Kam po nedělním obědě? Přece do banky.

Věra Tůmová | rubrika: Banky | 25. 9. 2007 | 24 komentářů
Kam po nedělním obědě? Přece do banky.
Otevírací doba bank od desíti do čtyř s polední přestávkou může vyhovovat penzistům, většině pracujících ale život komplikuje. České peněžní ústavy si to zřejmě začínají uvědomovat.

Nahlásit změny k bankovnímu účtu, zvýšit kontokorent nebo požádat o spotřebitelský úvěr ve své bance večer či o víkendu začíná být stále reálnější už i v Česku. Většina z nás musela až donedávna řešit, jak se dostat do banky a nemuset si přitom vzít dovolenou nebo utíkat dřív z práce. Kdo si myslí, že něco vyřídí místo oběda, má zpravidla také smůlu. Banky ctí polední přestávky. Do banky se přesto občas musí, i když je možné řadu úkonů vyřídit přes internet nebo po telefonu. České peněžní ústavy to, zdá se, pochopily a začínají přizpůsobovat otevírací hodiny potřebám klientů.

Večerní a víkendový provoz hlásí sedm poboček České spořitelny (profil, názory). Ty jsou v různých částech České republiky přímo v obchodních centrech a mají otevřeno i v neděli. Podle tiskové mluvčí Kristýny Havligerové nejsou ale klienti ČS vázáni pouze na svoji domovskou pobočku, proto mohou využít a využívají pro vyřízení finančních záležitostí při nákupech i víkendové pobočky. Ve většině z nich je možné kromě běžných bankovních služeb (včetně úvěrů a karet) vyřídit i hypoteční úvěry. S ohledem na měnící se potřeby a zvyklosti klientů plánuje Česká spořitelna podle Havligerové otevírání poboček i u větších supermarketů, a to i s víkendovou otevírací dobou.

Komerční banka (profil, názory) má v současnosti šest poboček, kde může klient vyřizovat své záležitosti i v sobotu. Vedle několika pražských, jako je například Europark Štěrboholy či obchodní dům Šestka v sobotu otevírají i v Ústí nad Labem a v obchodním domě Brno Vaňkovka.

Ve Vaňkovce je i pobočka Volksbank (profil, názory), která má otevřeno v pracovních dnech do sedmi a v sobotu do jedné hodiny. Tato banka má podle mluvčí Lucie Hálové pro klienty každý den navíc otevřenou i třicítku takzvaných Volksbank Shopů, které jsou přímo v obchodních domech Kaufland. Tyto shopy ovšem nenabízejí hotovostní operace. Od 1. října by v nich klienti měli mít možnost vyřídit si hypotéku.

O delší otevírací době nechtějí slyšet v české bankovní dvojce ČSOB (profil, názory). Pobočky mají pro klienty otevřeno jen mezi devátou a pátou hodinou, a to dokonce i ty, které jsou v obchodních centrech jako je Novodvorská NOVO PLAZA či brněnské Platinum.

Jak se chodí do bank v cizině

Když jde do banky například Španěl, je pro něj nejlepší vyřídit si vše do brzkých odpoledních hodin, protože většina místních bank zavírá po dvouhodinové polední přestávce už v půl čtvrté. Asi i právě proto mají Španělé o práci v bance oproti jiným profesím mimořádný zájem. Ve Francii to je pro klienta o poznání lepší. Zvláště velké banky jako je Sociéte Generale mívají tu a tam otevřeno i do čtvrt na osm. Francouz může dokonce některé pobočky v obchodních centrech navštívit i v sobotu.

Velké britské banky jako jsou Lloyds, Barclays, Bank of Scotland či Clydesdale Bank mají otevřeno do půl čtvrté, výjimečně do půl šesté. Jen do několika vybraných poboček může klient zajít v sobotu. Podobně jsou na tom i ve Spojených státech amerických, kde se třeba přepážky newyorské Citibank otevírají v půl deváté a končí většinou ve čtyři, jednou týdně v šest hodin. Do této banky je ale v New Yorku možné zajít i v sobotu mezi devátou a třetí odpolední. Specifikum amerických bank, kterým se snaží vyjít vstříc klientům, je takzvané Drive Through, tedy úředník či bankomat, s nímž klient komunikuje přímo z auta (podobně jako to je třeba v McDonald's).

Otevírací dobu přizpůsobují potřebám zákazníků i Poláci. Kupříkladu banky PKO Banka Polski a Bank Ochrony Środowiska mívají běžně otevřené pobočky od osmi do šesti večer, v centru měst pak až do osmi. Pokud mají pobočku v obchodním centru, mívají otevřeno podle otevíracích hodin obchodního domu. ING Bank Śląski S.A. má také nejčastěji otevřeno do šesti, pokud její pobočka sídlí v obchodním domě, může tam klient přijít klidně i v deset večer.

Pobočky HVB (profil, názory) jsou pro klienty otevřeny mezi půl devátou a půl pátou, v pátek ještě o hodinu méně. Jedinou výjimkou je podle mluvčího banky Tomáše Pavlíka pobočka v Paláci Flora, která je otevřena po celý týden od desíti do osmi večer včetně víkendů. V současnosti ale kvůli fúzi HVB a Živnostenské banky (profil, názory) probíhají jednání o budoucí otevírací době banky UniCredit. „Ta by měla být známá po 5. listopadu,“ upřesňuje Pavlík.

Změny v otevírací době patrně nastanou i po spojení eBanky (profil, názory) a Raiffeisenbank (profil, názory). V eBance nyní otevírají většinou už v osm hodin ráno a klientům jsou k dispozici do sedmi večer, v Ostravě a Praze do osmi. O víkendech mají zavřeno. Raiffeisenbank má momentálně nedělní provoz jen na jediné pobočce v pražské Metropoli Zličín.

Nejnovější otevření víkendové pobočky ohlásila v posledních dnech také pražská Citibank (profil, názory). Ta po vzoru své americké matky už má pro své klienty otevřeno do večerních hodin ve všedních dnech ve třech pobočkách a nejnověji přímo v centru Prahy i o víkendu.

Pokud potřebuje někdo chodit do své banky večer či o víkendech, patrně se mu asi stále nejvíce vyplatí mít účet v Poštovní spořitelně (profil, názory). Ta totiž využívá jedinečnosti sítě pošt a má také podle nich své přepážky pro klienty otevřené. Řada pošt, a tedy i poboček banky, tak má otevřeno i v sobotu, sedmadvacet dokonce i v neděli.

Vyhovuje vám otevírací doba vaší banky?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 9. 2007 8:31, comment

Na té naší zeje prázdnotou doslova, protože u ní není vůbec obsluha, stejně jako u 6 z 8 dalších okének. Před otevřenými 2 je ale fronta o délce několika desítek metrů.

Zobrazit celé vlákno

+68
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 9. 2007 8:26, comment

Vkládání přes bankomat u ŽB (zatím) stále funguje, používám to často. Pokud ale jde o větší částku, tak bych si to netroufl.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

banky, neznalost produktů banky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak vypadá bankovní konto snů

11. 9. 2007 | Patrik Nacher | 2 komentáře

Jak vypadá bankovní konto snů

Dnešní balíčky bankovních produktů klientům neumožňují porovnat nabídky jednotlivých bank a občas jim nutí služby, které nakonec nevyužijí. Přitom by stačilo, aby banka klientovi nabídla... celý článek

Česká spořitelna je stále nejméně oblíbená

8. 6. 2007 | Patrik Nacher

Česká spořitelna je stále nejméně oblíbená

Spokojenost klienta s bankou bombastické reklamní nabídky nezajistí . Příkladem může být GE Money Bank, která láká klienty na balíčky bez poplatků či slibuje pomoc s převodem účtu z... celý článek

Bankovní poplatky tvoří třetinu zisku bank

23. 1. 2007 | Patrik Nacher | 4 komentáře

Bankovní poplatky tvoří třetinu zisku bank

Z hlediska celkového zisku tuzemských bank mají bankovní poplatky významné postavení. Od roku 2004 sice jejich podíl mírně klesá, ovšem stále tvoří až 1/3 a jsou v celkovém "portfoliu"... celý článek

Bankovní poplatky: proč za totéž platíme vícekrát?

26. 9. 2006 | Patrik Nacher

Bankovní poplatky: proč za totéž platíme vícekrát?

Vedle poplatku za příchozí platbu jsou poplatky za položku a za vedení účtu dalšími bankovními poplatky, které jdou lidem "na nervy". A stejně jako poplatek za příchozí platbu, který... celý článek

Můžeme žít bez bankovního účtu? Díl druhý.

14. 9. 2006 | Patrik Nacher | 1 komentář

Můžeme žít bez bankovního účtu? Díl druhý.

Výsledky ankety, kterou zorganizoval portál Bankovnipoplatky.com společně s Peníze.CZ, je dalším důkazem, že si lidé život bez bankovního účtu představit nedovedou. Tento postoj vyjádřilo... celý článek

Partners Financial Services