Po třinácti letech krach banky. ERB bank nemá peníze

Aktuálně.cz | rubrika: Aktuálně.cz | 16. 10. 2016 | 4 komentáře
V pondělí přestala ERB Bank vyplácet zákazníkům peníze. Odůvodňovala to chybou výpočetní techniky. V úterý ale Česká národní banka vyhlásila, že ERB nemá peníze na vypořádání závazků.
Po třinácti letech krach banky. ERB bank nemá peníze

Česko-ruská ERB bank není schopna dostát za zákonných a smluvních podmínek svým závazkům vůči oprávněným osobám, potvrdila Česká národní banka. Do sedmi pracovních dnů tak musí začít výplata náhrad ze zákonného systému pojištění vkladů.

ERB bank nemá prostředky, aby vyplatila všem svým klientům vklady. Místo ní tak začne peníze vyplácet Garanční systém finančního trhu (dříve Fond pojištění vkladů). Ten v úterý obdržel oznámení České národní banky o neschopnosti ERB bank dostát za zákonných a smluvních podmínek svým závazkům vůči oprávněným osobám.

Kudy k penězům

Garanční systém nejpozději do 19. října 2016 stanoví den zahájení, místo a způsob vyplácení všech náhrad, o němž budou vkladatelé ERB bank, a.s. informováni prostřednictvím webových stránek Garančního systému, facebookových stránek Garančního systému a sdělovacích médií.

Do sedmi pracovních dnů od tohoto oznámení musí Garanční systém zahájit výplatu náhrady vkladů klientům. Ze zákona je pojištěno sto procent vkladů včetně úroků do výše maximálně sta tisíc eur (zhruba 2,7 milionu korun) na jednoho klienta.

Prakticky všechny vklady ponechané v ERB jsou pojištěné. Garanční systém v reakci na rozhodnutí České národní banky oznámil, že klientům ERB vyplatí přibližně 3,6 miliardy korun. Na konci roku 2015 bylo ve fondu 28, 8 miliardy korun.

Klienti ERB bank si pro peníze budou chodit na pobočky České spořitelny, nebo Moneta Money Bank. S nimi má garanční systém uzavřeny rámcové smlouvy a v nejbližších dnech si jednu banku pro výplatu vybere v takzvaném minitendru.

O tom, že ERB neplní požadavky ČNB, informovaly v polovině června Hospodářské noviny. Tehdy ERB podle zdroje z banky chyběla miliarda až miliarda a půl.

ERB se dvěma pobočkami v Praze a v Karlových Varech (a samostatnou směnárnou na karlovarském letišti) patří mezi malé banky. Objemem vkladů je srovnatelná spíše s kampeličkami. Ke konci druhého čtvrtletí vykazovala ERB aktiva za pět miliard korun a vklady v hodnotě 4,5 miliardy korun. Velikost vkladů meziročně klesla o 15 procent. Údaje jsou z výsledků hospodaření, které banka povinně hlásí centrální bance.

Ruský finančník Roman Popov, který ERB bank ovládá, tvrdí, že opatření ČNB bráni prodeji banky novému vlastníkovi. Serveru iHNed.cz sdělil, že banku by dokázal ozdravit a zachránit. ERB bank má podle Popova dostatek prostředků a pracuje na splnění požadavků regulátora. Navícprý  byla podepsána předběžná dohoda s investorem, který by banku koupil a navýšil její jmění o 700 milionů korun. Jméno investora, kterým má být finanční holding s evropskými akcionáři a se sídlem ve Švýcarsku, Popov odmítl zveřejnit.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chvála bankovních poplatků? Proč je neplatit s úsměvem a chutí

12. 5. 2015 | Patrik Nacher | 25 komentářů

Chvála bankovních poplatků? Proč je neplatit s úsměvem a chutí

Těžko pochopit, proč by měli být právě klienti bank těmi, kteří mají chápat, ba dokonce vítat poplatky, platit je s radostí a s úsměvem, když banky od nás svoje zisky ve velkém posílají... celý článek

Likvidátor v záložně WPB Capital. Záložna žaluje národní banku

10. 7. 2014 | Zdeněk Bubák | 7 komentářů

Likvidátor v záložně WPB Capital. Záložna žaluje národní banku

Kampelička WPB Capital přišla na konci června o licenci. Následně byl stanoven její likvidátor. Přinášíme postřehy likvidátora WPB Capital Jiřího Švihly a vyjádření obchodního ředitele... celý článek

Kampelička WPB Capital: Opatření ČNB jsou naprosto neadekvátní

17. 3. 2014 | Ondřej Tůma | 18 komentářů

Kampelička WPB Capital: Opatření ČNB jsou naprosto neadekvátní

Dopadnou i další družstevní záložny stejně jako zkrachovalé Metropolitní spořitelní družstvo? A proč Česká národní banka přes deset měsíců vede správní řízení s WPB Capital? Přečtěte... celý článek

Šéfová Fondu pojištění vkladů: Kampeličky? Snad se trh podaří stabilizovat a vyčistit

18. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 39 komentářů

Šéfová Fondu pojištění vkladů: Kampeličky? Snad se trh podaří stabilizovat a vyčistit

„O tom, že družstevní záložny můžou dlouhodobě a zdravě fungovat, se můžete přesvědčit v Německu a Rakousku. Tam ale fungují na trochu jiném principu a jsou také pod přísnějším dohledem,“... celý článek

ČNB: Největší kampelička nemá peníze, vyplatí je fond

29. 12. 2013 | Petr Kučera | 19 komentářů

ČNB: Největší kampelička nemá peníze, vyplatí je fond

Metropolitní spořitelní družstvo, největší tuzemská družstevní záložna, není schopno dostát závazkům vůči oprávněným osobám. Fondu pojištění vkladů to oznámila Česká národní banka.

Partners Financial Services