Nová internetová banka láká na levný účet a vyšší úroky

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 24. 7. 2011 | 1 komentář
Nová internetová banka láká na levný účet a vyšší úroky
Nová Zuno Bank ze skupiny Raiffeisen Bank International vstupuje na český trh. Konkrétní nabídku představila na úterní tiskové konferenci, současně spustila služby pro veřejnost.

Čistě internetová banka sází na jednoduché produkty včetně přehledného ceníku. Podle očekávání nabídla dvě varianty běžných účtů – podobně jako na Slovensku, kde působí od loňského prosince.

Lákadlem jsou hlavně výrazně vyšší úroky na termínovaných vkladech v porovnání s ostatními bankami (nikoliv záložnami).

Úrok u klasického spořicího účtu je „jen“ srovnatelný s dosavadní jedničkou na trhu, tedy dvěma procenty ročně. Banka však jako první nabízí způsob, jak neplatit patnáctiprocentní daň z úroků.

Dvě varianty běžných účtů

U základní varianty běžného účtu neplatí klienti žádný měsíční paušál ani poplatky za většinu základních služeb. Součástí tohoto účtu zdarma jsou všechny tuzemské příchozí platby, odchozí platby včetně trvalých příkazů a inkas, debetní karta Visa Classic a vedení spořicího účtu.

Nadstandardní varianta Plus pak nabízí neomezený počet výběrů z bankomatů Raiffeisenbank (u základní varianty je každý za 18 korun), podmínkou je výběr alespoň tisíce korun. Součástí jsou také SMS informace o pohybech na účtu a platbách kartou nebo služba Autopilot, automaticky převádějící peníze mezi spořicím a běžným účtem (obě služby přijdou v základní variantě na 18 korun).

Rozšířená varianta Plus stojí 68 korun měsíčně. Kdo ji chce mít zdarma, musí měsíčně utratit kartou za nákupy alespoň pět tisíc korun, nebo mít v bance minimálně dvě stě tisíc korun.

Výběr z ostatních tuzemských bankomatů přijde u obou variant na 38 korun. V zahraničí přijde výběr vždy na 80 korun, a to i v síti mateřské Raiffeisen Bank International.

Konkurencí pro novou Zuno Bank tak budou zejména Fio banka a mBank, které nabízejí běžný účet včetně základních služeb bez poplatků.

Spořicí účet s dvěma procenty ročně

Hlavním tahákem při startu nové banky mají být vysoké úroky na spořicím účtu a termínovaném vkladu. „Věříme, že klienty postupně přesvědčíme, aby si nás zvolili i jako hlavní banku pro všechny transakce,“ říká mluvčí Pavla Renčínová.

Na spořicím účtu banka nabídla úrok dvě procenta ročně. To je sice nad průměrem trhu, nicméně shodné se současnou nabídkou Axa Bank, dosavadní jedničky na trhu.

Jako první na českém trhu však připisujeme úroky denně,“ říká Miroslav Střihavka, ředitel Zuno Bank v České republice. To klientům umožňuje neplatit patnáctiprocentní daň, jestliže úroky při spoření nepřekročí 6,99 koruny denně.

Při úroku dvě procenta ročně to v praxi znamená, že lidé nemusí odvádět daň z úroků, jestliže zůstatek na spořicím účtu nepřevyšuje v daný den 127 500 korun,“ upřesňuje Střihavka. Zdůrazňuje, že každý klient si může založit až deset takových spoření.

Termínovaný vklad – 3,5 procenta na půl roku

Nejvyšší sazbu – 3,5 % ročně – připravila Zuno na šestiměsíčním termínovaném vkladu. Jde ale zřejmě jen o „dárek na uvítanou“, nabídka platí zatím do konce září.

Další sazby termínovaných vkladů jsou sice nižší, ale přesto výrazně nad úrovní většiny ostatních bank: 1,3 % (jeden měsíc), 1,5 % (dva měsíce), 2,2 % (jeden rok), 2,4 % (dva roky) 2,6 % (tři roky).

Kromě některých záložen nabízejí vyšší sazby také Evropsko-ruská banka (od 10 tisíc korun) a u vyšších vkladů (nad půl milionu) i J & T Bank.

Zuno Bank u termínovaných vkladů nevyžaduje žádnou minimální částku. Při předčasném zrušení vrátí všechny uložené peníze bez sankcí, ale bez úroku.

Specialitou je i možnost spoření v eurech, amerických dolarech a britských librách.

Vklady jsou ze zákona pojištěny do výše sta tisíc eur, tedy stejně jako u každé jiné banky či záložny.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Petr Kursa: Bankovní služby? Pořád jezdíme ve stodvacítce

23. 7. 2011 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Petr Kursa: Bankovní služby? Pořád jezdíme ve stodvacítce

Největší hráči bankovního trhu si nás vychovávají tak, abychom nechtěli nic nového. A jelikož je to s naší finanční gramotností bledé, nemají s tím moc práce. „Jestliže nemáme ponětí,... celý článek

Správa bankovního účtu: nejlevnější je Fio

4. 7. 2011 | František Mašek | 14 komentářů

Správa bankovního účtu: nejlevnější je Fio

Kdyby dostávaly banky vysvědčení podle výše poplatku za vedení účtu, dali by zřejmě běžní klienti jedničku Fio bance a mBank, nejdražší jsou naopak GE Money Bank a Česká spořitelna.... celý článek

České banky na stáži v zahraničí

8. 6. 2011 | Radek Petráš | 21 komentářů

České banky na stáži v zahraničí

V první lavici plastelínový pán ve žluté košili, vedle Tomáš s červenou bouřkou a hned za nimi paní, co kazí v divadle Shakespeara. A další studentíci. „Pomalu končí doba, kdy jste... celý článek

Kampeličky lákají výhodným úročením

16. 5. 2011 | František Mašek | 4 komentáře

Kampeličky lákají výhodným úročením

Družstevní záložny zažívají renesanci zájmu. Spořicí účty a termínované vklady úročí lépe než banky a díky vyššímu pojištění vkladů se mohou jejich klienti cítit bezpečněji než dřív.... celý článek

Chcete udělat bance pápá? Je to snazší, než si myslíte!

7. 4. 2011 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Chcete udělat bance pápá? Je to snazší, než si myslíte!

Díky Kodexu mobility klientů může být změna banky snadnou záležitostí. O existenci tohoto dokumentu, kterým se banky zavazují k součinnosti při vyřizování všech náležitostí, však spousta... celý článek

Partners Financial Services