Bojiště: internet. Braň svoje peníze!

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 4. 7. 2017 | 2 komentáře
Spravovat finance přes internetové bankovnictví nebo platit kartou na internetu – pro většinu lidí běžná praxe. Jak se ale pohybovat internetem, abyste o peníze nepřišli? A pokud pravidla znáte, dodržujete je? Pro jistotu jsme pro vás nachystali pár dobrých rad.
Bojiště: internet. Braň svoje peníze!

Většina Čechů zná zásady, které se na internetu vyplatí dodržovat. Alespoň to tvrdí průzkum Československé obchodní banky. Zároveň ale z odpovědí respondentů vyplývá, že ačkoli máme v pravidlech jasno, v každodenním životě se jimi příliš neřídíme. Řada lidí například používá příliš jednoduchá hesla a jen málokdy je mění.

Velké mezery mají Češi také v zabezpečení chytrého telefonu. Podle průzkumu ČSOB si většina lidí myslí, že nejsou pro hackery zajímavým cílem, protože nemají na účtu nijak závratné sumy. Odborníci ale upozorňují, že počítačoví piráti raději útočí na snadné cíle a při hackerských útocích většinou nedochází k odcizení velkých částek. Odchod neobvykle velkého objemu peněz totiž většina bank hlídá a u majitele účtu ověřuje.

Další průzkum, tentokrát České bankovní asociace, ukázal, že jen třináct procent lidí považuje využívání internetového bankovnictví za rizikové. Většina dotázaných také uvedla, že údaje svých klientů by měly ochraňovat především banky. Jenže podle ČBA i přes úsilí bank nakonec hraje stěžejní roli hlavně chování spotřebitele. „Je na každém z nás, aby dodržoval pravidla bezpečného chování v online prostředí a s citlivými údaji, mezi které patří přístupové údaje a hesla k internetovému bankovnictví, nakládal nanejvýš obezřetně,“ upozorňuje Tomáš Hládek, odborník na bezpečnost v online prostředí ČBA.

Proto jsme pro vás nachystali malé opáčko.

Jak řádí zlořádi?

Způsobů, jak se dostat k vašim penězům, znají podvodníci hned několik.

Skimming neboli kopírování magnetického proužku. Podvodník na bankomat nainstaluje speciální zařízení, okopíruje údaje o kartě, odpozoruje PIN a vytvoří padělek karty.

Pokud uvidíte na bankomatu podezřelé zařízení, jděte si raději vybrat jinam. Při zadávání PINu se vyplatí zakrývat si ruku, kterou PIN naťukáváte.

Hacking neboli odcizení dat přes počítač nebo mobilní zařízení. Útočník může použít virus, speciální aplikaci nebo nezabezpečenou wi-fi síť, pomocí které napadne vaše zařízení a následně získá potřebné údaje. Vyplatí se neotvírat neznámé přílohy e-mailů, neinstalovat podezřelé programy a nepoužívat veřejnou wi-fi, když platíte na internetu.

V posledních letech se internetem čas od času šíří takzvaný ransomware. V praxi vám dorazí e-mail s neznámou přílohou. Pokud ji otevřete, nainstalujete si do svého počítače virus, který zašifruje všechny soubory a složky ve vašem počítači. Hackeři po vás následně chtějí výkupné, výměnou za to, že data opět odemknou.

Phishing neboli podvodné vylákání citlivých údajů. Útočníci rozesílají e-maily, které se tváří jako zprávy od banky, České pošty nebo třeba PayPalu. Většinou vás přesměrují na falešnou stránku, kde máte zadat přihlašovací údaje.

E-maily jsou často od nerozeznání od oficiálních zpráv, napovědět ale můžou překlepy, chyby nebo špatná stylistika. Jako další vodítko poslouží e-mailová adresa odesílatele. Jestliže jde o neobvyklou doménu, zpozorněte a raději na nic neklikejte. 

Speciální odrůdou phishingových mailů jsou takzvané nigerijské dopisy. K těm víc níž v boxu Háček na blbečky.

Silné heslo je základ

Heslo, kterým se přihlašujete do internetového bankovnictví, by mělo být dostatečně silné. Ideální je kombinovat malá a velká písmena, číslice a znaky – inspiraci můžete načerpat v boxu níž. Na druhou stranu, heslo by mělo být taky dobře zapamatovatelné. Když si totiž zvolíte až moc složité heslo, dost možná si ho budete muset poznamenat. Chyba, které se podle odborníků dopouští zejména starší lidé. Heslo v žádném případě nepatří na papírek a už vůbec byste ho neměli nechat ležet například v práci vedle klávesnice. To samé samozřejmě platí pro PIN kód poznamenaný na lístečku v peněžence vedle platební karty.

Heslo

Přibližná doba prolomení

1234

ihned

Pavel11

23 sekund

Pavel11*

3 hodiny

*Pavlicek11*

3 roky

*Ppavlicek111*

5 let

Zdroj: ČSOB

Při vymýšlení hesla je lepší, vyhnout se snadno odvoditelným kombinacím – například jména a data narození. Vyvarovat byste se měli také používání stejných hesel pro několik různých služeb. Jakmile totiž útočník prolomí vaše heslo jednou, například do zákaznického účtu v e-shopu, kde je úroveň zabezpečení logicky nižší, dost možná ho pak zkusí použít i jinde. Heslo se samozřejmě vyplatí jednou za čas změnit.

Háček na blbečky

Drahý pane, můj zesnulý manžel nashromáždil na nigerijských ropných polích nějaké drobné, pár milionů dolarů. Peníze leží v bance v Lagosu a já je potřebuju převést do bezpečnější země. Pomůžete-li, dostanete z deseti milionů dolarů dva vy, tak jen prosím rychle pište číslo konta, jo a přibalte pár tisíc, musím nejdřív uplatit nějaké úředníky...

Proč jsou podvodné e-maily tak hloupé? Hledají hlupáky!

Nevěřte vyhledávačům

Další častá chyba, které se řada lidí dopouští – do internetového bankovnictví chodí přes vyhledávače. Do Googlu nebo Seznamu zadají heslo: internetbanking, název banky a poté kliknou na první odkaz, který jim ve výsledcích vyhledávání naskočí. Jenže v praxi nemusí jít o internetbanking vaší banky ale o zaplacenou falešnou stránku, která z vás chce vylákat přihlašovací údaje. Že řada klientů příliš neřeší, na jaký odkaz vlastně kliká, potvrdil experiment Československé obchodní banky. ČSOB totiž vytvořila vlastní falešnou stránku a zaplatila její umístnění na první pozici ve vyhledávačích. Za měsíc kliklo na falešný odkaz 61 tisíc lidí, třetina z nich dokonce opakovaně. Podle propočtů banky tak mohli její klienti přijít až o dvacet milionů korun.

Pokud se tedy chcete návštěvě podvodných stránek vyvarovat, nejprve raději jděte na stránky banky a teprve z nich se nechte přesměrovat do internetového bankovnictví. Když už se do internetbankingu dostanete přes vyhledávač, dávejte pozor na barevné odlišnosti a gramatické chyby, případně se podívejte do adresního řádku. Pokud adresa stránek vypadá jinak než obvykle nebo chybí ikona zámečku, pravděpodobně jde o podvod.

Propojeno!

Než někomu říkat heslo do internetbankingu, to mu radši nadiktujete rodné číslo. Riziko zneužití je tady totiž daleko menší.

Znají vaše rodné číslo. Můžou ho zneužít?

Raději z domova a pozor na mobil

Přihlašování do internetového bankovnictví nebo třeba placení kartou v e-shopu raději provádějte z domova. Naopak se snažte vyhýbat nezabezpečeným wi-fi sítím, typicky v kavárnách a restauracích. Samozřejmostí by mělo být používání antivirového programu, a to nejen na počítači ale i v chytrém telefonu.

Právě na zabezpečení telefonu řada lidí často zapomíná. Odborníci na online bezpečnost doporučují nastavit si na mobilu zámek – PIN, heslo nebo gesto. Pozornost věnujte také stránkám, ze kterých stahujete nejrůznějších aplikace. Za ověřené a důvěryhodné můžete používat stránky jako Google Play, iTunes nebo Windows Marketplace.

Vyluxovaný účet

Já to nebyl!

Přihlásíte se do bankovnictví a jen zíráte, jak vám přes noc zhublo konto. Ve výpisu platby, na které si rozhodně nepamatujete. A večírek, který by mohl nějaké to okno vysvětlit, se včera nekonal. Tajemný uklizeč vám vyluxoval konto. Co dělat?

Jak dostat peníze zpátky

Platba kartou na internetu

Kdo často platí kartou na internetu, udělá dobře, když využije dvojfaktorové zabezpečení neboli 3D Secure ochranu. Což v praxi znamená, aktivovat potvrzování každé transakce platební kartou unikátním kódem, který vám přijde esemeskou. Pokud nakupujete v e-shopu, který 3D Secure zabezpečení využívá, máte zároveň jistotu, že údaje o kartě platební brána neposkytuje obchodníkovi ale přímo bance.

Pokud obchodníkům neradi svěřujete údaje o kartě a často nakupujete v zahraničí, může také využít některou z elektronických peněženek. Virtuální peněženka slouží jako prostředník mezi vaším účtem a účtem prodejce. Jednou z nejoblíbenějších je globální virtuální peněženka PayPal. Na Peníze.cz najdete návod, jak si ji založit a využívat.

Desatero bezpečnosti České bankovní asociace

Mojžíš
  1. Pravidelně aktualizujte ochranné mechanismy svého počítače
  2. Obdobně jako počítač chraňte i svůj chytrý telefon
  3. Programy a aplikace instalujte pouze z důvěryhodných a ověřených zdrojů
  4. Přihlašovací a osobní údaje zadávejte jen na ověřených serverech, v důvěryhodném prostředí a nikomu je nesdělujte
  5. Pečlivě si chraňte svůj PIN kód
  6. Pravidelně si měňte svá hesla a vyhněte se užívání stejných hesel pro různé služby
  7. Neotvírejte e-maily a přílohy od neznámých a podezřelých odesílatelů
  8. Nakupujte pouze u prověřených a důvěryhodných online prodejců
  9. Věnujete dostatek pozornosti upozorněním vašeho počítače a na webu banky
  10. Pokud si nejste jistí a máte podezření, že se děje něco špatného, vždy kontaktujte banku

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services