Které termínované účty bank vám nejlépe zhodnotí 100 tisíc korun

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 25. 8. 2010 | 12 komentářů
Které termínované účty bank vám nejlépe zhodnotí 100 tisíc korun
Ani termínované vkladové produkty nenabízejí českým spořílkům závratné zhodnocení. Podobně jako spořicí účty. Někdy je dokonce jejich výnos ještě o dost horší. Jejich výběru je tak třeba věnovat velkou pozornost. Čtenářům nabízíme srovnání termínovaných vkladů v bankách pro 100 tisícikorunový vklad s roční splatností.

Dobře za rok zhodnotit stotisícikorunový vklad v českých bankách není zrovna v tuto chvíli snadné. Úrokové sazby na vkladových produktech celkově klesly a ani na letošní podzim se zatím v tomto ohledu nerýsují žádné velké a pozitivní změny. Tuzemští střadatelé si tak mohou nyní vybírat jen z opravdu pár zajímavých termínovaných vkladů. Zvláště u těch s maximálně roční splatností není nabídka s „lepším“ zhodnocením zrovna široká. Přinášíme vám proto přehled pětice nejzajímavějších termínovaných vkladů, které nejlépe či nejzajímavěji zhodnotí vašich sto tisíc korun při splatnosti maximálně 12 měsíců.

Sto tisíc korun vám za jeden rok nyní nejlépe zhodnotí termínovaný vklad zbrusu nové Fio Banky, dříve družstevní záložny. Ta nabízí již od konce loňského prosince stále stejnou sazbu 2,35 procenta pro vklady do sto tisíc korun. Pro vklady nad tuto sumu až do výše jednoho milionu korun poskytuje zhodnocení 2,6 procenta. Nejlepší zhodnocení ve výši 3,2 procenta lze ale u této banky získat na tříletém termínovaném vkladu Prémiový list.

Také další zajímavější termínované účty pro stotisícový vklad na jeden rok najdete v Česku u menších bank. Zhodnocení 2,03 procenta nabízí Volksbank. Nejprve je ale třeba založit si v této bance běžný spořicí účet, jehož sjednání i vedení je zdarma při zhodnocení 1,53 procent. A z tohoto účtu pak lze převádět úspory na uvedený termínovaný korunový vklad. Minimální úložka ovšem činí 30 tisíc korun a podle informací z webu i call centra banky tento termínovaný vklad nelze předčasně vypovědět. Nabídka je navíc časově omezená a platí jen do konce září. Kdo by ve Volksbank nechtěl běžný spořicí účet zakládat, získá pro úspory do 499 999 korun na rok sazbu pouze 1,25 procent.

Třetí nejzajímavější zhodnocení pro stotisícový vklad na jeden rok nabízejí v LBBW Bank. Místo klasického termínovaného vkladu, který má zcela nezajímavou sazbu 0,58 procent, se je třeba podívat na termínovaný vklad IQ MAXI vklad. Podmínkou je ovšem současné založení běžného účtu IQ Konto, které je rovněž zdarma a slouží k převodu finančních prostředků na termínovaný účet. Na IQ MAXI vklad je dále nutné vložit alespoň 100 tisíc korun a zvolit si k tomu i jednu ze dvou variant účtu. První, s aktuální roční sazbou 1,65 procent, umožňuje předčasný výběr úspor se sankcí 1,25 procenta. Zhodnocení při předčasném ukončení vkladu se tím sníží jen na 0,4 procenta (ještě je třeba odečíst klasické 15procentní zdanění). Druhá varianta má o něco vyšší sazbu 1,75 procenta. Při předčasném výběru ale klient nemá nárok na dohodnutý úrok a banka mu vyplatí jen jistinu, tedy částku, kterou si uložil.

Pro toho, kdo potřebuje mít peníze stále k dispozici a bez sankčních poplatků za předčasný výběr, bude patrně nadále optimální volbou pro zhodnocování u českých bank spořicí účet. Dosáhne sice na sazbu jen kolem dvou procent, ale i ta je v porovnání s vybranými termínovanými vklady leckde vyšší. Střadatel, který může sto tisíc korun postrádat alespoň rok, má šanci na mírně vyšší zhodnocení jen na zmíněných termínovaných vkladech FIOa Volksbank.

Vedle opravdu až nesmyslně nízkých úrokových sazeb, které vám v některých bankách nabídnou, je třeba sledovat i další omezení jako je minimální výše vkladu či zůstatku a s tím související i pásmové úročení. Nejvyšší sazby se týkají obvykle buď jen vysokých vkladů v řádech stovek tisíc korun, častěji až milionových vkladů, nebo dlouhé doby, po kterou peníze bance svěříte. Některé banky také mají jen omezený výběr termínovaných vkladů na 12 měsíců. Jiné zase podmiňují získání lepší sazby minimálním vkladem v řádech stovek tisíc korun.

Samozřejmě, že dlouhodobější vkladové produkty, respektive termínované vklady, nabízejí podstatně lepší zhodnocení, třeba až kolem pěti procent. Je ale na ně třeba vložit peníze většinou alespoň na tři až pět let. Zajímavější sazbu 5,1 procent získáte například s jednorázovým Zlatým vkladem na tři roky v České spořitelně. Ne každý si ale může dovolit postrádat v dnešní nejisté době peníze tolik let. Optimální proto může být uložit si základní finanční rezervu na slušně zhodnocovaný spořicí účet a teprve sumu našetřenou nad potřebnou hranici posléze převést na dobře zhodnocovaný termínovaný vklad s delší splatností či případně stavební spoření. I tyto peníze jsou však minimálně na šest let blokovány a do budoucna by měla být navíc výplata úspor podmíněna tím, že budou muset být využity jen pro účely bydlení.

 

Pět nejzajímavějších termínovaných vkladů bank pro 100 tisíc korun na rok

BankaNázev termínovaného vkladu (TV) v KčSazba (p.a.) pro 100 tisíc Kč na 12 měsícůPodmínky
FIOTV s obnovou
nebo
TV s výpovědní lhůtou
2,35 % do 100 000 Kč
2,6 % do 1 mil.Kč
VolksbankTV v CZK2,03Minimální vklad 30 000 Kč
Nutné založit běžný spořicí účet
LBBW BankIQ MAXI vklad1,65 % 1.varianta
1,75% 2.varianta
Minimální vklad 100 000 Kč
2 varianty dle sankcí za předčasné vypovězení.
KBKB Garantovaný vklad1,3%Sazba se splatností 1 rok
Minimální vklad 5000 Kč
Možnost předčasného výběru bez sankcí – klient přijde jen o zhodnocení
GE Money BankJednorázový TV
Nebo
Revolvingový TV
1,1 % pro vklady do 249 999 Kč Minimální vklad 40 000 Kč
Pásmový vkladový účet

Jak a podle čeho si vybíráte termínované účty vy?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 1. 2011 16:28, Alexej

Dobrý den, souhlasim s p. Kucerou, podle mně chybi tady spousta bank, treba Evropsko - ruska banka má 3,5% na rok, bez minimalního vkladu
http://erbank.eu/cz/special/terminovane-vklady

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 8. 2010 7:35, franc

Tak to je fakt terno!

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejvýnosnější spořicí účet: víme, kde ho mají a co nového se chystá

19. 8. 2010 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Nejvýnosnější spořicí účet: víme, kde ho mají a co nového se chystá

Kdo potřebuje mít své úspory v pohotovosti na spořicím účtu, asi nejásá z aktuální výše úrokových sazeb, které se v Česku nabízí. Nejlepší sazby bez dalších podmínek se pohybují kolem... celý článek

Sazby u spořicích účtů padají. Víme, kde dostanete nejvíce.

27. 5. 2010 | Věra Tůmová | 13 komentářů

Sazby u spořicích účtů padají. Víme, kde dostanete nejvíce.

Výnosnost spořicích účtů v českých bankách zase klesla. Úrokovou sazbu přes dvě procenta najdete jen ve třech bankách. Nejlepší úročení nabízí Axa Bank.

Nejlepší jarní spořicí účty pro vašich 50 tisíc korun

31. 3. 2010 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Nejlepší jarní spořicí účty pro vašich 50 tisíc korun

Češi mají nejčastěji úspory do 50 tisíc korun, které slouží jako finanční rezerva. Měli by je však mít uložené tak, aby je šlo kdykoliv vybrat. Nejlépe se k tomu hodí spořicí účty.... celý článek

Sazby na spořicích účtech zase potichu klesly

29. 12. 2009 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Sazby na spořicích účtech zase potichu klesly

Spořicí účty bank už nenabízejí zdaleka takové zhodnocení jako na začátku roku. Sazby klesly potichu téměř všude, nejvíce pak kolem Štědrého dne.

Nejvýhodnější termínované účty pro vaše peníze

14. 5. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Nejvýhodnější termínované účty pro vaše peníze

Udělali jsme srovnání termínovaných vkladů u českých bank. Nejlepší zhodnocení u jednoletých a tříletých vkladů má GE Money Bank. U pětiletých vkladů zvítězila UniCredit Bank. V přehledných... celý článek

Partners Financial Services