentovi přístup.

Bankomaty rozhodují

Nikdo nechce tahat hotovost

Bankomaty se dnes neomezují jen na vydávání hotovosti, mají celou řadu dalších funkcí. Pokud je pro vás vedle nulových poplatků důležité i to, jestli bankomat dovolí vybrat nominální hodnoty bankovek nebo zda má banka dostatečný počet vkladomatů, oceníte následující přehled.

Co umějí bankomaty: dávají, berou, sjednají pojištění

 

A pokud chcete vědět, jestli má blízko vás bankomat banka X nebo banka Y, nebo prostě čí bankomat je vám nablízku...

Vyhledávání bankomatů

Disponentské právo: pojistka po smrti

Společný účet, respektive model majitele a disponenta, může přijít vhod v situaci, kdy vlastník účtu zemře. Od roku 2005 platí, že banka v případě smrti vlastníka konto neruší a dál odečítá pravidelné platby. Pokud jde o účet, ke kterému není zřízené disponentské právo, znamená to, že až do vyřízení dědictví nesmí k účtu nikdo přistupovat – vybírat peníze nebo rušit trvalé příkazy. Výjimkou jsou situace, kdy vlastník účtu určí, které transakce se mají po jeho smrti stopnout.

Pokud ale k účtu zřízené disponentské právo je, může disponent s účtem v rámci svých práv nakládat i po vlastníkově úmrtí. Výjimkou samozřejmě je, když majitel konta omezí trvání disponentských práv pouze na dobu svého života. Po smrti majitele účtu může disponentská práva zrušit pouze správce dědictví, kterého během dědického řízení ustanoví notář.

Anketa

Máte společný účet?

Srovnání účtů zdarma a podmínek pro společné vedení

V nabídce většiny bank dnes najdete běžný účet bez poplatků. Dá se proto předpokládat, že zdarma budete chtít i vedení účtu společného. Ale zatímco někde je zdarma bez podmínek, další banky odpuštění poplatků podmiňují. Většinou jde o minimální obrat na účtu, případně provedení určitého počtu transakcí. Pokud jde o minimální obrat, dejte pozor: většinou se započítávají pouze peníze, které přijdou z jiné banky.

V přehledu najdete také informace o tom, kolik debetních karet k jednomu účtu konkrétní banka vydává a vede zdarma, případně jaké jsou poplatky za další karty. Obecně pak platí, že majitel i disponent můžou mít platební karty vedené na své jméno. A konečně poslední kritérium, podle kterého se mnozí rozhodují – bankomatovou síť dané banky si můžete prohlédnout kliknutím na odkaz v řádku Výběry z bankomatu.

Air Bank
Creditas
ČSOB
Česká spořitelna

Účet vedený zdarma: Běžný účet s Malým tarifem

Služby bez poplatku: příchozí i odchozí platby, trvalé příkazy, inkaso

Výběry z bankomatu: zdarma v bankomatech Air Bank, 10 Kč na pobočkách Sazky, 25 Kč za výběr z bankomatu cizí banky

Vedení společného účtu: majitel + disponent

Společné platební karty: 2 debetní karty a jedna platební nálepka zdarma (100 Kč za vydání další karty)

Fio banka
Komerční banka
mBank
MONETA Money Bank

Účet vedený zdarma: Běžný účet

Služby bez poplatku: příchozí i odchozí platby, trvalé příkazy, inkaso, vedení kontokorentu

Výběry z bankomatu: zdarma prvních 10 výběrů z bankomatů FIO banky v jednom měsíci, další za 9 Kč, 30 Kč za výběr z bankomatu cizí banky

Vedení společného účtu: majitel + disponent

Společné platební karty: 2 debetní karty zdarma (99 Kč za vydání další karty Mastercard či Maestro, 199 Kč za kartu VISA)

Poštovní spořitelna
Raiffeisenbank
Sberbank
UniCredit Bank

Účet vedený zdarma: Poštovní účet; zdarma při měsíčním obratu 10 000 Kč, jinak 69 Kč měsíčně

Služby bez poplatku: příchozí i odchozí platby, trvalé příkazy, inkaso, vedení kontokorentu

Výběry z bankomatu: zdarma v bankomatech skupiny ČSOB, zdarma jeden výběr měsíčně na pobočce České pošty, 40 Kč za výběr z bankomatu cizí banky

Vedení společného účtu: majitel + disponent

Společné platební karty: 2 debetní karty zdarma (10 Kč měsíčně třetí a každá další karta)

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+111
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services